Reklama

Reklama

Snímek Anthropoid vychází z výjimečného skutečného příběhu vojenské operace za druhé světové války, jejímž cílem byl atentát na obergruppenführera SS Reinharda Heydricha. Heydrich byl po Hitlerovi a Himmlerovi třetím nejvýznamnějším mužem Třetí říše, hlavním strůjcem Konečného řešení a vůdcem nacistických okupačních sil v Československu. Vražedná a brutální vláda tohoto muže, přezdívaného "pražský řezník", přiměla spojenecké síly v Londýně k naplánování přísně tajné mise s kódovým označením Operace Anthropoid, která se měla navždy zapsat do historie... Film sleduje osudy dvou vojáků českého zahraničního odboje, Josefa Gabčíka (Cillian Murphy) a Jana Kubiše (Jamie Dornan), kteří provedou v prosinci 1941 výsadek do své okupované vlasti. Vybaveni jen omezeným množstvím informací a minimální výstrojí musejí v nacisty okupovaném a uzavřeném městě přijít na způsob, jak spáchat atentát na Heydricha, muže, kterého řada lidí vnímala jako Hitlerova přirozeného pokračovatele a nástupce. (Falcon)

(více)

Recenze (1 018)

JimmyII 

všechny recenze uživatele

Doufal jsem ve víc, ale čekal zhruba toto. Hodně jsem přemýšlel, jestli prostě nejsem přehnaně kritický, protože jde o jeden z největších příběhů moderních českých dějin, ale ne, Anthropoid jednoduše není dobrý film, a neobstál by, ani kdyby pojednával o tématu ne tak osobním. Na jednu stranu si strašně vážím nadšení, odhodlání a snahy páně Ellisovy, který si film vysnil, napsal, zprodukoval, nasnímal a zrežíroval, ale bohužel špatně. Nevadí mi zkratky, nutná zjednodušení a nakonec ani patetické hollywoodské lovestoriózní nánosy, které byly do příběhu přidány, ty vem čert. Vadí mi šílená papírovost scénáře, plochost postav, ta neskutečná nuda, která prostupuje první polovinu filmu, kde se nic neděje, místo aby byly například lépe vysvětleny okolnosti - důvod pro nutnost operace Anthropoid, přípravy parašutistů, vykreslení Heydrichovy tyranie a snahy čs. odboje... Místo toho sledujeme dva nepříliš přesvědčivé kluky (Murphy je aspoň herecky přesný, Dornan je poleno), jak se prochází po Praze či bytě Moravcových, všem vykecají svoji misi, zamilovávají se, bojí se, klepou se a setkávají se s odbojem, který, zdá se, tvoří už jen dva (sic!) lidé. Když konečně dojde na akci, je natočená trochu nepřesvědčivě a využívá ohraných klišé, jako je náhlé ztlumení zvuku a nasazení tklivé hudby. Snad až závěrečné scény v kostele splnily očekávání, ale to už bylo bohužel pozdě. Nakonec jsem měl pocit, že být třeba historie neznalý Američan, odnesu si z toho to, že jim ten atentát za tolik nevinných obětí nestál. Ale kdo ví, možná na to neumím koukat "světově". Každopádně potěšilo, že takový Neužil v epizodní roli směle konkuruje Murphymu a spol. Možná že cizinci můžou přidat jednu hvězdu, ale víc ne. P.S. V kině zas parta dementů, která si koupila lístky za 150, aby film prošeptala a prvních 40 minut se smála tomu, že britští a američtí herci nemají perfektní českou výslovnost... facepalm! ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Po pravdě mě to ani moc nebavilo. Nebýt závěrečných scén v kostelem, dopadení, výslechů atd, bylo by to takové jalové. Možná celé v češtině dám filmu ještě jednu šanci. Angličtina střídaná se jmény v češtině prost od začátku tak tahá za uši, že jsem ani jinak moc nevnímal, co se při tlachání řeší. Jsem rád, že film vznikl, ale (možná dokud si neosvěžím paměť) Atentát bude pořád tím hlavním zdrojem hrdinných událostí. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Podle mě rozhodně lepší, než Atentát (který má ale lepší atmosféru a oproti Anthropoidu je i komornější), tady jsem se rozhodně bavil mnohem, mnohem víc. Čeština a její výslovnost (každou chvíli a od každého herce jiná), byla sice místy až směšná, ale zároveň bylo nádherné, slyšet herce jako je Cillian Murphy (excelentní) a Jamie Dornan (neméně skvělý), mluvit aspoň trochu naší řečí. Anthropoid je čistokrevný film z období druhé světové války, má všechno, co by mít měl – skvělé a silné postavy, perfektní herce, výbornou atmosféru, české prostředí i herce (Alena Mihulová překvapilaú, skvělé zvraty (v Atentátu mi hrozně chybělo mučení toho syna, tady to ale bylo natočeno naprosto perfektně a Ondřej Malý je neuvěřitelnej nácek) a všechny důležité momenty, od výsadku přes samotný atentát po závěrečné obléhání kostela stojí za to, opravdu je to natočeno moc, moc dobře. Jen škoda, že Heydrich nedostal víc prostoru a Geislerová míň (proč zrovna ona je tou hlavní femme fatale, to vážně nechápu – a v závěrečné scéně v kostele už byla zbytečná úplně), ale jinak asi nemám co vytknout. Líbilo se mi to po všech směrech, herecky, režijně, hudebně. Vynikající válečné drama, ze kterého mám radost o to víc, že je tak ryze české a zároveň tak moc světové – a mimochodem, na Českých lvech přeju hodně štěstí. Ten film si to zaslouží :D. 85%. 2000. komentář! ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Klobouk dolů. Jak na filmy čerpající z období světových válek nedám, tohle byla nejen premiéra pro nějaký ryze český příběh a tedy i proslavení u nás možná nejznámějších hrdinů, tak i film plný hlavně skvělých akčních scén. Do poloviny se ubíral spíše dramatičtější cestou, kterak se Josef a Jan potýkali s přípravou na onen atentát a jak odlišně se k tomu každý z nich stavěl. Nicméně samotné jádro atentátu úchvatné, sám jsem prožíval veškeré skvěle navozené napětí a vzhledem k tomu, že se o historii moc nezajímám a už jsem zapomněl, jak se věci měly, tak byl i docela překvapen vývojem. A vrchol zasazený do kostela? Nemám slov. Celkově, pro mě velké překvapení, jsem s filmem velice spokojen. Jen některé kruté scénky byly i na mě trochu moc. 90% ()

