Reklama

Reklama

Dron - stačí stisknout spoušť

  • Česko Dron (festivalový název) (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Jaké to je zabít někoho na dálku? Pro jednu stranu jsou ozbrojené bezpilotní letouny „účinným skalpelem k vyoperování rakoviny zvané terorismus", druzí poukazují na tisíce nevinných obětí včetně stovek dětí. V průběhu staletí se vzdálenost bojujících stran výrazně změnila. Dříve šlo o boj muže proti muži, pak přišly meče, šípy, střelné zbraně, bomby, rakety a dnešek je zasvěcen dronům. S pomocí bezpilotních letounů, mnohdy vybavených řízenými střelami, můžete z druhé části světa nejen detailně pozorovat svůj cíl, ale i na něj zaútočit. Je téměř jisté, že neminete, otázkou však zůstává, co nebo kdo vám k tomu dává právo. Největšími operátory dronů jsou v současnosti Spojené státy americké, jejichž utajené vojenské jednotky na pokyn CIA provádějí ostřelování domnělých teroristických buněk a úkrytů, mnohdy však na základě nedostatečně podložených informací. Díky tomu jsou terčem kritiky. Jejich válce totiž podlehly již tisíce nevinných civilních obětí. Norský dokument přináší očitá svědectví obětí takových útoků, autentické výpovědi dvou operátorů dronů, kteří na dálku zabili tisíce lidí a rozhodli se o tom promluvit, i názory politologů a politiků na složitou morálně-právní otázku. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (14)

subic 

všechny recenze uživatele

Vrazi ve státním zájmu používají drony, zakažme jim tu válku na dálku. Vzdálenost vyvolává lhostejnost a čím je větší, tím je vojákům i protivník lhostejnější. Ale je to důvod, proč se domáhat omezení dronů? Čekal jsem dokument o dronech jako o technologii a ne o tom, jestli je používat nebo ne, takže docela zklamání. A jak je řečeno na konci, Evropa se k tomu ještě nijak nevyjádřila... a mě je to taky celkem lhostejné. ()

Sirion 

všechny recenze uživatele

Při mém pohledu ze vzdáleného bezpečí mi nikdo naplno nedošlo, jaké psychické následky může v lidech zanechat neustálé sledování z výšky. Bohužel se zdá, že toto ještě plně nedochází ani mnohým lidem, pro které je zmáčknutí jednoho tlačítka tak snadné. Zdrcující jak snadno se vzdáváme svobody, když jsme posedlí nějakou technologií. Že nejde o hru, ale o skutečné lidi na druhém konci světa, tento dokument připomíná víc než dobře. ()

Reklama

Harry_ 

všechny recenze uživatele

Film vypráví o technickém fenoménu dneška, dronech, zde bohužel v tom nejhorším možném použití - k zabíjení lidí. Ve zprávách slyšíme o chirurgicky přesných náletech na teroristy v Afghánistánu i jinde. Jenže tyto útoky mají vedlejší efekt v podobě řady nevinných civilistů a především o nich a snaze bránit Pákistánce, kteří jen bydlí na "špatném místě", film je. Pákistán není ve válce s USA, přesto jsou jejich občané zabíjeni a vláda, resp. obě vlády, mlčí. Film přináší řadu zajímavých informací, o něčem píší jiní, já přidám jednu: útoky provádí americké letectvo, ale organizuje CIA. Snímku škodí nedostatek objektivity. Americká vláda se odmítla jakkoliv k tématu vyjádřit, ale přesto mi tam velmi chybí jakákoliv zmínka, že tímto způsobem bylo pár známých teroristů skutečně eliminováno. Svět není černobílý a právě v těchto dnech například Islámský stát drží zřejmě jednoho Čecha a několik Rakušanů. Pochybuje snad někdo o tom, že by se tam zrovna nyní pár dronů nehodilo? ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Rozjezd na pět ale po zlomu hruba v polovině jsem uvažoval i o tříhvězdičkovém hodnocení. Jednostrannost podání nebyla totiž jedinou věcí, která mi vadila a snaha hodit na drony za každou cenu vinu skutečností, které jsou staré jak lidstvo samo tomu rovněž nepřidala. Mnohá fakta jsou ale zajímavá a pokudi si udržíte mentální odstup a nebude přehnaně hltat vše co je servírováno, obrázek o tomhle začínajícím fenoménu si můžete udělat velice pěkný. (festival Jeden svět Benešov - 27. 3. 2015) ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Dron – stačí stisknout spoušť, je dokumentární snímek, který jsem viděl během některého z ročníků AFO. Jak už je zřejmé z názvu a z obsahu, dokument pojednává o dronech jako o relativně nové vojenské zbrani, která výrazně usnadňuje zabíjení na dálku. Bral bych ho jako takový úvod do tématu. Tvůrci nastolují více otázek než odpovědí. Jak snadné je zabíjet jen stisknutím tlačítka? Je správné takhle využívat technologie? Je zabíjení s odstupem čistší, případně méně náročné pro zabijáka? Jak je morální a etické využívat podobné zbraně? Kolik je při tom nevinných obětí? Na tyto otázky ať si odpoví každý sám. Tvůrci mají v postoji poměrně jasno a dokument není moc objektivní. Chybí také větší ponoření do problematiky a pohled z více stran. Jako úvod do tématu dokument ujde. Pokud o tom ale již něco víte, další informace hledejte raději jinde. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama