Reklama

Reklama

Snímek Anthropoid vychází z výjimečného skutečného příběhu vojenské operace za druhé světové války, jejímž cílem byl atentát na obergruppenführera SS Reinharda Heydricha. Heydrich byl po Hitlerovi a Himmlerovi třetím nejvýznamnějším mužem Třetí říše, hlavním strůjcem Konečného řešení a vůdcem nacistických okupačních sil v Československu. Vražedná a brutální vláda tohoto muže, přezdívaného "pražský řezník", přiměla spojenecké síly v Londýně k naplánování přísně tajné mise s kódovým označením Operace Anthropoid, která se měla navždy zapsat do historie... Film sleduje osudy dvou vojáků českého zahraničního odboje, Josefa Gabčíka (Cillian Murphy) a Jana Kubiše (Jamie Dornan), kteří provedou v prosinci 1941 výsadek do své okupované vlasti. Vybaveni jen omezeným množstvím informací a minimální výstrojí musejí v nacisty okupovaném a uzavřeném městě přijít na způsob, jak spáchat atentát na Heydricha, muže, kterého řada lidí vnímala jako Hitlerova přirozeného pokračovatele a nástupce. (Falcon)

(více)

Recenze (1 018)

Kaktusak12 

všechny recenze uživatele

Ellisovi se povedlo zrežírovat, i přes pár historických nepřesností, dost slušné válečné drama. Anthropoid má správně temnou atmosféru, kterou ještě více podtrhuje kamera. Film má spád i pořádnou gradaci, takže zde rozhodně nejsou žádná hluchá místa. Finále mistrně natočené.. Výkony herců (až na občasný ,,česko-anglický'' přízvuk) dobré, hlavně Cillian Murphy nezklamal. Navíc, a to je důležité, jsem si díky tomuhle filmu znovu uvědomil, o jak moc odvážný čin se ti dva ,,kluci'' zasloužili... ()

SalyczeQ 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době musím napsat komentář a to dokonce bez špetky ironie. I přes to, že jsem se půl filmu vyrovnával s tím jak čeští i zahraniční herci, v českém prostředí a pro česko velmi často filmově zpracovávanou dobou temna, mluví lámanou angličtinou, tak mě film doslova dostal svou atmosférou. A nebyl jsem asi sám, protože při závěrečné minutě ticha se v celém sále nikdo ani nenadechl, natož aby si dovolil pustit se do posledních kousků popkornu nebo dosrknout zbytek koly na dně. V každém to v tu chvíli muselo vyvolat otázku o dnešním stavu národní hrdosti... No snad jsem potěšil všechny moralisty. ()

Qeo 

všechny recenze uživatele

No minimálně mě to donutilo sáhnout po wikipedii a doplnit si znalosti. K mé velké radosti se zase tak od skutečnosti neodchýlili i když do toho chtě, nechtě museli zakomponovat holky český, které všem bezpodmínečně musí zamotat hlavu. Jinak parádní podívaná, atmosféra hustá, čeština divná a lokace výborné. Takhle by se asi měli točit filmy v Česku, třeba bych na ně konečně začal chodit. ()

HH 

všechny recenze uživatele

Navzdory historickým nesmyslům, které jdou však na vrub akčnosti a filmovosti (přestřelka na místě útoku ve stylu souboje u OK Corral či závěrečné střílení jak o božím těle v kostele s desítkami mrtvých esesmanů apod.), navzdory filmařským proviněním (moderní socha TGM v záběru, současné cedule na domech apod.), které jsou však omluvitelné, navzdory Čechům mluvícím angličtinou s ruským (?) přízvukem, navzdory takřka doslovnému "opisování" z Atentátu z roku 1964, navzdory dalším chybám (Gabčík si sestrojuje samopal tak, že to z Libně muselo být vidět a slyšet až na Proseku) je to koukatelné a zahraniční divák si snad uvědomí, že Čechoslováci neměli jen piloty, ale i další vojáky, kteří se aktivně zapojili do bojů a neváhali obětovat i život. Ale Sequensův Atentát je zkrátka lepší... ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že si tento náš Assassin's Creed těch 5* zaslouží. A to nejen z oněch principů, které tu již byly několikrát zmíněny. Natočeno je to poměrně netradičně. První polovina působí takřka jako televizní film (nemíněno rozhodně negativně) a druhá představuje nálož, za kterou by se nemusel stydět žádný z druhoválečných filmových klenotů. Zajímavá je i práce s hudbou. Není jí sice moc, ale přichází vždy účinně v pravý čas. Dokonce její absence napomáhá takřka plíživému charakteru filmu v jeho úvodní části. Nějaké nedostatky Anthropoid také má, ale těm bych nekladl příliš veliký důraz (tradičně vypatlaní Němci v akci, trošičku křečovitá romantická linie apod.). Teď je jenom otázka, jak tento film přijmou Nečeši... Každopádně ještě musím upozornit na to, že si Anthropoid těch 5* ještě musí obhájit při projekci s českým dabingem. Očekával jsem cokoliv v oblasti akcentové, ale realita byla přímo překonávající. :-) Pokud byl záměr tvůrců, aby se divák při vyslovení pomalu každé druhé věty přiblble uculoval, zvítězila tato volba (alespoň v mém případě) na plné čáře. :-) S akcentem samotným ani tak problém nemám, jenom spíše s přechody do českého pojmosloví. :-) ()

