Reklama

Reklama

Snímek Anthropoid vychází z výjimečného skutečného příběhu vojenské operace za druhé světové války, jejímž cílem byl atentát na obergruppenführera SS Reinharda Heydricha. Heydrich byl po Hitlerovi a Himmlerovi třetím nejvýznamnějším mužem Třetí říše, hlavním strůjcem Konečného řešení a vůdcem nacistických okupačních sil v Československu. Vražedná a brutální vláda tohoto muže, přezdívaného "pražský řezník", přiměla spojenecké síly v Londýně k naplánování přísně tajné mise s kódovým označením Operace Anthropoid, která se měla navždy zapsat do historie... Film sleduje osudy dvou vojáků českého zahraničního odboje, Josefa Gabčíka (Cillian Murphy) a Jana Kubiše (Jamie Dornan), kteří provedou v prosinci 1941 výsadek do své okupované vlasti. Vybaveni jen omezeným množstvím informací a minimální výstrojí musejí v nacisty okupovaném a uzavřeném městě přijít na způsob, jak spáchat atentát na Heydricha, muže, kterého řada lidí vnímala jako Hitlerova přirozeného pokračovatele a nástupce. (Falcon)

(více)

Recenze (1 018)

Don Martini 

všechny recenze uživatele

Tohle by mělo být povinné shlédnutí pro ty dnešní zku*vené rozmazlence ze Strany zelených, pražské kavárníky a jiné sluníčkáře. Cillian Murphy zahrál českého vlastence, který bojoval do konce svého života tak dobře, že proniknul do života skutečných vlastenců. ()

LencaN 

všechny recenze uživatele

Myslím, že lepší filmové pocty Gabčíka, Kubiše a ostatních, kteří se podíleli na atentátu na Heydricha se nedočkáme. Občas tomu chybělo rychlejší tempo, mohla se méně do děje zatahovat romantická linka, která tam ve skutečnosti nebyla. Ale jinak to bylo pěkné zpracování skutečných událostí, kterých se drželi zuby nehty, aspoň podle toho, co jsem se o atentátu dočetla. Takovéhle filmy by se měly pouštět v hodinách dějepisu, děti by si z toho vzaly mnohem víc, než když si o takových českých hrdinech napíšou jen pár řádků do sešitu. Často jsem u filmu opravdu pociťovala hrdost, že jsem Češka, což v dnešní době asi u lidí všeobecně není častým jevem, já nejsem výjimkou. Film byl kvalitně natočený, všechno hezky promyšlené. Hlavní hrdinové, seč zahraniční hvězdy, tak nepůsobili v českém prostředí divně, byli šikovní, i všichni ostatní se toho úkolu jali zodpovědně. A musím vyzdvihnout, že českým hercům to v zahraničních filmech velmi sedne. Třeba se i my tady dočkáme někdy lepších filmařských technologií, větších rozpočtů a kvalitnějších scénářů, protože naši herci na to jednoznačně mají. ()

ZetDaElO 

všechny recenze uživatele

Prvý film, kde hollywoodsky herec hrá Slováka (ak teda nerátam Andy Warhola). Dúfam, že si Anthropoid pozrel aj Filip Renč a pochopil, prečo je Lída Baarová výborný námet s odfláknutým spracovaním. 8/10 ()

Hvězdář 

všechny recenze uživatele

Tenhle film nepůsobí nijak výrazně, není na něm nic extra, žádný velký počin, nic nového, dokonce už xkrát zpracované téma. No ale nemůžu si pomoct, naprosto mi vyhovuje a nic proti němu nemám. Prostě povedený film. Takhle to stačí, netřeba přidávat kontroverze, milostné zápletky, genderové vyvážení, nebo záchvaty akčnosti, takhle je to akorát. Víc už by z toho vymáčkl jen skutečně nějaký pan mistr režisér. ()

zigy 

všechny recenze uživatele

Kdybych neznal Atentát, tak bych byl vcelku spokojen, jenže Atentát tu je....tudíž oceňuju jen celkové zobrazení Čechů jako hrdinů a doslov na konci, ze kterého jasně vyplynulo, jak významný čin to byl pro Československo ( i přes tu obrovskou spoustu obětí, které zabili Němci v rámci odvety). K filmu: ti dva klauni nesahají našim Brzobohatému, Mrkvičkovi, Jelínkovi a spol. ani po kolena. Atentát je pouze kopírován, a někde i nedbale, nic nového to nepřináší. ()

kamals 

všechny recenze uživatele

Slusny remake presoleny celkem zbytecnou dokonce dvojnasobnou divnou love-story. Sequensove filmu***** saha trochu vic nez do pasu, tak dam ***. ()

