Reklama

Reklama

Snímek Anthropoid vychází z výjimečného skutečného příběhu vojenské operace za druhé světové války, jejímž cílem byl atentát na obergruppenführera SS Reinharda Heydricha. Heydrich byl po Hitlerovi a Himmlerovi třetím nejvýznamnějším mužem Třetí říše, hlavním strůjcem Konečného řešení a vůdcem nacistických okupačních sil v Československu. Vražedná a brutální vláda tohoto muže, přezdívaného "pražský řezník", přiměla spojenecké síly v Londýně k naplánování přísně tajné mise s kódovým označením Operace Anthropoid, která se měla navždy zapsat do historie... Film sleduje osudy dvou vojáků českého zahraničního odboje, Josefa Gabčíka (Cillian Murphy) a Jana Kubiše (Jamie Dornan), kteří provedou v prosinci 1941 výsadek do své okupované vlasti. Vybaveni jen omezeným množstvím informací a minimální výstrojí musejí v nacisty okupovaném a uzavřeném městě přijít na způsob, jak spáchat atentát na Heydricha, muže, kterého řada lidí vnímala jako Hitlerova přirozeného pokračovatele a nástupce. (Falcon)

(více)

Recenze (1 019)

POMO 

všechny recenze uživatele

Jasne, že by sme to radšej od Spielberga či Polanskeho, s ich elegantnou optikou a umeleckým autorským dotykom. Anthropoid nič také nemá. Ale buďme radi, že z neho Ellis urobil aspoň obstojný akčný thriller. Na to, že im scenár nedáva moc čo hrať, sú herci fajn, a atmosféru doby film zachytáva dobre. Ellis mu tiež - ako síce mechanický, ale dynamiku a plynulosť dobre ovládajúci kameraman - dodáva potrebný spád. Finále v katedrále je uspokojivo dlhé a precízne vygradované. A to hlavné: pri sledovaní Anthropoidu som bol na chvíľu hrdý, že pochádzam z Československa. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

„Řekni mi, milá spolukonspirátorko a spoluatentátnice, máš nějakou kamarádku, která je stejně rozkokošná jako ty?“ „Jasně, Lenku!!!“ A pak na randevú přitáhne Gajslerku!!! IksDé! Naďmároš si s vytlemenou Kanaďankou při tom romantickém popichování během čekání na Hajdyho vcelku polepšil oproti době, kdy v Padesáti odstínech rozčvachtával jezdeckým bitchíkem odpornou Terezu Kostkovou, ale Gabčíkovi muselo s Aňou to antentátničení dost zhořknout, a není divu, že si raději prostřelil hlavu, než aby se jí znovu dostal do spárů. No chudák Cyprián, tomu říkám kástingová pomsta! Kromě této ryze komediální vložky nám mnichovští zrádci rekapitulují tu historii pojmenování maďarské elektrárny vcelku s grácií, jakž takž věrně, svižně, překvapivě poutavě a dramaturgicky i herecky na výši. Tedy až na ten grandiózní lingvistický paskvil. Angličtina tu má být češtinou (popř. maďarštinou), měli tedy obsadit výhradně rodilé mluvčí, nebo ty nerodilé předabovat. Když si Naďmároš povídá s bábou Moravcovou jako „Čech s Češkou“, akcentově to připomíná etudu, jak se Angličan snaží sklepat cenu kundy z Boženky na bazaru v Istanbulu nebo vysvětlovat downovi integrální počet. A také Naďmárošovo „kurva“, procítěně vložené do velké britštiny, znělo velmi kubišticky a okamžitě se mi vybavilo toto. Nicméně jinak zcela bez výhrad! Tahle čajochlemtsko-žabožroutská klika by klidně mohla strkat nasliněný prst do našich historických análů i nadále a příště konečně pořádně zmáknout třeba ony žhavé trampoty otylého středověkého protestanta pod názvem John Goos, nebo zarejdit ještě hlouběji a natočit velkofilm Overmind Plougher o bájném zakladateli Přemyslovské dynastie. (Pozn. překladatele pro polykokoty: To je ten, co píchal Libuši.) ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Má to své mouchy. Německá strana má trestuhodně málo prostoru ("hlavní záporák" je ve filmu doslova pár vteřin), romance je zbytečně chtěná a Aňa Geislerová, v českých filmech světově vypadající, tu z nějakého nesmyslného důvodu působí šíleně staře a neatraktivně. Také jazykově to mohlo být lépe ošetřené. Angličtina s českým přízvukem se dá zkousnout, považuji ale za chybu, že dialogy "v druhém plánu" (tedy v pozadí) nikdy nezazní v češtině. Na druhou stranu je třeba ocenit poměrně nejednoznačné vykreslení situace, kdy zmíněný atentát (minimálně v rámci daného momentu) rozhodně udělá víc škody než užitku. A ať už jsou výhrady jakékoli, strhující finále vše vynahrazuje. Frenetickou třicetiminutovku v kostele s dojmeným koncem, který si vystačí jen s hudbou, zvládl Ellis na hraně geniality. Za něco takového by se nemuseli stydět výrazně zkušenější machři (a nemyslím si, že by to nutně natočili lépe). 70% za to, že by to chtělo v některých oblastech širší záběr. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Asi jsem stále v zajetí Sequensova Atentátu (i když jej rozhodně neadoruji) a ne, že by museli toto téma točit výhradně Češi, ale film mě do svých spárů nechytl dostatečně. Chvílemi vyvanulé, za Dornana to zachraňoval Murphy, i když ten ženský pohled na atentát se mi líbil. 70%, za závěr, jako u mnoho ostatních. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

