Reklama

Reklama

Snímek Anthropoid vychází z výjimečného skutečného příběhu vojenské operace za druhé světové války, jejímž cílem byl atentát na obergruppenführera SS Reinharda Heydricha. Heydrich byl po Hitlerovi a Himmlerovi třetím nejvýznamnějším mužem Třetí říše, hlavním strůjcem Konečného řešení a vůdcem nacistických okupačních sil v Československu. Vražedná a brutální vláda tohoto muže, přezdívaného "pražský řezník", přiměla spojenecké síly v Londýně k naplánování přísně tajné mise s kódovým označením Operace Anthropoid, která se měla navždy zapsat do historie... Film sleduje osudy dvou vojáků českého zahraničního odboje, Josefa Gabčíka (Cillian Murphy) a Jana Kubiše (Jamie Dornan), kteří provedou v prosinci 1941 výsadek do své okupované vlasti. Vybaveni jen omezeným množstvím informací a minimální výstrojí musejí v nacisty okupovaném a uzavřeném městě přijít na způsob, jak spáchat atentát na Heydricha, muže, kterého řada lidí vnímala jako Hitlerova přirozeného pokračovatele a nástupce. (Falcon)

(více)

Recenze (1 018)

Babous 

všechny recenze uživatele

Objektivně je to spíš na tři hvězdičky, ale film mě přiměl si o atentátu na Heydricha nastudovat něco víc a já myslím, že když vás film donutí k zamyšlení a dalšímu průzkumu, něco na něm je. Přízvuky jsou hrozné, Aňa Geislerová hraje voskovou figurínu bez emocí, ale atmosféra strachu a očekávání tam je. Výslechy ukazují zrůdnost totalitních režimů. Vztah mezi hlavními hrdiny funguje, po vizuální stránce odboj nikdy nebyl víc sexy. Závěr je hodně drsný, ale jak správně podotknul kamarád: "Cos čekal, komedii?" ()

majka_11 

všechny recenze uživatele

Snímek, který na svět rozhodně přijít měl. Gabčík byl zahrán výborně, všechno tvůrci podali hrozně lidsky. Jelikož nemám ani zdaleka tak hluboký cit k historii, jako může mít většina spoluobčanů, nečekala jsem, že mě film přinutí k slzám tou nesmírnou bezmocí, kterou museli všechny osoby v situacích, jako v kostele či v jeho kryptě pociťovat. Nikdy se mi také nestalo, že by mi bylo ze scén, kde probíhá mučení, vyloženě špatně, ale zde mi mučení šestnáctiletého Ati nadzvedlo žaludek. Možná, že jsem si konečně uvědomila, že se tohle doopravdy dělo i v Čechách a dokonce přímo v Praze, a že to není jen hloupý americký filmařský výmysl. Po zhlédnutí mě přepadly vlastenecké pocity, ta vůle bojovat za svou vlast a být na ní hrdý z filmu nesmírně proudila, a to se za patriota opravdu nikdy neoznačuji. Proto tedy velmi děkuji za snímek, který mi pomohl si uvědomit pár důležitých věcí a vážit si více těchto hrdinných činů, přesně jakým byl tento. I když měli útok provádět jen Gabčík s Kubišem a scéna se zjevením živé mrtvé Geislerové pod sprchou sice byla nádherně natočená, avšak naprosto zbytečná, do historického filmu nepatřící, a přes táhlý začátek se pěti hvězdám zkrátka neubráním. Snímek předčil má očekávání. ()

