Reklama

Reklama

Snímek Anthropoid vychází z výjimečného skutečného příběhu vojenské operace za druhé světové války, jejímž cílem byl atentát na obergruppenführera SS Reinharda Heydricha. Heydrich byl po Hitlerovi a Himmlerovi třetím nejvýznamnějším mužem Třetí říše, hlavním strůjcem Konečného řešení a vůdcem nacistických okupačních sil v Československu. Vražedná a brutální vláda tohoto muže, přezdívaného "pražský řezník", přiměla spojenecké síly v Londýně k naplánování přísně tajné mise s kódovým označením Operace Anthropoid, která se měla navždy zapsat do historie... Film sleduje osudy dvou vojáků českého zahraničního odboje, Josefa Gabčíka (Cillian Murphy) a Jana Kubiše (Jamie Dornan), kteří provedou v prosinci 1941 výsadek do své okupované vlasti. Vybaveni jen omezeným množstvím informací a minimální výstrojí musejí v nacisty okupovaném a uzavřeném městě přijít na způsob, jak spáchat atentát na Heydricha, muže, kterého řada lidí vnímala jako Hitlerova přirozeného pokračovatele a nástupce. (Falcon)

(více)

Recenze (1 019)

wick 

všechny recenze uživatele

Lehce nadprůměrné...druhá polovina výrazně lepší, jako válečné drama obstojí, ale stejně jako ruskou klasickou literaturu nejlépe točí Rusové, i tady je angličtina v českém prostředí rušivá, nejen směšná, když Cillian M. a Jamie D. snaží přesvědčit, že jsou z Moravy resp. Slovenska). Ve srovnání například s Valkýrou příliš neobstojí, ale i tak buďme rádi za to, že se něco z českých dějin objeví v Hollywoodu a připomene mnohým ve světě, že Československo vůbec existovalo. S přimhouřením jednoho oka 60-70%. ()

rytir1 odpad!

všechny recenze uživatele

Nehodnotim snimek, ktery je vykradackou meho, davam jen hodnoceni na dukaz ze soudy o copyrightu probehnou. ()

DmKK 

všechny recenze uživatele

Takže píši dojmy čerstvě po dokoukání předpremiéry. Hodně silné drama , které ke konci opravdu napíná na židli. Zároveň zůstává věrné původnímu filmu Atentát a také skutečnosti. Tento film zobrazuje nechutnosti páchané nacisty , ale taky neuvěřitelnêho hrdinství 7 mužů. ()

Katjushkator 

všechny recenze uživatele

Velmi silný příběh statečných mužů. Na spoustu scén ve filmu se nedívá snadno, ale je důležité si tuto dobu a její hrůzy stále připomínat. Herecké výkony i staré pohledy na Prahu jsou úžasné. Hollywood tento snímek nijak nezkazil, ale zvládl jej na jedničku. Jen opravdu nevím, kdy budu mít sílu se na něj podívat znovu. ()

Rewisheed 

všechny recenze uživatele

Šílená směs přízvuků, zvuků a dozvuků. Nic o Slovensku. Přišlo mi to hodně nedotažené a ten infantilní závěr tomu taky moc nepomohl. Jestli má tento snímek zachycovat hrdinskou chloubu našeho národa, tak je to spíše nejhorší urážka od anglánů since München ja? ()

pan_ponozka 

všechny recenze uživatele

Rozpačitý začátek, grandiózní finále. Filmu pro české publikum ubližuje angličtina, resp czechiština. Chápu, že se natáčel pro zahraniční trhy, kde to jinak ani nešlo, ale právě tohle nás drží od děje dál a nedovolí se pořádně s postavami ztotožnit. Každopádně stojí za to film vidět. 8/10 ()