KRYSIOPICE 

všechny recenze uživatele

Tak není to uplně historicky věrné... ale je to celkem důstojná pocta našim hrdinům. Váleční filmy jsou jeden z nejtěžších žánrů a režiséru, kteří je dovedou natočit moc není. Tenkou hranice mezi patřičným patosem a trapností Ellis vybalancoval mistrně a musím říct, že kdyby to natočil nedejbože Spielberg určitě by mu to ujelo. ()

DonHUS 

všechny recenze uživatele

Po všech směrech vlastně průměr, audiovizuálně, scenáristicky i herecky (jen Cillian Murphy si to zase dává). Občas z toho ale vykouknou dobře natočený scény jako atentát nebo závěrečná akce v kostele. Za ní přihazuju tu čtvrtou hvězdu. Přízvuky nakonec v pohodě, jen ty český jména a názvy zní směšně, ale whatever... 7/10 ()

KitFisto 

všechny recenze uživatele

Děkuji pani Geislerove, že mi v posledni minutě zkurvila celý film. Budu tedy dělat, že jsem poslední minutu neviděl. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Bez výhrad. Chyb a nedokonalostí by se našlo víc než jenom pár, ale až na výjimky jde o drobnosti, nebo nutné zestručnění děje a přiblížení situace neobeznámenému divákovi. V tomhle ohledu odvedl Sean Ellis slušnou práci. Film jako celek je soudržný a přitom se drží historie, což není málo. Scénář nejde ani cestou detailní rekonstrukce, ani nevypráví příběh "na motivy skutečných událostí". Více než by bylo potřeba se zaměřuje na postavy Kubiše a Gabčíka, a jejich potýkání se sebevražednou misí. Vše ostatní je zmíněno jen letmo. Kupříkladu němečtí okupanti jsou vykresleni jako anonymní banda tyranů a kromě samotného Heydricha není nikdo z nich jmenován. Přehlednosti ani atmosféře to neublížilo. Hercům nemám co vytknout, dokonce ani Jamie Dornanovi a Aně Geislerové. Cillian Murphy a Charlotte Le Bon jsou ovšem o pořádný kus přirozenější a charismatičtější. Akce je navzdory občas roztřesené kameře přehledná a závěrečná přestřelka je i přes asi nezbytnou hollywoodskost napínavá a pohlcující. Kdyby takhle vypadaly české filmy (slyšíš Renči, ty tragéde?), tak bych se vůbec nezlobil. ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(119/2016) / Nebyť atraktívnej témy, mal by som asi problém Anthropoid dopozerať. Okrem neskutočného chaosu v obsadení a prízvukoch nepamätám podobne rutinné a nezáživné dialógy, ktoré zabili prvú "prípravnú" hodinu. Film konečne nabere akú takú dynamiku od momentu atentátu. Záver fajn, aj keď divákovi znalému histórie tiež moc nedá. Odporúčam prečítať si radšej knihu od Jenšíka (dik Mišo:). (4/10) ()

venison 

všechny recenze uživatele

Před nedávnem se dlouho očekávaný film "Anthropoid" šířil mezi širokým diváctvem jako lavina.. Všude se o něm mluvilo a psalo.. Všude se vychvaloval.. Nemohla jsem tudíž dlouho zůstat pozadu.. Podle obsazení se tvářil snímek "Anthropoid" velice slušně a vyspěle.. Bohužel jsem čekala krapet víc.. Nebylo to zdaleka špatné.. Příběh je silný sám o sobě, některé role byli obsazeny naprosto přesně.. Příběh však klouzal po povrchu a nemohla jsem se do něj pořádně zakousnout a už nepustit.. Cillian Murphy je prapodivná osobnost se záhadným charisma, ale při "Snídani na Plutu" si mě získal a tady solidně sbírá herecké body.. Bohužel je to asi nejsilnější herecký talent tohoto filmu.. Zbytek herectví, které se tu prezentovalo, mi spíše připadalo, že by jen tak tak stačilo na nějaký vytuněný miniseriál nebo našlápnutý televizní film.. Jamie Dornan? Jako vážně? Lepší herecký protiklad k mistrovi Murphymu asi sehnat nemohli.. Celkově na mě "Anthropoid" působí roztříštěným dojmem.. Velkou smůlou tohoto filmu je, že jsem na stejnou tematiku několikrát viděla jeden z nejlepších českých filmů "Atentát".. Kdybych podvědomě stále nesrovnávala, tak by si asi jeho mladší bratr vedl lépe.. ()

_DAVE_ 

všechny recenze uživatele

Hlava říká 4, ale srdce 5 :) Na mě to zapůsobilo a teď vím, že operace Anthropoid byla nejspíše největší patriotský počin v novodobých dějinách Českého národa. ""Reinhard Heydrich byl nejvyšším představitelem Třetí říše, na kterého byl úspěšně uskutečněn atentát""...... ()

MikyAff 

všechny recenze uživatele

Pro nás je asi největší smůla, že prostě víme, jak ten film dopadne. Můžeme svým favoritům fandit sebevíc, ale stejně. První půlka filmu je spíš jen taková nudička, která nás ale připravuje na tu epičtější druhou část. Od přelomu, kdy se začne dít ta velká akce, zažívá divák neskutečné pocity. Přestřelka v kostele je něco skutečně ohromného, co vygraduje v jeho podzemí. Opět krásně natočeno jedno nepříliš hezké téma. ()

