Reklama

Reklama

Snímek Anthropoid vychází z výjimečného skutečného příběhu vojenské operace za druhé světové války, jejímž cílem byl atentát na obergruppenführera SS Reinharda Heydricha. Heydrich byl po Hitlerovi a Himmlerovi třetím nejvýznamnějším mužem Třetí říše, hlavním strůjcem Konečného řešení a vůdcem nacistických okupačních sil v Československu. Vražedná a brutální vláda tohoto muže, přezdívaného "pražský řezník", přiměla spojenecké síly v Londýně k naplánování přísně tajné mise s kódovým označením Operace Anthropoid, která se měla navždy zapsat do historie... Film sleduje osudy dvou vojáků českého zahraničního odboje, Josefa Gabčíka (Cillian Murphy) a Jana Kubiše (Jamie Dornan), kteří provedou v prosinci 1941 výsadek do své okupované vlasti. Vybaveni jen omezeným množstvím informací a minimální výstrojí musejí v nacisty okupovaném a uzavřeném městě přijít na způsob, jak spáchat atentát na Heydricha, muže, kterého řada lidí vnímala jako Hitlerova přirozeného pokračovatele a nástupce. (Falcon)

(více)

Recenze (1 018)

existimi 

všechny recenze uživatele

První "český" film, který jsem si musel pustit s českými titulky. V podstatě celkem hezký pokus o holywoodskej akčňák, ale ta angličtina to prostě kazila, sorry. To ten "náš" přízvuk zní opravdu tak rusky, nebo proč?? Mnohem více se mi líbilo řešení české angličtiny v Masarykovi, tam to bylo aspoň přirozené. Ústřední dvojice národních hrdinů se asi hledala snadno... Murphymu nevadí, koho hraje, protože vždy bude hrát skvěle. Dornanovi také nevadí koho hraje, protože stejně bude hrát ... Dornana. ()

PaRi 

všechny recenze uživatele

No dobře, chápu, že se dnes západnímu divákovi nedá předložit Squencův Atentát, i když Anthropoid jej rozhodně nepřekonal. Divák je dnes zvyklý na jinou filmovou řeč a to bohužel především tu Hollywoodskou. Všimněte si, že je dnes - pro větší dramatičnost - potřeba vidět rozstříknutou krev na zdi při prostřelené hlavě, jakožto i jiné naturalismy, které ovšem nepřinášejí větší atmosféru a nedodávají hrdinům větší heroičnost. V naturalismu umění není, což současný film nějak nemůže pochopit. Nic z toho Atentát nepotřeboval a možná právě proto je umělecky výše. Navíc je vidět, že režisér Atentát viděl a pilně z něj opisoval. Je to vidět zejména v boji o kostel, kdy se záběry mnohdy podobají jako vejce vejci. Přesto je dobře, že tento film vznikl. Díky tomuto, oproti Atentátu béčkovému filmu, se o hrdinství našich parašutistů dozví i současný západní divák a pochopí je. Nad Atentátem nevítězí ani sloučení funkce režiséra, scénáristy a kameramana do jedné osoby. Možná právě proto. Možná by bylo lepší, pokud by Sean Ellis dělal jen kameru, tu umí velmi dobře. Atentátu jsem kdysi dal tři hvězdičky, jdu hodnocení opravit na čtyři, lhostejno kolik Athropoid získal nominací na Českého Magnezia lva. ()

crap 

všechny recenze uživatele

Líbilo! Asi jsem totiž čekala méňe, a ano převážně kvůli ne příliš pozitivním ohlasům týkajících se ztvárnění anglicko - československého přízvuku. Z mé strany asi jediná význačná výtka.. tak buď to udělám pořádně anglicky nebo česky, nechápu proč snaha o tak akcentovaný hybridní přízvuk. Když opomenu tohle, tak bych ráda zdůraznila jak jsem se po celou dobu filmu cítila hrdě, Gabčík s Kubišem byli hrdinové největšího kalibru a tento film mi to krásně připomněl. Hodně oceňuji i tu decentnost jakou byl příběh pojat.. Zaznělo tu, že romance tam být vůbec nemusela a toho jsem se taky bála, jelikož jsem čekala kdovíjakou obří nálož válečné zamilovanosti ve stylu Pearl Harbor, ale znovu se budu opakovat - ono to tam bylo zakomponováno strašně přirozeně a uvěřitelně, zde bych vůbec neviděla problém. Čeští herci a jejich sladěný krok s těmi světovými byl pro mě další velmi (mile) překvapující úkaz! Cillian je srdcovka, takže tohle mé guilty pleasure nemusím ani rozebírat.. a líbílo se mi jak se toho Britové/Irové ujali a vůbec mi nevadí, že to nenatočil a nenapsal český režisér. ()

