Reklama

Reklama

Snímek Anthropoid vychází z výjimečného skutečného příběhu vojenské operace za druhé světové války, jejímž cílem byl atentát na obergruppenführera SS Reinharda Heydricha. Heydrich byl po Hitlerovi a Himmlerovi třetím nejvýznamnějším mužem Třetí říše, hlavním strůjcem Konečného řešení a vůdcem nacistických okupačních sil v Československu. Vražedná a brutální vláda tohoto muže, přezdívaného "pražský řezník", přiměla spojenecké síly v Londýně k naplánování přísně tajné mise s kódovým označením Operace Anthropoid, která se měla navždy zapsat do historie... Film sleduje osudy dvou vojáků českého zahraničního odboje, Josefa Gabčíka (Cillian Murphy) a Jana Kubiše (Jamie Dornan), kteří provedou v prosinci 1941 výsadek do své okupované vlasti. Vybaveni jen omezeným množstvím informací a minimální výstrojí musejí v nacisty okupovaném a uzavřeném městě přijít na způsob, jak spáchat atentát na Heydricha, muže, kterého řada lidí vnímala jako Hitlerova přirozeného pokračovatele a nástupce. (Falcon)

(více)

Recenze (1 019)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Čtverka je spíš taková ze slušnosti, úplně spokojený nejsem ani přibližně. Strachův Silver A, který jsem hodnotil trojkou a který s Anthropoidem souvisí jen v šiřším kontextu, přímo pak pouze osobou Josefa Valčíka, byl o dost horši. Úplně v pořádku je historická věrnost, kdy jako historický film Anthropoid s přehledem obstojí, bohužel mě dost zklamal sám Ellis, od kterého jsme čekal po drtivém Metru mnohem dramatičtější a hutnější protektorátní nálož. Přijde mi to, že jako cizinec ztratil příliš času a úsilí studiem historických faktů, což je samozřejmě neodmyslitelně nutné, ale nezbylo mu už dostatek prostoru na "vyšperkování" atmosféry Protektorátu, zejména pak událostí po atentátu. Angličtina herců naprosto příšerná, totální omyl. Pro zájemce přikládám tento dokument, o Anthropoidu který považuju za nejlepší. 75% ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale s filmy točenými v koprodukci mám prostě problém. Ať už se jedná o Čechy hrající cizince (častější případ), nebo o cizince hrající Čechy (viz "Anthropoid"), nedokážu se posunout od "sleduji film" k "prožívám příběh" a přes to vlak nejede. A masakr v kostele C&M samozřejmě přitažený za vlasy. Trochu slabší 3*. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Musím čestne priznať, že sa mi to páčilo o chlp viac ako československá verzia z r. 1964. V porovnaní s ňou to bolo živšie, malo to lepší spád, žiadne prestoje (vrátane samotného úvodu, kde je divák priamo hodený do vody). Z toho plynulo aj menej nudy a zbytočných konšpiračných rečí. Len tá romantika mi tam trochu vadila. Záver sa tiež podaril, síce tam bolo cítiť niečo málo sentimentu, ale nebolo to nič hrozné. Čo sa týka samotného atentátu, oslovil ma hlavne ten záber na prederavené čalúnenie v tom aute, len škoda, že bez ďalšieho komentára to bežnému divákovi nič nepovie. Heydricha totiž zabili baktérie, ktoré sa tam nachádzali. Priebeh atentátu bol ale zrekonštruovaný veľmi presne, čo je ďalším plusom. Nadpriemer. 75/100 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, který mě dostal možná o to víc, oč jsem k němu byl zpočátku skeptický (původně jsem ho dokonce ani vidět nechtěl, ale zvědavost nakonec zvítězila). Sedlo mi tam v podstatě úplně všechno - způsob uvedení do děje, vykreslení postav, obsazení (Murphy & Dornan naprosto dokonalí), evokace doby, hudební doprovod, ruční zrnitá kamera, skvěle vygradovaný závěr i samotná dvouhodinová stopáž, která utekla jako nic - navzdory předem známému konci je to velmi napínavý film, a během projekce se mu podařilo mě několikrát rozervat na cucky a téměř dohnat k slzám. Odcházel jsem z kina zcela ohromen - ten film mě skutečně přiměl procítit všechny ty události staré přes 70 let, jako by se staly včera, všechnu tu fyzickou bolest a strach všech zúčastněných, že jsem možná až teď docenil hrdinství tehdejších aktérů, jimž tento film skládá velmi působivým způsobem hold. Vadilo mi tam snad jen pár drobností, jako herecký výskyt Geislerové, která mi tam moc nesedla, nebo ta nepochopitelná skutečnost, že tvůrcům unikl ten satelit na okně jednoho letenského bytu a dostal se až do několika záběrů ve finální verzi; přízvuk herců mi naopak nevadil vůbec a k tomu filmu mi to prostě sedlo. Záslužný filmový počin, kterému bych přál co největší návštěvnost. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

