Reklama

Reklama

Snímek Anthropoid vychází z výjimečného skutečného příběhu vojenské operace za druhé světové války, jejímž cílem byl atentát na obergruppenführera SS Reinharda Heydricha. Heydrich byl po Hitlerovi a Himmlerovi třetím nejvýznamnějším mužem Třetí říše, hlavním strůjcem Konečného řešení a vůdcem nacistických okupačních sil v Československu. Vražedná a brutální vláda tohoto muže, přezdívaného "pražský řezník", přiměla spojenecké síly v Londýně k naplánování přísně tajné mise s kódovým označením Operace Anthropoid, která se měla navždy zapsat do historie... Film sleduje osudy dvou vojáků českého zahraničního odboje, Josefa Gabčíka (Cillian Murphy) a Jana Kubiše (Jamie Dornan), kteří provedou v prosinci 1941 výsadek do své okupované vlasti. Vybaveni jen omezeným množstvím informací a minimální výstrojí musejí v nacisty okupovaném a uzavřeném městě přijít na způsob, jak spáchat atentát na Heydricha, muže, kterého řada lidí vnímala jako Hitlerova přirozeného pokračovatele a nástupce. (Falcon)

(více)

Recenze (1 018)

srolyma 

všechny recenze uživatele

Měl jsem celkem obavu, jak Angláni pojmou českou historii, ale musím uznat, že se s tím vypořádali parádně. Žádné patetické hrdinství hollywoodského typu, ale pěkně pochyby, strach, nervozita, vzájemné rozpory a nejednoznačné vyznění celé akce. Navíc tradičně skvělý Cillian Murphy. Ke cti jim slouží, že obsadili i české herce, natáčeli v autentickém prostředí a drželi se skutečnosti. A Slováci projevili nečekaný smysl pro černý humor, když po Gabčíkovi, který se v kryptě málem utopil, pojmenovali přehradu. ()

RobinPM100 

všechny recenze uživatele

Až na tu romanci s Geislerkou a zbytečně dlouhý interiérový kecy v prostředku filmu, kde by se dalo vystříhnout cca 20 minut, by to bylo dobrý. Robin's edit by byl svižnější a udělal by z toho skvělej film. ()

holka218 

všechny recenze uživatele

Na Anthropoid jsem se znovu podívala asi po dvou letech a musím přepsat můj komentář. Poprvé jsem film viděla v roce 2017. Já ze zásady na válečné filmy nikdy znovu nekoukám. Tady jsem už ale několikrát udělala výjimku a i tak jsem film určitě neviděla naposledy. Antropoid byl vůbec můj první zhlédnutý válečný film, něco ve mně zanechal a já díky němu začala sledovat i další válečné filmy. Nejdřív mi nebylo jasné, proč by ve filmu o české historii měli hrát zahraniční herci a navíc, proč hrají dvě hlavní osobnosti. S odstupem času tomu rozumím. I když Češi umí natočit dobré válečné filmy, tak toto by na nás bylo opravdu moc. Díky zahraniční produkci a hlavně penězům má film zcela jiný rozměr. A navíc se o filmu ví i v zahraničí. Ví se o české historii, o které ani sami herci předtím nevěděli. Cillian Murphy jen potvrdil, že je skvělý herec. Jamie Dornan naopak dokázal, že je dobrý herec a dokáže zahrát i něco vážnějšího a složitějšího než je Christin Grey. Jejich snaha mluvit anglicky s českým přízvukem dopadla docela dobře. Oceňuji to, že je ve filmu dost českých herců a zahráli si významné role. Prostředí je uděláno dobře a kulisy kostela vypadají fantasticky. Podle mě je těžší vytvořit film, u kterého předem víte, jak vše dopadne. Tady bylo vše zpracováno dobře a celek působí skvěle. Jen té romantiky bylo možná až trochu moc. Dle mého by měli tento film vidět úplně všichni. I ti, kteří nevědí o české historii naprosto nic. Atentát na Reinharda Heidricha je jedna z nejvýznamnějších událostí českých dějin a mělo by se o ní vědět. Všichni by měli znát jména Jan Kubiš, Josef Gabčík a všech dalších parašutistů. Film Anthropoid je na získání přehledu fajn. Je to jeden z nejlepších filmu, jaký jsem kdy viděla. Myslím, že na konci budu brečet, i když ho uvidím podesáté. Nakonec musím souhlasit s větou z filmu, podle které se v případě Heidricha nejednalo o vraždu, ale o atentát. ,,Vražda znamená, že vezmete život, který stojí za to žít." Ještě jedna věc. Absolutně nechápu, proč má mít tento film dabing. Když už zahraniční herci museli mluvit anglicky s českým přízvukem, tak proč je předabovali. Vím, že v Česku se dabuje skoro všechno, ale tohle byla vážně chyba. Navíc dabing je opravdu docela zlý. Všechny hlasy mi přijdou dost podobné a k postavám moc nesedí. Ještě k tomu čeští herci, kteří ve filmu mluvili anglicky, tak se zpátky předabovali do češtiny. Určitě doporučuji originální verzi s titulky, která má něco do sebe. ()