Gregor_Samsa 

všechny recenze uživatele

Hodně hustej biják. Definitivně to předčilo očekávání, která jsem po letmo prolétnutých vesměs velmi opatrných recenzích měl. Rozjíždí se to zvolna, možná by se tam dalo někde střihnout. Dobré zakomponování dobových obrazů, vhodně zvolený filmový materiál (nebo postprodukční grain efekt). Letná je fajn, ale neruší, herci jsou taky fajn, snad jen Jamie hraje Jana trošku moc naivně; Josef je naopak hodně přísnej, jakože hodně. Od atentátu do konce je to jízda, nezastaví se a nenechá vydechnout, ani náhodou. Během filmu a po něm si člověk znovu v plné síle a nahotě uvědomí to hrdinství. A hrůznou zběsilost války. A dobro a zlo v nás. No. Takže vlastně jediné, co prostě vadí a vadí celkem dost, je ta angličtina... (samozřejmě její použití chápu). [90%; 2016-10-07 CinemaCity Galaxie Háje] ()

cinemafil 

všechny recenze uživatele

Sequens natočil Atentát 1960 a po 56 letech nové zpracování. Nelze nesrovnávat. Love story a explicitní scény brutálního mučení i přestřelky u kostela. Trochu podbízení vkusu mainstreamových diváků. Pár málo uvěřitelných záběrů - strach vystřelit na člověka u vojáka na misi s jasným cílem zabíjet., vybraným a vycvičeným... Ukázka statečnosti obyčejných lidí a zrady jiným v čase, kdy se lidské povahy obnažovaly na kost. Proto 4* ()

kokofek 

všechny recenze uživatele

Tak poprvé jsem zažila pocit hrdosti a radosti,že se někdo zajímal o naše dějiny.Hrozně mě to dojímalo.První polovina filmu trochu nejistá,ale ta druhá je přímo úžasná!! ()

Tondonis 

všechny recenze uživatele

Pre mňa nad očakávania :-) Murphy opäť dokázal aký herec je... O triedu lepší ako zvyšok osadenstva (od Dornana O 3 triedy) Až na záverečnú scénu kde sa Lenka objavila V tom okne (úplne zbytočné a gýčové) len ťažko hľadať väčšie prešľapy. ()

MrKrahujec 

všechny recenze uživatele

Ne že bych měl něco proti tomu, když je film v původním znění, ale zrovna tohle je snad ten jediný výjimečný případ, kdy je poněkud nelogické, aby české postavy mluvily nějakou divnou angličtinou, zatímco němčina zní normálně. Takhle bych to asi s tím dabingem vážně radši zkusil... Ale jinak vcelku dobré. Je zajímavé, jak se tenhle film dokonale doplňuje se Sequensovým Atentátem - napravuje mnohé jeho nedostatky, aby pak sám zase na oplátku pohnojil to, co bylo v Atentátu zvládnuté. Samozřejmě, že skutečná Heydrichova zatáčka už dnes vypadá tak, že se k tomuto účelu v žádném případě použít nedá, ale přece jenom, zasadit místo atentátu rovnou na Baštu svatého Tomáše, s nádherně viditelnou Bílkovou vilou v pozadí... to snad by se i v dnešní Libni, nebo starých Vysočanech, či Žižkově něco vhodnějšího najít dalo. ()

Saxos 

všechny recenze uživatele

Těšil se a očekával. Bohužel zpracování žádná sláva. Stálé dilema atentátu na zastupujícího říšského protektora SS-Obergruppenführera und Generala der Polizei Reinharda Heydricha a následky. Realita: špatné načasování atentátu; obrovské přípravy; v průběhu zpackáno co šlo; napráskali se; zákonitá odveta na civilech; válečný význam - žádný; kdyby rusácký mužici nevzali cepy, šprechtíme stejně dojč. Zápory: oni nám v tom Böhmen und Mähren nějak všichni mluví převážně anglicky. Klady: jediná realita - pří výslechu vedeným fyzickým násilím, nelze uchovat žadné tajemství, kdo nevěří, bodněte se špendlíkem pod nehet a jestli vydržíte, neváhejte a vemte jiný nástroj. ()

