Reklama

Reklama

Snímek Anthropoid vychází z výjimečného skutečného příběhu vojenské operace za druhé světové války, jejímž cílem byl atentát na obergruppenführera SS Reinharda Heydricha. Heydrich byl po Hitlerovi a Himmlerovi třetím nejvýznamnějším mužem Třetí říše, hlavním strůjcem Konečného řešení a vůdcem nacistických okupačních sil v Československu. Vražedná a brutální vláda tohoto muže, přezdívaného "pražský řezník", přiměla spojenecké síly v Londýně k naplánování přísně tajné mise s kódovým označením Operace Anthropoid, která se měla navždy zapsat do historie... Film sleduje osudy dvou vojáků českého zahraničního odboje, Josefa Gabčíka (Cillian Murphy) a Jana Kubiše (Jamie Dornan), kteří provedou v prosinci 1941 výsadek do své okupované vlasti. Vybaveni jen omezeným množstvím informací a minimální výstrojí musejí v nacisty okupovaném a uzavřeném městě přijít na způsob, jak spáchat atentát na Heydricha, muže, kterého řada lidí vnímala jako Hitlerova přirozeného pokračovatele a nástupce. (Falcon)

(více)

Recenze (1 018)

PatrikP4 

všechny recenze uživatele

Mě se to moc líbilo... Rozhodně to nebyla ztráta času... Film je kvalitně natočen a na poměry českých herců je vidět i jejich kvalita herectví, plný počet si to jistě zaslouží... ()

WUTEN 

všechny recenze uživatele

Film bych rozdělil na dvě části, jedná část to je první hodina, je hlavně o přípravě, vzájemném seznamování. hádkách, zkrátka kecání, tlachání, kvákaní, žblekotání atd. Druhá část filmu je už o samotném atentátu, tam už jsem se těšil, taky po hodině čekání to stálo za to. Vadilo mě proč Murphy mluvil tím srbským přízvukem, to už je lepší mluvit anglicky, stejně když to nehraje čech tak přízvukem to nezlepší akorát naopak, to se týká i ostatních herců, čekal jsem že aspoň pár vět promluví česky, nic ani slovo. Druhá půlka nabitá napětím, akcemi, škoda té angličtiny, to ubírá na autenticitě, pro mě hrozně nepřirozené, atmosféra se také rozjela v druhé polovině, a konec opravdu propracovaný. Samozřejmě na konci filmu museli připomenout ten jeho plán konečného řešení s Žiďákami, tak ten film je o atentátu na Heydricha a oni stejně připomenou Židáky, jako kdyby ostatní národy netrpěli a neumírali, jako kdyby ani neexistovali a oni pořád brečí ty svoje sloní slzy, nejvíce zemřelo slovanů a konkretně rusů během války a to nepočítám čistky ve 20.letech, gulagy atd. ()

tomino28 

všechny recenze uživatele

Silný příběh z československé historie, který je asi každému notoricky známý, ale přesto trvalo poměrně dlouho, než se ho rozhodl zfilmovat i někdo takříkajíc "zvenku". A zahraniční náhled na celou událost snímku jednoznačně prospívá, je mnohem zajímavější dívat se domácí historii objektivem cizince. Bohužel Anthropoid není tak pohlcující, jak bych si přál a jak by si snímek zasloužil. Co se ale tvůrcům nedařilo na začátku, je více než bohatě vykompenzováno při závěrečném finále v kostele. Napětí by se dalo krájet a u sledování posledního odporu atentátníků jsem skoro nedýchal. Tyto pasáže byly skutečně světové, jen škoda, že na ně bylo potřeba čekat 90 minut. ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší filmové zpracování událostí okolo atentátu na říšského kancléře Heydricha. Solidní výprava, velmi dobré herecké obsazení, včetně mezinárodně ostříleného Ciliana Murphyho, po všech stránkách velmi dobrá práce. Toto téma bych ale už na nějakou dobu filmově uzavřel. Bylo natočeno již několikrát a není v něm prostor pro další vývoj či posun. 70%. ()

kolly13 

všechny recenze uživatele

Těžké téma, těžce nezvládnuté režií. Strašlivá angličtina u některých mě popouzela, ale co celkový dojem mne vyloženě naštval. A nesympatická zahraniční hvězda nezachrání slabý film. ()

rahde 

všechny recenze uživatele

Film je místy až příliš zdramatizovaný, herecké výkony sice dobré, ale film nepřesně zobrazuje historickou událost. Při scéně s útokem Němců na kostel by podle filmu mělo být alespoň 20 mrtvých útočníků, ve skutečnosti měli Němci pouze čtyři lehce zraněné, jelikož výsadkáři měl nedostatek zbraní i munice... ()

Dr.Ummer 

všechny recenze uživatele

Tento film má ode mě jasných 5 hvězd už jen proto, jak ve mně vyvolával emoce.Už tak velmi silné téma, které tvůrci zpracovali stylem, že jsem byl vtažený od začátku do konce. Bylo skvělé vidět známé místa i tváře. Velmi dobrými hereckými výkony film nabyl na autentičnosti, které si na filmu velmi vážím. Příběh těchto hrdinů z naší historie dostal skutečně kvalitní filmové zpracování. ()