Ivi06 

všechny recenze uživatele

Snad každému z nás muselo srdce zaplesat, když jsme se dověděli o tom, že bude zahraniční produkcí zfilmován jeden z velkých příběhů naší malé zemičky, navíc s takovým obsazením jako je Cillian Murphy, Toby Jones, ale i Jamie Dornan. Ti, kteří ho viděli i jinde než jen v 50-ti odstínech šedi totiž vědí, že zas tak špatný herec to není. Sean Ellis neměl zrovna lehký úkol a je přirozené, že české publikum bude film přísněji hodnotit. První polovina je trochu pomalejší a ve srovnání s tou druhou půlkou působí nevýrazně a je lehce zapomenutelná. Po cestě z projekce jsem si silou musela vybavovat, co se tam vlastně odehrávalo. Hraný český přízvuk mi kupodivu nevadil, velice rychle jsem si zvykla. Naopak by působilo divně, kdyby část herců mluvila britskou angličtinou a druhá část anglicky s českým přízvukem. Ale musím souhlasit s tím, co tu v komentářích již bylo řečeno - Gabčík s Kubišem skutečně působí jako kdyby ve své vlasti byli cizinci. Podle mého názoru bude příčina v okolním českém hereckém obsazení (Geislerová, Mihulová, Zach, Budař...). Pro nás jsou to známé české tváře, což si podvědomě uvědomujeme, a když je pak vidíme společně na plátně s Murphym a Dornanem, tito hlavní hrdinové působí jako cizí. Alespoň tak si to vysvětluji. Nevyhovovala mi naprosto neurčitá práce s časem - když Cillian řekne, že se na útok chystají již 4 měsíce, je to trochu šok... stejně jako zasnoubení Kubiše a Kovárníkové (pocitově spolu chodí tak dva dny ?). Nemluvě o druhé polovině filmu, kdy od atentátu po konečný souboj v kostele máte pocit, že mohly uběhnout maximálně 2 dny a ve skutečnosti to byly 3 týdny. Tím bych ale skončila s výtkami. Anthropoid, a zvlášť ta druhá polovina snímku, ve mně vzbudil různé emoce : od pýchy a obdivu přes hrůzu a smutek, ale dokonce i naději. I přes to, že víte jak to skončí, strašně doufáte v zázrak a v jiný konec příběhu, než ten jak ho známe. Je to skoro jako koukat na Titanic a doufat, že se nepotopí :) Po dlouhé době se mi tedy stalo, že jsem z kina odcházela zničená. Může za to samotný příběh ale také některé drsné scény, které jsem vůbec nečekala. Sean Ellis se s některými scénami totiž nepáral, což oceňuji, protože mnoho režisérů dnes točí velmi opatrně. Snímek je to pro mě, až na těch pár výtek velmi povedený a ráda na něj kouknu znovu. Doufám, že ho v zahraničí uvidí co nejvíce lidí... Je to příběh, který si zaslouží pozornost a který si zaslouží, aby se o něm vědělo a nezapomnělo. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Těžké hodnotit. Po technické a historické stránce toho moc vytknout nejde, ovšem dějově je to zejména v prostřední třetině poměrně nudné a pro mě neignorovatelnou vadou je jazyková nevěrohodnost. Bojoval jsem s tím po celou dobu filmu, protože když Čech hrající Čecha mluví anglicky na Čecha, kterého hraje jiný Čech, to prostě nejde. Jasně, díky anglické verzi se dostane do světa povědomí o našich hrdinech z 2. světové, ale já si to příště (pokud nějaké bude) pustím jako jeden z minima filmů raději s dabingem. (kino Cinema City, orig.) ()

netahlo 

všechny recenze uživatele

Necekane dobre! Sice pusobi trochu divne, kdyz vsichni Cesi mluvi anglicky (nehodlam resit, jako vetsina zdejsich dementu, jak moc dobre mluvi cesti predstavitele touto reci), takze by asi bylo lepsi kvuli autenticite anglicke herce predabovat. Dale moc nechapu, proc tam zase musi hrat to koste Geislerova. Nicmene i pres tyto vytky je vysledny dojem hodne uspokojivy. Zejmena druha pulka filmu slape na vybornou. Bal jsem se toho, ale nakonec povedena pocta. Pro ty hulibrky, odkojene zrejme Bratrstvem neohrozenych, co tady vykrikuji, ze Cesi nejsou schopni udelat poradny valecny film a potrebuji k tomu cizi produkci, podotykam, ze v roce 1964 jeden takovy vznikl. Dejte mu sanci. Chapu, je to stary a jeste k tomu cernobily, ale kdyz se zhulite, pripadne sezerete nejaky houby, tak by to mohlo jit. A zase budete mit v cajovnach o jedno tema navic! ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Brr, tak tohle je pořádně, ale fakt pořádně mrazivej kousek. Přesně takovej se hodí do bytu, ve kterým se netopí :o). Ne, vážně, takle zachytit atmosféru, to je maestroštik. Hrozně zajímavá je kamera, která používá jakejsi filtr, kterej dává tomu příběhu ty správný barvy. No, co se týče příběhu, tak to je jeden z nejhrdinštějších, který se v ČR staly. Jo, asi si může najít někdo, kdo považuje Antropoid za blbost, kvůli který "zbytečně" umírali lidé. Ale já to beru jako hrdinskej čin, kterej ve strašně těžkých dobách posílil českého ducha. Z čeho mrazilo fakt hodně, tak z gestapáckých výslechů, ty se s tím moc nemazali a jak je vidět, tak jejich brutální techniky plodily úspěch. Potěšilo množství českých herců, kteří aspoň jednou za život přičuchli k hollywoodu :o) No, na to, že (jako asi každej trochu vzdělanej čech) sem věděl o čom tenhle kousek bude, tak mě i tak dokázal překvapit. Je to rozhodně kvalitka, která stojí za skouknutí... ()

