Reklama

Reklama

Snímek Anthropoid vychází z výjimečného skutečného příběhu vojenské operace za druhé světové války, jejímž cílem byl atentát na obergruppenführera SS Reinharda Heydricha. Heydrich byl po Hitlerovi a Himmlerovi třetím nejvýznamnějším mužem Třetí říše, hlavním strůjcem Konečného řešení a vůdcem nacistických okupačních sil v Československu. Vražedná a brutální vláda tohoto muže, přezdívaného "pražský řezník", přiměla spojenecké síly v Londýně k naplánování přísně tajné mise s kódovým označením Operace Anthropoid, která se měla navždy zapsat do historie... Film sleduje osudy dvou vojáků českého zahraničního odboje, Josefa Gabčíka (Cillian Murphy) a Jana Kubiše (Jamie Dornan), kteří provedou v prosinci 1941 výsadek do své okupované vlasti. Vybaveni jen omezeným množstvím informací a minimální výstrojí musejí v nacisty okupovaném a uzavřeném městě přijít na způsob, jak spáchat atentát na Heydricha, muže, kterého řada lidí vnímala jako Hitlerova přirozeného pokračovatele a nástupce. (Falcon)

(více)

Recenze (1 019)

hufnagel 

všechny recenze uživatele

Dialógami rozbitá prvá polovina filmu,ale po atentáte sa to celkom slušne rozbehlo.Vadili mi aj anglicky rozprávajúci Česi.Ale ako celok je to pozerateľné. ()

hony23 

všechny recenze uživatele

Příběh atentátu na Heydricha je notoricky známý a uplácat z něj nenudící podívanou, to je husarský kousek. A obzvláště druhá část filmu přinesla i solidní akci. ()

Pepi74 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězda za to, že si vůbec v Anglii vzpomněli na tuto vyjímečmnou akci a druhá za to, že je tam párkrát zmíněno, proč to udělali - za svobodné Československo. Jinak je to úplně jiný příběh nemající nic společného s historií ač se zde vyskytují historická jména. Během celého promítání jsem tolikrát kroutil hlavou, že jsem si ji málem ukroutil. Halt jsem měl dát na varování, že pokud o "tom" něco víte, takna to radši nechoďte. Jediné pozitivum vidím v tom, že i když už je nějaký ten pátek po premiéře, bylo kino plné... ()

endrix 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mě donutil klást si otázku, jak bych se v dané situaci zachoval já. Když Gabčík s Kubišem stáli u silnice a čekali na Heydrichovo auto, honilo se se mi hlavou, co se asi muselo honit hlavou jim. A pokud tohle film dokáže, není podle mě špatný. Tak proč nemá hodnocení 5? Z jednoho jediného důvodu. Práce s časem se opravdu nepovedla. Plynutí času a poměrně velké časové rozestupy mezi jednotlivými obrazy ve filmu v podstatě není vidět. Boj v kostele se z epického šestihodinového obléhání smrsknul na několikaminutovou přestřelku. Tohle šlo určitě udělat líp. ()

mouzi 

všechny recenze uživatele

Diky za Cilliana Murphyho, uz ne tak diky za Geislerku, ta se tady fakt nepovedla. Sakum prdum se jedna o zcela zbytecny film, nebot tento a daleko lepsi tu byl natocen uz pred 52 (sic!) lety. Sceny jako pres kopirak, nechapu, ze ma nekdo odvahu zcela prebrat obsah kultovniho filmu. Nerozumim tomu, ze tohle nekdo dokaze vydavat za svoje dilo. To je stejne, jako bych opsal cizi diplomku starou 50 let a misto na psacim stroji bych ji napsal na pocitaci a tvrdil, ze je to remake. Tim min chapu lidi, kteri tento plagiat hodnoti 4 a vice hvezdami. EDIT: Uz to chapu, tito lidi totiz nikdy ten puvodni Atentat nevideli. Lituju je. ()

robfi 

všechny recenze uživatele

Geislerova jako sexbomba ? No jeste, ze se nedozila pulky filmu, ale zastrelit ji mohli poradneji, vychutnal bych si ty krevni cakance, za vsechny filmy, ktere zprznila, si nic jineho nezaslouzila. Jinak me hrdinni parasutisti strilejici nacky po stovkach (paneboze zaco) a kazdou chvili se hroutici v emotivnich vylevech a zachvatech hrdinstvi srali od zacatku az do konce. Jestli to melo byt podle historickych udalosti, tak ja je tam nevidel. Trosku strizlivosti prosimi a taky mohli zminit ty vypalene Lidice a Lezaky a desetitisic mrtvych behem Heydrichiady, kteri v tom byli vesmes nevinne, zatimco nase kokotska exilova vlada si valela suny v Londyne. A v 48mem nas prodala komancum. Lidicke deti se v hrobe obraci. Takhle fakt teda nee... ()