FIorian 

všechny recenze uživatele

Obdivuji odvahu a schopnost/rozhodnost obětovat se pro vyšší dobro...Příběh je ovšem mnohem silnější než jeho filmové zpracování. První půlka filmu je zdlouhavá, druhá napínavá. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Nabízí se logicky srovnání se skvělým českým filmem Atentát. A když dojde na sčítání, tak Atentát na plné čáře vyhrává. Už jen tím, že angličtina z úst i českých herců a hlavně strůjců atentátu zní velmi podivně, zejména občas anglická výslovnost českých jmen. Možná až bude film nadabován, tak to bude lepší a určitě se na něj podívám ještě jednou. Také je vidět snaha našetřit co nejvíce prostředků až na samotný konec filmu. Předchozí děj tak moc zajímavý není. Zato závěr to vynahradí. Boj v kostele je snad až moc dramatický, ale divák chce hrdinská gesta a je to tak dobře. Snad jen závěrečné vidění v proudech vody si autoři mohli odpustit, to je až moc americky dojemné. Ale jinak je film včetně úvodních a závěrečných komentářů povedený a doufám, že minimálně evropští diváci ho náležitě ocení a Česká republika stoupne o něco víc na hodnotě. ()

fafejt001 

všechny recenze uživatele

ODVAHA všech , do tohoto činu byla obrovská !!!! Velmi dobře natočeno , jen v tom kostele ta ,, střílečka ,, poněkud delší . JO a CHudák mladý za vypsaný peníz ZRADIL kamarády a vlast !!!! Scéna výslechu dost realistická . Jen mi hodně vadila ta angličtina . Škoda , že my NEUMÍME natočit takový film o NAŠICH hrdinech . A ta uřezaná hlava v kýblu - brutáál .!!! Mohli si to odpustit . Jinak tomu filmu lze málo co vytknout . Prostě velmi solidně natočeno . ()

anti.rybka 

všechny recenze uživatele

I přes celkem vydařený kousek se mi, ale víc zamlouval Atentát od Jiřího Sequense. V jeho podání, patrně díky tomu, že byl Čech, vyzněl film víc dojemně a srdnatě. Některé záběry jakoby dokonale kopírovaly onen zmíněný Atentát... náhoda nebo nehoda? Jinak, že je film v Angličtině se dá celkem přetrpět, přece po Murphym a Dornanovi nebudeme chtít, aby mluvili česky, to by byl průser asi jako v případě Kříže a jeho němčiny v Lídě Baarové. Jinak jako film povedené, ale jako film o Atentátu na zastupujícího říšského kancléře slabší... Suma sumárum 3 hvězdy... ()

wesker 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený film i toto věčné téma odvahy,hrdinství a vlastenectví.Dokonalý jistě není,ale závěr je epický a tak nějak jsem si tuhle událost vždy představoval. S dabingem bude jistě ještě vlastenečtější :) ()

FLVEKK 

všechny recenze uživatele

No tak Jamie Dornan si u mě po padesát odstínů šedi tak moc přilepšil, že chci víc filmů s ním ! Cillian Murphy netřeba slov, skvělý jako vždy. Ostatně žádná z hereckých postav nezklamala. Jednoduše natočený snímek, ale zafungoval - V jednoduchosti je krása. Uteklo to tak rychle...Opravdu spokojenost, lituji, že jsem nebyl v kině :) Jo a film určitě v originále, Česká angličtina nezní tak hrozně a nemělo by to nikomu vadit.. ()

esmoke 

všechny recenze uživatele

Britský film na motivy skutečných historických událostí - atentát na Heydricha v Praze. Natáčený v Praze a s mnoha českými herci. Film je relativně vydařené dílo, je ovšem vidět, že jeho ideálními diváky jsou ti, kteří o skutečné operaci Anthropoid nevědí vůbec nic. (2D titulky) Rozpočet: $ 9 miliónů, Tržby: $ 2,964 miliónů. ()

Související novinky

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

24.04.2017

Produkční dům Davida Ondříčka Lucky Man Films má za sebou práci na celovečerních trhácích, jako jsou Samotáři, Jedna ruka netleská nebo Anthropoid. Novinkou v už tak pestrém portfoliu je seriál… (více)

24. Český lev - výsledky

24. Český lev - výsledky

04.03.2017

Filmovým králem Českých lvů za rok 2016 se stal film Masaryk, který si odnesl rekordních 12 lvů. Tento film ovládl naprosto dominantně předávání Českých lvů za rok 2016. Ambiciozní film Anthropoid… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

51. MFF Karlovy Vary

51. MFF Karlovy Vary

09.07.2016

51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlednout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 tisíc… (více)

Reklama

Reklama