Reklama

Reklama

Snímek Anthropoid vychází z výjimečného skutečného příběhu vojenské operace za druhé světové války, jejímž cílem byl atentát na obergruppenführera SS Reinharda Heydricha. Heydrich byl po Hitlerovi a Himmlerovi třetím nejvýznamnějším mužem Třetí říše, hlavním strůjcem Konečného řešení a vůdcem nacistických okupačních sil v Československu. Vražedná a brutální vláda tohoto muže, přezdívaného "pražský řezník", přiměla spojenecké síly v Londýně k naplánování přísně tajné mise s kódovým označením Operace Anthropoid, která se měla navždy zapsat do historie... Film sleduje osudy dvou vojáků českého zahraničního odboje, Josefa Gabčíka (Cillian Murphy) a Jana Kubiše (Jamie Dornan), kteří provedou v prosinci 1941 výsadek do své okupované vlasti. Vybaveni jen omezeným množstvím informací a minimální výstrojí musejí v nacisty okupovaném a uzavřeném městě přijít na způsob, jak spáchat atentát na Heydricha, muže, kterého řada lidí vnímala jako Hitlerova přirozeného pokračovatele a nástupce. (Falcon)

(více)

Recenze (1 019)

Pepper_x 

všechny recenze uživatele

Pomalej rozjezd, vcelku nijakej atentát, ale řežba v kostele je parádní. Celou dobu mi chyběla atmosféra protektorátu, ale ve druhý půlce, kdy se rozjede vyšetřování a nastoupí gestapáci, tak z toho až mrazí, tudíž vcelku se jedná o zajímavý a ne špatný zpracování historický události, který v Češích vzbudí (nebo by aspoň mohlo) trochu národní hrdosti. Souhrn: film fajn, ale chraň bůh, aby to dnešní junáci brali jako lekci dějepisu. ()

Gardenboy 

všechny recenze uživatele

Miestami veľmi naivné, miestami veľmi patetické a prehnane dramatické (streľba v chatke na začiatku? WTF? scénka "oslava Silvestra"? WTF?, ... ). Avšak od atentátu na Heydricha až po finálny "siege of church" dychberúce a tie tri musím nechať. Minimálne pre tieto dve kľúčové scény sa film oplatí vidieť. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

I v Česku může vzniknout skvělý akční thriller! Sice je znát, že to netočí někdo precizní, ale režisér rozhodne nezklamal a i když očekávání byla obrovská, dokázal většinu diváků uspokojit. Film má skvělou atmosféru, dobrý herce (hlavně Jamie je vyborný), a i když poněkud roztěkanou kameru, tak si dobrou akci. První polovina sr mi trochu táhla ale jak je atentát uskutečněný, mění se film na skvělý thriller s vynikající snad půl hodinovou akcí na konci. Emoce, akci, drama, lásku (i když Aňa tu byla vyloženě fail). Anthropoid má všechno, dobrá práce! ()