Axident 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem, že by to nemuselo být špatné. A není. Anthropoid je dokonce téměř vynikající! Sean Ellis je zatraceně schopný režisér a je to vidět po celé dvě hodiny. Tíživá, všudypřítomná atmosféra strachu je budovaná jaksi mimoděk, přirozeně, bez opulentních gest. Herci jsou, navzdory strojově přesnému Murphymu i snesitelnému Dornanovi, celkem upozadněni ve prospěch celku, hudební doprovod je decentní a dostatečně emotivní, kamera vynikající. Anthropoid se povedl! Není natočen pro hitové ambice a nenadchne davy, ale milovníky kvalitní filmařiny potěší. P. S. Geislerová má mnohem menší roličku, než by se dalo čekat podle plakátů, a schopný spolubojovník ze závěrečné bitvy o kostel, který zemřel, stejně jako ostatních šest parašutistů, na kúru - Adolf Opálka, "sakra, ten mi někoho, kdo to..." je Harry Loyd, alias Viserys Targaryen z Hry o trůny! ()

Faila 

všechny recenze uživatele

Hezky podaný kus československé historie. Důležitý kus československé historie. Tenhle film ve mně vzbudil hrdost na náš národ a také jistou naději. A za to jsem ráda. Kromě těchto pocitů a ještě radosti z poznávání českých herců mě film nijak extra nenadchl, osobně mi tam vadily "romantické" roviny, ale chápu, že hlavní hrdinové museli mít lidskou tvář a nějaký ten příběh, aby nám jich bylo více líto. Celkově mi ale zpracování příběhu nějak nevadilo, Murphy a Dornan byli ve svých rolích skvělí, Le Bon, Geislerová i další také, k hereckým výkonům nemám žádnou výtku. Dobovou atmosféru film také měl, bylo tam samozřejmě napětí, humor i láska, takže se tomu opravdu moc vyčítat nedá. Velké plus je to, že se ve filmu nijak nepřehánělo, nehemžilo se to v něm zbytečnou akcí. Jsem ráda, že se tento příběh světu ukazuje právě v této podobě. ()

GMVajgl 

všechny recenze uživatele

Atentát je daleko lepší. Tenhle nový film se vzdaluje od historie (Hajný na začátku byl údajně dobrý člověk a ne práskač jako ve filmu), angličtina v českém filmu "Mirek, klous det vindou!" a používá shaky cam - ta je pro akční filmy, co je nahraný smích pro sitcomy - berlička pro diváka. Musí se používat opatrně, protože když se to přežene, tak je jako pěst na oko. A potom Anna Geislerová už dávno nemá na to, aby hrála "d moust bjůtyfl gérl in d rům". ()

