Reklama

Reklama

Snímek Anthropoid vychází z výjimečného skutečného příběhu vojenské operace za druhé světové války, jejímž cílem byl atentát na obergruppenführera SS Reinharda Heydricha. Heydrich byl po Hitlerovi a Himmlerovi třetím nejvýznamnějším mužem Třetí říše, hlavním strůjcem Konečného řešení a vůdcem nacistických okupačních sil v Československu. Vražedná a brutální vláda tohoto muže, přezdívaného "pražský řezník", přiměla spojenecké síly v Londýně k naplánování přísně tajné mise s kódovým označením Operace Anthropoid, která se měla navždy zapsat do historie... Film sleduje osudy dvou vojáků českého zahraničního odboje, Josefa Gabčíka (Cillian Murphy) a Jana Kubiše (Jamie Dornan), kteří provedou v prosinci 1941 výsadek do své okupované vlasti. Vybaveni jen omezeným množstvím informací a minimální výstrojí musejí v nacisty okupovaném a uzavřeném městě přijít na způsob, jak spáchat atentát na Heydricha, muže, kterého řada lidí vnímala jako Hitlerova přirozeného pokračovatele a nástupce. (Falcon)

(více)

Recenze (1 018)

I.ball 

všechny recenze uživatele

Osmdesát procent filmu je nuda, romantika, nuda, rodinné drama a zase nuda. ALE! Od Čurdova udání je to taková akce, že si to zaslouží minimálně 75%. A závěrečná bitva v chrámu byla absolutně bez chyby - tedy až na ten smutný výsledek. Je to poprvé, co jsem u filmu měl podobné pocity jako při sledování národního hokejového týmu v boji o zlatou medaili. A byl jsem hrdý! ()

vobrn 

všechny recenze uživatele

po recenzích, co jsem četl na CSFD jsem byl natěšenej, když mi v Londýně Netflix nabídnul Anthropoid. Proč? Proč to takové množství lidí hodnotí tak pozitivně? Ano, příběh je to silný, ale film je strašný. Volba czenglish je děsná (navím, jeslti je to i dabované). Bý britem, či "amíkem", tak jen za angličtinu a příjemnost poslechu 1-2 hvězdičky dolů. Film je dramaticky extrémně nevydařený. Celá první polovina o ničem, příběh není vykreslen vůbec do hloubky a do souvislostí (Heydrich, jeho role..., jen nuda. Druhá půlka je rádoby akční, ale opět nuda. Ano, je super, že v Británii natočili film o nás. Ale to je tak vše. ()

raru 

všechny recenze uživatele

V prvej polovici mi aj trochu klipli oči a pôsobilo to trochu mdlo,ale druhá polovica od samotného atentátu stála naozaj za to.Bol to kus poctivej filmárčiny so skvelými hereckými výkonmi a hudbou,ktorá mi zaliezla spolu s tragickým príbehom siedmych parašutistov pod kožu. ()

Askyr 

všechny recenze uživatele

Ano, chápu, že se jen vzal příběh a podle toho se muselo přizpůsobit vše, aby se otevřely slzné kanálky a peněženky. Ale historických chyb je tam hodně, takže teď si anglicky mluvící turisté budou myslet, že mladý jim prozradil úkryt, že počítali s tím, že odsaď vypadnou, že při odhalení skrýše se všichni proměnili ve hru Wolfenstein a vraždili Němce po tunách... ()

Prusovka 

všechny recenze uživatele

Výborný film. Seděla jsem jak přikovaná. A moc se mi líbí jeden komentář tady......"česká angličtina". Ano, to dodalo filmu to správný "koření". Já osobně filmy s titulka nevyhledávám. Nejsem tak dobrá v angličtině, takže mě titulky naopak ruší a nemůžu pořádně sledovat děj, ale "česká angličtina" mi hodně pomohla!! SUPER! ()

Kardio 

všechny recenze uživatele

Pečlivě budována atmosféra. Pocit beznaděje. Dobré akční scény. To jsou tři věty kterýma bych tento film popsal. ()

Denzen 

všechny recenze uživatele

Príjemný oddychový životopisný film, ktorý vás emóciami absolútne minie, no atmosférou a záverečnou prestrelkou povýši film na úplne inú úroveň. Začiatok nuda, zoznamujeme sa s postavami, z ktorých niektoré umrú len tak bez toho, aby to bolo nejako hlbšie vysvetlené (Lenka) a potom niekedy za polovicou prichádza slávny atentát. Tomu sa darí výborne dávkovať napätie, no stráca na príliš krátkej dĺžke. Koniec v kostole ale dojem výrazne vylepšuje. Síce som tomu vytkol celkom dosť chýb, no tento vojnový film je so svojou štruktúrou rozprávania celkom dosť odlišný a proste mu nemôžem dať nižšie hodnotenie. Zaslúži si tých 80% ()

maara666 

všechny recenze uživatele

Filmu nic nechybělo. Byl tam silný příběh, vývoj postav (třas rukou), střílení, i troška milostných vztahů. A hlavně měl film po celou dobu gradující atmosféru, i přes delší stopáž se pořád něco dělo a byl dobře obsazený. Pět hvězd. ()

