Reklama

Reklama

Snímek Anthropoid vychází z výjimečného skutečného příběhu vojenské operace za druhé světové války, jejímž cílem byl atentát na obergruppenführera SS Reinharda Heydricha. Heydrich byl po Hitlerovi a Himmlerovi třetím nejvýznamnějším mužem Třetí říše, hlavním strůjcem Konečného řešení a vůdcem nacistických okupačních sil v Československu. Vražedná a brutální vláda tohoto muže, přezdívaného "pražský řezník", přiměla spojenecké síly v Londýně k naplánování přísně tajné mise s kódovým označením Operace Anthropoid, která se měla navždy zapsat do historie... Film sleduje osudy dvou vojáků českého zahraničního odboje, Josefa Gabčíka (Cillian Murphy) a Jana Kubiše (Jamie Dornan), kteří provedou v prosinci 1941 výsadek do své okupované vlasti. Vybaveni jen omezeným množstvím informací a minimální výstrojí musejí v nacisty okupovaném a uzavřeném městě přijít na způsob, jak spáchat atentát na Heydricha, muže, kterého řada lidí vnímala jako Hitlerova přirozeného pokračovatele a nástupce. (Falcon)

(více)

Recenze (1 019)

Eula 

všechny recenze uživatele

Pozitivně překvapil. Nebyl ukecaný ani nijak hlučný (až na závěrečnou přestřelku v kostele). A všichni věděli, že happy end nebude. Bylo zvláštní vidět české herce mluvit anglicky a číst k tomu titulky, ale neztratili se. Celkově spokojenost. ()

KcarlosK 

všechny recenze uživatele

Podle mě se toho angláni zhostili na výbornou. Syrově a věcně natočený film o asi posledních skutečných československých hrdinech. Má to sice pár much v podobě zbytečné lovestory a třeba dost chybějící češtiny, ale dá se to prominout. Všichni čeští herci jsou zde výborní. Závěrečný kostelní masakr je skutečná filmová lahůdka a i slzička ukápla. Závěrem pár osobních vzkazů. Čurdo, shnij v pekle! Gabčíku, Kubiši a všichni ostatní - moc vám děkuju za vaši odvahu a oběť a nikdy nezapomenu. "Čechoslováci se nevzdávají!" ()

Lazy87 

všechny recenze uživatele

Příjemný pohled do naší historie. Trochu jsem si připomněl hodíny dějepisu a něco nového zjistil. Teda nevím z kolika percent se to zakládá na pravdě, ale zahrané to bylo solidně. Jen jak tam lámali češtinu angličtinou, nebo naopak, to bylo mírně úsměvné a dost divné. Celkově mám z toho dobrý pocit. Kdyby mi to pustili tenkrát ve škole, tak z toho mám rozhodně víc, než z monotónního vyprávění. ()

hujerita 

všechny recenze uživatele

Asi tak po hodine ma to začalo kurevsky baviť a ten kostol bol excelent. Prvá hodinka sa na mňa moc vliekla, ale nebola až taká zlá. Sean Ellis natočil už aj lepšie kúsky. Herci boli fajn a dalo sa na nich pozerať a človek im to žral po tej hodinke. Fajn a myslím že povinnosť pre všetkých ľudí. ()

cluge 

všechny recenze uživatele

Chápu že to musí vydělat,chápu že je to komerce a taky chápu že jen málo-co se dá natočit věrně. Ahoj jsme agenti z Anglie a chceme zabít Heydricha.. A dál jsem to nedal. Asi mám blok. ()

koprovka69 

všechny recenze uživatele

Tohle byli skuteční hrdinové, za cenu vlastního života seskočili padákem a zlikvidovali třetího nejvlivnějšího muže Hitlerovi říše R.Heydricha. ()

EsmoEsmo 

všechny recenze uživatele

Němci mluví německy. Češi anglicky......zvláštní rovnice která mi jediná na filmu vadila. Asi Amíci neumí číst. Jinak film super. ()

SeeSaw 

všechny recenze uživatele

Pokulhávající logika při castingu českých "pseudoherců" byla naštěstí suverénně rozprášena druhou, méně upovídanou a především akčnější polovinou filmu. Scéna v kostele s přehledem dosahuje kvality běžného hollywoodského thrilleru a Murphy s Dornanem dělají skutečnou čest tuzemské kinematografii. Je příjemné sledovat americký film ve kterém češi rostřílejí bandu nacistických sviní. ()

Killy 

všechny recenze uživatele

Já vlastně nevím ... Upřímně mě v originálním znění s titulky otřesné rozciluji ta česká jména ... Ale to je pocit. Když tohle pominu, herecké vykony všech kromě "Gabčíka" mě prostě nepřesvědčili . Příběh je to úžasný a film rozhodně stojí za to vidět ale rozhodně se pro mě nejedná o hodnotné dílo. Prostě zajímavý pribeh, to je vse ()

goauld 

všechny recenze uživatele

Film byl natočen velmi zručně, což možná je tím, že se toho neujali amíci... (díkybohu !!!) Sice je pravda, že některé momenty byly i trošku úsměvné (což asi režistér nezamýšlel... no, ale - is happend ;-) krátká pasáž s jedním vojákem, který chtěl po pohřební dodávce, aby se otočila: Go back !!! Zurück !! Hned !! (tak chlape - vyber si konečně tu řeč :-)) Jediné co mě tak trochu vadilo, bylo - že alespon ti Němci mohli mluvit německy.... ikdyž alespon, že ti od Gestapa sem tam nějakou tu německou větičku hodili ;-) Co se týče reálií - celkem OK, ale zrovna ulička v Holešovičkách..... no dobře ;-) nebudu takový "hnidopich". Rejžo - dobrý.. ()