|90%| Viděno v kině. Neměl jsem v plánu na to zajít do kina, ale nakonec jsem se rozmyslel. Ve výsledku jsem ohromně spokojen. Krásně zahraný film s dobře napsanými postavami, dobrým dějem. Filmu snad nic výrazného nechybělo. Napětí, strach, atmosféra, postavy, hudba, i ta akce, pár scének s hnusnými nacisty, které mučili onu rodinu atd. První půlka filmu se rozjíždí, ale má to docela rychlý spád. Veškeré scény, dialogy mě baví. Hlavně postavy – každá mě svým způsobem zaujala. Hlavní dvojice Cillian Murphy a Jamie Dornan byla prostě skvělá. Každý byl odlišný. Murphy byl chladnější, cílevědomější, zato Dornan měl trochu slabší povahu. Ostatní herci mě též bavili. Bylo trochu zvláštní, že české postavy mluvili anglicky. Ale když to bylo teda takhle zvláštně v koprodukci natočeno, tak se to dá pochopit a vůbec mi to nevadilo. Scéna, kdy proběhne ne moc zdařilý útok na Heydricha byla skvělá. Minuty, vteřiny před útokem jsem pocítil hluboké napětí. Konečné bránění kostela a následná relativně dlouhá akce neměla chybu. Nebyla natočena úplně prvotřídně, ale větší problém jsem s tím neměl. No, myslím, že není co dodávat. O plném hodnocení nepochybuji, těším se na další shlédnutí. ()

Snorlax odpad!

všechny recenze uživatele

Máme svůj velmi dobrý film o atentátu na Heydricha, jenže Britům se zdálo, že je v něm málo sexu, násilí a hlavně komolení českých jmen. Škoda, že nepřišel brexit dříve, mohli jste si něco blbě natočit z vlastních dějin. ()