J.e.r.e.c 

všechny recenze uživatele

Je to paradox - jeden z nejlegendárnějších příběhů našich novodobých dějin si daleko víc užije cizinec. Ten totiž na rozdíl od nás, Čechů a Slováků, nezná tenhle příběh tam a zpátky, a může se u něj autenticky „historicky vzdělávat“, fandit hrdinům a být napjatý, jak to dopadne. A taky si klást ony zásadní otázky, jestli jeden takový hrdinský čin a akt vzdoru stojí za ty tisíce mrtvých a umučených. Pro našince je všechno tohle už stará známá písnička, takže vlastně jediné, čím může film doopravdy zaujmout, je zpracování. Sean Ellis dělal v tomto ohledu asi všechno, co mohl, a hodně se mu toho podařilo. Na první pohled je jasné, že snímek tohoto kalibru by v čistě české produkci vzniknout nemohl, ten světový filmový „look“ dělá hodně, stejně jako hvězdní herci. Tvrďák Kilián hraje Gabčíka stejně jako Tommyho Shelbyho (včetně totožného způsobu kouření cigaret), proto mě asi víc zaujal Dornanův Kubiš, který působí v roli vystrašeného zelenáče překvapivě autenticky. Škoda, že víc prostoru nedostaly jejich milostné pletky, v reálu tím byli tihle hoši proslulí, zatímco jejich vztahy ve filmu vypadají spíš jako násilné přílepky k ději. Apropo, když už jsme u vztahů, docela jsem se bavil představou, jak se asi chudák Kilián cítil, když jeho kolega dostal za partnerku „náctiletou“ šťavnatou francouzku, zatímco on musel vzít za vděk zde fakt nevábně vypadající Geislerkou. O důvod víc hlídat si tu kyanidovou kapsli jako oko v hlavě... Česká angličtina mi nevadila a chápu, že to byla asi nejschůdnější cesta, jak dostat do „našeho“ filmu mezinárodní hvězdy. Trochu bych ovšem tvůrcům vytknul, že postavy se neustále oslovují „Jan“, „Josef“ nebo dokonce „Opálka“. Když už Jamieho Dornana naučili tak procítěné “Kurva!“, jistě by kluci anglický zvládli i „Honza“, „Pepa“ nebo „vole“. Takhle to působí docela odosobněně. Anthropoid je dobrý film, ale nepřináší nic nového (mohl vůbec?), takže se v mých očích nemůže rovnat naší televizní Operaci Silver A 75% ()

dkas 

všechny recenze uživatele

Zajímavé zpracování známého příběhu. Od začátku vím, jak to dopadne, přesto jsem zvědavý :-) Čechonglučtina celkem tahají za uši, ale ta závěrečná scéna v kostele je hodně dobrá a tam se skoro nemluví, takže to nevadí. Celkově spokojenost. ()

deric 

všechny recenze uživatele

Zpočátku czenglish mi trhala uši, buď to mají natočit česky nebo anglicky. V druhé polovině už naštěstí čeští herci moc nemluvili, zato přišlo krásně sestříhané napínavé drama, které si člověk užije i když ví jak to skončí. Jsem rád, že se tomuto tématu dostalo kvalitní zpracování se zahraniční produkcí. ()

