Reklama

Reklama

Snímek Anthropoid vychází z výjimečného skutečného příběhu vojenské operace za druhé světové války, jejímž cílem byl atentát na obergruppenführera SS Reinharda Heydricha. Heydrich byl po Hitlerovi a Himmlerovi třetím nejvýznamnějším mužem Třetí říše, hlavním strůjcem Konečného řešení a vůdcem nacistických okupačních sil v Československu. Vražedná a brutální vláda tohoto muže, přezdívaného "pražský řezník", přiměla spojenecké síly v Londýně k naplánování přísně tajné mise s kódovým označením Operace Anthropoid, která se měla navždy zapsat do historie... Film sleduje osudy dvou vojáků českého zahraničního odboje, Josefa Gabčíka (Cillian Murphy) a Jana Kubiše (Jamie Dornan), kteří provedou v prosinci 1941 výsadek do své okupované vlasti. Vybaveni jen omezeným množstvím informací a minimální výstrojí musejí v nacisty okupovaném a uzavřeném městě přijít na způsob, jak spáchat atentát na Heydricha, muže, kterého řada lidí vnímala jako Hitlerova přirozeného pokračovatele a nástupce. (Falcon)

(více)

Recenze (1 018)

strikeman 

všechny recenze uživatele

Překvapivě velmi koukatelné historické drama, zajímalo by mne, zda Ellis před natáčením někdy viděl Sequensův Atentát. Herci jsou fajn (Geislerová hraje mnohem líp než vypadá), snímek je napínavý, i když z učebnic víte, jak vše skončí. Možná by bodlo, kdyby trochu zkrátili první půli, která se místy táhne. Jinak je škoda, že na takovéto projekty není více peněz na velkorysejší zpracování ... 75% ()

lemonova 

všechny recenze uživatele

Dosť ťažko sa mi formulujú dôvody, prečo ma film neoslovil viac: mal veľa silných momentov počnúc naozaj fascinujúcim príbehom a končiac hereckým obsadením. Jeho celkové akoby dokumentárne vyznenie ma však tak trochu nechalo chladnou. ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Vojnova zivotopisna drama podla skutocnej udalosti,v ktorej sedem parasutistov sa slavne zapisala do dejin Ceskoslovenska,prva hodina bola trosku nudnejsia,ale druha uz nabrala grady a ta zaverecna cela scena z kostola bola genialna,vyborny film,odporucam...:-) ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Dejme stranou, jestli se Vám líbí nebo nelíbí filmová forma jedné ze zásadních dějin naší historie, ale tohle musí nějakým způsobem zasáhnout každého…..a jste li národnosti české, tak se myslím ani nemáme o čem bavit. Uznávám, že některé filmařské záměry nebyli úplně na sto procent. Zbytečně silná lovestory linka, téměř nulový prostor pro druhou stranu, samotná akt atentátu filmařsky slabý a kdybych hodně chtěl, tak můžu ještě chvilku pokračovat. Ale samotná pointa staví válečné drama o stupínek víš. Z chlapců tryská charisma (teda především z Murphyo), až jsem měl trochu problém uvěřit jim, že se například vyučil kovářem nedaleko Písku. Mimochodem když jsem u mužských partů, tak bych vyzvednul Neužila…..sedělo mu to. Ženám to slušelo…..teda Geislerová vypadá poněkud použitě. Tady bych zase zmínil Alenu Mihulovou. Prostě jsme si zastříleli, zahráli na hrdiny, zničili krtka, matky před námi nestačili zamknout dcery, potrestali zlo a zlo potrestalo nás….tahle dobovka podle skutečných událostí ve mne zanechala stopu. ()