Krysa SPK 

všechny recenze uživatele

Je to famózní záležitost a nezbývá nic jiného, než vyslat vztyčený prostřeníček filmovým kritikům, především těm českým (a především Spáčilové z MF Dnes). Anthropoid rozhodně není zdaleka tak špatný film, jako většinou psali. Za prvé mi absolutně nevadí, že ten film natočili Britové - Češi toho nebyli za 27 let schopní, no tak co ? Ano, kritikové psali, že druhá půle je o poznání lepší než ta první - není to ale při znalosti celého příběhu logické ? Ale i tak to není pravda, film mě nenudil ani ve chvílích dlouhých konverzacích. A další věc: Ne, český přízvuk v anglických dialozích mi nepřišel ani rušivý, ani trapný. Herci fungují na jedničku - jak energický Cillian Murphy jako Josef Gabčík, tak Jamie Dornan jako váhající Jan Kubiš. Za povšimnutí ještě stojí Harry Lloyd jako Adolf Opálka, z toho charisma jen prýští i přes mnohem menší prostor, kterému se mu dostalo. Z českých herců samozřejmě zaujme neselhávající Alena Mihulová jako paní Moravcová - máma parašutistů, ale i pomrkávající Václav Neužil jako Josef Valčík. Scéna atentátu je filmařský koncert, tam jsem přestal dýchat a podezírám i srdce, že si dalo chvíli "voraz". A nejlepší nakonec: finální bitva v Chrámu sv. Cyrila a Metoděje patří k tomu nejlepšímu, co jsem ve filmu za poslední dlouhá léta viděl. Anthropoid je silný film, podle mého názoru naprosto nepochopitelně kritizovaný ze strany filmových recenzentů, ale tentokrát více než kdy jindy: kašlat na ně ! Seanu Ellisovi a dalším tvůrcům a hercům patří velký dík a mně je jako Čechovi stydno, když za nás musí takové filmy točit cizinci. PS: Jako dlouholetý anthropoidolog ještě musím dodat, že ve filmu je množství historických nepřesností a Sean Ellis oba parašutisty ve snaze o jejich polidštění nechává plakat, pochybovat nebo se strachovat - ano, můžeme o tom polemizovat, jestli to bylo opravdu nutné, ale JE TO FILM a myslím, že je správné k tomu takto přistupovat. Kdo chce fakta a jen fakta, má k dispozici literaturu faktu nebo filmové dokumenty. ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Podle mých představ. Bez patosu, bez kýčovitých zpomalených záběrů, a přesto hrdinské. Přestože každý z herců mluvil angličtinou s přízvukem, který si přivezl ze své rodné země, nebylo to na škodu, právě naopak. Vytvořil se kvalitní evropský film (nic pro americké diváky). Minimum hudby nedonutilo sice diváky vytáhnout kapesníčky, ale ukázalo, jakým směrem se má válečný film ubírat. Konstatuji, že snad poprvé se cizincům podařilo natočit vlastenecký film jiné země. A o tom že Kubiš s Gabčíkem jsou hrdiny, o tom žádná... Dornan podal překvapivě kvalitní herecký výkon, ale jedničkou zde byl Murphy. Oba dokázali vystihnout hlavní postavy - chladného a vždy rozumem se řídícího Gabčíka a citově a emočně vypjatého Kubiše. Ani čeští herci se nenechali zahanbit - dobrá Geislerová a výtečná Mihulová v roli Moravcové. Seanu Ellisovi začínám věřit - zaměřím se na jeho filmy. ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

