Reklama

Reklama

Snímek Anthropoid vychází z výjimečného skutečného příběhu vojenské operace za druhé světové války, jejímž cílem byl atentát na obergruppenführera SS Reinharda Heydricha. Heydrich byl po Hitlerovi a Himmlerovi třetím nejvýznamnějším mužem Třetí říše, hlavním strůjcem Konečného řešení a vůdcem nacistických okupačních sil v Československu. Vražedná a brutální vláda tohoto muže, přezdívaného "pražský řezník", přiměla spojenecké síly v Londýně k naplánování přísně tajné mise s kódovým označením Operace Anthropoid, která se měla navždy zapsat do historie... Film sleduje osudy dvou vojáků českého zahraničního odboje, Josefa Gabčíka (Cillian Murphy) a Jana Kubiše (Jamie Dornan), kteří provedou v prosinci 1941 výsadek do své okupované vlasti. Vybaveni jen omezeným množstvím informací a minimální výstrojí musejí v nacisty okupovaném a uzavřeném městě přijít na způsob, jak spáchat atentát na Heydricha, muže, kterého řada lidí vnímala jako Hitlerova přirozeného pokračovatele a nástupce. (Falcon)

(více)

Recenze (1 018)

IrisHelenka 

všechny recenze uživatele

Šla jsem na akčňák natočený pěkně po americku a byla jsem s tím celkem smířená, věřila jsem, že se zkrátka pobavím, přetrpím nějakou tu milostnou scénu a užiju si příběh, který už znám jako své boty, se všemi patetickými záběry a romantickými představami. Film ovšem naprosto předčil veškerá má očekávání. Za prvé mne překvapila téměř dokonalá historická přesnost, nebyly vynechány ani nejmenší detaily Gabčíkovým zraněním počínaje a průběhem samotného atentátu nebo přestřelky v kryptě konče. Lidé se chovali přirozeně, Gabčík a Kubiš byli skuteční - stateční, dobře vycvičení, vědomi si svého úkolu, vědomi si toho, že se jedná o sebevražednou misi, že jsou vojáci plnící rozkaz... A přesto ve filmu figurovali se všemi projevy lidskosti. Považuji to za velice blízké a dobré vystižení situace, vystižení jejich duší, vystižení toho, jak asi tak mohly probíhat chvíle, o jejichž přesnosti se už nikdy víc nedozvíme. Láska byla k mému velkému údivu jen naznačena stejně jako hrdinství, které divákovi rozhodně nikdo nepodstrkoval. Gabčík, Kubiš ani další aktéři nebyli prezentováni jako neprůstřelní hrdinové akčních filmů, byli prezentování jako statečné lidské bytosti snažící se věřit v to, že se to "třeba dá přežít". Velmi oceňuji noblesní a zároveň "českou" dobovou atmosféru, která panovala na silvestrovské zábavě. Možná stojí tato scéna ve stínu těch ostatních, ale opravdu mě zaujala podobně jako scéna v kuchyni, kdy se Kubiš seznamuje s Marií. Nečekala jsem, že Dornan takto překoná sám sebe a předvede sérii přirozeně nesmělých pohledů. Napětí před atentátem by se pak dalo krájet. Geniálně natočené. Téměř jsem slyšela tlukot srdcí atentátníků. Závěrečná scéna v kostele mě potom přímo nadchla a pousmála jsem se, když zazněl známý výrok: "My jsme Češi, my se nikdy nevzdáme." Oslněná skvělými hereckými výkony, na jedničku vystiženou dobovou temnotou a přesností stěžejních scén jsem překousla i Kubišovu třesoucí se ruku, když na samém začátku nedokázal zastřelit utíkajícího zrádce, a překousla jsem i podivuhodnost angličtiny... Kdyby tento film měl otevřít oči těm, kteří o počinech "Sedmi statečných z krypty" nic nevědí, jsem tvůrcům za toto věrné příblížení statečnosti padlých hrdinů vděčná. ()

annie8191 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi, že byly dějinné souvislosti osekané natolik, že to neznalému divákovi muselo připadat, jako že tu prostě spadli dva týpci, co si řekli, že prostě odbouchnou zrovna Heydricha. Navíc do ve filmu vypadá, že se tu tou dobou vlastně žilo docela dobře, takže o to víc to vypadá, že jsme se jako národ prostě zbláznili, protože přece bylo všem jasný, že taková akce bude mít následky a přesto jsme do toho šli. Přesně tady chybí to historické zdůvodnění, proč přišlo londýnské vládě důležité zbavit se zrovna Heydricha. Jinak mě neskutečně rušila ta rádobyangličtina, kterou všichni mluvili a přitom předstírali, že vlastně jako mluví česky a báječně si rozumí. A závěr se Slovákem Gabčíkem, který křičí, že se nevzdá, protože je Čech, mě už dostal úplně. Jo a že ten atentát vůbec nebyl natočen v Heydrichově zatáčce, ale někde v Chotkových sadech, mě dopálilo asi nejvíc. ()

