Reklama

Reklama

Snímek Anthropoid vychází z výjimečného skutečného příběhu vojenské operace za druhé světové války, jejímž cílem byl atentát na obergruppenführera SS Reinharda Heydricha. Heydrich byl po Hitlerovi a Himmlerovi třetím nejvýznamnějším mužem Třetí říše, hlavním strůjcem Konečného řešení a vůdcem nacistických okupačních sil v Československu. Vražedná a brutální vláda tohoto muže, přezdívaného "pražský řezník", přiměla spojenecké síly v Londýně k naplánování přísně tajné mise s kódovým označením Operace Anthropoid, která se měla navždy zapsat do historie... Film sleduje osudy dvou vojáků českého zahraničního odboje, Josefa Gabčíka (Cillian Murphy) a Jana Kubiše (Jamie Dornan), kteří provedou v prosinci 1941 výsadek do své okupované vlasti. Vybaveni jen omezeným množstvím informací a minimální výstrojí musejí v nacisty okupovaném a uzavřeném městě přijít na způsob, jak spáchat atentát na Heydricha, muže, kterého řada lidí vnímala jako Hitlerova přirozeného pokračovatele a nástupce. (Falcon)

(více)

Recenze (1 018)

Hismael 

všechny recenze uživatele

Má to jenom dvě menší vady. Nácky bojující stylem "tady jsem, tak si mě zastřel" a trochu angličtina. Herecké obsazení je kombinací zahraničních a českých herců. Sean Ellis si sebou do ČR přivezl z Velké Británie hlavní dvě postavy a tak je celý original film v angličtině. Jestli v kostele zemřelo skutečně tolik nácků jako ve filmu, patří lidem z odboje velká poklona. Od závěrečné scény pouze s hudbou jsem dostal emocionální facku, a začal polemizovat nad pěti hvězdami. Čim víc skutečnou událost neznáte, tím víc vás to bude bavit. ()

MoiJe 

všechny recenze uživatele

Postavy nie su ani vybudovane ani velmi sympaticke, strih je divny, dej nema vela deja, malokto je ako Cechoslovak uveritelny. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Pokud se přenesu přes to, že všichni ve filmu mluví anglicky a taky to, že nečeské herce nikdo pořádně nenaučil vyslovovat česká jména a názvy, tak je to naprosto vypiplaný válečný film, který mě těší o to víc, že je o české historii. Věrohodnost může být sporná, ale pro mě jakožto historického ignoranta, který prakticky znal akorát některá zásadní fakta (kdo, proč, jak + osud některých zúčastněných), to bylo velmi potěšující, režijně zvládnuté a do poslední chvíle napínavé zpracování. Film není jen historickým filmem, ale taky parádním akčním thrillerem, který umí šokovat nelacinou brutalitou (až ma zamrazilo na chrbte), ve finále skvěle graduje a závěrečná přestřelka, byť možná trochu vytržená z reality, je prostě ultimátní vyvrcholení. Herci hrají jako o život a to nejen ti zahraniční, ale i tuzemští. I toho heroismu je tak akorát aby film neznechutil laciným patosem. Za mě tedy naprostá spokojenost. ()

vurhor 

všechny recenze uživatele

Anthropoid se mi hrozně těžko hodnotí. Musím se na něj totiž dívat objektivním okem a zkoušet si představit, že mě neovlivňuje moje češství, tedy že na něj koukám jako někdo ze zahraničí. Ale i přes tyhle představy musím říct - líbilo se mi to. Build up, napětí i samotnou akci si Sean Ellis zmáknul pěkně, navíc Cliliana Murphyho jsem měl vždycky rád, a Jamie Dornan (byť občas hraje v pěkných sračkách, však víme co mám na mysli) je taky hodně šikovnej. Určitě to není žádná pecka, některé scény se až příliš táhly, další byly zbytečné atd., nicméně ve výsledku se jedná o opravdu velice slušný historický thriller, který dělá původním hrdinům čest. A na kostelovou scénu budu ještě dlouho vzpomínat. A hudba je tam taky parádní. Průměrné 4* Btw, nadávání na přízvuk zahraničních herců je totální nesmysl. Vždycky se prostě dělalo, že anglicky mluvící herci se snažili napodobit typický přízvuk určitého národa, přičemž je prostě pravda, že většina Slovanů, včetně Čechů, má tuhle lámavou bramborovou angličtinu. Zcela hloupá výtka. ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Tohle je americká představa o nás. Z počátku mi to přišlo úsměvné. Jak z každé scény udělat drama. My to nemáme (naštěstí) v povaze, a tak jsem se tomu jen pututelně usmívala. Pak ale děj pokračoval a mě tam stále chybělo něco pozitivního. Příbeh, láska, okamžim, cokoliv. Aňa byla sice kouzelná a velmi emotivní. Bravo jí, ale Cillian si asi přečetl o čem to vlastně je a celou dobu měl jen ztrápený a útrpný výraz. Bylo to ohavné a šilené období. Krvavé, ale ta pravá emoce toho režimu je v tom, že lidé byli stále lidmi se vším všudy a ne jen továrnou na bolest a zatrpklost. Mě vždy nejvíc dojme ten pocit, že si někdo žije život, že kterého je vyrván násilým. Nelíbilo se mi tohle ladění. Nelíbila se mi ta smyčka té beznaděje. Tu americkou představu a umělkování bych jim odpustila, ale ta negativita byla natolik silná, že jsem neměla chuť se na to dál dívat. A to já se umí podívat na tragédii a masochysticky u ní probrečet pár minut. Taková škoda :(. ()

