Reklama

Reklama

Snímek Anthropoid vychází z výjimečného skutečného příběhu vojenské operace za druhé světové války, jejímž cílem byl atentát na obergruppenführera SS Reinharda Heydricha. Heydrich byl po Hitlerovi a Himmlerovi třetím nejvýznamnějším mužem Třetí říše, hlavním strůjcem Konečného řešení a vůdcem nacistických okupačních sil v Československu. Vražedná a brutální vláda tohoto muže, přezdívaného "pražský řezník", přiměla spojenecké síly v Londýně k naplánování přísně tajné mise s kódovým označením Operace Anthropoid, která se měla navždy zapsat do historie... Film sleduje osudy dvou vojáků českého zahraničního odboje, Josefa Gabčíka (Cillian Murphy) a Jana Kubiše (Jamie Dornan), kteří provedou v prosinci 1941 výsadek do své okupované vlasti. Vybaveni jen omezeným množstvím informací a minimální výstrojí musejí v nacisty okupovaném a uzavřeném městě přijít na způsob, jak spáchat atentát na Heydricha, muže, kterého řada lidí vnímala jako Hitlerova přirozeného pokračovatele a nástupce. (Falcon)

(více)

Recenze (1 019)

Boudyy 

všechny recenze uživatele

Oproti Sequensovo komornímu pojetí a "frajerským" důstojníkům československého odboje v britských službách, glosujících situaci a dodávajících si odvahy chlapáckými mantrami o vojenském splnění rozkazu, sledujeme muže, jež si uvědomují fatálnost svěřeného úkolu a dané chvíle, přesto však slabé na to, aby nepodléhali strachu, zamilovanosti a dalším nevojenským ctnostem. Historicky zřejmě přesnější než Atentát, hlavně motivace úhlavního zrádce. Pokud se týče akce, o padesát let starší snímek byl překonán taktéž, ač na dobové poměry se závěrečná přestřelka v chrámu vydařila. Více napětí poskytuje Anthropoidu ve druhé půli obstát po nudnějším rozjezdu a Jamie Dornan je sympaťák. A také kvituji použití oné věty, provolané z krypty, jenž v Atentátu nezazněla, a kterou bychom si měli zapsat v srdci. A za to ta pátá. ()

boombang 

všechny recenze uživatele

Čert vem jazykový maglajz, podivný casting, posuny oproti skutečnosti a pár formálních blbin. V tomto případě je důležitější dát světu najevo, že v Československu nežili jenom srabi. ()

dzberry 

všechny recenze uživatele

V první půli debatní seznamovačka s postavami a okolnostmi, smrdělo mi to komparzem, druhá půle lehký nadprůměr díky bojovkám plus jedna šok-kyblíková scéna, celkovou průměrnost to však nepřelezlo ani náhodou. Ale hlavně a především - absolutně jsem se nedokázal srovnat s příšernou angličtinou takřka všech českých herců, fakt rušivé a dost děsivé i srandovní zároveň v kontrastu vedle rodilých mluvčích... ()

fifox 

všechny recenze uživatele

Neskutečně silný a strhující film. Děj od atentátu až do konce titulků je za jasné pětihvězdí, ale expozice byla trochu rozpačitá. Bylo fajn vidět ve filmu i české herce (hlavně Alena MIhulová byla perfektní), ale nad přítomností Aňy Geislerové kývu hlavou ještě teď. Ta má snad svýho vlastního Frantu Kocourka, kterej jí procpe úplně všude... Jakožto nadšenec do historie musím ocenit autentické ztvárnění poměrů v Protektorátu. Obdivoval jsem hrdinství dua parašutistů i odbojářů, ale o to víc se mi převracel žaludek během scény z výslechu. Závěrečná přestřelka v chrámu, která nebyla už ani o holý život, nýbrž ryzím symbolem vzdoru do posledního dechu, už jenom podtrhla celkový silný dojem. ()

vipeerr 

všechny recenze uživatele

Od první minuty jsem nevěděl co mi vadí více, jestli ohavná a ponižující angličtina "domácích" herců, nebo uvěřitelnost hlavních postav. Na druhou stranu mě potěšil fakt že se točilo většinu času v Praze. Člověka to více vtáhne a příběh je uvěřitelnější a dramatičtější. Bohužel nemohu více jak 3* udělit. Celým filmem mě prováděla neschopnost našich herců alespoň ZAHRÁT že anglicky umí. Dokážu si představit že každý řekl svoji linku max 4x a prostě to tam bouchli..trochu perfektcionismu by neuškodilo. Chápu že se v Čechách anglicky běžně tenkrát nemluvilo, ale pokud to má být koukatelné i pro diváka mimo ČR mohla se režie postarat o trochu kvalitnější dialogy, protože především na těch tento film stojí. ()

unrocker 

všechny recenze uživatele

Až na velkou řadu historických nepřesnosti bych film hodnotil velice kladně... trošku se mi tam nelíbí ty milostné pasáže s ceskami,které jako by tam nepatřily... ale filmově se to docela podařilo ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Nedokážu porovnat se Sequensem, viděl jsem příliš dávno. Každopádně se film nepáře s hlubším historickým zázemím, vlastní postava Heydricha ve filmu nemá moc prostoru. Film je ovšem (především) sondou do nitra odbojářů, kteří se odhodlali k hrdinskému činu s vědomím nejvyšší ceny, kterou za to mohou zaplatit. Současně sledujeme i hrdinství prostých Čechů, kteří -ač do odboje nebyli aktivně zapojeni - neváhali pro úspěch akce riskovat svůj život. Mezinárodní filmařské zázemí tedy vyznění filmu nijak výrazně neprospělo (s výjimkou rozpočtu a castingu), ale take ani neublížilo . ()

