Reklama

Reklama

Demokraté

  • Dánsko Democrats (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Politická tragikomedie ze zákulisí přípravy nové ústavy v Zimbabwe... Od roku 2010 do roku 2013 sledoval v Zimbabwe štáb dánské režisérky Camilly Nielssonové činnost přípravného výboru pro vypracování nové ústavy. Už přes třicet let tam vládne strana ZANU vedená autoritativním prezidentem Robertem Mugabem a nová ústava měla být právním předpokladem pro demokratizaci země. Nielssonová dostala možnost natáčet dva spolupředsedy tohoto výboru – Paula Mangwanu /ZANU/ a Douglase Mwonzory /opoziční MDC/. Nešlo jen o zákulisní vyjednávání, ale členové přípravného výboru také velmi aktivně navštěvovali mítinky pořádané po celém Zimbabwe, během kterých se prostí lidé mohli k návrhu ústavy vyjadřovat. Nová ústava byla nakonec přijata, ale deklarovaná občanská práva zůstávají na papíře... (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Pre nás v niektorých momentoch obskúrne vykreslené, niežeby nami politické elity nemanipulovali, ale skutočne že sofistikovanejšími metódami. Prirodzením mocných je ale vládnuť, skrz mŕtvoly a pragmaticky. Tento dánsky dokument je minimálne exotickým náhľadom do zákulisia príprav novej ústavy v Zimbabwe, sleduje ciele a pohnútky Magubeho, opozície a reakcie obyvateľov z okolia mítingových kampaní. Ak by som sa nachádzal v mieste štábu so snahou zabŕdnuť do kauzálnych udalostí a ponúkať východiskové body, po náladách spoločnosti by som sa skrátka nezmohol na viacej. Ľud, pokiaľ v sebe nenájde kritickú sebareflexiu si nezaslúži na tácke akékoľvek vizionárske benefity. Tým nemyslím tie od MDC a jej záujmovú sféru, ale odstránenie apartheidu, demokratizáciu a odbremenenie hnisavých rán z vysokých poschodí. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Demokracia po africky sa nám môže zdať zvláštna aj v pomerne civilizovanej africkej krajine, kde aspoň nie je žiadna vojna ani krvavé nepokoje. Môžu sa ľudia slobodne vyjadrovať, keď kritika prezidenta a vlády je zakázaná? Čo mi to len pripomína, aj v našej blízkosti sa týmto chceme inšpirovať? Predvolebné kortešačky a tvorba novej ústavy ma dosť nebavili a najviac informácií som sa dozvedel z medzititulkov, ktoré jediné objasňovali, čo sa deje. Pri záverečnom nadšení zo schválenia novej ústavy v demokratických voľbách by som bol opatrný. –––– Demokratický systém v Africe, to je složitá záležitost. Protože opozice chce vždy víc, než jí přísluší. –––– Žádný prezident by neměl být tak starý, aby ve své funkci zemřel. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Unikátní možnost proniknout pod podkličku politického guláše a krásně vidět, jak se obě opoziční strany prolínají, přecházejí z role do role, promýšlejí strategie i podléhají strachu a zklamání. Skvělá příležitost stát se takřka fyzicky účastníkem shromáždění a jednání. Mé počáteční předsudky se zázračně rozplynuly, zůstala jen určitá nedůvěra. Možná, že se jedná o politiku, že některá obvinění zůstala nepodložená a vyznívala tak poněkud naprázdno, možná že tvůrci nepřiblížili kontext vzniku ani vlastní pozici v něm, v tomto případě by tyto údaje velmi pomohlo znát a přispělo k větší transparentnosti. ()

Jacques1 

všechny recenze uživatele

Demokraté představují takový "Nelítostný souboj" v oblasti dokumentu. Střet dvou právníků z opačných stran politického boje vytváří příběhovou linii, které nemá daleko ke kvalitnímu politickému thrilleru. Zatímco právník z Mugabeho tábora využívá špinavé hry, které mu současný systém poskytuje, zastrašování, falešná obvinění, jeho kolega stojí proti nečisté mašinerii současného systému doslova beze zbraně. Je vůbec možné, aby v tomto nerovném souboji obstál? ()

