Reklama

Reklama

Snímek Anthropoid vychází z výjimečného skutečného příběhu vojenské operace za druhé světové války, jejímž cílem byl atentát na obergruppenführera SS Reinharda Heydricha. Heydrich byl po Hitlerovi a Himmlerovi třetím nejvýznamnějším mužem Třetí říše, hlavním strůjcem Konečného řešení a vůdcem nacistických okupačních sil v Československu. Vražedná a brutální vláda tohoto muže, přezdívaného "pražský řezník", přiměla spojenecké síly v Londýně k naplánování přísně tajné mise s kódovým označením Operace Anthropoid, která se měla navždy zapsat do historie... Film sleduje osudy dvou vojáků českého zahraničního odboje, Josefa Gabčíka (Cillian Murphy) a Jana Kubiše (Jamie Dornan), kteří provedou v prosinci 1941 výsadek do své okupované vlasti. Vybaveni jen omezeným množstvím informací a minimální výstrojí musejí v nacisty okupovaném a uzavřeném městě přijít na způsob, jak spáchat atentát na Heydricha, muže, kterého řada lidí vnímala jako Hitlerova přirozeného pokračovatele a nástupce. (Falcon)

(více)

Recenze (1 018)

hospoda96 

všechny recenze uživatele

Splnilo to moje očekávání a téma jako takové je podáno slušně, herecky taky v pohodě hlavně Murphy. Je vidět, že režiséra tohle téma vtáhlo a chtěl ho představit ve světě, poměrně hezká dobová atmosféra se silným filtrem, jediný mínus jsou přízvuky ať už podivný ´´český´´ (např. neschopnost vyslovení Oldřich) u britských/irských herců tak u českých herců mluvících anglicky to občas nepůsobí přirozeně, ale vem to čert.... Za ****. ()

fincik 

všechny recenze uživatele

Naprostá spokojenost. Herci supr. Ani ta Geislerová mi nevadila, což jsem byl mile překvapen. Škoda jen, že v Česku nemáme asi mladší herečky. Ač mohla výslovnost českých jmen místy vypadat úsměvně, tak mi to vůbec nevadilo. Čekal jsem horší výsledek. Angláni se toho zhostili se ctí. Charlotte Le Bon byla doslova k nakousnutí. Závěrečná scéna v kostele snese srovnání (troufnu si říci) i se špičkovými zahraničními filmy. Možná je to smutné, ale jsem rád, že tento film natočili Britové, a ne Češi, například takový pablb jako Renč. Po dlouhé době jsem se cítil jako hrdý Čech, když v tom fotbale a hokeji hrajem hovno. Přál bych filmu úspěch i v zahraničí, minimálně příběh si to zaslouží. ()

celticek 

všechny recenze uživatele

Aňa má hrozný přízvuk, ale podává dobrý výkon. Celkově mi tam vadí ta lovestory a nějaké chybičky ve scénáři, ale jde vidět, že to filmaři pojali hodně zodpovědně. Pocta jak parašutistům, tak "obyčejným" občanům, kteří nasazovali krk a jejich hrdinství si nezadá s žádným vojákem. Posledních 40 minut absolutně strhujících. Cillian dokazuje, že je výborný herec. Ze začátku to bylo rozpačité, ale celkem věrně to kopíruje historii, vždy je složité zpracovat tak těžkou látku. Když to srovnám třeba s Lidicemi, tak je to úplně jinde (v pozitivním slova smyslu). ()

pushover 

všechny recenze uživatele

Dvě hvězdičky za finální přestřelku v kostele, jinak je to sterilní, dialogy zoufalý, herci prkenný a přízvuk trapnej. Škoda, Metro Manila se Ellisovi hodně povedlo. ()