Anetulicek 

všechny recenze uživatele

Na môj vkus až príliš dynamická kamera, čo ma hlavne na začiatku filmu riadne iritovalo. Následne som však podľahla kúzlo hlavných postáv. Celkom som si v tomto prípade užila koprodukciu a musím uznať, že České osadenstvo sa dostatočne zladilo so svetovými hercami. Príbeh mám zmapovaný hlavne z dokumentov, takže som vedela ako to celé prebiehalo. Až na náznak romantiky, ktorý sa, ale do Prahy tej doby hodil. Herecké duo Cillian Murphy a Jamie Dorman ma doslova zasiahlo, postavy boli precítené. Aj keď to nebolo celé dokonalé tak za 4*. ()

HellsAngel 

všechny recenze uživatele

Vždy, keď si Hollywood zaumieni natočiť niečo takéhoto druhu, treba sa mať na pozore, lebo výsledok môže byť všelijaký. V tomto konkrétnom prípade ale stojí zato! Vydarený akčný thriller s citom pre detail, ktorý našinca a znalca histórie poteší. Herecký kolotoč sa točí najmä okolo prvotriedneho Murphyho, ostatní ale veľmi zdatne sekundujú. Nieje to dokonalé a už vôbec nie historický do bodky presné, ale to vôbec nevadí, keďže atmosféru danej doby to vykresľuje chvályhodne. Záverečná prestrelka v kostole a neskôr v krypte je pastva pre oči (len tú gýčovú halucináciu si tvorcovia mohli odpustiť). ()

BoKo_CzT 

všechny recenze uživatele

Je ťažké povedať, či je pozitívne hodnotenie tohto filmu ovplyvnené naším národným cítením (slovenským aj českým) a históriou, alebo je tento film skutočne podarený. Vo veľkej konkurencii filmov z obdobia "Heydrichiády" však pre mňa vyčnieva. Zaujal ma najmä pokus o čo najpresnejší dokumentačno - historický pohľad. I keď sa vo filme nájdu nepresnosti a historicky sporné miesta, dá sa napriek tomu považovať za dramatizáciu skutočnosti. Vyzdvihnúť treba najmä napätie, ktoré film udržuje od začiatku až dokonca a umne si ho divákovi dávkuje metódou cukru a biča. Mimochodom mučenie mladého violončelistu bolo brutálne - bŕŕŕ. Keďže som zatiaľ ešte nevidel legendárny Atentát od Jiřího Sequensa, tak sa mi tento film stáva inšpiráciou k jeho pozretiu a priamemu porovnaniu. ()

Ronkar 

všechny recenze uživatele

Má to chyby, ale po přečtených recenzích jsem čekal slabě natočenou nudu, přitom Anthropoid většinu stopáže funguje a to hlavně po herecké a řemeslné stránce. Dobová atmosféra okupované Prahy, kamera, zvuk, hudba, to vše perfektně sladěné, stylové a funkční. Prachy na tom vidět jsou. Obsazení velmi dobré, i když místo Geislerové (byť hrající obstojně) bych si představil nějakou mladší kočenu. Scénář je v první půli poněkud rozpačitý, dialogy kulhají a některé momenty jsou agresivně zkratkovité (vztahy s dívkami). V druhé půli se pak děj přesune od konverzačního dramatu do roviny akčního thrilleru. V okamžiku, kdy se rodina Moravcova dostane do rukou gestapáků, si člověk uvědomí, v jak pohodové žije době, protože režisér nás neušetří několika brutálních a drastických okamžiků (za což palec nahoru, protože tím prezentuje, v jakých sračkách se žilo a jak neuvěřitelně odvážní tihle lidé byli). Oba stěžejní momenty (atentát na Heydricha, finální přestřelka v kostele) jsou perfektně natočeny (až na občasné dementní chování nácků). Krom nich mi utkvěl v hlavě ještě okamžik, kdy Kubiše před samotnou akcí popadne záchvat strachu - skvělá scéna, která ukazuje lidskost hrdinů. Co si budeme povídat, byli to mladí kluci a chtěli žít, a přesto šli na prakticky sebevražednou misi. Finální přestřelka v kostele je pak 30-minutovým dynamickým nářezem, při kterém létají kulky, granáty a suť všemi směry. Přitom režisér zůstává věren tíživě atmosféře a po celou dobu nevyrovnaného boje je cítit bezvýchodnost situace, kdy parašutisté bojují zuby nehty o každý schod a roh budovy, oddělující je od nevyhnutelného. A i když člověk přesně ví, jak debilně to všechno skončí a jak hrozné to mělo následky, ze všeho nejvíc by si přál přesný opak. Právě díky tragickému konci a skutečnosti, že se film po většinu stopáže vyhýbá kýči, Antropoid emocionálně funguje. Alespoň na mě. ()

