Reklama

Reklama

Snímek Anthropoid vychází z výjimečného skutečného příběhu vojenské operace za druhé světové války, jejímž cílem byl atentát na obergruppenführera SS Reinharda Heydricha. Heydrich byl po Hitlerovi a Himmlerovi třetím nejvýznamnějším mužem Třetí říše, hlavním strůjcem Konečného řešení a vůdcem nacistických okupačních sil v Československu. Vražedná a brutální vláda tohoto muže, přezdívaného "pražský řezník", přiměla spojenecké síly v Londýně k naplánování přísně tajné mise s kódovým označením Operace Anthropoid, která se měla navždy zapsat do historie... Film sleduje osudy dvou vojáků českého zahraničního odboje, Josefa Gabčíka (Cillian Murphy) a Jana Kubiše (Jamie Dornan), kteří provedou v prosinci 1941 výsadek do své okupované vlasti. Vybaveni jen omezeným množstvím informací a minimální výstrojí musejí v nacisty okupovaném a uzavřeném městě přijít na způsob, jak spáchat atentát na Heydricha, muže, kterého řada lidí vnímala jako Hitlerova přirozeného pokračovatele a nástupce. (Falcon)

(více)

Recenze (1 018)

anonim 

všechny recenze uživatele

Přestože je mi jasné, že nejde o žádný remake Sequensova Atentátu z roku 1964, ale pouze o další zpracování téže historické látky, nemohu se ubránit srovnání, ve kterém tento nový film, bohužel, prohrává na celé čáře. Ať již jde o atmosféru, uvěřitelnost postav a logiku jejich jednání, a vůbec o vše ostatní. Výsadkářům z tohoto filmu nejspíše před odletem zpět do vlasti neposkytli kurzy konspirace a života v ilegalitě, jako spíše lobotomii, nebo spíše rovnou amputaci celého mozku. Je normální, aby se agent na nepřátelském území představil úplně neznámým lidem skutečným občanským jménem, včetně bydliště, a prozradil navíc i cíl mise? Něco takového by přece nemohli vyzradit ani původnímu kontaktu, už kvůli riziku, že by mohl být někdy vyslýchán a věděl by příliš mnoho. Nebo hned na začátku, když výsadkáři zabijí kolaboranta a nechají utéct jediného svědka. Ovšem, aby toho nebylo málo, tak odjedou automobilem patřícím zabitému. Gestapo, ani protektorátní policie nebyli opravdu takoví idioti, aby si nedali dvě a dvě dohromady, jakmile se dotyčné vozidlo objeví v Praze. Film jako takový by nebyl vůbec špatný. Ovšem pouze v případě, že by zpracovával úplně jiné téma. ()

Kaylar 

všechny recenze uživatele

Výsek z krátkého, leč důležitého úseku dějin, který tak mnoho znamenal pro Československo. Film se zdá být zpracován poměrně reálně, věřím, že takto mohlo vše skutečně probíhat. Postavy jednají věrohodně, neshledala jsem prakticky žádné rušivé momenty. Lidé dnes by si měli více vážit toho, že žijeme v míru... ()

bonscott 

všechny recenze uživatele

slušně zpracováno, pro mne pouze rušivé dialogy českých herců s angličtinou propojované s českými jmény, názvy ulic, apod. ()

HelenaHanke 

všechny recenze uživatele

Hrdinství v čisté podobě. Bravůrně zahrané a natočené. V tomto případně nejsem vůbec schopna posuzovat nějaké filmařské deficity. Děj na plátně mě naprosto strhnul a pohltil a tento zážitek v sobě budu nosit ještě dlouho. Klobouček tvůrcům, ale především všem výsadkářům! (95 %) ()

Mike_Doe 

všechny recenze uživatele

Vojnových filmov je veľa. Dobrý málo. Napriek tomu že WWII bol zatiaľ najväčší (a dúfam aj posledný) svetový vojnový konflikt, a námetov je stále veľa, natočiť fakt dobrý film z tohto obdobia môže byť zradné. Za posledných 30 rokov sa mi páčil len Zachráňte Vojaka Ryana, Pianista, seriály BOB a Pacifik. Tu, bez nejakého preháňania musím napísať že ide o najlepší WWII film čo som za posledný čas videl. Do atentátu je to síce trocha nuda, ale potom hustne krv v žilách. Pasáž v kostole dostal +2*. ()

Archeix 

všechny recenze uživatele

Pro Čechy příliš známý příběh je důsledně vyprávěn z pohledu atentátníků: dozvídáme se jen to, co se dozvěděli oni, navíc v patřičných proporcích. Jejich nejistotu v prostředí stěží představitelného zla zvýrazňuje styl (těkající kamera, barevnost záběrů), proto je celý film velice působivý. Škoda jen závěrečné střílečky, kdy se Němci snaží, aby jich zemřelo co nejvíc, a melodramatických scén s Annou v době, kdy už byla mrtvá. 90 % ()

kl.mi 

všechny recenze uživatele

Zlatý starý film Atentát, tenhle mu nesahá ani po kolena. Chyběla mě u toho naprosto atmosféra okupované země, problémy s ukrýváním a živením parašutistů, připadalo mi, že celá ta akce od seskoku až po provedení samotné akce byla naprostá pohoda téměř bez překážek. ()