Možná, napsáno jiným scénáristou, natočeno úplně jinak, pokud možno českým režisérem a s českými herci v češtině, by to fungovalo. A to by byl taky úplně jiný film, ohodnocený mnou úplně jinak. V této podobě mi ale Anthropoid přišel tak nějak prapodivný. Myslela jsem si, že mi nebude angličtina v prostředí české historie až tolik vadit, ale vadila mi hodně. Zkomolená jména zní směšně. Cizincům to bude asi jedno, ačkoli pochybuju, že se na to kdy podívají, na Čecha to prostě musí chtě nechtě působit neuvěřitelně. Ale pokud by jazyk byl jedinou chybou Anthropoidu, mohl z něj stále být výborný film. Jenomže, krom toho, že snímek rekonstruuje události kolem atentátu na Heydricha, nenabízí skoro vůbec nic jiného. Je to naprosto chladný film, který působí jako hraný dokument. Kromě opravdu dobře natočených akčních scén (atentát samotný, závěrečná přestřelka v kostele), nemá co nabídnout. Chybí minimální seznámení s postavami, neznáme jejich vlastnosti, nic o nich nevíme, jsou nám tím pádem vcelku ukradené. Chybí zasazení do okupované Prahy. Detaily, každodenní život, který by divákovi dával pocit z válečného období. Navíc, až při tomhle snímku si uvědomíte, jak velký je rozdíl v hereckém stylu Čechů a cizinců. A to je další problém. Postavy, které hrají Češi, působí vesměs přirozeně, civilně; postavy, které hrají cizinci působí přepjatě, příliš teatrálně. Jedinou výjimkou je Toby Jones, který zvládá svoji menší roli s přehledem a od Čecha byste ho nerozeznali. Jamie Dornan nehraje nic, jako obvykle, Cillian Murphy hraje svůj standard, to znamená docela dobrý herecký výkon. Problémem je, že takhle se prostě Češi nechovají. Takhle nemluví, takhle nejednají. Nakonec nejlepší z celého filmu byla Alena Mihulová, která jediná by mě přesvědčila i v angličtině, že je Češka ukrývající parašutisty, zbytku jsem nevěřila ani slovo. Technicky je Anthropoid zvládnut dobře, takovéto dynamické akční scény bychom nenatočili nikdy, ale to je jediná výhoda filmu. Pro Čecha je film neuvěřitelný, ať už kvůli jazyku nebo chování postav, pro cizince bude vyznívat nudně. Kromě závěrečné scény v kostele, neexistují umělecké záběry, či dokonce hudba, takže poetiky se taky nedočkáme. Kvůli památce parašutistů je dobře, že film vznikl, to ovšem ještě neznamená, že je dobrý. ()

Trustme 

všechny recenze uživatele

Diskutabilní čin naší historie, filmově vzkříšen od tam odkud tenkrát přišel. Často netočí zahraniční produkce o našich událostech. Leč atentát na Heydricha je natolik fotogenický, že je zázrak, že se toho již nechopili třeba němečtí tvůrci (pokus o černý humor). V této britské verzi mám jediný problém. Že to není český film za britské peníze. Taky na Slovensku nechcete přece, aby Juraje Jánošíka hrál český herec a třeba to režírovala Polka (pokus o nevhodnou legraci). Zkrátka víc bych se zažral do postav, když budou hráni opravdu místními herci, ideálně neokoukaných fyziognomií. Věřím, že takhle by i našinec podobně komorně-televizně zvládl natočit tento film pro ty, kteří se nedívají na nic staršího, co nemá rok výroby začínající dvojkou. A to je škoda, protože my jsme si už dávno natočili svůj Atentát a tenhle britský Anthropoid je jen jeho novější, horší variace i když dodržujíc poměrně přesně většinu situací. A teď i něco chvály: Kostelní akce je velmi adrenalínově natočená, stejně tak čistky a výslechy gestapa. Příklon k variantě váhání, zda má tento čin smysl pro hrůzné následky. Vykreslení postav - nikdo není vyloženě tak sympatický, aby jsme jeho smrt oplakali. Fašisti jsou velezrůdní, je jich moc a jsou všude a zase je někdo střílí jak na běžícím pásu a to je dobře. Poslední dovětek mám ke zvláštnímu poděkování v závěrečných titulcích předsedovi vlády panu Sobotkovi. Asi chtěl mít své jméno ve spojení s legendárním vlasteneckým odhodláním. Jen netuší, že ho většina bere spíš za takového Karla Čurdy. ()