Repulsion 

všechny recenze uživatele

Není to kdovíjaký filmařský zázrak. Ale je fajn, že takový film byl natočen. Tím myslím zahraniční film o atentátu na Heydricha. Obsazení celkem fajn, po historické stránce jakž takž. Negativa: zbytečná love story a melodramatický konec velmi ploše a schematicky podaná postava Karla Čurdy Podivná angličtina Je to film, který člověk, který ty věci okolo atentátu zná, vidět nemusí. Film v tomto ohledu nepřináší nic nového. Ale pokud to uvidí lidé venku, tak OK. ()

superzurda 

všechny recenze uživatele

Je to nově a pěkně udělané, ale Atentát to jistě nepřekoná. Navíc udělat ze samotného atentátu kovbojku ...... to fakt ne. ()

notozjano 

všechny recenze uživatele

Kvalitu filmu zde asi netřeba komentovat, protože se jedná o vskutku precizně natočený film, jenž nám rekapituluje události během 2. sv. války a až na pár odlišností i vcelku pravdivě. Zde bych jen vyzdvihl statečnost všech zúčastněných a in memorian prohlásil: děkujeme hoši!!! ()

bonovox 

všechny recenze uživatele

Kvalitný počin o našich národných dejinách z pohľadu zahraničných tvorcov. Áno, znenie v angličtine trhá uši ale to je asi jediná výtka. Film graduje na dvakrát a to pri samotnom atentáte a hlavne pri záverečnej prestrelke v kostole, hlavne tá je skvostná. ()

pierre9 

všechny recenze uživatele

Bohužiaľ, výrazne nevyužitý potenciál. Bez atmosféry, s Čechmi a Slovákom hovoriacimi po anglicky - to inak ani skončiť nemohlo. ()

0kozel 

všechny recenze uživatele

Kvalitní film, ale je škoda těch přešlapů a chyb. Tenhle příběh je sám o sobě dost silný, na to aby se obešel bez úprav skutečných událostí. Jako nevadí mi, že si upravili drobnosti, ale udělat z člena odboje, který parašutistům pomohl navázat kontakty s odbojovou skupinou, udavače a posluhovače Němců, tak to mě osobně hodně vadilo. Další věcí co mě štvala bylo, že hned od začátku všem vyprávěli co je jejich cílem. Finále v kostele bylo super, i když ve skutečnosti snad hlídka v kostele samopaly neměla, ale to mi nevadí. Herecké výkony jsou fajn, přestože herci neměli jakoby moc co hrát. ()

Související novinky

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

24.04.2017

Produkční dům Davida Ondříčka Lucky Man Films má za sebou práci na celovečerních trhácích, jako jsou Samotáři, Jedna ruka netleská nebo Anthropoid. Novinkou v už tak pestrém portfoliu je seriál… (více)

24. Český lev - výsledky

24. Český lev - výsledky

04.03.2017

Filmovým králem Českých lvů za rok 2016 se stal film Masaryk, který si odnesl rekordních 12 lvů. Tento film ovládl naprosto dominantně předávání Českých lvů za rok 2016. Ambiciozní film Anthropoid… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

51. MFF Karlovy Vary

51. MFF Karlovy Vary

09.07.2016

51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlednout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 tisíc… (více)

Reklama

Reklama