croxika 

všechny recenze uživatele

Tento film som videla niekoľkokrát:) Okey, tak toto bol jeden pre mňa z naozaj vydarenejších zobrazení heydrichiády! Keďže túto tematiku skúmam a a videla som množstvo filmov, reportáží, prečítala desiatky článkov, na tento film som sa logicky veľmi tešila. A mňa rozhodne nesklamal. Našla som si v ňom všetko, realistické zobrazenie, presvedčivé kostýmy, kulisy, skvelý výkon hercov, prepracované zobrazenie "posledného boja" v krypte - trochu príliš "filmové", keďže v skutočnosti takto tento boj prebiehať nemohol, nakoľko parašutisti mali k dispozícii len zbrane s maximálnym počtom 20 guliek a samopalmi v krypte nedisponovali. Páčilo sa mi, že tvorcovia mysleli na detaily, československý prízvuk a pod. Taktiež oceňujem, že hrdinov zobrazili aj z hľadiska ich osobného života, nakoľko je pravdepodobné, že ako mladí muži počas piatich mesiacov plánovania útoku mali v ich vypätej situácii hlbšie vzťahy so ženami, ktoré ich ukrývali, alebo im inak pomáhali. Vďaka tomuto snímku ma viac zaujal herec Murphy, ktorý podal geniálny výkon. Celkovo to hodnotím veľmi pozitívne, nechýbalo tomu srdce, spolupatričnosť, presvedčivosť, profesionalita či prepracovaný scenár. Tvorcovia filmu pre čo najväčšiu autentickosť natáčali v Prahe, a ak by niekoho zaujímalo porovnanie filmových záberov so skutočnými miestami, kde sa onen čin uskutočnil, prikladám link na skvelé video: https://youtu.be/GPfMRIVQbYU . ()

Nikkilee 

všechny recenze uživatele

Může nějaká, natož česká, herečka dosáhnout větší mety ve své kariéře, než je polibek od Cilliana? Důstojný počin! ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Lepší než Smrtihlav, Atentátu se dost blíží. Samozřejmě tu jsou smyšlené či nepodložené epizody z této operace, ale to tak ve filmu bývá. Ale jak celá Praha mluví anglicky, hlavně čeští vlastenci a dokonce i Němci, tak to je nechtěně vtipné. ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Nehodlám film adorovat jen z toho důvodu, že se drží některých historických faktů. Na druhou stranu si totiž realitu značně přizpůsobuje a navíc je z nej cítit Hollywood na sto honů, resp. podivný mix českého filmu a Hollywoodu. Režijně nezajímavé. I když měl Ellis možnost udělat atentát ještě přesnější než Sequens, neučinil tak a jen Sequensův mistrovský kousek okopíroval. Ke cti mu snad slouží jen to, že ukázal honičku a přestřelku po samotném atentátu. Vizitkou samotného filmu budiž uvědomění, že si zanedlouho nebudete pamatovat nic jiného, než právě okopírovanou verzi atentátu. Gabčíka zase nechal Ellis skákat před vozidlo, takže na skutečnou verzi si budeme muset počkat nejspíše několik desetiletí a kdo ví jestli. Závěrečná přestřelka v kostele je doslova inteligenci urážející. Němci si hloupě nabíhají před samopaly, až mi to přišlo ke konci skoro parodické. Úplně to vidím, jak říká, že to chce víc akce. Atmosféra protektorátu žádná, vykreslená snad jednou, dvěmi trapnými scénami, které by mohly být tak někde v Tarantinově Hanebných parchantech. Něco ve stylu německý voják si jde koupit koblihu a vzadu v krámu něco spadne, Němec se rozhodne tento zvuk prozkoumat, ale vyruší ho při tom holka, která shodí hrneček a odbojáře tím zachrání. Další scéna v hospodě. Holka se nalíčí a to je pro Němce podezřelé, proto musí sehrát divadlo, aby je Němci nepodezřívali. Geislerová upřímně nic moc, ale Ellis si prostě musel zaškrtnout romantickou linii. Celkem nemastné, neslané, bez atmosféry. K tomu se zdá, že Heydricha nikdo nezná, nikoho nezajímá a tudíž je hloupost ho ve filmu ukázat asi tak na 1 minutu bez kontextu. Nedivím se, že to byl finanční propadák. ()