Daniel2003 

všechny recenze uživatele

O kvalitách filmu se samozřejmě dá polemizovat. Vzhledem k tomu, že však nejsem pamětník, ani historik, musím jednoznačně konstatovat, že se film jako pocta padlým českým hrdinům povedl. Myslím, že účelem takového filmu, je vzbudit v divákovi emoce, což v tomhle případě vyšlo. Snad jediný film, u kterého se mi opravdu chtělo zvracet. Zase to připomene otázku, jak je možné, že tehdy přišli tisíce sadistických sviní, kde se to v těch lidech bralo, jak vůbec někdo může provádět taková zvěrstva...nejen kvůli tomu přesnému vystižení Anthropoida oceňuji. Tenhle film totiž může sloužit jako památník parašutistů, kteří se podíleli na atentátu na Heydricha. ()

CountessSuza 

všechny recenze uživatele

Cilliam Murphy vypadal víc vlastenec než Geislerka, což na základě jejího politického kvičení v reálu už snad ani nepřekvapuje. Za moc slov to nestojí, kluci by si zasloužili mnohem víc. Tahle poameričtěná, příšerně nadabovaná, povrchní, herecky nedůvěryhodná, romantická směska nesahá Atentátu z roku 1964 ani po kotníky. ()

Dejf4 

všechny recenze uživatele

Anthropoid je strašně těžké hodnotit. To volné, "hollywoodské" pojetí dějin mě prostě nesedlo. První polovina snímku je tak strašně nevyvážená, jalová a občas i zbytečná. Od poloviny filmu se šlápne lehce na plyn a začíná to nabírat obrátky. Vykreslení atentátu a obléhání je velmi dobře natočené a i zinscenované. Hrozná škoda angličtiny, která kazí tu správnou vlasteneckou atmosféru. 6/10 ()

Dejff_2004 

všechny recenze uživatele

Film se atentátem dělí na dvě půlky, které jsou neméně zajímavé, ale u té první se vám může stát, že se přistihnete při zívání, přesto, že by vás mělo zajímat, jak a co předcházelo spáchání atentátu. No a naopak vše, co následuje po atentátu je drama plné vyhrocených chvílí a plné emocí, při kterých budete sedět zaraženi a na zívnutí ani nepomyslíte. Snímek Anthropoid, jak už jsem napsal, si vaši pozornost vážně zaslouží, ale převážně z jednoho jediného důvodu – je o lidech, na které bychom neměli zapomínat. 60 % ()

Víteček 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus trochu moc romance. Tahle dějová linka to u mě vůbec nevyhrála. Zbytek, obzvlášť závěrečná část, nebyl vůbec špatný, i když po většinu času taky spíš jen takový obyčejně průměrný. ()

Renswo 

všechny recenze uživatele

Anthropoid: kódové označenie Operácia Anthropoid. V skratkosti ide o atentát na generála Reinharda Heyndricha ktorí patril medzi najmocnejšich mužov v nacistickom Nemecku. A poukazuje aj ako nacisti radi ukazovali svetu svoje úplne pohŕdanie ľudským životom. Film je veľmi dobre napísaný a nakrútený na skutočných miestach , kde k udalostiam došlo a to dodáva filmu autenticitu. Posledných 25min je bolestivé pozerať, sú to mučivé a trýznivé minuty , aj keď film začína pomaly a jednoducho tak intenzita a brutalita v druhej časti je vysoká. ()

Aniki 

všechny recenze uživatele

Fakt nechápu místní vysoké hodnocení. To jsem tu opravdu sám, komu vadí překrucování českých dějin filmovým štábem nějakých anglánských vesničanů? Na obrazovce se objeví rádoby vysvětlující úvodní text a hned taková konina!!! Třeba od kdy bylo podstatou mnichovské dohody vydání Československa Německu, prokrista? A dál, Československo nemělo spojence, jak dál hlásají titulky? Hitler obsadil náš stát a o rok později Němci napadli Polsko? Nebylo to náhodou ve stejném roce 39? Bóóóóže, kterej kok.t tohle napsal nebo produkoval? Nedošlo ve třicátém osmém pouze k zabrání sudet? Nebylo TOTO důsledkem Mnichova? A o jakém Československu se tu pořád při tom obsazování mluví? A mluví se o něm dál i během pokračujícího děje!!! Neexistoval náhodou pouze protektorát Böhmen und Mähren a dál na východ jen a jen samostatný fašistický Slovenský štát? Vždyť to byly dvě úplně odlišné a svébytné identity, které spolu už neměly vůbec nic společného!!! Čechy součást Třetí říše a např. Slovensko, Maďarsko, Itálie klasické "samostatné" fašounské satelity, proboha!!! Film samotný, jako takový, bych klidně ohodnotil (až na ten příšernej dabing) výše, původní Atentát s Mrkvičkou totiž nepotřebuji nijak zvlášť adorovat (o tom co a jak bylo, vím nejlíp já sám, neboť čerpám z literatury, dokumentů a rozhovorů s obyvateli Prahy, kteří atentát zažili na vlastní kůži), ovšem za úvodní popisky a neustálé zmiňování neexistujícího Československa nemohu jinak, než snímek odsoudit ke slabým dvěma hvězdám. A abych nezapomněl, jedná se snad o vůbec první film, kde granáty kladné hrdiny nezabíjejí, maximálně je škrábnou a jede se dál. ()