Tosnarka 

všechny recenze uživatele

Slušné ztvárnění významné události našich dějin. Líbily se mi scény v kostele až na tu úplně závěrečnou scénu, to bych tam mít nemusela. Povedlo se. ()

Isognomostom 

všechny recenze uživatele

V době natáčení jsem byla juknout do okolí Resslovy ulice a když jsem tam na dobové vývěsce louskala červenou protektorátní vyhlášku podepsanou Heydrichem, tak mě oslovila skupinka amerických turistů, kteří byli vyvedeni z míry několika odpočívajícími esesáky. Nechali si vysvětlit celý příběh a byli ohromeni. Tou statečností a odvahou, tím hrdinstvím i tou zradou - mnichovskou i Čurdovou a tím německým běsněním. Poznamenali si klíčová slova Heydrich, Anthropoid a Lidice a dušovali se, že si na film zajdou, až se u nich bude promítat. Já doufám, že si vzpomněli a svůj slib splnili - všechno, o čem jsem se jim snažila vyprávět, v tomto filmu je. A je to udělané tak srozumitelně, že člověk odpustí i těch několik drobných i větších uměleckých přídavků. Za mne plný počet hvězd bez zaváhání. Znám i Atentát, ale tady mi to sedělo nějak víc. Mimochodem, Gabčík mluvil anglicky, četla jsem české titulky a přesto mi kdesi v hlavě zněla slovenčina, tak dobře se dalo s tímto vyprávěním tohoto naprosto zásadního příběhu československých dějin splynout :-) p.s. v závěrečných titulkách mohli autoři zmínit, že Čurda byl po válce popraven a pohřben na tom samém hřbitově jako těch sedm statečných z kostela + že teprve díky likvidaci Heydricha a následné brutální německé odplatě byla západními mocnostmi odvolána Mnichovská dohoda, kterou zmiňovalo úvodní slovo... ()

cien 

všechny recenze uživatele

Uz dlouho jsem nevidel tak dobrou valecnou scenu jako boj v kostele na konci filmu. Libi se mi, ze někdo ze zahranici natoci film o nasi historii a jeste s tak kvalitním obsazením. ()

Lonelybiker 

všechny recenze uživatele

Z tohoto filmu jsem tedy unešený. Překvapil mě výkon všech herců, dobrý scénář a hlavně zvukový doprovod při nejnapínavějších scénách. Po shlédnutí takového filmu si člověk vždy uvědomí, že může být šťastný, protože nezažil válku. ()

Denieel 

všechny recenze uživatele

Velké očekávání bylo naplněno, byť opravdu jen z části. První polovina působí na první dojem utahaně, ale je vlastně naprosto uspěchaná. Málo jsou vykreslené jednotlivé postavy, ještě méně vztahy mezi nimi. Naopak druhá polovina je až strhující. Buďme rádi, že něco takového vzniklo. V pár momentech jsem byl hrdý na to, že jsem Čech. ()

Iveta47 

všechny recenze uživatele

Výborne spracovaný známy príbeh československých parašutistov z jasným cieľom, ktorý mi dlho ostane v pamäti.Herecké výkony bravúrne nemám najmenšie námietky tie dve hodiny ubehli veľmi rýchlo.Tento snímok si určite pozriem znovu.Toto bola moja šálka kávy hodnotím najvyšším možným počtom hviezdičiek.Ďakujem všetkým čo sa na filme podielali a že sa do tejto citlivej témy 2.svetovej vojny opätovne pustili stálo to za to.Odporúčam. ()

ZZZHarry 

všechny recenze uživatele

Parádní snímek, šel jsem trochu s obavami, jakýpak Pearl Harbor to bude. Ale opak byl pravdou. V tom snímku není nic zbytečnýho navíc. Autenticita prostředí i provedení je skvělá. Hercům jsem věřil jejich role! A to navzdory české angličtině, která ale i jako rušivý element, nic filmu nesebrala. A líbilo se mi několik dvojsmyslných hlášek, které divákovi trošku znalému historie, dají ještě hlubší pocit "jsem tam, jsem v roce 1942", protože si reálie spojuji. Mám radost, po dlouhé době jsem viděl film, který stál za to, a to přesto, že jde o tragické události našich dějin. Za mě 5 hvězd. ()

pretorij 

všechny recenze uživatele

Ca. 105 minut jsem vedel, ze jako hodnoceni dam odpad. Posledni sceny vsak vylepsily celkovy dojem tak tedy za 1* No co rict, nejak epatrimm do klubu hodnotitelu historie- nybrz konkretniho filmu. Ano, bylo to krute, bylo to surove. Nejak me ale hloubeji emocionalne nezasahlo. Za 10 min. uz nebudu vedet o tom, ze jsem to videl. Verim, ze tento namet by si zaslouzil skutecne zpracovani a ne tuhle ucelovou akci, kter ma kvuli vyberu tematu predem dany uspech, protoze nikdi nema koule ohodnotit to realisticky. ()