TSZ 

všechny recenze uživatele

Když odhlédnu od za uši tahající angličtiny (díky různým akcentům tu působí až nepatřičně směšně), podařilo se tvůrcům vcelku věrně vystihnout atmosféru doby a úcta k atentátníkům je tu znát v každé minutě. Závěrečná střílečka v kostele je také zcela bez výhrad a herci (hlavní i vedlejší) hrají to, co mají. Bohužel, celá ta "romantická" linie se zamilovaností obou hlavních protagonistů do pražských děvčátek mi přišla velmi nudná a asi bych uvítal více "technických" detailů celé přípravy atentátu. Určitě kvalitní film, ale Sequens to natočil asi o něco líp. ()

JimDeNiro 

všechny recenze uživatele

Jak já měl velká očekávání od tohoto snímku. A byla splněna. Aspoň teda ve velké většině. Byť může působit u známých britských hvězd působit vcelku směšně český přízvuk a dodržování českých jmen, tak to bych úplně přešel. Mělo to něco do sebe. Chválím ty česká jména, protože je vidět, že Ellis si evidentně tento film vymodlil a vidím od něj v tomto směru nějakou úctu. I perverzní Jamie Dornan, který bitchoval Dakotu v 50 odstínech čehosi zvládnul na začátku filmu říct česky Kurva ! (byť to znělo jako kurfa). Cillian Murphy je boží vždy a všude, tam není co řešit a jeho ztvárnění Gabčíka působí oproti Dornanovu Kubišovi poněkud psychopaticky. On byl odhodlán za každou cenu splnit úkol, jako totální vlastenec, přičemž Kubiš byl slabší povahy.. Obsazení pro mě neznámé Charlotte Le Bon bylo dobrým tahem a Geislerka, byť ji mám velice rád byla poněkud lehce přestárlá, ale s rolí i angličtinou se poprala velmi dobře. tak ona ten přízvuk hrát nemusela, pravda. A do té doby let 1941/1942 se skvěle hodí. Ale k Cillianovi se věkově hodila, stejně tak jako Charlotte k Jamiemu. Začátek plyne poněkud pomalu, poznáváme postavy, chystání atentátu, samotný atentát a nakonec obležení kostela. To už mělo slušné grády a přestřelka v kostele se zkurvenými nácky byla perfektní. Několik silných scén se taky našlo, a obsazení Aleny Mihulové do role paní Moravcové, která parašutistům poskytovala azyl, byl brilantní tah. Ta ženská je fakt skvělá. Možná by z toho hollywoodští mega režiséři udělali ještě parádnější řežbu, ale tak Ellis se s tím popral více než dobře. Bez nadsázky říkám, že nikdo z našich režisérů by to takhle nenatočil ! Nemají tu megalomanskou vizi. Působilo by to jako televizní inscenace. jen mě moc mrzí, že s nápadem to natočit, přišel Brit a ne Čech. Trochu jsem se více rozepsal, ale tak doufám, že to někdo bude číst... Něco málo dělí film od toho dát plnou palbu, ale jen malinko. Jak já jim přál, aby to skončilo jinak... ()

john.h 

všechny recenze uživatele

Dojetí, národní hrdost, vztek. Všechny tyto emoce ve mně film vyvolal. Dojetí nad bezvýchodností situace a snaze bojovat do poslední chvíle. Národní hrdost díky československým hrdinům, kteří ukázali, že mezi námi byli, jsou a budou lidé neváhající položit svůj mladý život za nás všechny. Vztek kvůli tomu, že mi film ukázal, že mezi námi byli, jsou a budou slabé zbabělé a chamtivé články, kvůli kterým se vždy všechno posere. Jestli měli hrdinové filmu a vlastně i ti skuteční hrdinové alespoň nějakou malou šanci, že se z toho dostanou živí, tak jedinej hlupák z této malé šance udělal šanci takřka nulovou. Útěchou mi může být snad jen to, že hrdinové umírali, umírají a budou umírat mnohem důstojněji a lidé na jejich činy budou vždy vzpomínat v dobrém. ()