neo93 

všechny recenze uživatele

Skvělý filmový počin. To je Antropoid. Známý příběh, který znovu ožívá. Již mnohokrát jsme mohli sledovat snímek, který pojednává o atentátu na obergruppenführera SS Reinharda Heydricha. Nikdy však se nepodařila taková výborná koprodukce, která by stála za to. Až nyní. Režisér Sean Ellis nám tento skutečný zásah nejen do českých dějin, nabízí v pozoruhodné formě. Od začátku nás přibližuje k hrdinům Janu Kubišovi a Josefovi Gabčíkovy, od seskoku padákem až po jejich vlastní smrt. Všechno potřebuje čas, zvláště v tomto snímku. Celý průběh operace se pomalým postupným krokem rozvíjí až k samotnému atentátu. Skutečné vyvrcholení filmu, ale přijde právě až po tomto aktu, kdy se rozjede pátrání, vyšetřování, vyslýchání a poté také ke konečné finální akci v kostele. Tato závěrečná část je opravdu znamenitě natočena a vynahradí předchozí místy "nudné" a zdlouhavé pasáže. Samozřejmě nejde nevytknout český přízvuk a výslovnosti některých jmen, na který si budete muset zvyknout ale je to jen malá kaňka, na jinak výtečném snímku. Film, za který se my Češi nemusíme stydět. ()

mogul01 

všechny recenze uživatele

Byl jsem zvědav, jak se s tímto tématem vypořádá zahraniční produkce, protože příběh parašutistů a obecně celého československého odboje je pro mě jako Čecha, kterému není lhostejná naše minulost, velmi osobní. Musím říct, že 1) To byl velmi silný zážitek, 2) Režisér zacházel s historickými fakty pečlivě a nezklamal mě, 3) Film by měli vidět minimálně všichni školou povinní, 4) Při scéně atentátu jsem skoro nedýchal (i přesto, že člověk přesně ví co se stane), 5) Všiměte si záběru na díru v sedačce auta, ano kvůli její výplni, která se dostala do rány Heydrich následně zemřel, 6) Scéna v kostela je dokonalá, obrana schodů dechberoucí, nevím jak to říct, akční scény nejsou hollywoodské, ale realisticky natočené, jako bych tam byl s nimi, 7) Oceňuji minimalistickou práci s hudbou, zvukem a tichem. Co říct na závěr, nacisté a následně i komunisté našemu národu sebrali mnoho odvážných dobrých lidí, kteří se nebáli postavit čistému zlu. Měli bychom si to stále připomínat a nikdy nezapomenout. ()

bono22vox 

všechny recenze uživatele

Nezbývá než poděkovat. S. Ellis natočil pro nás Čechy a Slováky jednu z největších operací válečného odboje, na kterou můžeme a musíme být právem hrdí velmi zdařile. Spolupráce našich herců a zahraničních klapala na jedničku. Produkce se také ukázala ve velkém stylu. A režisér předvedl, že si operaci Anthropoid opravdu dobře připravil. Dokazuje to celým filmem a především závěrečnou scénou v kostele, při které mi běhal mráz po zádech. Jediná "vada" je snad ten přízvuk zahraničních herců. Z tohoto hlediska se mi film líbil i víc s dabingem jak v originále... Jinak ale velká spokojenost a velké poděkování. ()

joeko13 

všechny recenze uživatele

Trošku rozpačitý film, najmä prvá polovica, ktorá bola nezáživná, bez emócií a herci boli akýsi nevýrazný (od Murphyho som asi čakal ďalšieho Thomasa Shelbyho :-)). Aj tá romantika a vzťahy boli akési neautentické. Až prišiel atentát, celkom dobre urobený, možno bolo pár výstrelov naviac oproti skutočnosti, ale inak super. Potom akoby prišiel iný režisér, lebo to, čo nasledovali po zrade, bolo plné emócií, napätia a akcie. Akoby z iného filmu. Ako už napísal POMO, tak na konci filmu som sa aj ja cítil hrdý na to, že som sa narodil v Československu a že Gabčík bol Slovák ako ja. Prvé 3/4 slabšie tri, ale posledná štvrtina silných päť. ()