Jakubik 

všechny recenze uživatele

Nechápu proč to kritika takto strhala. Asi to vzala typicky po česku. Místo toho abychom byli rádi, že do toho zahraniční produkce byla ochotna nacpat peníze, aby se „svět“ mohl podívat na jednu z nejzásadnějších událostí 2. světové války nejen u nás, tak hledáme ve filmu jen samé chyby a nedostatky. Jsme raději ochotní nacpat celkem velké peníze do blbosti a nezajímavosti s názvem Lída Baarová. V tomto komentáři se vyhnu oblíbenému srovnávání se Sequensovým Atentátem z roku 1964. Nikoliv z důvodu, že by byl jeden z nich lepší, než druhý. Oba jsou totiž stejně skvělé. Je ale občas zřejmé, že z něj Ellis čerpal jakousi inspiraci (alespoň mě to takto přišlo). Ellis celý film pojmul hodně komplexně kvůli zahraničním divákům a vzal to hezky z pohledu dvou hlavních aktérů, aby mohl hrát na city trochu osobněji. Což je dobře a ději to jen prospívá. Je to díky tomu všechno pak i krásně přehledné kdo je kdo. Dále ve filmu představuje divákům celkovou atmosféru v odboji proti okupaci nacisty a taky situaci kdy se opravdu nedá věřit nikomu. Povedlo se mu ukočírovat i romantickou linku filmu, a dát do popředí pohnutky a problémy hlavních hrdinů. Jakmile se přiblíží samotný akt atentátu tak film začne nabírat neuvěřitelné tempo které doslova vyvrcholí v kostele. Všichni víme, jak to dopadne, ale přesto z toho pořád mrazí v zádech a bere dech. V každém takto točeném „historickém“ filmu se vyskytují chyby nebo nejasnosti. Nejdeme přeci do kina na dokument ale na film. Každý režisér tam prostě nechá něco svého. Nechal to tam jak Sequens tak nyní Ellis. Oba dva dělali historické chyby a oba přeháněli a u obou to bylo jen ku prospěchu filmu. Dám jen čtyři hvězdičky. Některé ty historické chyby prostě nedokáži odpustit (SPOILERY: zastřelení týpka co jim na začátku pomáhal, Čurda v Praze v době atentátu nebyl atd.). Další slabší věcí je pojetí samotného atentátu nebo respektive situací hned po něm. Honička a útěk mohly být krapítet přehlednější a klidně delší a napínavější. A posledním takovým větším mínusem je výběr herců. Nikoliv, že by byli špatní ba naopak hrají skvěle ale ten věk je fakt tristní. Parašutistům bylo nejvíce tuším 30 let. Murphymu a Gaislerové je 40 což je v některých scénách docela divně vypadající. Závěrem lze říci, že tak dostáváme vizuálně hodně povedený film který se drží celkem na uzdě co se týče historických faktů a dokáže diváka hodně strhnout, především pak v druhé části filmu… ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele

Pro toho, kdo má o pozadí atentátu větší povědomí jde spíše o zklamání. Vím, že nejde o dokument, ale proč tvůrci např. 1. udělali z hajného kolaboranta, když ve skutečnosti Gabčíkovi a Kubišovi naopak pomohl 2. je nutné vymýšlet si údaj o 5000 (!!!) zastřelených Češích během prvního týdne, kdy byl ve funkci zastupujícího říšského protektora Heydrich? - za prvního stanného práva bylo popraveno okolo 500 Čechů (v průběhu čtyř měsíců!), což Heydricha pochopitelně neomlouvá (z velké části šlo o důležité odbojáře, mj. i ze struktur ilegálních komunistů) 3. Zelenka-Hajský a Vaněk by snad nemohli vůbec tvrdit, že jsou zbytkem našeho odboje (na začátku roku 1942 byli samozřejmě různí odbojáři v každém větším protektorátním městě, něco jiného je způsob a intenzita jejich odboje) 4. Kubiš a Gabčík měli bojové zkušenosti z bojů ve Francii na jaře 1940, neměli tudíž zkušenosti jen ze střelby na "panáky" 5. Heydrich pálí po výbuchu bomby do lidí, ale ve skutečnosti se mu pistole zasekla 6. pro parašutisty si nepřijely žádné pohřební vozy s rakvemi za účelem odvozu parašutistů k partyzánům na Moravu (lež Ladislava Vaňka, mj. partyzánský odboj u nás tehdy v podstatě vůbec neexistoval) 7. parašutisté se bránili hrdinně několik hodin, ovšem jen s pistolemi a podle dobových dokumentů postřelili několik Němců, ale nikoho nezabili Poslední dva body obsahuje i Sequensův film Atentát (1964), který je mimochodem očividně zdařilejším snímkem o atentátu na Heydricha. V závěrečných titulcích Anthropoidu je: odhaduje se, že během represí po atentátu nacisté zlikvidovali 5000 Čechů - tady už jsou blíže pravdě, poněvadž s přičtením 3000 Židů se jedná zhruba o 5000 osob z protektorátu. A pokud bych se vrátil k úvodním titulkům: protektorát nevznikl bez jediného výstřelu viz obrana Čajánkových kasáren v Místku naší armádou v průběhu 14. 3. 1939. Klady filmu představují obstojné herecké výkony, dobře natočené akce (i když vůči historii velmi nadsazené), scény s brutálním nacistickým mučením a také připomenutí toho, že i u nás byl odboj - bohužel zvláště v cizině se jedná o jedinou známější akci našeho domácího odboje. Alespoň tohle film znovu připomene, i když je velmi zkreslený. Na druhé straně co by říkal nizozemský znalec jejich odboje na film Černá kniha? Asi totéž co já o Anthropoidu, možná by byl ještě tvrdší. ()