dwyane 

všechny recenze uživatele

Dlouho se mě nějaký film nedotkl takto, jako tomu bylo v případě Anthropoid. Samozřejmě, že podstatnou roli hraje spojitost s historií Českosloveska. Nicméně si troufnu říci, že i kdyby zde toto historické pozadí nebylo, tak hodnotím film také vysoko. Velmi se mi líbilo herecké obsazení, čítající známé české herce vedle skvělého Cilliana Murphyho. Scéna v Holešovičkách vás nenechá ani chvíli v klidu a závěrečnou přestřelku v kostele cyrila a metoděje budete hltat všemi deseti. Doslova se vžijete do všech postav a uvědomíte si, jak můžete být šťastní, v jaké době žijete. ()

wixet 

všechny recenze uživatele

Skvělé! Jen mě opravdu mrzí, že tu poctu v dnešní době musel natočit Angličan, že jsme se na to nezmohli sami. Ale né, oni se místo toho budou radši točit další a další Troškoviny či další nevtipné komedie z dob komunismu. Ale možná je to dobře, protože když se podívám na patetické Lidice, tak bůh ví, jak by to čistě v naší produkci dnes dopadlo... :-/ Takhle má tato historická událost aspoň šanci dostat se do povědomí třeba i v té Anglii, kde se o něčem tak zásadním z druhé světové války vůbec ve školách neučí... P.S.: Doufám, že to dostane pořádný dabing, protože tohle by si ho vážně zasloužilo! ()

Knor 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že tomuhle filmu jsem nedával moc velký naděje, trochu jsem ho i přehlížel a o to větší překvapení a hlavně potěšení to pro mě je. Čekal jsem takový to americký dokurvení, ale ne, nestalo se to. Na tohle můžeme bejt hrdý a poděkovat tvůrcům, že tuhle pro nás velmi důležitou historickou událost natočili nejlíp jak mohli. Má to opravdu hloubku, spoustu emocí, strach a tíživost tý doby se taky povedlo vystihnout na výbornou. Od chvíle, kdy se děj přesune do kostela, jde opravdu do tuhýho a z filmu to jde cítit, závěrečná půl hodina mě fakt dostala. Drsný, dramatický a emotivní. Seane Ellisi děkuji, skvělá práce. Ale přece jen si dovolím miniaturní výtku a to na účet Aňi Geislerový, která podle mě prostě není dobrá herečka :-) ale to jen tak na okraj. ()

Majzlík 

všechny recenze uživatele

Krom závěrečné přestřelky je to celkem nuda. Navíc němci zde byli málo démoničtí a atmosféra strachu se dá pocítit až v druhé půlce. Aňu mám rád jako herečku, ale jako "nejkrásnější dívka v sále" už prostě nepůsobí - i když vzhledem k svému věku vypadá stále dobře. ()

Cooller 

všechny recenze uživatele

perfektně zachycená historie, perfektně zachycená okupovaná praha co se týká děje ten je rovněž perfektní dodržení historie... ale mám obrovské minus které hodnocení z 5* stáhlo na 4* a uvažoval sem dokonce i o 3*... a to jazyk... proč proboha to udělali anglicky/německy když to mohlo být česky/německy s titulky nebo minimálně vedlejší dialgoy v pozadí... od radia po "Vedlejší postavy"... tohle je naprosto ale naprosto příšerné.. zhovadilost na N.. proč Gibson muže udělat indianku v indianštině... nebo biblický příběh v hebrejštině... proč pan Ellis to nedokáže?... ostuda ale krom tohohle to bylo opravdu velice dobré a finále by mu mohl závidět leckterý machr protože nebylo ani třeba slov.... 80% všem ale doporučuji počkat na český dabing.. myslím že v tomto případě určitě nebude nikdo litovat ()

MindTuber 

všechny recenze uživatele

Anthropoid je velmi slušný film, jehož největší předností je glorifikace českého národa jako národa hrdinského. Jinými slovy je dobře, že se tato část naší historie dostala na filmová plátna v podobě celovečerního filmu promítaného v různých koutech světa. K filmu samotnému. Nikoho asi nepřekvapí, že děj sleduje osudy parašutistů Gabčíka a Kubiše, kteří mají spáchat atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Tudíž pokud se řadíte mezi lidi historie znalí, tak vás nic nepřekvapí a dostanete mírně akčnější provedení atentátu, který se uskuteční cca v polovině filmu a následného lapání atentátníků až po závěrečný poslední vzdor v kostele. Nic víc, nic míň. Možná by si toto téma zasloužilo ještě více těch historických reálií, více rodin a jmen všech těch českých hrdinů. Nicméně pak už by to nemuselo být zase zábavné pro méně náročného diváka a navíc tu k tomuto tématu máme dokumentární seriál z dílny ČT - Heydrich - konečné řešení . Proto "jen" za tři, ale lepší tři. ()

