Reklama

Reklama

Snímek Anthropoid vychází z výjimečného skutečného příběhu vojenské operace za druhé světové války, jejímž cílem byl atentát na obergruppenführera SS Reinharda Heydricha. Heydrich byl po Hitlerovi a Himmlerovi třetím nejvýznamnějším mužem Třetí říše, hlavním strůjcem Konečného řešení a vůdcem nacistických okupačních sil v Československu. Vražedná a brutální vláda tohoto muže, přezdívaného "pražský řezník", přiměla spojenecké síly v Londýně k naplánování přísně tajné mise s kódovým označením Operace Anthropoid, která se měla navždy zapsat do historie... Film sleduje osudy dvou vojáků českého zahraničního odboje, Josefa Gabčíka (Cillian Murphy) a Jana Kubiše (Jamie Dornan), kteří provedou v prosinci 1941 výsadek do své okupované vlasti. Vybaveni jen omezeným množstvím informací a minimální výstrojí musejí v nacisty okupovaném a uzavřeném městě přijít na způsob, jak spáchat atentát na Heydricha, muže, kterého řada lidí vnímala jako Hitlerova přirozeného pokračovatele a nástupce. (Falcon)

(více)

Recenze (1 018)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Přes počáteční rozporuplné pocity, kdy jsem si nemohl zvyknout na směs angličtiny a češtiny a z toho vyplývající podivnosti, nakonec mne film strhl. Sekvence atentátu i bitvy v kryptě natočená špičkově. Co víc si přát. Na konci jsem byl zdrcený jako po sledování Nebeských jezdců. Takže určitě dobrý. 80% ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Kubiš s Gabčíkem moc dobře věděli, co je po atentátu čeká, stejně jako to věděl Valčík, když svou kapsli s jedem nechal Lídě Malé (viz. pardubický odboj), takže ukazovat Kubiše jako rozklepanou trosku chtělo opravdu velkou dávku básnické licence. Celý film je nakonec tou licencí prodchnutý víc než dost. A tak místo atmosféry a všudypřítomného strachu emoce nahrazují lovestory a žvanivost hlavních hrdinů, Prostě Antropoid se nepovedl a nebylo to proto, že Gabčíkovi selhala puška. Celý film je hrozně povrchní, obzvlášť pro ty, kteří se o odboj a o atentát na Heydricha zajímají, pro zahraniční diváky pak nevypovídající naprosto o ničem. Každopádně, i když si operace Antropoid a hlavně všichni ti, co v souvislosti s ní zahynuli, zasloužila lepší zpracování, jsem ráda, že film vznikl. 50% ()

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Fuh, čistá temnota. Od Murphyho s Dornanom som rozhodne nečakal tak intenzívne a zapasované charaktery. Hlavne je to ale zásluhou ukážkovej - až čítankovej - gradácie, čo tento film vymršťuje hore. Prechod od šepotu k salvám je úžasne prirodzený a záverečné jatky človek už len čumí a sotva si spomenie na atmosféru z úvodu. Bod dole iba za to, že mi s výnimkou ústrednej dvojice + postavy Tobyho Jonesa boli všetci ostatní celý čas tak nejak ukradnutí... ()