0verseer 

všechny recenze uživatele

Odhliadnuc od mnohých historických nepresností, z ktorých niektoré vyložene bijú do očí a uší (tak napríklad, že zrovna Slovák Gabčík kričal:„Jsme Češi! Nikdy se nevzdáme!“) je to pomerne slušná podívaná. Škoda však toho, že je omnoho viac britská ako česká či československá. To síce zaručilo filmársky (opäť nie historicky) dobre zvládnutú druhú polovicu filmu nesúcu sa v znamení boja, no z hľadiska autenticity podkopalo prvú časť, zameranú skôr na dialógy a atmosféru odbojového hnutia v Prahe. Nielenže sa mi ústredné duo Murphy & Donan ani za mák na Gabčíka & Kubiša nepodobalo vzhľadom, ale ani ich scenárom predpísané správanie a preslovy ma moc nepotešili. Ako som napísal už predtým, naše dejiny dokážeme najdôveryhodnejšie znázorniť len my sami, preto pôsobí na mňa Operácia Anthropoid až moc britsky a málo autenticky. ()

Jehan 

všechny recenze uživatele

Buďme za tento film rádi a nepoměřujme ho se Sequensovým Atentátem, nehledejme mouchy a nevyžadujme nekompromisní autenticitu. Autoři a herci odvedli poctivou práci, aby nejvýznamnější akci československého odboje připomněli důstojně a přitom atraktivně. ()

shade000 

všechny recenze uživatele

Jeden z najsilnejších koprodukčných filmov odohrávajúcich sa počas druhej svetovej vojny, čo som videl. Neskutočne pôsobivá hudba a vynikajúce herecké obsadenie. Klobúk dole! ()

offlineman odpad!

všechny recenze uživatele

Proboha, co to bylo? Za toto by se autoři měli stydět! Gabčík si byl víc podobný, když ho hrál kdysi Jandák a ne takový ksicht! ()

adamix 

všechny recenze uživatele

Je pekné, že sa o tom konečne niekto rozhodol natočiť film, my sme sa však stále nezobudili, a preto to musel urobiť za nás niekto zo zahraničia. Vykľul sa z toho celkom slušný vojnový triler, kde v prvej polke sledujeme psychické zrovnávanie sa a prípravy našich hrdinov na slávny atentát a v tej druhej už ide do tuhého (Heydrich, kostolná defenzíva). Herci primeraní, chýbala mi tam však tá emočná stránka, s ktorou by som si postavy viac získal. U mňa 4* a 80%. ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

Jedna z najvýznamnejších akcií československého odboja v druhej svetovej vojne sa po dlhej dobe dočkala šance na opätovné sfilmovanie. Paradoxne sa jej však nechopili domáci, respektíve len domáci, ale výrazný podiel na filme má aj britská strana zosobnená režisérom a scenáristom Seanom Ellisom a viacerými známymi britskými hercami. Na jednej strane tam film dostal takmer hollywoodsky punc a pracovalo sa s vyšším rozpočtom, ale na strane druhej je film tak trocha neosobný, občas zjednodušujúci či dokonca fabulujúci. Príbeh sa málo venuje postavám a ich motiváciám a pre diváka neznalého dejín je ich konanie občas záhadou. Výkon oboch hlavných hereckých hviezd mi prišiel veľmi rozpačitý, akoby sa do svojich postáv nevedeli vcítiť. Asi tak polovica filmu je nadmieru nudná, bez výraznejších dialógov a zbytočne "dochutená" romantickými linkami. Od scény atentátu sa však dej rozhýbe, prichádza na rad pár scén, ktoré divákovi zovrú žalúdok a všetko vrcholí ultimátnou prestrelkou s tragickým koncom, ktorý sa ale až na jednu scénu úspešne vyhýba zbytočnému pátosu. Film má určite aj silné stránky, ale väčšia časť filmu mi proste nesadla. 60%. ()