51. KVIFF - trošku rozpačitý začátek, než si člověk zvykne na tu hroznou, nesourosou směsku českých a předstíraně českých přízvuků. Jak se ale přestane mluvit a jde se do akce, je to jízda až do konce. Lepší jsem to nečekal, spokojenost. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tento způsob operace Anthropoid zdá se mi poněkud nešťastným. Minimálně půlku filmu jsem měl pocit, že rozkaz z Londýna zněl jasně, vysadíme Vás v protektorátu, aby jste si mohli prožít milostný románek a všemu nasazovali korunu naprosto mdlé dialogy s děvčaty. Navíc na můj vkus paragáni až příliš často opakovali že jdou sejmout Heydricha, kdyby v tý době byl facebook, zřejmě by to uveřejnili tam. Já teda vůbec neměl pocit, že paragáni jsou v okupované Praze, kde každej druhej byl udavač a že jdou po třetím nejvyšším z říše. Chyběla mě tam paranoia, atmosféra strachu, jenom dobový oblečení, auta a epizodní scéna v kavárně to fakt nezachraní. Největší perla filmu měl být atentát, jenže to přípomínalo spíš přestřelku u O. K. Corralu, jasně Heydrich si vystřelil, ale tohle ? A pak ten útěk paragánu z místa činu, to nám kameraman zjevně chtěl ukázat jak dělá kyvadlo jen škoda, že si vybral zrovna tenhle moment. Abych jen nekritizoval, záverečný souboj v kostele CaM byl super a člověk klukům drží každej palec i když ani tahle finálovka se neubrání dalšímu nešvaru a to je střih, ten byl brutální,příběh vůbec neměl souvislost, byl vyprávěn kapitolově. Mě osobně třeba chyběla scéna z pozice nácků, třeba po atentátu, mohlo to dát filmu větší dynamiku, emoce. Ten kostel beru i když i tady to šlo kamerou lépe, taky herecký výkony fajn, zejména Cillian Murphyh mě dokázal, že je skvělej herec, ale jinak těžký zklamání. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Nečakane intenzívny akčný thriller s parádnou záverečnou prestrelkou. Navyše - nikdy sa nenabažím strieľania fašistických prasiat. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Očekávání byla obrovská a výsledek za to opravdu stál. Přitom doporučuji pro absolutní filmový zážitek si tento film, pokud možno, pustit s dabingem. Sice je to asi jediný film, u kterého to jsem schopný tvrdit, ale zároveň věřím, že to je pořád lepší, než poslouchat tu „českou“ angličtinu u anglických herců, což byl vlastně dle režiséra i záměr, aby rozlišil Čechy a Němce. A já mu to za zlé nemám. Poměrně rychle jsem to přešel bez povšimnutí, ale uznávám, že to někoho může dráždit. Horší to bylo s kamerou, která v zásadních akčních sekvencích poletovala jak hadr na holi ukrajinské uklízečky. Ale dobře, i to jsem nakonec odpustil a musím uznat, že i přes nejistotu během atentátu jsem ze závěrečné scény v kostele byl vysloveně nadšen. A to i přes poletující kameru, která tomu dodala patřičný zmatek a vytvořila zaručeně nejlepší válečnou scénu za posledních několik let. Nejde ale jenom o tyto jednotlivosti. Anthropoid je třeba pochválit hlavně jako celek. Vlastně jsem třeba nezažil podobnou spolupráci mezi českými a anglickými tvůrci. Už tím si myslím, že je tento film jedinečný. Pokud někdo hodnotí dvěma hvězdičkami a níže, tak zřejmě nekoukal na stejný film a nevnímal to, co jsem vnímal já. Poprvé jsem se setkal s tím, že má někdo zájem do světa uvést jeden z příběhů České, potažmo Československé, historie. A Adam Ellis byl pro mě super volba. Tak neuvěřitelně smutný příběh si zaslouží globální pozornost. A Anthropoid podle mě udělal maximum! ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $-miliónov║Tržby USA $2,964,845║Tržby Celosvetovo $5,079,219▐ hlavne prvá polovica filmu je taká pomalšia, nič zásadné sa tam nedeje, je to také bez spádu, zachraňuje to hlavne postava hraná Cillianom Murphym, zas na druhú stranu taký Jamie Dornan je dosť nevýrazný, našťastie v tej druhej polovici to konečne má čosi do seba, tam je výborná gradácia až do konca /60%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Sequensův Atentát zůstal nepřekonán, přesto Sean Ellis natočil film, který se nemusí za nic stydět (byť trpí většinou nemocí velkých evropských koprodukcí) a na který my Češi můžeme být právem hrdi - je totiž o tom nejlepším z nás, o naší statečnosti, o našich hrdinech... Filmu paradoxně v mých očích (a uších) ubližuje asi nejvíc to, že jsem Čech a mám tedy mnohem detailnější znalost popisované historické události, kontextu a v neposlední řadě jazyka (proto mi třeba předešlé Ellisovo Metro Manila přijde mnohem více autentičtější, věrnější a bližší filipínským reáliím, než Anthropoid českým, ale nedělám si iluze, že kdybych byl rodilý Filipínec a koukal na tenhle film, měl bych podobný pocit jako nyní) než jakýkoliv zahraniční divák, když ovšem přivřu své rodilé české oko (a zakryju ucho), mám před sebou kvalitně natočený a dobře fungující mezinárodní koprodukční snímek, jehož hlavní doménou je popularizace jednoho z mála velkých aktů, kterým jsme se my Češi (Čechoslováci) zapsali do historie...a dělá to více než dobře! Zajímavý scénář (historicky sice velmi nepřesný, nedržící se historických faktů, ale právě proto ryze filmový a funkční), interesantní herecké výkony (zvlášť Cillian Murphy tu hraje jako v Peaky Blinders), dobrý casting, autentická mizanscéna, kvalitní produkce a výprava... Takže osobně přeji snímku velké tržby a kasovní úspěch, značný mezinárodní ohlas a plno diváků, kteří se řeknou - ejhle, ti Češi...naprosto heroičtí! :-) PS: Vlastně si nevzpomínám, že by kdokoliv zvenku natočil o nás Češích takhle pozitivní film (snad vyjma Nesnesitelné lehkosti bytí), film, v němž bychom nebyli jen těmi ,,mongoly" odkudsi z Východního bloku, nebo popřípadě film, kde by Praha nebyla ,,divoký východ" a Češky nebyly jen hezké, ale levné a lehko k mání... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,UŽ SES MUČIL DOST DLOUHO, JASONE. MUČIL SES KVŮLI TOMU, CO JSI UDĚLAL. ALE NEZNÁŠ PRAVDU O TOM, CO UDĚLALI ONI TOBĚ...“ /// Doskok – padák schovat a běžíme… Kubiš s Gabčíkem právě dorazili sejmout Heydricha. Drama plný slov, pochybností okolí a láskyplných dotyků. Myslím, že je něco špatně, když ani následný události – teda spíš osudy hlavních protagonistů, ve mně nevzbuzujou žádný emoce. Chyba příběhu? Herců? Režie? Možná je chyba na mým přijímači, že jsem nepočkal na dabing. Páč stejně jako doktor Živago má šprechtit rusky, obyvatelé naší vlasti… no vždyť víte. Emoce vzbudí mučeníčko (fajn scéna pro sadistu Malýho) a hezká je závěrečná přestřelka. Je dobře, že Atentát dostal mezinárodní háv. Jen mi připadá, že chlapci (a děvčata) těch 120 minut nemaj co ukazovat. Jakoby smylem neměla bejt operace, ale význam mrtvýho Reinharda. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Za války jsem si vydělal 10 mega. 2.) Chcu, aby byl Cillian Murphy Čech. 3.) Thx za titule „UniCorn“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distributor: Bleecker Street / Columbia // Počet premietajúcich kín v USA: 452 // Otvárací Víkend v USA: $2,964,845 // ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Solidní počin se sympatickou dvojící Murphy/Dornan. První půlka je sice na mě až moc pomalá, ale po atentátu se film slušně rozjede, dojde i na znepokojivé scény a film vrcholí vynikající přestřelkou v kostele, která má šmrnc a náboj. Slušný film o nás.. 75% ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Ten přízvuk, TEN PŘÍZVUK! Ale jinak super, teda, v rámci možností super, trochu moc chození, trochu moc kecání, ale herci neselhávající a finální přestřelka regulérně boží. 7/10 a škoda, že to takhle nenatočil někdo od nás. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Příběh jsem si odnesl a závěrečná kostelní střílečka potěší, většina filmu ale unylá, prkenná a bral bych býval záživnější, s větším důrazem na protektorátní poměry a význam Heydricha. Průměr v takovém tom rámci TV filmu. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Konečně kvalitní a skvěle zahraný film s českými herci, kteří snad umí i hrát, neskutečné! Škoda, že tu žumpu maloměšťáckých hořkých dramat s komediální příchutí pro věkovou skupinu 40+ musel rozseknout svým historickým thrillerem až CIZINEC. Přípravy na natáčení, samotné točení i zvěsti z postprodukce jsem bedlivě sledoval od samého počátku a první recenze, ve kterých se "erudovaní" tuzemští kritici předháněli v pozérském znechucení, mě doslova vyděsily. Trailer mě připravil na ohromné zklamání a film naprosto šokoval svojí kvalitou. Jistě, mohu si typicky česky diktovat, že jsem si za ty cizí prachy a práci představoval nový Schindlerův seznam s rozpočtem tři miliardy, ohrňovat hubu nad maličkostmi, že je to spíše interiérový a nevidím vystěhovanou polovinu Prahy na Šumavu, abych se dokonale vžil do 40. let 20. století. Jenže to já raději ocením Ellise, který místo vlasteneckého prefabrikovaného příběhu, jak se udatný Brit bránil drsným náletům Luftwaffe, raději vyprodukoval snímek, ve kterém představuje světu naprostou unikátnost, kterou Češi neskutečně šetří, jejich odvahu. Film, ze kterého je na první pohled vidět režisérovo mnohaleté přemílání o scénáři a promyšlení celého projektu od komparzu po střih, kdy celý děj striktně mapuje příběh dvou konkrétních parašutistů a nic jiného než jejich putování od seskoku po sebevraždu neukáže a ani nechce. První polovina filmu nabízí zasvěcení, představení důležitých vedlejších postav a reálie doby, druhá polovina je TEN FILM, na který ta první diváka připravuje. Přízvuk mi byl vážně u prdele a vadit může tak rodilému mluvčímu, ne drtivé většině tuzemských diváků, kteří by stěží mluvili alespoň z poloviny jako Mihulová. Heydrich je tak zprofanovaná postava nacistického Německa, že pokud někdo nemá elementární znalosti o druhé světové, 20 minut mu ve jménu jeho nulového přehledu vysvětlovat, že byl vážně fuj fuj fuj, to je asi stejně logické jako vysvětlovat kdo byl Hitler. Nic víc k tomu nemám, plný počet dávám se zcela čistým svědomím, dlouho na mě film nezapůsobil stylem jako druhá hodina Anthropoidu. Mimochodem, perfektní emočně nabitá přestřelka se smrtí všech kladných postav a ani jedna neautentická věta plná patosu? Unikátní! Díky, Seane. 