Vieriq78 

všechny recenze uživatele

Tieto filmy a dejiny nemožno zabudnúť. Najúspešnejšia diverzná akcia 2.sv.vojny. Áno, mohlo to byť i lepšie uchopené, no i tak 4* za reprodukciu príbehu čo písal život. ()

lubostar 

všechny recenze uživatele

Kto si mysli, ze Mnichovska dohoda bola zrada, nemoze Gabcika nazvat inak ako hrdinom. Spojenci vydali CeskoSlovensko Hitlerovi v naivnej predstave, ze tym zabrania vojne v Europe, v ktorej by zomrelo podstatne viac cechov a slovakov ako ich zomrelo pri nemeckej okupacii. Mnichovska dohoda teda zachranila tieto zivoty rovnako ako by zivoty cechov a slovakov zachranilo to, keby Jozef Gabcik a Jan Kubis nevykonali atentat na Heydricha. Mnichovska dohoda a operacia Anthropoid teda vyjadruju radikalne opacne postoje a racionalny clovek nemoze mat k obom udalostiam rovnaky schvalujuci alebo odmietavy postoj. Vidiet ako Cillian Murphy povie "Som Jozef Gabcik zo Slovenska" bolo nieco specialne. Priznavam, som zaujaty, viacero ucelovych nepresnosti tvorcom odpustam a davam neobjektivnych 5 hviezdiciek. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Nové modernejšie sfilmovanie príbehu atentátu na Heydricha je poplatné aktuálnemu thrillerovému štýlu, a tak splýva s množstvom iných filmov. Produkcia je výborná a je radosť sledovať popredných zahraničných hercov ako Cillian Murphy či Toby Jones ako spolupracujú s českými napr. Annou Geislerovou na príbehu z československých dejín. Oproti filmu Atentát (1964) tu chýba tá úzkostná existenciálna atmosféra. 70% ()

fatal_ 

všechny recenze uživatele

Drama vyšponované na doraz. Jen škoda obsazení Geislerové, natož když se na konec objeví ve zbytečně patetické závěrečné scéně. Mimochodem, k zamyšlení je, že filmy o Palachovi, atentátu na Heydricha apod. musejí vznikat na popud zahraničních tvůrců. ()

carramba66 

všechny recenze uživatele

Proč to nedostane Oscara? Protože první půlka filmu je dost uspávající. Je v ní sice všechno, je to i celkem dobře natočené, ale Murphy a hlavně Dornan mi přijdou duchem trochu mimo a celému začátku chybí atmosféra, podle mě absencí kvalitnější hudby. Kdybych si k tomu pustil soundtrack z Medal of Honor, bude z toto trhák. Po atentátu a zejména na konci v kryptě už se to rozjede do tradičních hollywoodských otáček, ovšem pak už je zase konec. Mohlo to dopadnout líp, ale taky mnohem hůř. Celkem vzato je to poctivých 60%, možná +10% za to, že jsme Čechoslováci. Nejlíp bych kvalitu toho filmu vystihl jako "remake Atentátu z roku 1964". ()

SaMaeL98 

všechny recenze uživatele

Poprvé a naposledy říkám: "Jděte na českej dabing". Ale myslím to teda vážně. Já jsem si troufl na titulky a to mi zmrvilo minimálně polovinu tak dobrého filmu. Vidět anglické herce vyslovovat česká jména a názvy a napodobovat kravskej přízvuk bohemských nevzdělanců je první ranou (né tou smrtelnou). Ta smrtelná přichází, když vidíte starou a nesympatickou československou herečku mluvit anglicky s horší výslovností a přízvukem než má Emanuel ze 4.A trpící dislexií, koktavostí a vyříznutým jazykem. Když překousnete tuhle lůzu a nebo bude rozumní a půjdete na normální dabing, zjistíte, že je to jeden z nejlepších válečných filmů, co jste za posledních pár let viděli + když budeme počítat, že se opravdu odehrává v Česku. Celkem mě to i dostalo. ()

Související novinky

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

24.04.2017

Produkční dům Davida Ondříčka Lucky Man Films má za sebou práci na celovečerních trhácích, jako jsou Samotáři, Jedna ruka netleská nebo Anthropoid. Novinkou v už tak pestrém portfoliu je seriál… (více)

24. Český lev - výsledky

24. Český lev - výsledky

04.03.2017

Filmovým králem Českých lvů za rok 2016 se stal film Masaryk, který si odnesl rekordních 12 lvů. Tento film ovládl naprosto dominantně předávání Českých lvů za rok 2016. Ambiciozní film Anthropoid… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

51. MFF Karlovy Vary

51. MFF Karlovy Vary

09.07.2016

51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlednout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 tisíc… (více)

Reklama

Reklama