Castrator 

všechny recenze uživatele

Verze krátká: Fantastický filmový zážitek. 80 %, které má film ve chvíli, kdy tento komentář píšu, a nálož čtyřhvězdičkových hodnocení a sem tam pětihvězdičkově značně podhodnocuje jeden z nejlepších filmů tohoto roku. Byl jsem uchvácen od první minuty (doslova) do poslední. I kdyby film nebyl založen na skutečných událostech, chytl by mě úplně stejně, obsah i forma na jedničku a po třech projekcích a úmyslném hledání chyb jsem nenašel slabé místo. Tento rok jsem se stejně bavil jen u tří filmů - Osmi hrozných, Šíleného Maxe "4" a Revenantu: Zmrtvýchvstání. Verze dlouhá: Po třech zhlédnutích Anthropoidu (dále "OA") a stejného počtu zhlédnutí Sequensova Atentátu (dále "SA") před každou návštěvou kina vidím základ úspěchu filmů na toto téma v šesti bodech: 1. Scéna samotného atentátu - přestože všichni vědí, nebo alespoň většina to ví, že při atentátu se pos..e téměř vše, co se pos..t může, je velmi důležité zprostředkovat divákovi atentát tak, aby byl napnut k prasknutí a ani nedutal. 2. Boj v kostele - přestože všichni vědí, nebo alespoň většina to ví, že boj v kostele skončí tragicky, je velmi důležité ho zprostředkovat divákovi tak, aby byl napnut k prasknutí a ani nedutal. 3. Zprostředkování atmosféry paranoie a strachu, kdy jen pohled do země nebo podezřelé chování v přítomnosti německých vojáků nebo udavačů může vést k pozvání do kanceláře gestapa.4. Držení se základních historických faktů. 5. První část, třetina či polovina, před samotným atentátem, musí být stejně záživná jako děj od samotného atentátu. 6. Film musí být pochopitelně kvalitní jako celek. OA se podařilo splnit vše, ve všech šesti bodech obstál, troufám si tvrdit, že v pěti lépe než v SA. 1. Atentát je natočen bravurně, Ellis to zvládl lépe než Sequens. 2. Totéž platí o boji v kostele, to je správná akční řežba. 3. Stejně tak se mu povedlo perfektně přenést na plátno atmosféru paranoie strachu, přestože tu někdo v komentářích píše, že tomu tak není, ale opak je pravdou. Vrcholem je scéna mučení, ze které mi dobře nebylo, a to jsem velmi otrlý divák. Místo klasických psychopatických keců, které takové scény často provází, aby divákovi bylo jasné, že s mučícím chlápkem není radno si zahrávat, zde není pro kecy čas a přichází na řadu akce, která je syrová, brutální a bohužel i reálná a ukazuje že tenkrát nešlo o hraní si na vojáky, ale že každému hrozilo to nejhorší zacházení a okupanti byli opravdu velké a kruté svině, se kterými nebylo radno si zahrávat. 