Odevush 

všechny recenze uživatele

Pro mne naprostá hrůza. Nuda, zmatenost, snaha o ohromující příběh, nemluvě o nešťastném obsazení (Cillian Murphy se svým moderním vzhledem naprosto nehodí na historické postavy, mimo jiné se mi stále vybavuje jeho role transvestity ve filmu Snídaně na Plutu). Autoři by se měli podívat na původní českou verzi "Atentát" z roku 1964, aby pochopili, jak vyjádřit závažnost historických událostí a vyprávět ji přirozeným způsobem. ()

MisaP3 

všechny recenze uživatele

Nevím, nějak nedokážu hodnotit tenhle film, jelikož emoce se mnou mávají. Nejen tím, že tohle téma bylo v hodinách dějepisu oblíbené u naší učitelky, tím, že nás při každé návštěvě Prahy vzala podívat se na díry ve zdi a připomínala, že i pár lidí, může něco udělat. Prostě ve mě až moc víří skutečnost, že se to stalo... Jasně slabá místa to má, ale odejít od filmu nelze a jsem si jistá, že si ho pustím znovu ()

lineker 

všechny recenze uživatele

Film jde spolehlivě rozdělit na dvě části. Při první hodině mně několikrát napadlo "panebože co nám to ti britové provedli, jedna z největších událostí českých dějin na kterou může být ještě našinec řádně pyšný a oni ji zabalí do šedivého hávu bezobsažnosti a plytkého příběhu o českém protektorátním odboji okořeněném melodramatem". Po provedení samotného atentátu se však celý film vyšvihne o dvě patra výše. Druhá hodina vyšperkovaná bitvou v kostele je již důstojným memoárem činu, který dozajista ovlivnil průběh druhé světové války a také všech lidí (nejen samotných odbojářů), kteří za něj zaplatili životem. Ty slzy na konci filmu jsou toho jasným důkazem. ()

Pecaldo 

všechny recenze uživatele

Já jsem byl spokojený... Upřímně nedokážu pochopit proč na tak ožehavé a typické téma pro ČSR, jako atentát na Heydricha ještě nenatočil film někdo v ČESKU ???!!!! Místo toho se tady točí MONUMENTÁLNÍ SRAČKY jako Kameňák 4 , Babovřesky, Decibely lásky.... odpady všech odpadú, které urazí každého trochu normálně uvažujícího diváka. Myslím, že Britové to vzali z gruntu a chtěli být autentický... podle mě to šlo někdy ještě víc. Film , ale dokáže cca ve dvou hodinách ukázat v jakých sračkách ČSR byla a stejně se našel odpor abychom zabili jednoho z nejvyšších vůdců SS. Zároveň je cítit strach z toho co přijde což je naprosto jasné všem a proto se někteří tak strašně bojí... Průser, který se následně stal v Lidicích a Ležákách je toho důkazem. Ovšem buď jak buď jednou se tak stalo, je to historie naší země a nikdo to nikdy nezmění. Závěrečná scéna v kostele, je podle jedna z nejlepších, válečných scén za posledních několik let. Anthropoid zkrátka ukazuje neskutečnou vůli a odvahu českých parašutistů, kteří pro svou zemi udělají cokoliv za jakoukoliv cenu... Bohudík, bohužel. Čest jejich památce a obyčejným lidem v Lidicích a Ležákách, ()

Eula 

všechny recenze uživatele

Pozitivně překvapil. Nebyl ukecaný ani nijak hlučný (až na závěrečnou přestřelku v kostele). A všichni věděli, že happy end nebude. Bylo zvláštní vidět české herce mluvit anglicky a číst k tomu titulky, ale neztratili se. Celkově spokojenost. ()

Související novinky

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

24.04.2017

Produkční dům Davida Ondříčka Lucky Man Films má za sebou práci na celovečerních trhácích, jako jsou Samotáři, Jedna ruka netleská nebo Anthropoid. Novinkou v už tak pestrém portfoliu je seriál… (více)

24. Český lev - výsledky

24. Český lev - výsledky

04.03.2017

Filmovým králem Českých lvů za rok 2016 se stal film Masaryk, který si odnesl rekordních 12 lvů. Tento film ovládl naprosto dominantně předávání Českých lvů za rok 2016. Ambiciozní film Anthropoid… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

51. MFF Karlovy Vary

51. MFF Karlovy Vary

09.07.2016

51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlednout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 tisíc… (více)

Reklama

Reklama