M.Myers 

všechny recenze uživatele

Tajná operace Anthropoid, o které vědělo jen několik lidí v Londýně a parašutisté jí nikdy nevyzradili, se v tomto filmu vykecá hned při prvním setkání parašutistů s odbojem. Stát se to tak v té době, tak by nepřežili týden. Film samotný až do atentátu postrádá jakékoliv tempo, čekal bych trochu hlubší přípravu na samotný atentát a také třeba co po atentátu, to si jako neplánovali co potom, už jen samé opuštění místa činu mě přišlo takové něco jako kdo uteče, vyhraje. A také hlavně důkladnější zobrazení okupované Prahy, kde hrozba číhala na každém kroku. Samotný útok na Heidricha je zachycen poměrně slušně a pozdější řežba v kostele stojí za zhlédnutí. Film špatný není, ale čekal jsem víc. A jak už zde spousta uživatelů napsala, film bude asi lepší s dabingem. ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Nakonec dám tři *, protože ve srovnání s jinými počiny tady natočenými to je dobře koukatelné. Až na to, že Kubiš je tady naivní pako, které má záchvaty paniky, když jde do tuhého ... pochybuji, že takový byl i ve skutečnosti, že Cillian je tady frajer numero uno ... s tim jeho ksichtem mi to fakt nesedí ... české osazenstvo je tady stejně úplně zbytečné ... bez něj by to šlo taky, jen by to bylo kratší ... sem tam úplně zbytečné scény viz flashback na konci ... naprosté opomenutí představení hlavního hajzla ... atd. ... hlavně musíme pominout tu absurditu, že Slováka a Čecha - národní hrdiny - hrají Irové. Ta angličtina mě osobně za uši netahala - mluvím podobně - výslovnost nijak neprožívám - hlavně, že se dohodnu --- ale při představování I AM GABSCHIK ! - I AM KUBISH ! - jsem se upřímně zasmál. P.S. Jak to, že tam nehrál Vašut ??? - dyť ten byl všude, v každym filmu, který se točil v Praze. To mi vážně vrtá hlavou. Nebo by tady tu roli na 30 vteřin nezvlád? - Asi ne. On totiž jako herec stojí za ...... doplňte si sami. Dobrou noc. ()

Bohnice05 

všechny recenze uživatele

Obrovské zklamání. Nemohu sice říct, že to bylo vyloženě špatné, ale čekal jsem zkrátka mnohem víc. První část filmu byla tak vleklá a nudná, plná zbytečných canců o ničem, že i když závěr, rozuměje od atentátu dál, byl opravdu precizní, nedokázal to už zachránit. ()

P.J.2 

všechny recenze uživatele

Další z filmů k u kterých mě mrzí mé předsudky o Amerických převyprávěných událostech a který jsem (bohužel) nenavštívil v kině, konečně nás svět uvidí ve světle v jakém si zasloužíme. Skvěle natočený, autentický film, který by měl vidět každý čecháček. Příběh není o akci ale o parašutistech, které (hlavně Murphy) byli ztvárněni na jedničku, ještě trošičku přidat na konci a i slzička by ukápla, výborně. ()

Wyder 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem zhlédnutí odkládal, ale nakonec musím říct, že jeden z nejsilnějších filmových zážitků letošního roku. Je třeba asi znát základní informace, pak je prožitek správný, ale rozhodně doporučuji všem. ()

herák 

všechny recenze uživatele

až do kostelní přestřelky to byl opravdu lingvistický majstrštyk..předpokládám, že tohle je jedinej film, kterej by byl lepší s mizerným dabingem..a taky jsem si všiml pár historicky nesedících věcí, ale budiž..ta přestřelka v kostele za to fakt stála.. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Veľmi silný a nesmierne ťažký vizuálny obsah pre ľudskú dušu. Jeden z kľúčových „nevojnových“ momentov vo II. svetovej vojne. Fantastický C. Murphy, a prekvapivo dobrý J. Dornan. Osobné hodnotenie: 80% (****) ()

Doomedx 

všechny recenze uživatele

Dobře fungující film až na jednu věc a to přízvuk a všude přítomná angličtina, která trochu ničí realný pohled do "těch" dob. Příběh skoro věrně kopíruje historii a posledních 10 minut v kostele je luxusních, slabá 4* = 70%. ()

Související novinky

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

24.04.2017

Produkční dům Davida Ondříčka Lucky Man Films má za sebou práci na celovečerních trhácích, jako jsou Samotáři, Jedna ruka netleská nebo Anthropoid. Novinkou v už tak pestrém portfoliu je seriál… (více)

24. Český lev - výsledky

24. Český lev - výsledky

04.03.2017

Filmovým králem Českých lvů za rok 2016 se stal film Masaryk, který si odnesl rekordních 12 lvů. Tento film ovládl naprosto dominantně předávání Českých lvů za rok 2016. Ambiciozní film Anthropoid… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

51. MFF Karlovy Vary

51. MFF Karlovy Vary

09.07.2016

51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlednout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 tisíc… (více)

Reklama

Reklama