VaHo 

všechny recenze uživatele

Slušně natočený film, který naší významné historické události dává odpovídající filmový rámec. Vzhledem k tomu, že o atentátu mám hodně načteno, tak jsem se musel smířit s tím, že film hodně vypouští a děj zhušťuje. To je pochopitelné. Musím říct, že mi ale celkem dost vadil prostý fakt, že film se odehrává v angličtině. Spolu s přízvuky českých herců to celkem silně vytrhává z děje… takže v případě opětovného zhlédnutí volím dabing. Scény atentátu a kostela jsou špičkové a vypadají tak, jak v podobném válečném filmu vypadat mají. Nedá se říct, že to je vynikající, ale je to slušné, hodně slušné. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Film začíná tak nějak divně (viz scéna při níž jsou Kubiš s Gabčíkem nuceni postřelit možná skutečného možná jen domnělého kolaboranta - to není z filmu úplně zřejmé). V tu chvíli jsem byl z filmu dost rozpačitý, protože tohle určitě nemá s realitou nic moc společného. Další část filmu věnovaná popisu příprav atentátu je už určitě lepší, i když musím říct, že v románu Dva proti řiši mi toto přišlo popsáno trošku zajímavěji. Přijde mi to takové až moc uspěchané. Hlavně je trošku zvláštní, jak málo v této části filmu vystupují Němci (se samotným Heindrichem se člověk setká až během atentátu). Před samotným atentátem přijde z mého pohledu jeden z nejsilnějších momentů celého filmu a to v podobě jakési "slabé" chvilky Jana Kubiše, který se musí vypořádat se svými pochybnostmi a strachy. Je sice otázkou, zda je zde Jan Kubiš vykreslen skutečně takový, jaký byl ve skutečnosti. Na druhou stranu toto polidštění, kterého jsme zde svědky, je hodně důležité kvůli tomu, co se odehraje v té poslední čtvrtině filmu. Postavy Kubiše i dalších parašutistů díky tomu nevyznívají jako nějací supermani či tvrďáci bez nervů. K té závěrečné části filmu musím říct, že ač je onomu nerovnému boji parašutistů s německými vojáky v kostele věnován poměrně velký časový prostor, ani minuta mi zde nepříjde navíc. Pro celkové vyznění filmu mi to přijde strašně důležité. Celkově musím říct, že jsem moc rád, že takovýto film vznikl (byť k tomu americkému podání lze mít jisté výhrady), protože událost, které se věnuje, nesmí být nikdy zapomenuta. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Když se divák přestane chychotat čecháčkům spíkujícím in ingliš, tak už nastává poslední třetina zápasu, která je neuvěřitelně rozvleklá a značně přetažená. Herecké obsazení je obstojné, zejména ŠÁRKA LE BON je okouzlující jako čerstvě narozené dítě pro jakoukoliv ženu. 76% ()

wader 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se na to (symbolicky) dneska prvně podíval. Dřív jsem nestál o ruskou angličtinu a brutální metody gestapa (a obojího se mi samozřejmě dostalo), ale dneska jsem se hecnul, a musím říct, že akční druhá půlka je hodně povedená, a že možná až teď, byť jsem se považoval za relativně znalého, na mě dolehla ta šílená atmosféra bitvy o kostel. Takže to uzavřu slovy: neválčete, a pěstujte kytky. ()

rasttea 

všechny recenze uživatele

Je velmi dobře, že se tento hrdinský příběh dostal do celosvětového povědomí. Napětí mě udrželo na židli po celou dobu, krásně rozpracovaný scénář. Je vidět, že Sean na tom pracoval spoustu let - od první myšlenky k realizaci trvalo dlouhých 15 let. Výběr herců - naprosto chápu, že byli obsazeni zahraniční herci. Apriori mi ani Cillian ani Jamie nevadil, jelikož mě styl obou baví. A Jamie svou rolí psychopatického sériového vraha ve skvělém seriálu The Fall prokázal, že to není pouze "ten z odstínů". Naopak jsem byla v očekávání, jak se zhostí role. Nemusíme se stydět, příběh má úroveň, stylizaci anglického jazyka taktéž chápu, i když po pravdě mně by jako překladatelce ani nevadilo, že zahraniční herci třeba mluví anglicky a čeští česky protože vím, jak je těžké stylizovat různé jazyky do daných reálií. Zažít reálně zavřenou Resslovu ulici a reálné střílení na kostel byl jeden z mých nejsilnějších zážitků. Jinak ale - Aňa Geislerová - jako vážně? To opravdu nemáme jiné herečky? Nedaří se mi odprostit od pocitu, který jsem měla na place a i z plátna, kdy chemie mezi Cillianem a Aňou vůbec nefungovala a nutno podotknout, že Cillian za to nemohl. Čistě z praktického hlediska jsem se za Aňu musela stydět. Cillian procházel do svého green roomu přes naše zázemí a byl naprosto fajnový, příjemný a jako člověk velmi skromný a viditelně pokorně přijal roli Jozefa Gabčíka. A tématicky si k psaní komentáře pouštím Cilliana jako DJe na britském rádiu, jak ten hoch válí a vzpomínám na natáčení a myslím na naše hochy hrdinský..... ()

flawi.f 

všechny recenze uživatele

Naprostá spokojenost! Sice má film trochu rozvláčnější a rozpačitý začátek, ovšem tohle bohatě vynahradí druhá půlka. Závěrečnou, tísnivou, dechbberoucí a svým způsobem smutnou scénu v kostele budu mít v hlavě dlouho.....Pomyslná šestá hvězdička za Cilliana a Jamieho :-) ()