ANTYCHRYST 

všechny recenze uživatele

To je... silnej příběh a emoční horská dráha. Cokoliv co se týká fašistů a Československa je ožehavé téma. Sic jsem trošku bojoval s lámánou angličtinou, ale to vůbec nevadí, však jsou to naši herci Češi! Musím říci že jak čekali na to auto tak by se mě krve nedořezalo.. jak jsem byl napjatej a bez mrknutí oka sledoval co bude dál. Ten Pražský hrad s tou fašounskou výzdobou no tvl... Hnus.... mučení nacisty a praskač.. něco pro mé nervy..Vrr... Skvělý film.. napětí..hudba..herci.. Závěr v kostele...neskutečnej.. hlavně aby každej měl kulku pro sebe... :( Waauu 90% sakra těžká doba naší malé České vlasti... ()

MAAUZ 

všechny recenze uživatele

Překvapenej, jak dobře UK adaptovalo silnej příběh o anti-nazi parašutistech, kterej otřásl nejen Prahou, ale i světem. ()

DavidWebb 

všechny recenze uživatele

***Prvé dve tretiny šedivého priemeru prípravy atentátu vystrieda intenzívna posledná tretina, ktorá ma doslova zdvihla zo stoličky***. Atentát na Heydricha síce nikdo z nás nezažil a mladším ročníkom to pravdepodobne ani nič nevraví, ale každý kto sa trochu zaujíma o 2. svetovú vojnu vie o čom je reč. Zo začiatku som dlho premýšľal kto je Sean Ellis a ako sa tvorcom podarilo do projektu nalákať Cilliana Murphyho, pretože to dlho na mňa pôsobilo dojmom rýchlo uplácaného filmíku na objednávku, možno k nejakej výročnej príležitosti. Neviem či spôsob akým sa režisér rozhodol stvárniť celú udalosť bol zámerne surový (z technického hľadiska) a podľa mňa to snímku hodne uberalo body, ale spomínanej záverečnej tretine práve jeho spôsob réžie naložil filmu riadnu dávku intenzívneho precítenia, pri ktorom som si takmer začal obhrýzať nechty. Úplne ma vtiahol do deja a takmer som mal pocit, že som v kostole súčasťou "tímu". Nechce sa mi komentovať detaily ako zlyhanie Gabčíkovho samopalu (aj Hitler pri pokuse o atentát nezomrel, akoby to tak malo byť) ani ostatné drobnosti, podstatné je, že Anthropoid zanechal vo mne tú hľadanú divácku brázdu... ()

elimS 

všechny recenze uživatele

60% - komentář 20ti slovy: Člověk rád vidí "světový" film o nás a u nás, ale bohužel mi to připadalo takové "ospalé". Rozhodně jsem měl počkat na dabing!! ()

Související novinky

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

24.04.2017

Produkční dům Davida Ondříčka Lucky Man Films má za sebou práci na celovečerních trhácích, jako jsou Samotáři, Jedna ruka netleská nebo Anthropoid. Novinkou v už tak pestrém portfoliu je seriál… (více)

24. Český lev - výsledky

24. Český lev - výsledky

04.03.2017

Filmovým králem Českých lvů za rok 2016 se stal film Masaryk, který si odnesl rekordních 12 lvů. Tento film ovládl naprosto dominantně předávání Českých lvů za rok 2016. Ambiciozní film Anthropoid… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

51. MFF Karlovy Vary

51. MFF Karlovy Vary

09.07.2016

51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlednout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 tisíc… (více)

Reklama

Reklama