Ozzy2 odpad!

všechny recenze uživatele

Už začátek mi napověděl, že půjde o nesmyslný film plný historických nesmyslů a lží.Takže si to shrneme.Po seskoku u Nehvizd našel ty dva "hrdiny" Gabčíka a Kubiše hajný Alois Šmejkal, otec 7 dětí.Je naprosto absurdní, že tohoto statečného Čecha a otce 7 dětí, který jim pomohl dostat se do Prahy přes své známé udělali ve filmu bonzáka a nechali ho zavraždit.A to jen kvůli skoku v ději.Protože než se dostali pomohla jim další hezká řádka lidí, kteří byli po atentátu zastřeleni i s rodinami.2. Paarašutisté hledají v Praze kontakt, který už je dávno zatčený.Statečná obyvatelka domu je odkáže na veterináře, kterého všichni znají a vědí, že pracuje pro odboj?Všichni, kromě gestapa?Druhý den jsou odvezeni kamsi, kde čekají hlavouni odbojářské skupiny Jindra Vaněk a Zelenka-Hajský a hoši jim hned vyklopí, že jdou zabít Heydricha......to už jsem pomalu zvracel.Vrchol byl samotný atentát.Kde je Čurda?????Ptá se Gabčík, Co by tam dělal?Atentát provedl jenom Gabčík s Kubišem, zbytek jsou jen spekulace, protože dodnes se nezjistilo, kdo jim pomáhal.Zda odboj, nebo tam s nimi byl Valčík.Navíc toho dne bylo zataženo, takže nějaké zrcátko je další nesmysl.Nejhorší scéna ovšem byla, když jim THDr. Petřek oznamuje, že Heydrich zemřel a byly vypáleny Lidice.To, že chlapci nehnuli brvou byl fakt úlet,ale Heydrich zemřel 4.6. 1942, Lidice byly vypáleny až 10. června.Těch blbostí je ve filmu tolik, že odpad jer ještě málo.nechápu, jak tomuto paskvilu může dát někdo hvězdy.......Lidi, je to kus české historie, temné historie, tak zvedněte prdele a zjistěte si dnes dostupná fakta a nenechte si vymývat mozky takovými nesmysly.Gabčík s Kubišem podělali, co mohli a mají na svědomí tisíce lidí a vy je tu oslavujete, jako hrdiny. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Prvých 20 minút som lúštil kto že to hrá Jána Kubiša. A potom som došiel na to kde som tú tvár videl - pán Grey. Zhostil sa role veľmi dobre, ale zaujímavejším pre mňa bol Murphy v roli Gabčíka. Skrátka lepšie precítil i prežil postavu. Taktiež známe české tváre potešili, ako aj v malej roli, ale s prehľadom zvládnutej starý dobrý Jack Strong, teda vlastne Marcin Dorociński. Počas filmu, najviac v katarznom závere, som ozaj pocítil hrdosť na to, že v našej bývalej spoločnej krajine sa odohral takýto príbeh. Scenár bol klasický priemer a nevyhol sa klišé, ale čo už. Za zmienku stojí však krásna vlastenecká myšlienka od Williama Shakespearea - "Cowards die many times before their deaths, the valiant never taste of death but once." Išlo tu v prvom rade o herectvo a atmosféru, ktorá bola skvele vypointovaná pri samotnom atentáte i pri veľmi dobre zvládnutej prestrelke v kostole. Režisérsky vyvážené až na artový záver, ktorý si mohol rejža vzhľadom na predošlé bojové scény a zabudnutie na romantickú linku odpustiť. Za kamerou však poslabšie a v rýchlych a akčných scénach kamera lieta hore-dole a robí dosť neprehľadným to čo chce ukázať. Mne to vadí a budí to hneď nie najlepší dojem. Už na základe toho začne film strácať 5* punc. ()