Patches1984 

všechny recenze uživatele

Jak obvykle přistupuji k lidsko-právním tématům s velkou skepsí, někdy až odporem (nejsem zrovna typ člověka, kterého baví sledovat hodinu a půl srdcervoucí příběhy o chovatelích koz v podhůří Himalájí nebo o týrání dětí alkoholickými rodiči, asi jsem na tom moc cynický), tak z tohohle "jednosvětího" snímku jsem byl překvapivě nadšen. Je to taková napínavá reality show z politického prostředí, kde vás dokonce nechají fandit těm "zlejm", když chcete. Postavy jsou až překvapivě archetypální - idealistický opoziční právník, pragmatický vládní právník, charismatický diktátor, ze kterého až mrazí - ale přitom realisticky lidské. A kdo za tím chce hledat pohnuté lidské osudy, tak si je tam najde taky. Letos rozhodně nelituju, že jsem se na Jeden svět nechal ukecat. 9/10 ()

Wez

všechny recenze uživatele

Tento film nehodnotím,protože jsem jej neviděl,ale koment přece jen napíši-poté,co jsem si přečetl děj filmu tak mi to prostě nedá-škoda,že si autorka filmu neudělala do toho Zimbabwe výlet o pár let dříve-třeba mohla natočit něco o demokratickém vyvražďování a lynčování bílé farmářské menšiny nebo o těch,co měli o něco více štěstí a nedostali se těmto místním demokratům do pracek a stihli utéct a spasit alespoň holé životy-samozřejmě bez jakékoliv náhrady a zastání-a poté,co tamější demokraté obrátili zem k obrazu svému a vyrabovali a rozkradli vše,co po té proklínané bílé menšině zbylo se celá zem(jedna z nejůrodnějších a nejbohatších v regionu) ekonomicky totálně zhroutila-nejspíše proto,že celá demokratická populace čekala na sociální dávky,ale holt už nezbyl nikdo,kdo by jim na ně vydělal.. A je zajímavý,že tu povinnou lásku a respekt k menšinám nutí akorát nám v Evropě,zatímco jinde-a nejvíce ti,co tady řvou o svých právech uprchlíků a imigrantů-s nimi nemají ani to nejmenší slitování-a pokud neskončí pod jejich kulkami,mačetami nebo rovnou v jejich žaludcích a zachrání si byť i holý život nenajdou zastání ani u těch největších humanistů... ()

Kivis 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma, které dostává v běžném zpravodajství spíše jen okrajový prostor. Oceňuji, že není pojato jednostranně jako boj opozice za dobro, ale vládní strana i opozice dostávají prakticky stejný prostor, čímž si divák může udělat komplexnější představu o celé situaci. Nejsem expert na politiku afrických zemí, takže nedokážu posoudit nakolik - i přes stejnou plochu pro obě nesvářené strany - autoři divákem manipulují volbou konkrétních záběrů. Ale narozdíl třeba od známé dvojice Remunda-Klusák, z jejichž dokumentů cílená manipulace a snaha dosáhnout předem určeného vyznění často jen čiší, u tohoto dokumentu jsem takovou manipulaci s nasbíraným materiálem nevnímal. Pokud to tedy tvůrci provedli, tak velmi šikovně. Díky za rozšíření obzorů. ()

Widlicka4 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem: skvělé! Právník z vládní strany by si zasloužil nominaci na Oscara za nejlepší herecký výkon, kdyby na tom nebylo smutné to, že to nebyl herecký výkon, ale realita. Oscara by si ale vlastně zasloužil i právník z opoziční strany za opravdu mistrné vedení vyjednávání od počátečního přihlížení vládní manipulace až ke konečnému vítězství (alespoň tedy v rámci možností). I když je otázka, jestli u zimbabwské opozice se dá vůbec použít slovo vítězství. Jak přesně vystihl Jacques1, nevědět, že je to dokument, dalo by se to snadno splést s kvalitním politickým thrillerem. Takovou vnitřní kvalitu dokument má i pro toho, kdo neví o Zimbabwe o moc víc, než že je to poslední stát v abecedě. A ten, kdo o Zimbabwe ví něco víc, si to vychutná ještě o hvězdičku více. Některé výroky Mugabeho i vládního právníka by se mohly tesat do kamene... ()

Reklama

Reklama