netWoor 

všechny recenze uživatele

Film sráží poměrně nudná první část, bezduché dialogy a úsměvná angličtina, kdy je zcela jasné, kdo je rodilý mluvčí a kdo český komparzista. Atentát samotný je fajn a kostelní přestřelka (byť zcela mimo realitu) také, ale úvodní nudu (byť atmosféra je vykreslená fajnově) to nepřebije. ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Jedna z najpamätnejších a najdôležitejších udalostí nielen vojnových dejín československej histórie. Atentát na jedného z popredných predstaviteľov nacistického Nemecka, Reinharda Heydricha, rukou hrdinských československých parašutistov - Jozefa Gabčíka (Cillian Murphy) a Jana Kubiša (Jamie Dornan). Na túto tému existuje natočených hneď niekoľko filmov, ale tento im svojim spracovaním, obsadením či promom, jednoznačne dominuje. V najdôležitejšom bode, a síce celkovom spracovaní, však úplne nemusí naplniť divácke očakávania. Námet čerpá zo skutočných udalostí, takže dejová línia príbehu sa snaží čo najvernejšie kopírovať realitu. Do akej miery sa to filmu darí, nemôže na sto percent hodnotiť nikto z nás. Avšak rekonštrukciu áno, a treba povedať, že so sebou prináša možno menej, než by sa dalo čakať. Film od začiatku plynie pomerne rýchlym tempom, divák sleduje úplne formovanie odboja, finalizáciu plánov, neistotu, rozbroje postáv a tak ďalej. Pri mnohých scénach potom ale nastáva ten problém, že sa ani pomaly nezačnú a už sa končia. Divák takmer ani nemá čas na tom, aby si scénu či postavy v nej užil. Nehovoriac o tom, že postavy sú takisto barličkou celého filmu. Pri ich pomerne veľkom počte nemôže nikto očakávať, že každá jedna bude rozpracovaná a napísaná úplne dopodrobna, ale tvorcovia mohli minimálne popracovať viac na postavách Gabčíka s Kubišom, keďže sa jedná o hlavné postavy. To, že sa zahraničný divák dozvie, že sú z Československa, naozaj nestačí. A nestačí to ani tomu česko-slovenskému divákovi, ktorý by sa chcel dozvedieť o týchto hrdinoch niečo viac. Existujú síce dokumenty, ale trochu viac informácií by mohlo byť obsiahnutých aj v tomto filme. Na herecký výkon sa však určite nemožno sťažovať. Hlavné herecké obsadenie je viac než kvalitné a je solídne doplnené tým vedľajším. Osobne ma teší o to viac, že rolu Jozefa Gabčíka stvárnil práve Cillian Murphy. Hlavné a najpodstatnejšie scény filmy sú už kvalitatívne o niečom inom, než tie, ktoré k nim celú dobu smerujú, ale, bohužiaľ, celkovo už "paseku" nedokážu napraviť. Aj keď sa snažia a darí sa im to. Anthropoid zobrazuje dôležitý príbeh československej histórie, ale to nie je jeho dominantnou črtou. Na ňom aj vďaka viacerým nepresnostiam či dĺžke a kvalite jednotlivých scén stráca. Bodovať ale dokáže najmä na hereckom obsadení, miešajúc spolu známych zahraničných hercov s hercami z "domácej" scény. A výborným faktorom je takisto aj výprava s viacerými autentickými pražskými lokáciami. Sčítané a podčiarknuté, film všetko podstatné a dôležité ponúka. Nemožno o ňom však povedať, že by vynikal či výraznejšie bavil. Nesie však odkaz a to je dôležité. Nezabudneme! ()

Durgas 

všechny recenze uživatele

Pri scéne čakania na vykonanie atentátu som mal ťaživý pocit na hrudi a pri záverečnej obrane v kostole slzy v očiach. Čo dodať... ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Bál jsem se, a čím více jsem o tomhle filmu přemýšlel, bál jsem se víc a víc. A to tak, že jsem nakonec z toho strachu nešel ani do kina. A dobře jsem udělal, protože bych to asi nedal. Tady doma můžu alespoň mlátit hlavou do zdi, ale co v kinosále? Bouchneš do souseda, dostaneš ještě po držce. Zvlášť, když se asi většině - soudě podle zdejšího hodnocení - film dost líbí. Ale pravda je taková, že filmový Anthropoid je neskutečná sračka. A to jsem byl připravený být opravdu velkorysý a nepitvat se v detailech. Bohužel míra debility v dialozích, topornost v hereckých výkonech a představa odboje - potažmo války - na úrovni dítěte školou povinného mě srazily na kolena. Proti tomuhle dílku jsou Čtyři z tanku a pes hyperrealistické dílo s oskarovými aspiracemi. Tu jednu hvězdičku dávám jen kvůli tématu a tomu, že snad tahle slátanina pohne někoho k tomu, aby si nastudoval, jak ono to vlastně ve skutečnosti bylo. ()