Sonnery 

všechny recenze uživatele

Chybí tomu zlaté české ručičky, které v případě filmu Atentát dovedou diváka do silných emocí i hluboké katarze a člověk díky jejich úchopu cítí větší heroismus z Jelínka než z Doriana. Na druhou stranu je fajn, že si svět sám od sebe připomíná naše hrdiny. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Já viděl dvě zcela odlišné poloviny. V první polovině jsem si kladl otázku, proč má film hodnocení jaké má. Druhá polovina byla poté odpovědí na moji otázku. Na první půlku se skoro nedalo koukat. Samotný úvod do děje je super. Krátký pobyt v lesní chaloupce je rovněž super. Potom snímek ovšem jaksi odevzdá náboj, atmosféru, a dokonce zvolní na nulové tempo a na diváky zde už nečeká nic jiného, jen neskutečně ukecaná nuda. Nuda trvá až do dne atentátu. Plánování vystřídá konání a divák si konečně přijde naplno na své. Od tohoto okamžiku jsem měl také jedno nekonečné "déjà vu", které vyvrcholilo okamžiky při defenzivě kostela, což byl bezesporu nejepičtější moment. Jako bych už tam někdy byl. Začal jsem přemýšlet, zda jsem snad v předchozím životě nebyl jedním ze sedmi obránců. Tuto myšlenku jsem však brzy zavrhl, neboť jsem si uvědomil, že na předchozí životy moc nevěřím a asi nejsem ani tak zapáleném vlastencem. Po skončení filmu jsem vypátral, že jsem kdysi viděl československý snímek Atentát. Když jsem nakoukl do tamní galerie, tak jsem si uvědomil, odkud mi jsou prostory kostela tak dobře známé. Tento snímek je jeden z mála filmů, který by mohl český dabing vylepšit. Neskutečně mě iritovala ta zprzněná angličtina, která byla zřejmě výsledkem toho, že se tvůrci nemohli rozhodnout, po kterém jazyce sáhnout. Když se nad dějem člověk zamyslí, tak se jedná o jeden z velice mála momentů v naší historii, na který můžeme vzpomínat s nefalšovanou hrdostí. A nemyslím pouze samotné aktéry atentátu, ale myslím i všechny ostatní obyčejné občany, kteří atentátníkům pomáhali a byli bez váhání ochotni položit za důležitou věc klidně i svůj život. Dnes je něco takového nepředstavitelné. Na závěr si dovolím citovat svoji spolusledovatelku. "Ale tak hlavne, že boli niektorí užívatelia aspoň na chvíľu hrdí na svoj pôvod, wau..." Když se pokusím dojem z obou polovin nějak přibližně zprůměrovat, tak film vidím na nějaké ty pěkné 3 kousky. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Je smutný, že nejlepší českej film za posledních dvacet let natočil Brit. Smutný je i to, že dějiny Česka neni schopnej natočit žádnej z našich režisérů. Často slýchám, že to je věc rozpočtu. Dobrej film ale netvoří rozpočet, dobrej film je o vizi režiséra, jeho talentu, kvalitním tvůrčím týmu, o schopných hercích a kvalitním scénáři (ten trochu vázne). Pokud máte tohle všechno, rozpočet je to poslední, co by vás jako tvůrce mělo trápit. Mám totiž dojem, že i kdyby se látky chopil českej režisér a dostal stejnej rozpočet i scénář, nikdy by z toho nevzniknul tak kvalitní film jako Anthropoid – prostě proto, že naši tvůrci nemají tu vizi, vizuální cit ani touhu vytvořit něco jedinečnýho (což tohle sice taky neni, ale ten film prostě funguje)! Sean Ellis je nazávislej vizionář, kterej dalece převyšuje všechny český tvůrce, kteří se za posledních třicet let uchýlili k filmovýmu řemeslu. A tak vznikla dramatická rekonstrukce jednoho z nejznámějších atentátů druhý světový války, podpořená skvělými herci, výbornou technickou stránkou, parádním soundtrackem a přesnou režií. To, že česká angličtina není úplně v pohodě, to už je pak úplně fu©k! ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Mně se to líbilo, vážení. Už jen Dornanovo poměrně procítěné a poměrně věrně vyřčené "Kurva!" hned na začátku mi na tváři vykouzlilo přiblblý úsměv (ano, tohle není film o přiblblých úsměvech). Asi i díky obsazení Murphyho (tím se nikdy nic nezkazí), Tobyho Jonese a spousty ostatních, zapadajících českých herců. A super dobové atmosféře. A slušnému napětí, na to, že člověk "tuší", jak to dopadne. "Česká" angličtina kupodivu nevadila, a že jsou tam v rámci filmové licence domyšlené / změněné nějaké věci, mi taky žíly netrhá. V rámci možností velice dobře zpracováno, a jelikož jsem dobře naladěn, tak Anthropoidovi těch pět dám. Vem to čert... 90% ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem měl poměrně veliký odpor k tomuto snímku. Stejně jako převážné většině diváků, i mě se nezamlouval fakt, že tento veleznámý československý čin nebude v originálním znění, v českém jazyce. Zvláště při dialozích se známými českými herci to bylo pro mé uši malinko zarážející a svým způsobem i trochu vtipné. Každopádně, když přehlédneme tuto "vadu na kráse," jedná se vskutku o zajímavý dobový snímek, který nádherným způsobem filmově rekonstruuje čin známý jako "Atentát na Heydricha." Smekám klóbrc za úžasnou a gradující atmosféru. Tohle se vážně povedlo. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Atentát na Heydricha z pohledu Anglie, proč ne? Historicky by to snad až nějaké detaily mělo sedět. Je pěkné, jak neamericky je to natočené, to je určitě plus. Pár drobností by se tomu dalo odpustit. Obsazení je slušné a je tam i dost českých herců. Je hezké se podívat na jednotlivé aspekty celé události a něco nového se o tom dozvědět. Pro zahraničí to možná taková událost není, ale pro nás ano. Víc adaptací už snad nepotřebujeme. Hlavně konec je silný. "Jsme Češi!" ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Výborné herecké výkony, příběh i atmosféra. Všechno super, až na to, že naše vlastence hrají cizinci a to tomu ubírá na vážnosti a na celkovém dojmu. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Nejvíc jsem se obával toho, jak do sebe zapadne herecký ansábl. Přece jen vidět tyhle dva velmi známé americké herce, spolu s naší Áňou a mnoha dalšími našinci, to jsem si vůbec nedokázal představit. Když tomu ale dáte čas, na nějaký rozjezd, sem tam odpustíte špatný přízvuk, je to pořád jen a jen lepší, až ke konci, u kterého jsem úplně zapomněl na všechno kolem a jen zuřivě sledoval. I když jsem věděl, jak to celé dopadne, nemohl jsem odtrhnout oči. ()