Zemi11 

všechny recenze uživatele

Čeština vydávající se za angličtinu, na to jsem zvyklý odmala. Ale film s angličtinou vydávající se za češtinu, to byla od prvních minut velká parodie a katastrofální újezd. Po 30 minutách jsem chtěl vypnout a přispěchat na CSFD s odpadem. Naštěstí jsem vydržel a zvykl si. A kdyby odpadlo i zbytečné dějové klišé s Lenkou a Marií o tom, kterak se vojáci zamilovali do dcery hostinské a její kamarádky, uvažoval bych i o pěti hvězdičkách. ()

Gyrphos123 

všechny recenze uživatele

Že Amerika kopíruje vše, co může, to už jsem si nějak nerad " zvykl", ale že bude kopírovat i VB... Opravdu mi už přijde dosti nasírající, že se točí remaky. Když už remake, tak k něčemu, co bylo špatně zpracováno a ne remake jen pro cucání peněz. Co bych řekl konkrétního o této verzi ? Není o nic lepší než ta původní, ba naopak mi přišla lehce nudnější, už z toho důvodu, že to bylo jak přes kopírák a zpracování bylo taky dost nudné. Kdyby byla aspoň celá situace více zdramatizována, tak by to člověka možná i trochu bavilo, ale takhle jsem sledoval něco, co už jsem viděl, takže vcelku ztráta času. Neohodnotím remake lépe ani stejně jako originál, i kdyby byl kvalitou na stejné úrovni, protože prostě remake je až druhořadý a navíc s výhodou vyššího rozpočtu. ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Velice zdařilá rekonstrukce reálně připravované válečné stěžejní události, krom pár českých herců, kterým jsem jejich role nevěřil a zbytečně dlouhý závěr v podobě nacistického dobývání kostela, který skupinka parašutistů držela, nemám co vytknout.................moje hodnocení = 8 z 10. ()

MaMitti 

všechny recenze uživatele

My to tady víme a známe líp než tento film ukazuje, ale všem ostatním to vypráví obstojně a to je podle mne to nejdůležitější. ()

Circumscriptor 

všechny recenze uživatele

Naozaj musím povedať, že je priam nemožné akokoľvek diskutovať a komentovať tento film bez toho, aby som ho aspoň trochu porovnal s Atentátom od Jiřího Sequensa staršieho. Atentát (nemyslím film, ale čin) je tu vyobrazený o dosť lepšie, reálnejšie a historicky korektnejšie, veľkým plusom je perfektná atmosféra nervozity a napätia, ktorú takmer každý divák prežíva spolu s hlavnými protagonistami filmu. Spomínaná scéna atentátu bola perfektne zostrihaná, obvlášť sa mi páčil záber z interiéru električky a detail spúšte po črepine, ktorá zasiahla Heydricha. Herecké obsadenie je tu pomerne slušné, ale pravdepodobne sa nikdy neuspokojím s Cillianom Murphym, ktorému sa podľa mňa hodia iba role chladnokrvných krvilačných psychopatov. Filmu však chýba nejaký slušný úvod, ktorý mi prišiel akosi odseknutý, naopak v Atentáte som s ničím podobným problém nemal. To by sa ešte dalo odpustiť. Neviem si ale vysvetliť, čo mala znamenať tá záverečná prestrelka zväčša na balkóne kostola sv. Cyrila a Metoděje a lá Scarface, kde parašutisti len tak vykynožili desiatky náckov akoby sa nechumelilo. To si naozaj mohli všetci veľmi pekne odpustiť a pomerne dosť mi to pokazilo dojem z celého filmu. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

V porovnání kvality s o rok mladším Smrtihlavem se jedná o poměrně vyrovnaný souboj, nicméně pokud bych se měl rozhodnout, co mě bavilo více, neváhal bych ani vteřinu, a zvolil bych rozhodně Anthropoid, jehož Smrtihlav převyšuje skutečně jen obsazením skvělého Jasona Clarka do role samotného Heydricha, ve všech ostatních ohledech mě ale bavila přeci jen tato verze atentátu na obergruppenführera a důvod je docela prostinký, Anthropoid je totiž daleko divácky vstřícnější podívanou, či jinými slovy, je to takové více hollywoodštější, což se projeví především v super akčním závěru, každopádně to rozhodně nemyslím jako výtku, spíš naopak, Anthropoid prostě ale hned od začátku nabere velice svižné tempo, celé je to sice velmi polopaticky zpracováno, na druhou stranu to ale zároveň nepůsobí ani hloupě, či naivně, obecně známá zápletka má šmrnc, disponuje vážně mnoha momenty výrazného napětí, postavy jsou vesměs zahrány velmi přesvědčivě a jak jsem zmiňoval, akční finále v kostele je překvapivě našláplou jízdou, které nelze také co vytknout. Po celou dobu tu pak fungují i silné emoce, které především pro tuzemské publikum nejsou navíc příliš lehké. Anthropoid je tak zkrátka oproti Smrtihlavovi možná zjednodušenějším, kýčovitějším, méně syrovějším a výkladem historických faktů zkreslenějším snímkem, na druhou stranu je ale rozhodně zábavnějším, efektnějším a funkčnějším, což nejspíše odborné diváctvo odsoudí, ale to běžné naopak přivítá, tak jako právě já. ()

