Reklama

Reklama

Snímek Anthropoid vychází z výjimečného skutečného příběhu vojenské operace za druhé světové války, jejímž cílem byl atentát na obergruppenführera SS Reinharda Heydricha. Heydrich byl po Hitlerovi a Himmlerovi třetím nejvýznamnějším mužem Třetí říše, hlavním strůjcem Konečného řešení a vůdcem nacistických okupačních sil v Československu. Vražedná a brutální vláda tohoto muže, přezdívaného "pražský řezník", přiměla spojenecké síly v Londýně k naplánování přísně tajné mise s kódovým označením Operace Anthropoid, která se měla navždy zapsat do historie... Film sleduje osudy dvou vojáků českého zahraničního odboje, Josefa Gabčíka (Cillian Murphy) a Jana Kubiše (Jamie Dornan), kteří provedou v prosinci 1941 výsadek do své okupované vlasti. Vybaveni jen omezeným množstvím informací a minimální výstrojí musejí v nacisty okupovaném a uzavřeném městě přijít na způsob, jak spáchat atentát na Heydricha, muže, kterého řada lidí vnímala jako Hitlerova přirozeného pokračovatele a nástupce. (Falcon)

(více)

Recenze (1 018)

Spike86 

všechny recenze uživatele

Škoda těch jazykových nuancí. Trochu to kazí dojem, Češi a Slováci mluví anglicky, někteří lépe, někteří hůře, ale Němci taky. Německé charaktery nedostávají moc prostoru, chtělo to aspoň nějakou scénu s Heidrichem před atentátem. Určitě by to pomohlo také ve vylepšení první poloviny filmu, která dost dlouho stagnuje až do scény atentátu a nic moc se tam neděje. Závěrečná pasáž v kostele je dobře udělaná. Jediné, co bych na ní vytknul je fakt, že při střelbě, kdy jim dochází munice nesáhnou po německých samopalech, i když je mají všude kolem sebe. To působí trochu jalově. 67% ()

jizvoun 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na to, jak Ellis natočí pro náš národ tak důležitou událost. Přeci jen, takovýto režisér má na film mnohem více prostředků, než nějaký Renč. S výsledkem jsem naprosto spokojen, i ty drobné historické odchylky a chybky mi zážitek nezkazily. Možná ten začátek byl takový zdlouhavý, ale druhá půlka to rozjela na jedničku. Útok na Heydricha a boj v kostele jsem neuvěřitelně prožíval, pro mě to byla naprostá slast. Akorát mi tam vadila hnusná Geislerová, na tu jsem fakt alergickej. ()

klaranapoli 

všechny recenze uživatele

Jei dooost divný dívat se na film o českých dějinách s českými herci v angličtině. Na mě to působí dost divně. Kamera občas sebou háže tak moc že ani nevím potom kde kdo je :D Jinak absolutně nádherný film. Bylo to úžasné pozorovat tyto hrdiny, jak se to doopravdy dělo a co bylo a co nebylo. Doporučuji ()

vitapavlik 

všechny recenze uživatele

Když jsme byli se školou na tomto kousku, film se nesetkal s velikým úspěchem. Přesto se mně film líbil, a to z několika důvodů: - Filmy podle skutečných událostí ve mně vyvolávají zvláštní pocit, že nesleduji žádné hloupé sci-fi, ale věci v nich znázorňované se ve světě skutečně dějí/děly. -Není tolik předvídatelný, ne všechno se povede tak jak je zvykem u amerických filmů. -Herecké výkony byly skvělé -Byl to pro mně odpočinek od amerických filmů, které dopadnou skoro vždy dobře ()

thorax65 

všechny recenze uživatele

Ten začátek mi dal celkem zabrat. Poměrně zkratkovitý autentický záběr, stejně jako předkrm k hlavnímu chodu. V civilních sekvencích mě nesedli naši nažehlení elegáni bez chybičky, v akční části už to bylo dobré. Napětí se ploužilo při zdi, svou hruď vzedmulo skoro až v závěru. Ale ten byl vskutku monstruózní, tak dobrou akci jsem už dlouho neviděl. 60/100 ()

tinss_18 

všechny recenze uživatele

2minúty po záverečnej scéne a ja stále ostávam v nemom úžase...skvelý film, odporúčam si pozrieť...mali by sme vedieť čo sa niekedy stalo na miestach, kde v súčasnosti prechádza tucet ľudí každý deň ()