Geralt z Rivie 

všechny recenze uživatele

Anthropoid si zaslouží mnohem větší pozornost, než se filmu v konečném důsledku dostalo. Není to žádný megalomanský počin z Hollywoodu, a proto výdělek z filmu nebude to pravé. Pokud se chcete vrátit do doby druhé světové války a připomenout si temnou dobu Československa a prostředí Prahy, tak je film přesně pro Vás. Vyslovování českých jmen a příjmení zahraničních herců působí opravdu komicky v porovnání s českými herci. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nové spracovanie atentátu na Heydricha má pôvod v krajinách, ktoré naše spojenectvo potvrdili v Mníchove. Ako pred rokmi v Sequensovom Atentáte, tak aj v tomto zahraničnom remaku mi prekážali disproporcie. Chápem, že tvorcovia majú autorskú licenciu na to, aby historickú udalosť uchopili ako zvukár na mixážnom pulte. Tu pridali, inde stiahli, aby výsledok zodpovedal ich videniu a tiež celkovému dojmu, ktorý chcú v divákovi vyvolať. Ja mám zasa právo, aj v prípade tohto v jednotlivostiach zaujímavého a zručne nakrúteného filmu, konštatovať, že stále to ešte nie je ono, stále sa to nekryje s mojimi predstavami a stále nemám dôvod filmom o atentáte dať viac, ako tri hviezdičky. ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Zážitek to byl opravdu velmi silný, herecké výkony skvělé a trochu pobavily přízvuky, ale prostě takový film nám chyběl, poslední půl hodina byla kulervoucí a moc pěkně zvládnutá, například němé sebevraždy s hudbou v popředí a při hrobovém tichu při závěrečných vysvětlivkách skutečně atmosféra v kině houstla. Potom bych chtěl říct, že jsem opravdu všem hercům jejich role věřil, ten NEhollywood na tom jde sakra znát. Moc pěkné ()