borohub 

všechny recenze uživatele

Film se mi celkově poměrně líbil, ale asi bych si odpustil "efektnost" nějakých scén (poslední boj v kryptě), protože to působí trošku béčkově a nevím jestli u podobné tématiky je to příliš žádoucí. Co se týče obsazení asi by bylo vhodnější, kdyby "hlavní hrdiny" hráli Češi, ale chápu že herce podobného formátu asi nemáme (když nepočítám Rodena, který by se do této role asi příliš nehodil), viděl jsem to s českým dabingem ale přišlo mi, že i ti čeští herci byli předabovaní, trhalo to vyloženě uši. Film byl ale poměrně pěkně zpracovaný, je pravda že přímo do atentátu je to nuda, ale po atentátu už to příjemně odsýpá, asi bych se nebál, kdyby tam bylo více drsnějších scén (jako třeba v Lidicích), ale chápu, že tohle a Lidice bylo určeno nejspíše pro trošku jinou cílovku. Škoda té "béčkové efektnosti". 75% ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Film Anthropoid pojednává o jedné z nejnepochopitelnějších a nejtemnějších etap historie války i celé Československé republiky. Vláda v exilu se sice rozhodla přivést k životu nápad o spáchání atentátu na Reinharda Heydricha, protože byl symbolem teroru. Po jeho smrti nastal ale teror mnohem větší. Nabízí se tak otázka, zda tento atentát vůbec k něčemu přispěl. Názory budou vždy různé a spolehlivě neodpoví nikdo. Muži, kteří do Protektorátu přicestovali nejspíš tušili, že do Anglie se asi nevrátí. I když určitě doufali v jiné. Po "ubytování" v kostele jim to pak muselo být jasné. Tvůrci se rozhodli zfilmovat událost, která již byla zfilmována mnohokrát a asi i bude. Těžko se ale věří britským filmařům zpracování české události, když se rozhodli na to jít velkým filmovým zpracováním. Ztrácí se komornost jednotlivých postav. Místo pohledů do hloubi hlavních postav sledujeme odbytou přípravu, protože na to měli zatraceně málo času. První půlka je buď vyloženě odfláknutá anebo se nedokázali vcítit do domácí atmosféry. Druhá je mnohem lepší. Především záběry na mučení a výslechy jsou silné a autentické. A právě na autentičnosti si dali filmaři záležet, ale těžko se jim to věří, když Čechy hrají herci cizích národností, co české občany nepřipomínají ani náhodou. Ani bitva v kostele nevypadá špatně. Jenže svým provedením připomíná spíše Den D. Co získává na velkoleposti ubírá na autentičnosti a blízkosti postav. U tak velké produkce pak překvapí diletantské chyby ve formě záběrů modrých parkovacích zón, ale i celé řady dalších. A jak se dá filmu věřit i dále, když tak známou a tolikrát zpracovanou událost zpodobňují v tolika nepřesnostech a nepravdivých faktech. Sean Ellis se prostě událostí nechal pouze inspirovat a vytvořil si svůj příběh, který je v mnoha detailech zkrátka nesmyslný. Herecké výkony jsou nakonec tím jediným, čemu lze na filmu skutečně věřit. Na Anthropoid jsem se těšil od chvíle, kdy jsem viděl trailery, ale zklamání zavládlo veliké. Tato akce dopadla neúspěchem. Nebo...nedopadla tak úspěšně, jak se všeobecně čekalo. ()

MirkaP 

všechny recenze uživatele

Zvláštní vidět hrdiny české historie v podání zahraničních hvězd. /// Přestože jsem věděla, jak to dopadne, stejně jsem to obrečela. ()

PlysovyMacko 

všechny recenze uživatele

Film je pre našinca veľmi atraktívny lebo sa odohráva v známych lokalitách , postavy sú čechoslováci a ide o kus našej histórie. Nechýba napätie napriek tomu, že vieme ako to skončí, pri scene atentatu som ani nedýchala. Herecky si film kradne pre seba Cillian. Prestrelka na konci je ako z nejakého amerického akčňáku, v dobrom. ()

McMurphy 

všechny recenze uživatele

Sean Ellis je borec. Jsem rád, že se tohoto tématu chopil někdo, díky němuž se tato událost představí světu v napínavém a herecky skvěle obsazeném thrilleru. Konečně. Scéna samotného atentátu snad nešla zpracovat lépe. Protektorátní atmosféra se povedla zachytit a herci v čele s Murphym byli výborní. Film se celou dobu drží jen hlavních postav, politiku nebo seznámení (scény) s Heydrichem nečekejte, to je jediné, co mi trochu chybělo. Tento film si ve světě rozhodně zaslouží vřelé přijetí. ()

Související novinky

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

24.04.2017

Produkční dům Davida Ondříčka Lucky Man Films má za sebou práci na celovečerních trhácích, jako jsou Samotáři, Jedna ruka netleská nebo Anthropoid. Novinkou v už tak pestrém portfoliu je seriál… (více)

24. Český lev - výsledky

24. Český lev - výsledky

04.03.2017

Filmovým králem Českých lvů za rok 2016 se stal film Masaryk, který si odnesl rekordních 12 lvů. Tento film ovládl naprosto dominantně předávání Českých lvů za rok 2016. Ambiciozní film Anthropoid… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

51. MFF Karlovy Vary

51. MFF Karlovy Vary

09.07.2016

51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlednout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 tisíc… (více)

Reklama

Reklama