kjama 

všechny recenze uživatele

Proč proboha... Proč to kruci nenadabovali, ať už anglicky, nebo česky? Takhle vůbec nevím o kom se mluví, protože každý jména vyslovuje po svém. Herci se dle mého soustředí spíše na svůj špatný přízvuk, než na hraní. Nebo spíše naopak, hrají tak, že místo mluvení naučeně odříkávají věty, které neví, jak se čtou... ()

ma2sko 

všechny recenze uživatele

Smutné, že o našich hrdinoch niesme schopní natočiť kvalitné, pozerateľné filmy, ale robí to za nás zahraničie. ()

honza.kuzel 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála filmů (ne-li zatím vůbec jediný), který bych o hodně raději viděl v českém dabingu, než v anglickém originále (možná druhá projekce). Škoda, že takový film nemůže vzniknout v rámci české kinematografie (díky alespoň za české texty, písně, přízvuky a především herce - snad v dabingu mluví sami sebe). Ona totiž věta `Jsme Češi, nikdy se nevzdáme` zní lépe v češtině (ideálně od Čecha), než v angličtině od Ira. Jinak ale výběr herců povedený (především Cillian Murphy, ale i Budař, Geislerová, Mihulová), atmosféra dobře vystavěná, vlastenectví dostatečné, stará Praha krásná, finále skvělé. Navíc historicky poměrně přesné a pocitově silné. ()

MattCorman 

všechny recenze uživatele

Neskutečný příběh. Nemám slov. Pochopitelně filmový děj bude poupraven, avšak po konci filmu ve mě zůstalo něco na co jsem několik hodin nemohl přijít. Jak mohl někdo z vlastních zradit ? Jak někdo nemohl být vlastencem? Neschopní lidé zahliženi sami do sebe a s vidinou zisku peněz a svobody. Čurda! Zrádce. Tento film poukázal na to, že nejsme jednotní a že ne každý člověk je vlastenec a ochoten položit život za vlast. Je to smutné. Hodnocení 80% / Obrovské překvapení ()

bowow 

všechny recenze uživatele

Slysela jsemhodne, na film se nechtela divat. Po rozhovoru mych kolegu v praci jsem se rozhodla, ze tedy tez chci prispet do nasi pristi debaty a film konecne shledla. Ano, udalost svetoveho vyznamu. Ano, fakta vicemene sedi. Ano, kulisy dokonale. Mozna zaverecna scena (ano by bylo, kdyby nebylo Ani). Ne slovum. Odpustila bych, ze historie naseho naroda je prozivana v anglictine, kdyby ta anglictina byla aspon dobra! Takto to vypada, ze se cizojazycni herci bez vedomosti toho, co zrovna povidaji, snazi verbalne provazet svoje herectvi a zalostne jim to nejde. Na pozadi dokonale cesko-nemecky psane vypravy tohle pusobi asi podobne plynule, jako by soudruh porucik Tronik vyucoval kadenci samopalu v CSI kdekoliv. Ne hercum hlavnich postav? Dornan hraje stejne dobre jako Statham (jo v tejto vete je sarkasmus - hledej Smudlo!) a Murphy si Prahu plete s Gothamem. Nakonec jedno "big fat" NE za zmrsenou sanci udelat minimalne z panu Kubise a Gabcika znama jmena i pro prumerne zaoceanske obyvatele sledujici dejiny predlozene az pod nos ve forme popularniho velkofilmu. Mr Grey je jim jiste znamejsi. A to je proste smutny pribeh. Debata s kolegy bude jiste zajimava. 3* ()

Dodge-I 

všechny recenze uživatele

Je to pořád nadprůměr, a aspoň můžeme vidět, jak si cizinec představuje našince - Dornanovi bych tu "češtinu" věřil víc než Murphymu "slovenčinu"... Jasně je tu velmi siný a náš Atentát, ale tohle je pohled z venčí - a řekl bych, že rozhodně se povedl. Kloubouk dolů, paní Mihulová, děkuji. ()

SimiT84 

všechny recenze uživatele

První třetina až půlka jaksi drhne, ale přibližně od provedení atentátu je to jako úplně jiný film. Napínavý, mrazivý a hodně silný... ()

Toombar 

všechny recenze uživatele

Na dnešní poměry velmi dobře natočený a velmi dobře zahraný film který je sice ze začátku trochu nudný a romantika je opravdu hodně zbytečná a taky jak oba dva hlavní hrdinové chcou sbalit Geislerovou a tu druhou. Ale jinak stejně hodně dobře udělaný film tedy kromě anglického dabingu který vyslovují čeští herci úplně příšerně. 8/10 NA DNEŠNÍ POMĚRY SUPER, ALE ŠLO TAM NĚCO VYLEPŠIT ()

Související novinky

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

24.04.2017

Produkční dům Davida Ondříčka Lucky Man Films má za sebou práci na celovečerních trhácích, jako jsou Samotáři, Jedna ruka netleská nebo Anthropoid. Novinkou v už tak pestrém portfoliu je seriál… (více)

24. Český lev - výsledky

24. Český lev - výsledky

04.03.2017

Filmovým králem Českých lvů za rok 2016 se stal film Masaryk, který si odnesl rekordních 12 lvů. Tento film ovládl naprosto dominantně předávání Českých lvů za rok 2016. Ambiciozní film Anthropoid… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

51. MFF Karlovy Vary

51. MFF Karlovy Vary

09.07.2016

51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlednout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 tisíc… (více)

Reklama

Reklama