5. První polovina filmu, tedy ta před atentátem, není o nic horší než druhá polovina, překvapivě je zábavná stejně, nejde o nějaký rozjezd před tím hlavním. Všechny schůzky, seznamování s dalšími členy odbojové organizce a veškerý děj jsou neméně zajímavé než děj od atentátu, dojde na několik hádek, dramatických situací a akčních scén, díky kterým bude stát za to si pustit film od začátku na blu-ray či DVD a nevynechat jedinou minutu a ne hned přeskočit na druhou půlku filmu, kde už dojde na TO, což jsem dvakrát udělal u celkových deseti sledování SA. Zde to, až si film pořídím na blu-ray disku, nehrozí. I zde tedy vyhrává OA nad SA a nářky nad tím, že jsou zde navíc vztahové románky, které tu buď nemají co dělat (přestože Gabčík s Kubišem byli řádní proutníci), nebo je jich moc, jsou naprosto liché, je jich málo i na nehollywoodský film, jde doslova o pár sekund a víc než o romanci jde o normální vztah chlapa ubytovaného u rodiny s mladou pěknou holkou a vztah jeho kamaráda s kamarádkou mladé pěkné holky. 6. Film kvalitní jako celek bezpochyby je, je to opravdu skvělé filmové dílo, jak jsem psal, dílo úchvatné. OA si bohužel trošku přidává a mění v bodu 5, a to ve faktičnosti. Jsou to ovšem přídavky či změny malé, které nedělají z filmu bramboračku na efekt (viz Rivalové) na skutečné události to podstatné nemění, jde spíš o změny ku prospěchu filmovému vyprávění, které udělal i Sequens. V přestřelce s Heydrichem se vystřílí trochu více nábojů, než se vystřílelo ve skutečnosti, v závěru padne více Němců než ve skutečnosti padlo, hlava je místo v akvárku v kýblu, parašutisté si kopou od začátku pobytu v kostele únikovou cestu, což v reálu nečinili, ale to jsou mušky na faktičnosti snímku. Ruku na srdce, kdo by čekal, že těch mušek bude pomálu a nepůjde o masařky? Kdo by čekal, že filmaři neznásilní, jak je dnes bohužel často zvykem, fakta a neudělají limonádu à la Hollywood? Ani SA nebyl fakticky přesný, a nikoliv jen proto, že v době natáčení se nevědělo tolik, kolik se ví dnes, Sequens si prostě sem tam zalhal, něco podstatného vypustil, něco přidal, přesto natočil legendu, kterou celá jedna generace kluků žrala a přivedla mnoho lidí k této neveselé době české historie, a když se totéž podaří OA, bude to jen dobře. Co mě osobně potěšilo byly dvě zmínky o Mnichovu, hned na začátku je správně uvedeno, že mocnosti nechaly Německu naší zem napospas a o pár minut později v dialogu se s posměchem úvádí, že zabitím Heydricha se snažíme dělat dojem na spojence, kteří nám sami prakticky Heydricha do Protektorátu dosadili. Též zmínka o vymázání naší země z mapy byla na místě, ono vypadá hrozně jednoduše odsuzovat Čechy za pasivitu a zbabělost, ale byli první na ráně a měli nás právě kvůli Mnichovu v hrsti a moc se toho proti Němčourům dělat nedalo (ve filmu o filmu polský herec Dorociński, který větu o vymazání naší země z mapy pronáší, přiznává, že neměl o českém odboji vůbec tušení). Častou výtkou mnohých k OA je angličtina s východním (u Čechů a Gabčíka) či německým přízvukem. Nesouhlasím, toto bylo uděláno nejlépe jak mohlo. Teď je řada na Češích, aby se ukázali a udělali filmu ten nejlepší dabing jak z dob K. M. Walló, to nejtěžší za ně udělali skvěle cizinci, ti natočili skvělý film, jen to nepodělat dabingem. () (méně) (více)