VLADEK 

všechny recenze uživatele

Dvě hvězdy dolů za práci s historickými daty a scénář a trapné dovysvětlování v dialozích. Jedna hvězda dolů za přístup k jazyku originálního znění filmu (chápu českou koprodukci, ale čeští herci měli být předabováni do angličtiny, protože pak to vypadá jako, že Angláni přistáli někde na Maltě, kde většina mluví nějakým dialektem). Jedna hvězda dolů za kameru./// Update 16.6.2017 - pro zajímavost jsem zkusit nadabovanou verzi a nejraději bych za tuhle práci dal ještě jednu hvězdičku dolů, ale to už by byl odpad. ()

Julius 

všechny recenze uživatele

Pred malou chvíľou som dopozeral tento film, z ktorého mi ešte teraz bubnuje srdce - je to zážitok vidieť. Film je veľmi dobre spracovaný, oceňujem, ako sa režisér a herci ponorili do súčasnej doby a vytvorili tým pre diváka živú spomienku toho, čo všetko museli ľudia obetovať a v akom veľkom strachu žili. Pre dnešné oko diváka to je uvedomenie si, v akej dobe žijeme. Film dávam medzi moje TOP a doporučujem pozrieť. Určite plánujem návštevu kostola, v ktorom sa odohral záver filmu. ()

stihac10 

všechny recenze uživatele

Výrazně lepší než jsem očekával. Romantika je sice trochu chtěná, ale závěrečný boj je strhující. Výtečná práce! ()

RomaS 

všechny recenze uživatele

Je zvláštní slyšet Čechy v Praze ve filmu o českých hrdinech mluvit anglicky z českým přízvukem. Dá se na to, ale zvyknout. Každopádně duch Prahy v tomto nezáviděníhodném období byl vykreslen autentickým způsobem. Stejně tak veškerý děj byl uvěřitelný. Ovšem celému filmu vévodila strhující půlhodinka v kostele, kterou naštěstí režisér neodbyl. Za tuto akci jsem rád, protože jinak by z toho bylo jen historické drama se špetkou romance. ()

Lili94 

všechny recenze uživatele

Krásné zpracování, historicky celkem přesné, vystihuje ducha doby, ale co mi drásá nervy a je důvodem snížení hodnocení je angličtina. Proč čeští a slovenští herci mluví v Praze anglicky?? Chápu, že ne všichni herci byli Češi nebo Slováci, ale to se dá řešit dabingem, který by tento film pro umocnění autentičnosti opravdu potřeboval. ()

tommei 

všechny recenze uživatele

Bohužel bezduché patriotistické dialogy jsou bez duše a film sráží, stejně jako prvoplánovitě vyhlížející láska z kabaretu. Celkově film stojí za zhlédnutí, pečlivá výprava a zasazení děje. ()

cobislav 

všechny recenze uživatele

Velice se mi líbilo knižní zpracování tohoto neobyčejného příběhu a tak jsem velice potěšen, že filmové zpracování se ho poměrně dost dobře drží. Drobátko mě zklamalo že film nezachycuje více z výcviku a pobytu v Británii obou atentátníků a malinko pomalejší první polovina filmu. Kostelová část filmu ovšem velice dobrá a také celkový dojem z filmu. Jsem rád že tato důležitá událost z Československých dějin dostala kvalitní zpracování. 80% ()

Související novinky

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

24.04.2017

Produkční dům Davida Ondříčka Lucky Man Films má za sebou práci na celovečerních trhácích, jako jsou Samotáři, Jedna ruka netleská nebo Anthropoid. Novinkou v už tak pestrém portfoliu je seriál… (více)

24. Český lev - výsledky

24. Český lev - výsledky

04.03.2017

Filmovým králem Českých lvů za rok 2016 se stal film Masaryk, který si odnesl rekordních 12 lvů. Tento film ovládl naprosto dominantně předávání Českých lvů za rok 2016. Ambiciozní film Anthropoid… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

51. MFF Karlovy Vary

51. MFF Karlovy Vary

09.07.2016

51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlednout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 tisíc… (více)

Reklama

Reklama