Blacks 

všechny recenze uživatele

Patetické dialogy v první třetině filmu a úplný závěr s Aňou dost shazují jinak super filmový zážitek, * navíc za to, že je to z Čech a že nás autoři tak pěkně vykreslili. ()

FritoleXx 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem, že to předčí skvělý český Atentát, ale byl jsem mile překvapen. Film, který musí chytit za srdce každého Čechoslováka, který má v sobě alespoň špetku lásky k vlasti. Tvůrci kladou větší důraz na city a snaží se o strhující zážitek, což se jim podařilo, jelikož i když víte jak to dopadne, tak stejně tajně doufáte v opak a osobně jsem se zaslzeným očím neubránil. Výborná hudba a Cillian Murphy jen dokazuje, že je herecká špica. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Většina českého obecenstva, která si na tenhle film zajde do kina, nebo si ho posléze pustí v pohodlí domova, podle mých předpokladů jistojistě Anthropoid zkritizuje jako jim velmi obeznámený příběh, pouze předělaný v britské produkci.. Na druhou stranu ale my, kteří jsme ještě neměli tolik příležitostí se o detailech téhle podstatné části naší historie dozvědět, dostáváme propracovaný příběh o statečnosti a odhodlanosti spáchat téměř nemožné v patriotickém boji za svou válkou, nacismem a hlavně nespravedlností zmítanou vlast.. Přiznám se, že začátek snímku mi přišel utahaný, se spoustou až hluchých míst, o kterých jsem ale v celkovém finále zjistil, že byly v celé operaci klíčovými.. Už tady jsme tedy na 4 zasloužených hvězdách a ta poslední, ta nejdůležitější náleží filmu za jeho srdcervoucí konec.. Hlavně jakmile si člověk uvědomí, že se tenhle krutý, ale ze strany parašutistů opravdu odvážný čin, stal! [viděno v Cinestar Plzeň 9.10.2016] ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Od českých herců bych uvítal jen češtinu a navíc ve filmu z české historie, tot´ovšem jen můj problém. Chápu, že distribuce filmu s půlkou českých dialogů by šla do kopru, je to prostě bordel. Režisér pro mě nepřekonatelného filmu Metro Manila to ale zvládl skvěle, scénu po scéně stupňoval napětí a v závěrečné kostelní přestřelce ukázal, co slovo "statečnost" ve skutečnosti znamená. Líbilo se mi na 75%. ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně zůstává na pomyslném piedestalu Sequensův Atentát. Mezinárodní produkci Anthropoidu a hercům navzdory. ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Upřímně řečeno, já si neumim představit, jak by to mohlo bejt natočený nějak výrazně líp - výtky zde mnohých asi trochu nechápu (až třeba na promyšlenou analýzu Sportovce, která smysl dává). Jasně, dalo se to udělat jinak (stejně jako jakejkoliv jinej autorskej projekt, zvlášť týkající se situace, která neni dostatečně a objektivně zdokumentovaná /proces bojů uvnitř kostela/) a nějaký dílčí historický nepřesnosti tam asi taky byly (i když mě do očí teda žádná nebila), ale to přece jsou i v Atentátu a taky to nikomu nevadí. Jasně, nemuselo tam bejt třeba tolik tý romance (to mi, pravda, trochu nesedlo, ale nakonec kdo ví - ženská je za všim, tak proč by Ellisův pohled musel bejt jednoznačně nesmyslnej?), ale ze všeho nejvíc mi asi vadila ta "česká" angličtina, stejně asi jako kterýmukoli dalšímu Čechovi. Ale to je jenom náš, českej problém, pro kohokoliv jinýho by český dialogy žádnou extra přidanou hodnotou nebyly - a, ruku na srdce, opravdu je to tak důležitý, aby tohle bylo důvodem, proč by to žádnej zahraniční štáb točit neměl? Právě naopak, já osobně jsem rád za každej takovejhle výkřik, po kterym se zvyšoujou šance, že se o českejch věcech začně mluvit i jinde než jen v Č(S)R. A příběh operace Anthropoid rozhodně takovou událostí celosvětovýho významu