waska 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. Ze začátku jsem byl lehce v rozpacích, pak když se na scéně objevila Geislerová, tak jsem chtěl uvnitř explodovat ( hezká holka, podle mě vypadá jinak ), ale postupem času to nabralo na intenzitě. Perfektní atmosféra, výborná kamera, dobovost, to vše dává filmu autentičnost, že jsem se s hlavními hrdiny filmu ztotožnoval. Co si budeme povídat, my jako Češi nejsme moc hrdinný národ, tohle je však jedna z těch světlejších kapitol. Pominu fakt, že akcent a čeká angličtina mě vyloženě iritovala, ale dá se na to zvyknout, takže už pak jen sledujete napětí a fandíte, aby to vše vyšlo a aby se jim podařilo utéct. Mimochodem, Cillian Murphy opět dokazuje, jak famózním je hercem ! ()

pirulka 

všechny recenze uživatele

Pre mňa veľmi silný a ťažký film. Je v ňom hneď niekoľko atribútov, ktoré ho robia pre mňa dokonalým- veľmi ma zaujíma problematika druhej svetovej vojny- nacistov, gestapa, tej absurdnosti, krutosti a šialenosti v ktorej ľudia museli žiť- ten strach, ktorý sa pre nich stal celkom prirodzenou súčasťou života..a čo spravili zle?.... Len sa "zle" narodili, so "zlou" farbou pleti "zlým" pôvodom, v "zlej" dobe? Nikdy nenájdem otázku prečo to tak muselo byť... Tiež milujem filmy, ktoré sú nakrútené podľa skutočných udalostí a zároveň tento príbeh mi je veľmi blízky, keďže sa týka "mojej rodnej krajiny"- slovákov a čechov..a po zhliadnutí tejto snímky som opäť o niečo viac hrdá na to, že som slovenka. Perfektné herecké výkony- je pre mňa zaujímavé, že som do sledovania tohto filmu išla s tým ako sa budem "oblizovať" nad "christianom- jamie dornan" , no v skutočnosti som nevedela odlepiť oči od Cillana Murphyho, ktorý bol taký neskutočne charizmatický a sexy, že mám asi ďalší prírastok do svojej osobnej zbierky hereckých sexsymbolov :D Spracovanie deja aj filmu na veľmi vysokej úrovni, romantická zápletka, autentickosť, napätie, a slzy, ktoré sa mi tlačili do očí na konci ..len potvrdzujú, že pozrieť si skvelý film je jedno z najlepších vecí na svete :) Malo by byť viac takýchto snímok, aby ľudia poznali svoju históriu, a aby vedeli, že , majú byť na čo a na koho hrdí... ()

kukkik odpad!

všechny recenze uživatele

Slabší podprůměr. Vynucená a mnoha herci příšerně komolená angličtina u tohoto filmu, který by měl být věnován především Čechům, je nemístná. Akční scény nejsou dost akční, Němci dost němečtí - prostě celkově je to slabota. Za tu absenci češtiny strhávám všechny zbylé šráfky, ač by jich i tak bylo poskrovnu, jako za vlastizradu. ()