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Tenhle film, je pro mně osobně dost velkou zkušeností, jednak sem byl v kině jediný s věkem dvacet šest let, jinak v kině byli hlavně postarší lidé a nebo lidé v důchodu. Takže v tomhle ohledu, to bylo zvláštní pocit a za druhé, tenhle film měl v létě sedmdesát procent aa balancoval na hraně, mezi modrou a červenou. To bych hlavně přičítal tomu že film v létě hlavně viděli a hodnotili Berlin Jungen, ja ja du Schwein !!!!! A teď když to mají možnost vidět i Češi a Slováci, tak nám to hodnocení, nějak hezky stoupá, neni liž pravda ? A cpát sem nějakého Spielberga, který by to celé znásilnil a udělal z toho Emerickou tupou podívanou, mi příjde jako zhovadilost. A Polanský ? Neni už trochu za zenitem ? Takže já sem rád že to natočil Sean Ellis, je vidět že od filmu Střepy v hlavě, se dost posunul a to hlavně co se týče vyprávění. On si to Ellis velice šikovně rozdělil, zatímco první polovina je bez akce, tak je hlavně o seznámení s postavami, o plánování, je to o tom že postavy někam směřují, nejde jen o to spáchat atentát a ende schluss. Postavy mají svoje sny, mají svoje slabosti, mají city a projevují emoce, v tomhle Ellis dává průchod, ukazuje je jako lidi a né jako vojáky, co přišli splnit úkol. Tohle by nějaký Spielberg nikdy nedokázal, né v takovéhle míře, Prahu by rozbombardoval, nacpal tam emerickou armádu, uslintaného Toma Hankse který by sdělil nějaké to životní moudru že život........ale nasrat a z vysoka. A v druhé polovině naplno rozjede nervozitu, akci a skoro až hororovou atmosféru, protože to napětí čekání na to nacistické prase bylo zničující a kostel na tom nebyl o nic lépe. On totiž ta přestřelka v kostele, je jedna z nejvíc epických přestřelek, co sou ve filmech a to víc je epičtější když vezmete v potaz, že jedná o českou záležitost. Celá akční stránka je natočena dost heroicky, ale to vůbec nevadí, neni to na škodu o to víc vyniká Česká a Slovenská odvaha. Přestože sem věděl, jak se film bude odehrávat a jak skončí, tak sem byl nervozní a tak nějak ve skrytu duše sem doufal a věřil, že to Čeští a Slovenští hrdinové zvládnou. Ano, byl sem naivní, ale nelze se mi divit. Co se týče postav nejvíc vyniká hlavní trojice, Gabčík je odhodlaný za každou cenu splnit úkol, Kubiš zase projevuje slabost a bojí se, tak Opálka je zase ve všech ohledech naprostý drsňák a velice razantní. On tedy Opálka nastupuje na scénu až v polovině, ale to vůbec nevadí, jelikož hned dá o sobě jasně vědět. Co se týče Lenky a Marie, tak tady sem neměl žádný problém, bylo tedy pro mně docela šokující to s Lenkou, čekal bych to spíš od Marie, ale což. A Ellis se taky nějak nekrotí, celý film je tedy dost drastický, jednak scény mučení a výslechy sou velice brutální, ale i v akčních scénách se nijak nekrotí. Jako nic pro slabé povahy, ale jak řikám, vůbec to nevadí protože celé to působí správně heroicky. Jo a ta scéna s gramofonem byla fantastická, soundtracku sem si nijak výrazně nevšiml, tady to budu muset prubnout. Takže tady prostě doporučení, nemusíte mít rádi válečné filmy, ale tohle musíte vidět. Jo a jak tak koukám, tak je natočena většina civilních válečných filmů, Valkýra, Katyň, Lidice, Město čtyřicet čtyři, Habermannův mlýn a teď Anthropoid, už jen zbývá natočit Varšavské ghetto. () (méně) (více)

Související novinky

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

24.04.2017

Produkční dům Davida Ondříčka Lucky Man Films má za sebou práci na celovečerních trhácích, jako jsou Samotáři, Jedna ruka netleská nebo Anthropoid. Novinkou v už tak pestrém portfoliu je seriál… (více)

24. Český lev - výsledky

24. Český lev - výsledky

04.03.2017

Filmovým králem Českých lvů za rok 2016 se stal film Masaryk, který si odnesl rekordních 12 lvů. Tento film ovládl naprosto dominantně předávání Českých lvů za rok 2016. Ambiciozní film Anthropoid… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

51. MFF Karlovy Vary

51. MFF Karlovy Vary

09.07.2016

51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlednout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 tisíc… (více)

Reklama

Reklama