je, tak proč si nechat utíkat hvězdný hollywoodský obsazení (a buďme upřímný - nejen obsazení, ale i celou realizaci! U nás na to sice můžeme prskat horem dolem, ale my jsme podobnej film natočili naposledy před víc než padesáti lety) jen kvůli spornýmu požadavku na autentickou češtinu? Aspoň v tom jazykovym ohledu byli tvůrci konzistentní - jakejkoli mluvenej a znělej projev byl anglicky (až na to "kurva" apod.), ale nápisy, ulice, text novin atd. (kromě např. telegramů) zase zůstaly v češtině. Všechny tadyty výtky jsou ale v porovnání s celkovym vyzněnim filmu marginální a můžou bejt důvodem, proč tomu nedám 5*, ale rozhodně ne ničim zásadnějšim - nevim, proč bych měl hodnotit níž, za mě se to povedlo výborně. Nemyslim si, že je nutný poměřovat, zda je vejš Sequens nebo Ellis - koneckonců, proč? Každej to pojal jinak a mně osobně se jinak líbí i každej ten film. Sequens možná byl přesnější v detailech (a třeba taky ne - já historik nejsem, tak kdo ví), ale ani on se nepřesnostem nevyhnul a třeba ten atentát samotnej na mě působil nepoměrně líp v Ellisově podání než v Sequensově - to klidně může bejt čistě subjektivní dojem, ale to je přesně o ten důvod víc, proč můžem bejt rádi za další zpracování a další pohled z trochu jiný perpsektivy. A ten konec, záverečná přestřelka a boj do poslední vteřiny, to je něco neskutečně silnýho - navzdory tomu, že člověk celou dobu samozřejmě ví, jak to dopadne, efekt ani zážitek to nijak nesnižuje (a i tohle je mimochodem moment, kde na mě Anthropoid působil silnějc než Atentát). Upřímně řečeno to pro mě byla taková řacha, že jsem na to všechno myslel ještě pěknejch pár dní - na tu zoufalost, bezvýchodnost, beznaděj, strach v absurdnim prostředí války, kde život ani spravedlnost nemá hodnotu a kde člověk neví, jak to všechno dopadne a jestli vůbec to všechno, o co se možná snaží, má nějakej smysl. Stejně jako Sportovec ale i já na konci filmu v tý předtitulkový sumarizaci postrádám v moderních dějinách bezprecedentní tragédii nejen zmíněnejch Lidic, ale i Ležáků, postrádám tam zmínku o následnym osudu Čurdy nebo dalšího zrádce Gerika a dalších členů výsadků, vliv operace Anthropoid na poválečný vnímání ČSR a že to byl jeden ze stěžejních důvodů, proč jsme nakonec byli bráni za vítěznou mocnost (narozdíl třeba od Rakušáků, u kterejch byl ten odpor vůči Nacistům podle Spojenců nedostatečnej) atd. atd. - když už dělat světovýmu publiku chvályhodnou osvětu, proč jí neudělat pořádnějc pár větama navíc? Človek po závěrečný scéně stejně s depkou a opařenej sedí v křesle a čeká, až ten příběh nějak zpracuje a bude se moct zvednut a jít domů - minutka titulků navíc by nikomu nevadila. Podobnej problém jsem ale měl třeba s Hořícim keřem, tak nejspíš prostě jde o mojí naivní představu ideálního stavu. Ke cti český kinematografie a péči o národní odkaz (hlavně teda je to zásluha režiséra jako osoby) je ale vhodný dodat, že osudama dalších výsadkářů, předevšim operace Silver A, se zabejvá Strachův dvojfilm, kterej je skvělej a rozhodně si zaslouží větší pozornost než dosud - obzvlášť teď, když se o tom všem zas díky Anthropoidu mluví víc a je tak vhodný si pospojovávat i další příběhy. WTF moments: Ty kluci by si detaily a úkoly související s atentátem těžko rozdělovali v hloučku na ulici pár minut před akcí; a stejně tak souhlasim s KNTRFKTem s tim, že i já jsem celej film měl problém zpracovávat to, jak lehkovážně o atentátu na Říšskýho protektora s kdekym mluvili. A ten umělej sníh na začátku byl až moc umělej - jakkoliv chápu, že je ve třicetistupňovejch vedrech problém řešit to jinak, tak u takhle výpravnýho filmu je to škoda, protože to bylo fakt vidět. () (méně) (více)