liberator 

všechny recenze uživatele

Tento film bez debát patrí do kolonky "národy sobě", v ktorej sa bezvýhradne toleruje autorská licencia na volnejšie poňatie histórie, takže tu nebudem riešiť chyby a nepresnosti. Ani záverečnú "mokrú" sekvenciu Jozefa a Lenky, ktorá bol úplne mimo mísy. O atentáte na Heydricha bolo napísaných mnoho kníh - v Čechách aj v zahraničí, takže kto má záujem, naštuduje si. Ale nedá mi nepousmiať sa na tom, ako Jozef Gabčík, ktorý sa narodil a žil v Poluvsí, asi 2 km od Rajeckých Teplíc a cca 12 km od Žiliny na požiadavku, aby sa všetci v katakombách vzdali, odpovedá: My sme Češi - nevzdáme se! Ale to išlo ruka v ruke s Českou exilovou vládou a Českou zahraničnou armádou, ktoré boli vlastne Československou exilovou vládou a Československou zahraničnou armádou - ale to je len detail a už je asi zbytočné vôbec sa nad tým pozastavovať. Kinematografia a história sa nikdy nemali príliš v láske - či už išlo o peniaze alebo propagandu. Rozhodne som od Anthropoidu čakal viac filmovosti - čo je u mňa najdôležitejšia kvalita filmu. A ako tu už písal Psema - ten reálny aj imitovaný český prízvuk ma iritoval počas celého filmu, rovnako ako "garderóba" hlavných predstaviteľov - Kubiša a Gabčíka. Dokonca sa mi zdalo, že sa Jamie Dornan (aj napriek deficitu hereckých schopností) snažil stvárniť akúsi mladšiu verziu Colina Firtha. A takisto Alena Mihulová sa dosť približovala mamičkovskej až babičkovskej polohe Libuše Šafránkovej. Herecky to - aspoň podľa mňa - držala len dvojica Cillian Murphy a Anna Geislerová s troškou pomoci od Toby Jonesa. Hudba - až na dobové šlágre - bola prakticky nepočuteľná, povedal by som, že dokonca tuctová. Pozdávalo sa mi, že tvorcovia venovali väčšiu časť filmu udalostiam po atentáte. Ale aj keď sa v druhej časti filmu (katedrála) vyskytol priestor na dramatizáciu (hlavne nových a alebo menej známych) postáv výsadkárov a vzťahov medzi nimi, Sean Ellis túto možnosť nevyužil a aj preto Anthropoid výrazne zaostáva za filmami ako Atentát (http://www.csfd.cz/film/8301-atentat/komentare/) alebo Od štvrtka do zmŕtvychvstania (http://www.csfd.cz/film/163947-od-stvrtka-do-zmrtvychvstania/komentare/). ()

Sheckley 

všechny recenze uživatele

V tuto chvíli vůbec nevím proč jsem vlastně nedal 5 hvězd. Tohle je totální masírka válečné situace a totální nasazení lidí, kteří obětovali svůj život, aby jsme my dnes mohli psát tyhle pokrytecký komentáře. Je uplně jedno kdo to natočil protože tohle má u mě 90% bezkonkurenčně.. ()

Aiden 

všechny recenze uživatele

Ak by to nerežíroval Sean Ellis a v hl. úlohe nebol Cillian Murphy... tak ani neviem. Veľmi mdlé v každom smere to bolo už takto.Tak trochu som dúfal, že po atentáte utečú na bicykloch a za sprievodu Bedřicha Smetanu si nepozriem záverečné titulky. ()

Fido 

všechny recenze uživatele

Až na tu českou angličtinu velmi dobré, neboť připomínka hrdinství, velikosti i morálních hodnot, pro které "vražda na tyranu není zločinem, nikdy nezaškodí. ()

einar 

všechny recenze uživatele

Po dlhom čase som hrdý. že som Slovák a to aj v kontexte toho, aké hovadá sa dnes označujú za vlastencov. ()

Oonika 

všechny recenze uživatele

Celý to bylo takový... no prostě divný. Angličtina naprosto ale naprosto tragická, jestli to mělo být autentický, tak potěš... A celkově mě ten příběh vlastně vůbec nebaví, scéna v kostele snad přes půl filmu úplně zbytečně... Ztráta času. ()

TetaJane 

všechny recenze uživatele

Silný příběh, povedené výkony herců, v některých úsecích to chtělo hudbu jako podmalbu a jak už tu bylo řečeno - první půlka je méně záživná. Ale na konci stejně člověka mrazí. 3,5* hvězdičky. Jo a trochu mi vadila ta nestejnorodá angličtina :/ ()

Ergon 

všechny recenze uživatele

To je přesně typ filmu, který potřebujeme. Připomíná nám totiž, nejen historii našeho národa, ale hrdiny, kteří v ní sehráli důležitou roli, a hrůzy minulých režimů, na které se tak lehce zapomíná. Navíc je docela příjemné vidět české tváře po boku světových herců. Víc takových filmů, prosím pěkně. ()

Související novinky

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

24.04.2017

Produkční dům Davida Ondříčka Lucky Man Films má za sebou práci na celovečerních trhácích, jako jsou Samotáři, Jedna ruka netleská nebo Anthropoid. Novinkou v už tak pestrém portfoliu je seriál… (více)

24. Český lev - výsledky

24. Český lev - výsledky

04.03.2017

Filmovým králem Českých lvů za rok 2016 se stal film Masaryk, který si odnesl rekordních 12 lvů. Tento film ovládl naprosto dominantně předávání Českých lvů za rok 2016. Ambiciozní film Anthropoid… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

51. MFF Karlovy Vary

51. MFF Karlovy Vary

09.07.2016

51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlednout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 tisíc… (více)

Reklama

Reklama