Reiner 

všechny recenze uživatele

Chybělo tomu celkem hodně, aby to mohla být skutečná pecka. A že to potenciál mělo. První polovina byla vyloženě nudná. Zajímavé sekvence byly naopak krátké (seskok, chata, cesta do Prahy apod.). Jako snaha byla, ale bohužel jsem se nudil. Až ve druhé části to bylo o něco zajímavější. Závěr zvládnutý nebyl, protože dívat se na (de facto) klip moc dobré u toho typu filmu není. Myslím si, že si zasloužil lepší ztvárnění. 3/5 ()

muti 

všechny recenze uživatele

Konečne film o Československych hrdinoch o ktorých sme veľa počas komunizmu nevedeli. Je fajn vedieť že to s nami nebolo až také zlé. K filmu by som mal otázku čo sa stalo s Judášom, nejak sa naň zabudlo. ()

ivonius 

všechny recenze uživatele

👍👍👍V České republice je to příběh velké národní hrdosti a je načase tento příběh vyprávět světu. ()

hrumsrt 

všechny recenze uživatele

Vždy jsem tvrdil, že události samotného atentátu jsou už samy o sobě skoro filmové a stačí opravdu málo, aby z toho byl slušný celovečerní film. Stačí vědět, jak ho ty dvě hodiny vést.. Sean Ellis je fajn týpek, kterému vděčím za vynikající indie snímek Cashback, kde jako tvůrce ukázal cit pro emoce i námět. A vlastně mu i věřím, že viděl v televizi dokument o téhle slavné operaci odboje a hned ho fascinovala natolik, aby o ní natočil celovečerní film. Ale nebyl první.. Operace Anthropoid, jak zní krycí jméno tajné akce českého zahraničního odboje, která je možná tím nejdůležitějším skutkem, proč nakonec Československo stálo na konci války na straně vítězné, už totiž dostala hned několik filmových poct, z nichž tu nejslavnější Atentát už nějak nejde, podle mě, překonat. Ten skutečný příběh atentátu je vynikající, jen musíte vědět, jak s ním naložit.. Ellis a další tvůrci se rozhodli pojmout příběh nejslavnějšího a nejúspěšnějšího atentátu za druhé světové války formou česko-anglické spolupráce, která sice dává snímku větší dosah, ale taky znamená skutečnost, že Gabčík a Kubiš nemůžou v originále mluvit česky a v konečném důsledku mix zahraničních a českých herců mi nějak nesedí.. Úplně cítíte, že jak samotné provedení atentátu, tak finální boj v kostele jsou úplně jinde než zbytek filmu. Ony taky jakoby z oka vypadly scénám z Sequensova Atentátu. Ve zbytku filmu, který dotváří jinak bezradné plnění patřičné stopáže, se naplno vykresluje tvůrčí nedomyšlenost projektu.. Co mě je po nějakých milostných vztazích, navíc přesně jak zmíní řada dalších výtek, nasazení parašutisté měli přímý zákaz navazovat takové vztahy, které by nevedly přímo ke splnění úkolu, či by ho dokonce ohrozily.. Herecky sice fajn, ale k nechápu k čemu! Takový nestrhující rip off Atentátu pro lidi, co se bojí starších filmů.. 60% ()

wick 

všechny recenze uživatele

Lehce nadprůměrné...druhá polovina výrazně lepší, jako válečné drama obstojí, ale stejně jako ruskou klasickou literaturu nejlépe točí Rusové, i tady je angličtina v českém prostředí rušivá, nejen směšná, když Cillian M. a Jamie D. snaží přesvědčit, že jsou z Moravy resp. Slovenska). Ve srovnání například s Valkýrou příliš neobstojí, ale i tak buďme rádi za to, že se něco z českých dějin objeví v Hollywoodu a připomene mnohým ve světě, že Československo vůbec existovalo. S přimhouřením jednoho oka 60-70%. ()

Související novinky

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

24.04.2017

Produkční dům Davida Ondříčka Lucky Man Films má za sebou práci na celovečerních trhácích, jako jsou Samotáři, Jedna ruka netleská nebo Anthropoid. Novinkou v už tak pestrém portfoliu je seriál… (více)

24. Český lev - výsledky

24. Český lev - výsledky

04.03.2017

Filmovým králem Českých lvů za rok 2016 se stal film Masaryk, který si odnesl rekordních 12 lvů. Tento film ovládl naprosto dominantně předávání Českých lvů za rok 2016. Ambiciozní film Anthropoid… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

51. MFF Karlovy Vary

51. MFF Karlovy Vary

09.07.2016

51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlednout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 tisíc… (více)

Reklama

Reklama