vikino1 

všechny recenze uživatele

Sme Češi my se nikdy nevzdáme!!! Tahle věta plně charakterizuje jak celý film, tak hlavní důvod proč Londýn neodvolal atentát. Tohle téma kvalitně zfilmovat na patnáctidílnej seriál s výpravou jako má Hra o trůny. Posledních 6 dílů obléhání kostela v reálném čase.. A pouštět povinně na základních školách.Klukům i holkám. Věřím tomu, že z dnešní generace týnejdžrů nikdo nezná jména Josef Gabčík, Jan Kubiš, Adolf Opálka atd. Ba co víc, věřím že 90% z nich nezná jméno Reinharda Heydricha. A to je secsakra škoda, protože Český národ už nemá být na koho hrdý. Místo toho nám Kajínek vysvětluje jak je super být za zmrda... Kam jsme to dopracovali. Jinak jsem myslel, že po atentátu dám filmu tři, ale dobývání kostela to solidně zpravilo. I když ta zbytečně třepavá kamera mě iritovala celej film. ()

ChickenPate 

všechny recenze uživatele

Bohužel i s vědomostmi a technickým vybavením roku 2016 může dojít k tolika kixům. Dvě hvězdy dávám při porovnání s filmem Atentát z r. 1964. ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

Obával jsem se, jak se zahraniční tvůrci poperou s tak silnou událostí českých dějin, zda se jim podaří alespoň trochu se přiblížit legendárnímu snímku Atentát. Po zhlédnutí mohu směle konstatovat, že Anthropoid předčil veškerá má očekávání. Jednak mě zaujalo docela solidní zpracování celého tématu, stejně jako dobrý výběr herců, kteří odvedli slušné výkony. Malinko mi sice vadilo trochu pomalejší tempo, zejména první poloviny, avšak po samotném atentátu se děj nabere patřičné obrátky a vše vyvrcholí perfektně natočenou závěrečnou přestřelkou v kostele, kterou já osobně beru jako nejlepší a zároveň nejsilnější moment celého filmu. Tvůrcům se rovněž povedla vykreslit působivá dobová atmosféra, líbila se mi i dobrá práce s emocemi a do jisté míry i určitá reálnost jednotlivých scén. Velkou výtku mám ale ke kameře, jelikož mi v některých scénách připadalo, že se kameramani snaží vyhrát soutěž o nejroztřesenější a nejnepřehlednější záběr, což samozřejmě celkový dojem poněkud sráží. Přestože se nejedná o takovou pecku, jako je Atentát, jsem rád, že se mu povedlo alespoň částečně přiblížit, dané téma je zpracováno se ctí a jsem rád, že takové filmy vznikají. 8/10. ()

samkko 

všechny recenze uživatele

8/10 no a skutek, který pan Kubiš a Gabčík provedli, je skutečná pýcha národa (a ne ta nacistická verze z Hanebných panchartů). Válečné filmy mám v lásce a právě u tohoto snímku jsem snad nejvíc pociťoval a prožíval slovo NAPĚTÍ. Ve scéně, kdy čekali na Heydricha mi doslova tuhla krev. Herecké obsazení je velmi příjemné, stopáž tak akorát a vyvrcholený konec (byť neodpovídal tak úplně realitě) mi dost připomínal geniální, polský válečný film Město 44. Myslím  si, že i když vás válečné filmy neberou, tohle by se mělo vidět už jen z občanské povinnosti. ()

DD 

všechny recenze uživatele

Hrozně rád bych napsal, že je Anthropoid super, ale ono to má prostě blíž k něčemu jako Child 44 než třeba Valkýře. Jo, jde vidět, že Singer měl prostě 10krát, 11krát nebo 12krát tolik peněz a mnohem víc času, ale ta první část filmu do atentátu je prostě dost násilně sestříhaná, romance absolutně nedotažené, postavy ploché nebo trochu karikaturky a herci to bohužel nevytahují (v The Fall je Dornan super, ale nikde jinde zatím neukázal, že by uměl hrát). No a pak se stane to hlavní a film úplně změní tempo. Samozřejmě to není výbuch, ale že by se tohle něčím vynikalo mezi WWII filmy... To fakt ne. Snad jenom tou angličtinou. Já ten kompromis fakt beru, ale pokud jsem slyšel dobře, tak snad tam bylo pár momentů, kdy se česká slova skloňovala, aby vzápětí přišlo Mrs. Moravec. ()