98 % ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Na to, že vyloženě české téma zpracovali cizinci, to nebylo vůbec špatné, až na ten paradox, že mluvili anglicky a česká jména říkali hodně špatně. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Díky rtěnce si vás všimnou. Takže si všimnou i nás. A hned potom budeme mrtví." Anthropoid to u mě neměl lehké, neboť jsem odkojen Atentátem a na žádné britské kudrlinky jsem nebyl příliš zvědavý. Anthropoid to u mě prostě vyhrát nemohl, dokonce ani o remíze se nedalo uvažovat, ale ta prohra byla nakonec poměrně čestná. Jeho největší devízou je totiž to, že se náš "malý" příběh stal světovým a nebylo k tomu nutné nechat slavnostně parašutisty přistát na letišti Václava Havla, přesunout finální přestřelku do mnohem lépe vypadajícího Chrámu sv. Víta ani vyslat Supermana zachránit atentátníky. Díky za to. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Pro našince musí být úsměvné, když známý brit anglicky prohlásí, že je Honza z východní Moravy. Jinak je ale historické zpracování významné československé události zpracováno vcelku důstojně. Větší nedostatek spatřuji v tom, že film se skoro vůbec nevěnuje historickému kontextu Heydricha (co provedl) a vlastně film ani příliš netěžil ze samotného atentátu. Taky trest směřovaný na Lidice je odbyt dvěma větami. Na vykreslení toho pravého zla přijde až při hledání viníků, a tam film začíná bodovat. Nejde jen o nacistickou krutost, ale o úzkost a obrovský strach z mučení, kdy nejdůležitější je "hlavně se stihnout včas zabít". Beznaděj při posledním odporu v kostele by se také dala krájet. V tomto konečně Anthropoid funguje jako válečný film, který zachycuje kus historie, na kterou by se nemělo zapomenout... 8/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Anthropoid zabil Heydricha moc brzo. Předtím nestihl věnovat dostatek času plynulému ději a potom už neměl o čem vyprávět. Šílené přízvuky vyvolávají dojem cizích lidí na cizím místě, ne domácího odboje. Bohužel to nevyšlo, přitom jsem moc chtěl, aby vyšlo. Ale nic v tom filmu nedrží pohromadě, nic nedává smysl. Emoce se přepínají každou vteřinou, vztahy vznikají během jedné věty. A ten konec? Asi jsem neměl chtít, aby parašutisti umřeli co nejdřív... ()

Související novinky

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

24.04.2017

Produkční dům Davida Ondříčka Lucky Man Films má za sebou práci na celovečerních trhácích, jako jsou Samotáři, Jedna ruka netleská nebo Anthropoid. Novinkou v už tak pestrém portfoliu je seriál… (více)

24. Český lev - výsledky

24. Český lev - výsledky

04.03.2017

Filmovým králem Českých lvů za rok 2016 se stal film Masaryk, který si odnesl rekordních 12 lvů. Tento film ovládl naprosto dominantně předávání Českých lvů za rok 2016. Ambiciozní film Anthropoid… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

51. MFF Karlovy Vary

51. MFF Karlovy Vary

09.07.2016

51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlednout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 tisíc… (více)

Reklama

Reklama