bizz_mjc 

všechny recenze uživatele

Ne úplná pecka (protože na to v režijní sesli chyběl někdo jako Spielberg nebo Zwick), ale že jsem Čech, na to jsem při - obzvlášť dobře gradující druhé půlce - hrdý byl. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že příběh československých parašutistů páchajících atentát na Heydricha disponoval nečekaným dramatickým potenciálem. Zatímco podrobné vykreslení rekognoskace terénu a osobních zájmů dvou hlavních postav nikam příliš nechvátalo (a mohlo tak i s těkavou kamerou ždibec zadrhávat), v povedeném akčním finále v kostele se už prosadila výrazná "hollywoodizace" (mám na mysli přestřelený "bodycount" nabíhajících Němců), která snesla i trochu toho hrdinského patosu, tolik neohrabaného v domácích reáliích. ()

Související novinky

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

24.04.2017

Produkční dům Davida Ondříčka Lucky Man Films má za sebou práci na celovečerních trhácích, jako jsou Samotáři, Jedna ruka netleská nebo Anthropoid. Novinkou v už tak pestrém portfoliu je seriál… (více)

24. Český lev - výsledky

24. Český lev - výsledky

04.03.2017

Filmovým králem Českých lvů za rok 2016 se stal film Masaryk, který si odnesl rekordních 12 lvů. Tento film ovládl naprosto dominantně předávání Českých lvů za rok 2016. Ambiciozní film Anthropoid… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

51. MFF Karlovy Vary

51. MFF Karlovy Vary

09.07.2016

51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlednout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 tisíc… (více)

Reklama

Reklama