FanKalEl 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa asi najlepší historicko-vojnový film za posledné roky. Má to isté rezervy v prvej polovici filmu ale nečakal som, že to bude celkovo tak vydarené. Jednoznačná povinnosť vidieť. (86%) ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Myslím, že je to důstojná vzpomínka na dva hrdiny (a nejen na ně), kteří nebudou nikdy zapomenuti. Natočeno bez patosu a s velkou věrohodností. Kubiš a Gabčík jsou prezentováni jako normální lidé, kteří mají pochybnosti i strach, ale přesto jsou pevně rozhodnuti splnit těžký úkol. ()

gazogazo 

všechny recenze uživatele

Jako kdyby to byl český film. - a to je výtka! (Velmi komorní.) Ale na rozdíl od českých filmů to má koule!! Kdyby alespoň v jednom, jednom! Filmu z našeho zasranyho rybníku byla tak napínavá část jako scéna čekání na heydricha ! Jestli má film chybu, tak to je jednoznačně pojetí času, kde člověk neví jestli uplynul den, nebo tisíciletí. ()

sackrebleu 

všechny recenze uživatele

Z filmu mám celkom zmiešané pocity, pretože prvá časť filmu otras (či už dialógy, alebo prízvuky) až som uvažovala, či sa na to nevykašlem, druhá časť naopak brutálne silná. Inak by ma zaujímalo, či fakt neexistuje nejaká iná (česká) herečka, ktorá by mohla byť obsadená do úlohy femme fatale. Nič proti Geislerovej, ale vek už na to proste nemá, vypadala ako nejaká vyžitá teta. Prekvapená som i Jamiem Dornanom, podľa mňa veľmi dobrý herecký výkon. Aj keď s Cillianom Murphym sa to samozrejme porovnávať nedá. ()

RobLord 

všechny recenze uživatele

V Británii se rozhodlo Kill Heydrich, a tak jsou vysláni rozklepaní asasíni, kteří nedokáží bez problémů zvládnout ani výsadek, natož pak atentát. Aby budili dojem Čechoslováků, žvatlají mezi sebou špatnou angličtinou, v jejímž rámci ovšem nedokáží vyslovit ani "kurva", "Jindřich" nebo "Lidice". Když zrovna nepropadají panice nebo nepíchají český holky, improvizují se zbraněmi z kovošrotu sundání jednoho z nejvýše postavených Smrtihtavů Třetí říše. Nudný film jsem dokoukal snad jen proto, že se týká naší historie. Jenže Angláni a Frantíci vědí kulový o české (potažmo československé) povaze a o zdejším prostředí, takže věrohodnost je zde nulová. Ellisův Antropoid i přes zajímavé obsazení (Cillian Murphy, Toby Jones) nedosahuje kvalit kupříkladu Strachova českého TV filmu Operace Silver A, který je pro našince stokrát uvěřitelnější a hlavně je mnohem, mnohem lepší. Dávám jednu hvězdičku za krátkou scénu mučení na Gestapu. Antropoid je úplně stejně blbej film, jako byl ve své době nápad atentátu na Heydricha a jeho stupidní provedení. ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

Škoda, že atentát na Heydricha bol tak nudne jednoduchý, že ani jeho filmové spracovanie nie je skoro ničím zaujímavé. Cítiť to hlavne v prvej hodine, predtým než dôjde k samotnému atentátu. Prípravy totiž zahŕňajú len sledovanie Heydrichových príchodov a odchodov a to nie je zrovna vzrušujúca šou. Navyše je film dosť komorný a obmedzený rozpočet cítiť na množstve dialógových scén v interiéroch. Strašne veľa ale zachraňuje záverečná intenzívna prestrelka v kostole. Je parádne natočená a funguje aj v emocionálnej rovine, pričom prekvapí nehollywoodskym zakončením. Kvôli prvej polovici sa ale nedá ísť s hodnotením vyššie. 6+/10 ()

Související novinky

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

24.04.2017

Produkční dům Davida Ondříčka Lucky Man Films má za sebou práci na celovečerních trhácích, jako jsou Samotáři, Jedna ruka netleská nebo Anthropoid. Novinkou v už tak pestrém portfoliu je seriál… (více)

24. Český lev - výsledky

24. Český lev - výsledky

04.03.2017

Filmovým králem Českých lvů za rok 2016 se stal film Masaryk, který si odnesl rekordních 12 lvů. Tento film ovládl naprosto dominantně předávání Českých lvů za rok 2016. Ambiciozní film Anthropoid… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

51. MFF Karlovy Vary

51. MFF Karlovy Vary

09.07.2016

51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlednout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 tisíc… (více)

Reklama

Reklama