Maniik88 

všechny recenze uživatele

Film sa drží poctivo skutočných udalostí a tak ide o fajn počin aj pre štúdium dejepisu. Ja som napríklad nevedel, že to skoro podelali a že Heyndrich to skoro prežil. Je už na zvážení, či to bol rozumný čin a či tie tisícky českých obetí stáli za to. Herci ušli, hodne sa využilo aj českch hercov. Akurát Murphy by sa hodil skôr na Heyndricha s jeho kukučom. ()

Jacccob 

všechny recenze uživatele

Spokojenost. Žádné americké přehánění, ústřední dvojice sympatická, výběr českých herců také skvělý. Důstojné zpracování o tom, že češi i v nejtěžších časech nic nevzdávají a snaží se bojovat dál. ()

wee_n 

všechny recenze uživatele

Já nějak nevim. Film o atentátu na Heydricha, ale sám Heydrich je tam všeho všudy dvě minuty, a vlastně se pořádně nedozvíme, proč se rozhodli na něj spáchat atentát, jaká byla jeho úloha apod. Měla jsem od toho filmu obrovský očekávání, a to tenhle film rozhodně nenaplnil. Kubiš s Gabčíkem mi v tomhle filmu přišli spíše jako zamilovaní puberťáci, než národní hrdinové. Ani vlastně nevim, za co dávám 3*. Viděno v angličtině a czechenglish je taky něco úmornýho. ()

JohnZ87 

všechny recenze uživatele

Řemeslně slušně zpracovaná a až na pár detailů věrná adaptace jedné z nejdůležitějších událostí českého odboje za 2. světové války. Potěší obsazení nemalého počtu českých herců, kteří rozhodně nehrají jen druhé housle a pro mnohé se jedná o vrchol jejich herecké kariéry. Film jako by byl tak trochu bratrem staršího snímku Lidice, se kterým má i těsnou dějovou souvislost. Podobně jako v Lidicích se i zde daří věrně navodit atmosféru hrůz války, nacistických zločinů a české kolaborace s gestapem. Zejména druhá půle a finále v kostele dokáží opravdu až děsivě vtáhnout do děje. Trochu škoda, že samotný Heydrich je ve filmu zachycen trochu zkratkovitě a na plátně se opravdu jen mihne. 80% ()

sunfreedom 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem si letos v květnu k výročí udělat radost a doplnit si tento kousek do sbírky. Je to k dispozici na HBO GO, takže krása. Vydržel jsem 17 minut (vím to naprosto přesně). Zkoušel jsem, jestli to není tím, že koukám v angličtině. Přepnul jsem tedy do češtiny a bylo to ještě horší. Možná... možná kdyby se za těch 17 minut nestalo tolik nepřesností a lží. Není to dokument, ale je to asi jako kdybych točil film o únosu letadla a nebyl to teda únos, ale sestřelní a nebylo to letadlo, ale vrtulník a nebyli v něm lidi, ale jen roboti. Budu obviněn z přílišného lpění na tomto kusu naší historie. Budete říkat, že takto se o tom alespoň dozvědělo mnohem více lidí ve světě. Ale než tohle, radši nic. Dvě hvězdy - jednu za Kubiše a jednu za Gabčíka. Tohle si ale nezaslouží. ()

Duke90 

všechny recenze uživatele

Nejsem žádný chodící historický světoběžník a možná proto film lehce nadhodnocuji, protože především scénář a herecké osazenstvo shledávám na velmi vysoké úrovni. Nedovedu si představit natolik autentické zpracování z české produkce v dnešní době a spojení zahraničních herců s "domácím prostředím" byl vynikající nápad ke stvoření pro mě unikátní meziválečné rekonstrukce dané události. Zpočátku jsem se musel lehce pousmívat nad výslovností českých jmen v podání Cilliana Murphyho a Jamieho Dornana, ale tyto levné posměšky mě v průběhu sledování zcela opustily. Navíc čeští herci v menších rolích krásně zapadli a od Ani Geislerové se samozřejmě dal očekávat vyšší standard, který určitě předvedla. Co se týče zmiňovaného Dornana, tak "50 odstínů.." jsem ještě neviděl a asi to tak i zůstane, abych si zbytečně nekazil dojem, protože jako "leader" finální přestřelky předvedl fantastický výkon a já byl (i s vědomím, že konec bude hořký) napnutý jako struna. Myslím, že film neurazí téměř nikoho a s klidným svědomím jej mohu jen doporučit. ()