RAFT 

všechny recenze uživatele

At si říká tu kdo ví co,tak tento film byl naprosto skvělý.Velice silný příběh několika můžů.Češi se tu za herecké výkony nemusí stydět ,zahráli to taky skvěle.I trikově zvádnuté dobře, staré pohledy na Prahu dokanale zakreslené a trikově zvládnuté na jedničku.Konec tomu přidal tu pátou hvězdu.Těším se až film uvidím znovu.85% ()

Nyenor 

všechny recenze uživatele

"We are Czechs! We will never surrender! " Tak velké výkyvy ve kvalitě jsem dlouho neviděl. Zahraniční herci zápasí s českými jmény a mají nuceně ruský přízvuk, ti čeští mají český přízvuk perfektní, ale jména úmyslně komolí, aby to tak nevyčnívalo. První polovina filmu má často nudné, trapné a někdy i debilní scény a dialogy. Expozice je matoucí. Načrtnuté postavy jsou nevěrohodné, Vše se ale láme samotným atentátem, který dokáže atmosféru očekávání a strachu perfektně přenést na diváka. Akce a propuklý chaos mění postavy z pouhých figur na cítící a chybující lidi. Dohra v podobě obrany kostela, kde mě překvapilo skvělé ozvučení a několik historických detailů (a taky některé ne-historické), ale to vem čert, protože krypta je už zpola zatopená a nábojů ubývá. Lze vůbec těm (našim?) chlapům nefandit? ()

dawnie 

všechny recenze uživatele

Řemeslně se mi to líbilo (scéna v kostele byla super), scéna atentátu byla pěkně napínavá, a bylo samozřejmě zajímavý to vidět. Ale co tomu prostě nemůžu odpustit, je ten nedostatek citu, kterej to ve mně (ne)dokázalo vzbudit. Nestihla jsem si k postavám vybudovat žádnej pořádnej vztah, výměny mezi nima pro mě byly nedostatečný, zkratkovitý, omezený na klišé - možná to je vinou toho, že to prostě takhle bylo očekáváno, protože je to vázáno historií. Ale kruci, je to škoda. Jedinej Cillian mě přiměl k nějakýmu pocitu, protože dokázal hrát i tam, kde toho moc k hraní neměl. ()

Marty7CZ 

všechny recenze uživatele

Z kraje mě trochu nudily stálý detailní ksichtzáběry s málo hudbou, ale postupně mě to vcuclo teda řádně! Takže trochu hrdosti na češství po delší době a téma, o kterým ať svět ví.... P.S. velmi kvalitní hudba, Murphy opět vynikající, 75% ()

Dudackoo 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica filmu sa kus ťahala, kým sa všetko pripravilo a išlo sa do akcie..s tým sa ale musí počítať...naopak druhá polovica filmu na seba, len tak ľahko nedá zabudnúť a pri záverečnej prestrelke v kostole človek skoro ani nedýchal...film mi z hlavy nevedel vysyčať ešte hodiny po zhliadnutí, čo je známka vysokej kvality...preto odo mňa bez váhania plné hodnotenie a jasných 5*. ()

Související novinky

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

24.04.2017

Produkční dům Davida Ondříčka Lucky Man Films má za sebou práci na celovečerních trhácích, jako jsou Samotáři, Jedna ruka netleská nebo Anthropoid. Novinkou v už tak pestrém portfoliu je seriál… (více)

24. Český lev - výsledky

24. Český lev - výsledky

04.03.2017

Filmovým králem Českých lvů za rok 2016 se stal film Masaryk, který si odnesl rekordních 12 lvů. Tento film ovládl naprosto dominantně předávání Českých lvů za rok 2016. Ambiciozní film Anthropoid… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

51. MFF Karlovy Vary

51. MFF Karlovy Vary

09.07.2016

51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlednout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 tisíc… (více)

Reklama

Reklama