Alvin 

všechny recenze uživatele

Ty anglické dialogy českých herců nakonec nezněly vůbec tak hrozně, jak jsem se podle zdejších komentářů obával. Jenom mi to přišlo trochu rozvleklé a spíš než drama to místy připomínalo romantický příběh na pozadí války. Od atentátu dál se naštěstí romantické motivy rozplynou a zůstává jen bezvýchodná situace zakončená zoufalou bitvou v kostele do posledního náboje. ()

d_stirling 

všechny recenze uživatele

Anthropoidu jsem byl dopředu připravený leccos odpustit. Těšil jsem se na to, že mu odpustím hollywoodské přehánění a hrdinský patos, byl jsem smířený i s odpuštěním historických nepřesností. Konec konců dle anotace má film vycházet ze skutečných událostí, neaspiruje na dokument (Kancelář pro uvádění románových příběhů na pravou míru můžeme otevřít u každého filmu). Na druhou stanu jsem nebyl připraven snímku odpustit nudu a banalitu. Ellis z celého tématu nedokázal vykřesat ani jiskru atmosféry či napětí a namísto plánováním operace a vykreslením okupované Prahy či vůbec vysvětlením toho, kdo a co byl Heydrich, film vycpal zbytečnými rozhovory a vytvořil tak tuctový příběh bez chuti a zápachu. Podobně jako když jsem po shlédnutí Tmavomodrého světa nostalgicky zavzpomínal na Nebeské jezdce, nyní vzpomínám na Sequensův Atentát, který zůstal z filmařského hlediska nepřekonán. ()

ondradvori 

všechny recenze uživatele

Víte. Tenhle film není vyloženě špatný. Je tam vidět, zejména ze strany režiséra, obrovská snaha o autenticitu. Ellis má dokonale nastudovánu historii i detaily celého tématu. Skutečně za tím vším vidím snahu o to vzdát hold českým hrdinům, a vykreslit jejich příběh zase z trochu jiného úhlu. Na rozdíl od Sequensova Atentátu je Anthropoid více psychologickou sondou do Gabčíka a Kubiše. Co se ale nepovedlo, je vykreslení vztahů mezi různými postavami. Ano, Cillian Murphy hraje výborně, Jamie Dornan se snaží, i když nemůže popřít, že herectví je u něj sestaveno ze směsi modelových pohledů a póz. Jejich vztah nepůsobí kompaktně. Nevím, jestli je to angličtinou, ale nevěřím ani jednomu to často proklamované češství ani soudržnost. Připadají mi jako dva cizinci, co přijeli do Protektorátu pomoci chudákům Čechům, ale sami jimi prostě nejsou. Stejně tak soudržnost v posledním pobytu sedmi hrdinů v kostele. U Sequense se podařilo navodit dojem spřízněné party, která ví, do čeho jde, a bojují bok po boku, jako kamarádi, jako sedm Čechů, kteří jimi skutečně jsou, a spolu jdou na smrt. To se tady opět nepodařilo. Režisér se zřejmě více soustředil na reálie, na jednotlivé prožívání té či oné postavy. Zde mi atentátníci v kostele připadají, a zejména odtažitý Murphy, jakoby spolu neměli nic společného. Bratrství a kamarádství zde není. A to je škoda. ()

Lucy1905 

všechny recenze uživatele

Tak když to vezmu od začátku, obsazení je skvělé. Cillian Murphy který zde hraje hlavní roli je úžasný herec a dokazuje to v tomto filmu a stejně tak v Počátku nebo V srdci moře kde jsem ho viděla. Jamieho Dornana jsem naopak nikde předtím neviděla a ihned jsem si ho oblíbila. Dále mě překvapilo obsazení tolika českých herců a hereček začínaje Geislerovou a konče Řezníčkem. Samotný způsob jakým je film natočen je úžasný. Nechybí drastické scény jako například mučení Aťi (postava ve filmu).No, prostě je vidět, že režisér Sean nosil v hlavě tento film 15 let, takže měl vše promyšleno do nejvyšších detailů. Můj vůbec nejoblíbenější film. ()