wolverine 

všechny recenze uživatele

No, kde bych začal. Parádní historické drama s pár přepísklými akčními útržky. Dva čeští parašutisté dostali rozkaz z Británie, aby provedli přísně tajnou operaci Anthropoid. Ubytují se u jedné rodiny, která jim poskytne domov. Když provedou atentát, ukryjí se v kostele. Samozřejmě jeden z parašutistů je udá nacistům. Konečná přestřelka v kostele byla zřejmě akčnější než v realitě. No, mě to ale nevadilo, páč jsem si film maximálně užil. Zároveň jsem rád, že je zde v hlavní roli obsazená Aňa Geislerová, která je takový mys naděje české kinematografie. Scéna kdy mučí Aťu mě pohltila. Cítil sem rány na svých rukou, když mu do nich ty náckové bouchali. Ano, opravdu děsivá pasáž. A závěr je TOP. No, a víte co se mi na tomhle filmu líbilo nejvíc ? Noviny v češtině. 80% ()

iz67 

všechny recenze uživatele

Předně musím zdůraznit, že si myslím o atentátu, že to byl ojedinělý hrdinský čin (kterých máme v historii míň než je potřeba) všech, co se toho zúčastnili. A proto je dobře, že se o tom točí. Bohužel ten film je totální patlanina. Situace nemají vnitřní logiku a cílem je vždy prvoplánová limonáda. Herci toho také moc nepredvedli. ()

soviczka 

všechny recenze uživatele

Chvilku mi trvalo, než jsem si ujasnila, co jsem to ve Varech vlastně viděla. Závěr? Průměrný akční film se vším všudy. Zajímal by mě názor člověka, který o operaci Anthropoid před shlédnutím filmu nikdy neslyšel. Podle mého chyběl úvod, který by diváka alespoň trochu vybavil bližšími informacemi o pozadí celé operace, o její přípravě atd. Murphy byl skvělý, Dornan má bohužel asi takové charisma jako sklenice želé. Stále stejný výraz, díky kterému jsem chvílemi čekala, kdy z tašky vytáhne bičík, důtky nebo jim podobné pomůcky. A ten zde už několikrát zmiňovaný brutální přízvuk... Proč? Naopak smekám před většinou českých herců, kteří mě velmi příjemně překvapili, a to nejen angličtinou. Film rozhodně nebyl ztrátou času. Když už nic jiného, připomenete si, jak strašná doba to byla a jak malicherné jsou mnohé problémy, které dnes řešíme. ()

pestak 

všechny recenze uživatele

Až na pár historických nepřesností se na to dalo koukat. Film který o atentátu natočil Jiří Seguens je daleko kvalitnější. ()

john.doe 

všechny recenze uživatele

přiznávám se pátou* jsem dal z vlastenectví! poněvadž žiji v zahraničí přepadla mě při sledování tohoto filmu silná melancholická vlna patriotismu...přeji filmu mnoho diváků! ()

henrycruel 

všechny recenze uživatele

Skvěle zpracovaný film, který podle mého v mnohém překonává i náš Atentát z roku 1964. Myslím si, že Ellis naší historii zfilmoval celkem obstojně... možná až na nějaké drobné chybičky, které se mu ovšem dají odpustit. ()

Související novinky

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

24.04.2017

Produkční dům Davida Ondříčka Lucky Man Films má za sebou práci na celovečerních trhácích, jako jsou Samotáři, Jedna ruka netleská nebo Anthropoid. Novinkou v už tak pestrém portfoliu je seriál… (více)

24. Český lev - výsledky

24. Český lev - výsledky

04.03.2017

Filmovým králem Českých lvů za rok 2016 se stal film Masaryk, který si odnesl rekordních 12 lvů. Tento film ovládl naprosto dominantně předávání Českých lvů za rok 2016. Ambiciozní film Anthropoid… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

51. MFF Karlovy Vary

51. MFF Karlovy Vary

09.07.2016

51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlednout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 tisíc… (více)

Reklama

Reklama