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Smrdí to Hollywoodem na všechny strany a to mi sakra vadí! Stejně tak obsazení a volba J. Dornana.. a do toho všeho mám nemalé podezření, že si Sean Ellis tak trochu upravil fakta...abych ale jenom neplival. Ono je to ve výsledku lehce nadprůměrná podívaná s czecho ksichty a překvapivě povedenou Geislerkou. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Ako jesenná hmla. Pomalá, prízemne sa plaziaca aby v tom správnom momente nabrala objem a stala sa nepreniknuteľnou. Tak nejak by som videl tento britský pokus. Nebudem zbytočne hejtovať jazyk, lebo to je jasné, že to bol od tvorcov krok vedľa. Prvá hodina ma absolútne nezaujala, ani tempom, ani hercami, ani udalosťami, ničím. Človek by si myslel, že atentát bude zlomový moment, ale nie je tomu tak. Podľa mňa to bolo slabo vygradované, chýbala tomu hudba, čo by sa zaryla pod kožu a celková dramatičnosť. Po tom to ale chytilo obrátky, začalo sa hrať aj na emočnú strunu a v kostole to bolo perfektné. Strhujúce, prestrelky, veľa Nemcov všade, štekajúce MG-čka. Trochu ma ale zaráža, ale tí rôzni zahraniční režiséri robia z ss chlapcov tupáňov, ktorý si nabehujú pred hlavne nepriateľov a priam si tie smrteľné zásahy pýtajú. Celá tá scéna v krypte bola skvelé načasovaná, zahratá a s patričným pocitom. Anthropoid by som teda zhodnotil ako veľmi podarený pokus zahraničia o opis udalostí v Prahe, na ktoré poskytli iný pohľad. Po výpravnej a technickej stránke to bolo skvelé. Taktiež Bothe by už nikdy nemal hrať inú rolu. Tá podoba je neskutočná. Škoda len, že im ušlo pár detailov. Českí tvorcovia by sa mohli nechať inšpirovať a s domácimi hercami, v domácom jazyku ale so zahraničnou technikou a bez zbytočných nepresností natočiť niečo podobné. Zatiaľ 4 z 5 ( Kino Dukla Svidník ) ()

viperDavid 

všechny recenze uživatele

Myslím, že válka byla o mnohem víc než jen o atentátu, i když to své místo v historii má. Celkem si to natočili podle sebe, nebylo to zlé, ale nebylo to vynikající. Něco tomu chybělo. ()

Související novinky

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

24.04.2017

Produkční dům Davida Ondříčka Lucky Man Films má za sebou práci na celovečerních trhácích, jako jsou Samotáři, Jedna ruka netleská nebo Anthropoid. Novinkou v už tak pestrém portfoliu je seriál… (více)

24. Český lev - výsledky

24. Český lev - výsledky

04.03.2017

Filmovým králem Českých lvů za rok 2016 se stal film Masaryk, který si odnesl rekordních 12 lvů. Tento film ovládl naprosto dominantně předávání Českých lvů za rok 2016. Ambiciozní film Anthropoid… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

51. MFF Karlovy Vary

51. MFF Karlovy Vary

09.07.2016

51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlednout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 tisíc… (více)

Reklama

Reklama