Monellito 

všechny recenze uživatele

Konečně film o odvaze a hrdinnství českého odboje. Všechnu čest padlým, jež pomohli zprovodit ze světa tu krvelačnou bestii. Pátá hvězda bohužel ne za Gejslerku, která hraje už fakt ve všem ()

breebee 

všechny recenze uživatele

Nechápu, jak se stalo, že jsem tenhle film ještě nehodnotila. To se teda fakt povedlo. Děkuju děkuju děkuju. Britové to pojali tak, jak si myslím, že bysme to pojali my, občas jsem v tom viděla Hořící keř. Pomalej začátek nahrazen skvělou akcí. Sympatičtí "hrdinové" (Jamie konečně dostal roli jakou si zaslouží). Ve světě konečně zase měli šanci vidět trochu z tý naší historie. Jo a co se týče toho přízvuku - mě osobně teda spíš iritoval ten přízvuk co měli Cillian a hlavně Jamie, když se snažili napodobit český přízvuk.. ale vlastně to chápu - když sledujete ruskou angličtinu, Rusové se za svůj přízvuk taky možná stydí, ale nám to přijde prostě normální.. všichni nerodilí mluvčí mají přirozeně přízvuk (vlastně i rodilí žejo)... a že četli Heydricha s K - Britové prostě CH vyslovit nedokážou, takže bylo jednodušší aby ho nevyslovoval nikdo a nebylo to matoucí. ()

ShaKun 

všechny recenze uživatele

Film na ktorý som išiel s minimom informácií o ňom, veľkými očami (hlavne kvôli národnému obsadeniu hercov) a štipkou nádeji v kvalitný film. Dej sa rozbiehal pomaly, no snažil sa vás vsunúť do deja čo najlepšie, i keď občas už som začínal mať až pocit neistoty ,či až nudy. No v tom sa karta obrátil a pomalé gradovanie deja sa v sekundu zmenilo na vertikálne stúpanie môjho záujmu vo film ,až mám pocit že som časť filmu prestal dýchať. Ostal som prekvapený, očarený no po skončení filmu som nevedel povedať ani slovo. Musel som sa z toho zážitku tak trochu aklimatizovať do reality. Záverečná scéna bola neskutočná, Gabčík a Kubiš si odtrhli kus zo mňa a ukázali nám že tu boli ľudia s veľkými srdcami, ktoré častokrát položili za svojich blízkych, rodinu no niekedy aj celý národ, aby ukázali že v zlých časoch treba konať ešte väčšie dobro a obetovať svoje sny pre sny iných. ()

Jevablo 

všechny recenze uživatele

Kdo při tomhle filmu nebyl hrdý na to, že je Čech - což je sice trochu zkaleno tím, že ho hraje Brit...Snad až na jemně bizarní použití britských herců a původní anglickou verzi filmu si troufnu říct, že původní Atentát (ať se na mě nikdo nezlobí, ale v určitých částech vyprávěný dle komunistického mýtu) byl překonán ve všech ohledech. Posledních dvacet minut bere dech a hrne slzy do očí, mně tedy ano. Pokud tento obraz holt musel mít britský rám, jsem schopen to překonat, a bůhví, jestli by to český režisér zvládl lépe, a nebo by, jak je dobrou tradicí sklouzl k nějakému rozpornému hořkosladkému výkladu a do titulní role obsadil Polívku nebo Marka Daniela. Tohle je skutečný akčňák, a je jasné, kdo je tu parchant a kdo hrdina, a že nejsou jedna rodina. ()

PoprockCZ 

všechny recenze uživatele

Je skvělé, že vznikají takové kolaborace jako UK s ČR. Na film jsem se těšila, ale na druhou stranu si teď říkám, že filmy, které pojednávají o jedné události či činu, zkrátka nemají moc co říct, pokud jejich aktéři neprožívali opravdu zajímavou přípravu. Co mě zaujalo, byl nespočet českých herců, kteří hráli v angličtině. Je to strašně zvláštní pocit sledovat jako Česka film, kde Čechy hrají převážně Britové, vedlejší role zastávají Češi, ale v angličtině a do toho se přidají Němci, kterým byla němčna ponechána. Neříkám, že je to špatné řešení, naopak mě někteří tuzemští herci se svou výslovností překvapili, ale sledovat herce v jejich rodném jazyce má něco do sebe. Jsou pak více prožité emoce a divák nemá pocit, že herec kromě role ještě zápasí s přízvukem. Proto preferuji třeba francouzský film v originále s titulky. Co se obsahu filmu týče, jedná se opravdu o válečný thriller až akční film, kde o zranění a přestřelky není nouze. Občas jsem se na nebohé oběti už nemohla dívat, jak byly některé scény kruté. Zklamala mě však kamera a vlastně i střih. Záběry mi často přišly nicneříkající, zbytečně točené z ruky (roztřesené, osoby zabrané bez půlky hlavy) a sled scén mě někdy mátl, protože střih divoce lítal sem a tam bez nějakého řádu - jakoby si na place kameraman prostě někam stoupl a neřešil nějaký storyboard a plánování, který záběr navazuje na který. Filmu se podařilo hezky vyzvednou statečnost naší vlasti, ale i přes to se dle mého řadí do průměru, který mě nijak zvlášť neoslovil. ()

pájap 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný snímek ... Hlavně závěrečná přestřelka v kostele a konec.... Zkurveni nackove..... Pěkně vykreslená atmosféra strachu v okupovaném Česku.... ()