-Dawe- 

všechny recenze uživatele

Perfektně zahraný, jak ze strany Čechů, tak i Britů. Úzkost a napětí je od druhé poloviny cítit snad z každého záběru. Gradace ke konci neuvěřitelná. Mám strašnou radost z toho, že se to povedlo natočit. Tohle jsou ti pravý hrdinové 90% ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Veľká poklona tvorcom tohto filmu ako aj skutočným hrdinom tohto príbehu - in memoriam. Musím povedať, že cudzia produkcia sa chopila tohto materiálu s citom, autenticky, ako aj ale s trochou toho americko- britského sentimentu a patosu. Je to film u ktorého som bol hrdý. Vďaka. 4,5 hviezdy ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Toto jsou filmy, kde českej (potažmo slovenskej) divák musí cítit určitou hrdost. Na to, že jsme měli takový válečný hrdiny, kteří šli bránit zemi i za cenu životů, a zároveň taky na to, že se o tom natočí zahraniční velkofilm u nás a s našima hercema. To je prostě skvělý. A když pak vidíte závěrečný titulky, kde je snad 80% jmen našinců, smekám klobou ještě hlouběji. Ale abych se taky dostal k aspoň nějakým objektivnímu hodnocení - snímek je to poutavej, dobře natočenej, výprava se neskutečně povedla a při závěrečné, dlouhé a gradující přestřelce se tají dech. A přestože je toto velice známá historická událost, vůbec mně nevadilo, že vím, jak to dopadne. Tvůrcům se daří držet tempo, i když je v první polovině spíš konverzační (přece jenom připravit atentát asi není nějaká akční záležitost), ale nikdo snad nečekal nějakou brutální akci. Víc takových filmů, budu jenom rád! ()

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Strašně se to ve mně rve. Na jednu stranu ten silný příběhy, který žádného Čecha nemůže nechat chladným, zároveň filmařsky zvláštní, když vše honem honem, do toho šílená směsice angličtiny a Czenglish, do toho nadbytečný milostný motiv a na postavu přestárlá Geislerka, co na konci zbytečně snem v kryptě... Nakonec dávám za tři, protože nemohu nesrovnávat s Atentátem. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Takhle se to dělá... Vůbec se mi do toho nechtělo, z filmů zasazených do období 2. světové války dostávám kopřivku, resp. už na ně zpravidla vůbec nekoukám- jsem jich přesycený. Po Metru Manilla jsem ale chtěl vidět dalšího Ellise. A je to nepochybně zejména on, díky komu to nenudilo v čase relativního klidu a díky komu se to stalo strhující záležitostí s prvním výstřelem. Naprosto brilantní pak byla přestřelka v lodi kostela. A pak že neumíme dělat špičkový filmy! :) ()

KoRner 

všechny recenze uživatele

Výborný film s veľmi slabým úvodom, ktorý nám má hrdinov romanticky zblížiť, avšak nemá čím novým zaujať. To sa našťastie netýka druhej polovice, ktorá je vážne veľmi dobre spravená a na konci, hoci som vedel, čo sa musí stať, som mal slzy v očiach. ()

Nassau 

všechny recenze uživatele

'Cowards die many times before their deaths; The valiant never taste of death but once.' That's Shakespeare. (7/10) ()

Související novinky

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

24.04.2017

Produkční dům Davida Ondříčka Lucky Man Films má za sebou práci na celovečerních trhácích, jako jsou Samotáři, Jedna ruka netleská nebo Anthropoid. Novinkou v už tak pestrém portfoliu je seriál… (více)

24. Český lev - výsledky

24. Český lev - výsledky

04.03.2017

Filmovým králem Českých lvů za rok 2016 se stal film Masaryk, který si odnesl rekordních 12 lvů. Tento film ovládl naprosto dominantně předávání Českých lvů za rok 2016. Ambiciozní film Anthropoid… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

51. MFF Karlovy Vary

51. MFF Karlovy Vary

09.07.2016

51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlednout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 tisíc… (více)

Reklama

Reklama