Vodomilec 

všechny recenze uživatele

V kině jsem nebyl schopen překousnout zvukovou nebo spíše hlasovou stránku filmu. Nedávno jsem snímek viděl v dabingu, a to byla mnohem větší spokojenost. Cillian Murphy je od dob 28 dní poté můj oblíbený herec, ale jako Gabčík se mi příliš nelíbil. Dobře udělaná scéna útoku na Heydricha, avšak závěrečná akce byla trochu přehnaná a hodně vzdálená tomu co uvádějí historikové. ()

jakup57 

všechny recenze uživatele

Ťažko sa to hodnotí, nakoľko tieto udalosti sú mi dosť známe a preto sa nemôžem odosobniť od toho, že je veľmi veľa vecí pozmenených, alebo úplne vymyslených...Škoda toho, film stráca veľmi na autentičnosti. Osobne mi vadí tá angličtina s "východným" prízvukom...Je veľká škoda, že to nenatočili Češi, pekne po Česky a Slovensky...Mohlo to byť celé oveľa lepšie. Potenciál to má. U mňa 50%... ()

TINaMA 

všechny recenze uživatele

Jen ve zkratce. Líbí se mi námět, opravdovost příběhu, opora v historických faktech, děj má spád, výběr herců je geniální. Nelíbí se mi, že je film natočen, tak jaksi šedě. Aranžmá mi dost vadilo. Snad ani rtěnka nebyla červená :-). A co mi vůbec nesedlo (ale je možné, že jsem měla film v horší zvukové kvalitě), tak dabing. Když v titulcích tvrdili, že Aňu mluvila Aňa, skoro se mi tomu nechtělo věřit. Filmy z tematikou II. světové mám hodně prokoukané, takže dávám zlatý střed. Každopádně stojí za to vidět. ()

SinisterBlac 

všechny recenze uživatele

Vcelku dobrý film ak vynecháme otrasný akcent a odignorovaný Slovenský podiel na atentáte...inak dosť veľa nezrovnalostí a osobne si myslím že domyšľanie príbehu k tejto udalosti nepatrí...inak sa mi to veľmi páčilo. ()

Pythonator 

všechny recenze uživatele

Škoda, že to netočil Spielberg, aby to mělo trochu té filmařské duše a nevypadalo to jako levná televizní sračka. Bylo to takové nemastné, neslané a až na závěrečnou přestřelku dost nezáživné. Ty tři hvězdičky jsou za konec, protože zbytku bych nevím jestli vůbec udělil tak maximálně za 2. ()

katapultova 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se opravdu strašně moc těšila, protože téma výsadků a jejich činnosti během 1. poloviny roku 1942 mě zajímá, ale kdyby nešlo o skoro povinnost, vypnula bych to po 10 minutách. Těch chyb, strašných chyb, kolik jich ve filmu je. SPOILER Namátkou - na prvním místě po seskoku jim Češi pomohou, nikoho pochopitelně Kubiš nezabije. Chápu, že byla kvůli přehlednosti zrušena plzeňská linka, ale setkání se Zelenkou-Hajským, navázání na český odboj, to všechno proběhlo úplně jinak. Parašutisti i odbojáři pracovali v utajení, takže nějaký mnohačlenný pokec o atentátu v hospodě se zcela jistě nekonal. Postava Lenky je vymyšlená (zřejmě měla v sobě zahrnovat více ženských postav). O zrušení atentátu se žádalo, ale odpověď nepřišla. KONEC SPOILERU Tři hvězdičky ale dávám za akční scény, tedy za atentát a ten závěrečný boj v kostele, a celé vyznění filmu. Každopádně se vždycky mnohem radši podívám na Strachovu Silver A, i když, jak jsem psala u ní, ta by se mohla víc věnovat odbojové činnosti, a ne milostným románkům, které tam mimochodem reálně proběhly. ()

Neel 

všechny recenze uživatele

Pokud tvůrce sáhne po tématu druhé světové, většinou se dílo podaří, alespoň mohu soudit z toho, co mám nakoukáno. Nejinak je tomu i v případě nejznámější československé operace s názvem Anthropoid, kde mě kromě Murphyho potěšilo i pár českých herců. I Jamiemu Dornanovi to sedlo a narozdíl od sračkoidní erosérie to zvládnul i neposrat. Závěrečná přestřelka parádně sestříhaná i zrežírovaná. ()

pz314 

všechny recenze uživatele

Do půlky hodně kostrbaté, nějak ten příběh neplyne. Vlastně mě už trochu odradil trailer, a doufal jsem, že film bude lepší - nebyl. Ovšem od přesunu do kostela to začalo být i napínavé a ani mi nevadilo, že se němci chovají naprosto tupě. Oceňuji natáčení v Praze, ač místy trochu odbyté. ()

Související novinky

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

24.04.2017

Produkční dům Davida Ondříčka Lucky Man Films má za sebou práci na celovečerních trhácích, jako jsou Samotáři, Jedna ruka netleská nebo Anthropoid. Novinkou v už tak pestrém portfoliu je seriál… (více)

24. Český lev - výsledky

24. Český lev - výsledky

04.03.2017

Filmovým králem Českých lvů za rok 2016 se stal film Masaryk, který si odnesl rekordních 12 lvů. Tento film ovládl naprosto dominantně předávání Českých lvů za rok 2016. Ambiciozní film Anthropoid… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

51. MFF Karlovy Vary

51. MFF Karlovy Vary

09.07.2016

51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlednout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 tisíc… (více)

Reklama

Reklama