HBJ 

všechny recenze uživatele

Dost slušný zahraniční film o naší historii.Neduhy s češtinou a angličtinou už zde zmíněny jsou, takže jediná věc, co mě zaráží, je, proč jsme si to dávno, po černobílém Atentátu, nenatočili sami, místo těch zbytečných kravin, kterých se tu ročně točí mraky.. ()

Monditrade 

všechny recenze uživatele

Měl jsem trochu strach z toho, že když se do toho pustí amíci, tak to bude na dvě věci...že úplně nepochopí smysl této velké akce, ale nestalo se tak. Je to bravurní dílo hodné Lva...(škoda jen trapnosti Masaryka) Sice si museli svlažit chuť po akci neúměrně prodloužených scénách bojů a hromad plných zásobníků, ale tady se na to hezky dívalo....Jen tedy nechápu proč Aňa měla jako být ta "super" kočka... když je to stará vychrtlá zdrápanina..která sice dobře hraje, ale opravdu krásná již není.. tak aby prozradila dva agenty :-) ()

zipS 

všechny recenze uživatele

velmi velmi slaby filmovy odvar. Dornan nech sa vrati ku 50 odtienov. Cillian predviedol nutnu rutinu, kde toho aj tak moc nenahral.. Scenar silna nuda. Skoro 2 hodiny sledujete frasku takmer bez deja. Odporucam film pretocit len na cast s atentatom a potom uz len na akciu v kostole. ()

Mark1983 

všechny recenze uživatele

Rozhodoval jsem se, co se týče hodnocení, mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami. Druhá možnost zvítězila, avšak se ve filmu i přes jeho dějovost najde nějaké to hluché místečko. Naštěstí jich není tolik, aby z filmu byl pouhý průměr. Přesto musím konstatovat, že druhá polovina filmu byla koneckonců, co se filmového podtextu týče, přijatelnější, tudíž bych první polovinu filmu, kdy se atentátníci připravovali na atentát, o něco zkrátil, ač místy jsem si myslel, že po atentátu film skončí. No naštěstí neskončil a film přidal na obrátkách, tudíž o napětí nebyla nouze. A ještě bych chtěl podotknout, že filmaři se rozhodli dobře, když je film prezentován jako historický thriller "především", nikoliv jako "jen válečný", i když se děj filmu odehrává ve válečném období, avšak přesto je to skutečně natočené jako thriller, protože podobné přestřelky jsou i v neválečných žánrech. Abych to specifikoval, existují snímky označené pod válečným žánrem, a přitom exhibice války je v nich minimální. Jinak přes všechna tato slova byl film o dost lepší, než jsem očekával. Přesto koneckonců, když se člověk nad tím opravdu zamyslí, se jedná o velmi depresivní film s depresivním tématem o depresivní absurdní akci Anthropoid, která byla natolik nedomyšlená, že i když zdechl jeden z nejhorších tvorů v lidské podobě tak by se to dalo spíše nazvat jako Kopnutí do vosího hnízda bez protekce proti ubodání žihadly. Tohle se mělo více propracovat, a ne za každou cenu uspěchat. A nebo v tom byl jen záměr Londýna přesměrovat nacisty od angličanů k čechům? To je sice těžko prokazatelné, ale koneckonců je to zajímavá úvaha. ()

Související novinky

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

24.04.2017

Produkční dům Davida Ondříčka Lucky Man Films má za sebou práci na celovečerních trhácích, jako jsou Samotáři, Jedna ruka netleská nebo Anthropoid. Novinkou v už tak pestrém portfoliu je seriál… (více)

24. Český lev - výsledky

24. Český lev - výsledky

04.03.2017

Filmovým králem Českých lvů za rok 2016 se stal film Masaryk, který si odnesl rekordních 12 lvů. Tento film ovládl naprosto dominantně předávání Českých lvů za rok 2016. Ambiciozní film Anthropoid… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

51. MFF Karlovy Vary

51. MFF Karlovy Vary

09.07.2016

51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlednout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 tisíc… (více)

Reklama

Reklama