berny2468 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se celkem dlouho těšil a jsem rád, že jsem jej viděl v kině, protože to byl celkem zajímavý zážitek. Doufám, že se natočí i víc filmu o české historii, která zajímavá určitě je, ale to je zřejmě jen sen. Úvod hodně vylekal. Takhle zkaženou ,,přestřelku" špatnou kamerou už jsem dlouho neviděl. Ale naštěstí se to poté neopakovalo už v takové míře a atentát i závěrečný boj o kostel byly skvělý. I přesto, že to nepřekvapilo, neboť je hodně podobný filmu Atentát (1964). Ale stejně to bylo skvělé, obzvlášť zakončení, které bylo na velmi vysoké úrovni. Samozřejmě ta angličtina byla vtipná, dabing by byl asi lepší. Cillian Murphy výborný, snad jako vždy, bohužel Dornan už tak ne. Povedla se i hudba, která se zejména ke konci hodila náramně. Celkově to určitě doporučuji všem kteří mají rádi českou historii a válečné přestřelky....70%. ()

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

O dost zajímavější než konkurenční Smrtihlav. Atmosféru to má také hutnější. Tento film je zaměřený hlavně na odboj a ne na samotného Reinharda. Tvůrci si mohli odpustit tu trapnou vizi na konci filmu, ale jinak pěkné a nenudí to. 80% :) ()

prkalil 

všechny recenze uživatele

Anatomie jednoho atentátu a taky studie opravdu ZBLÍZKA neokázalé statečnosti lidí, kteří mají hroznej strach - pro diváka schopného empatie a soucitu strašná zkušenost být tam s nimi - a když film skončil úleva, že mu osud nepřichystal takovouto výzvu a vděčnost, že oni to dokázali. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Je na škodu veci, že pred sledovaním tohto filmu musí divák poznať aspoň stručne dejiny Protektorátu Čechy a Morava, život v protektoráte, kto vlastne obergruppenführer SS Reinhard Heydrich bol a prečo ho bolo potrebné odstrániť. Predpokladajme že Čechoslováci to majú v malíčku, ale čo zostatok sveta aj pre ktorých je tento film určený. Samotný film je dramatickejší, než bola samotná akcia. Nepripravená akcia Británie a nepremyslený útok zo strany vysadenej skupiny zaváňal čistým amatérstvom. Nepodceňujme gestapo, zabudnutý bicykel, nefungujúci samopal Stan a hlavne milostné aféry a neustále verejné proklamovanie atentátu je pritiahnuté za vlasy. Ale vo filme sa neprejavuje atmosféra strachu, ktorá vládla v protektorátu, nikto si nemohol byť istý pre nikým a zrazu toľko odvahy zo strany dvoch atentátnikov. Po dobu 74 rokov, ktoré ubehli od atentátu bola táto akcia zahraničného druhého odboja otázkou sporu o jej nevyhnutnosti. Film nám k akcii oboch hlavných aktérov Čecha Kubiša a Slováka Gabčíka k ich vysadeniu, netradičnému nadviazaniu spojenia s domácim odbojom a samotnému vyvrcholeniu akčnej scény, potláča všetko ostatné a necháva vyniknúť práve tie dve osoby. Škoda, že sa nevenuje aj iným detailom, ale to nebolo potrebné, nakoľko film Jiřího Sequensa Atentát nám podal veľmi dobrý obraz a tento britský veľkofilm mu nesiaha ani po päty. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

"Ahoj, my jsme skupina Anthropoid z Londýna a přišli jsme spáchat atentát na Heydricha" Mnooo tak takhle teda ne. Anthropoid má líbivý kabátek a roztomilé herce, ale dějinami se inspiroval skutečně volně a ani zdaleka nedosahuje kvalit Atentátu, což je po padesáti letech od natočení (a hlavně po padesáti letech historického bádání) prostě špatně. Scény s Aťou jsou ale hodně syrové, brrr. A samozřejmě kladně hodnotím české herce a české reálie. Nebýt neustálého připomínání, kdo hoši jsou a co je jejich cílem (proboha, šlo o tajnou operaci!) filmu neskutečně ubližuje. Kdyby to byli dva neznámí parašutisti, kteří jdou po jednom vysoce postaveném nacistovi, hodnotila bych lépe. Odkaz Anthropoidu tímhle filmem ale trochu plstnatí. ()

Anchi 

všechny recenze uživatele

Česko-světový obsazení naprosto bez výhrad, ale k čemu teda výhrada gigantická, tak to k výsledku komicky mluvenýho slova. A protože nejsem verbal, tak pro vysvětlení see yeho komentář, trefil to. Skoro jsem až bojovala s maximálním počtem hvězdiček, ale udržela jsem se. 2 hodiny byly skoro moc, ale klobouček před barrandovským studiem, odpouštím i modrý zóny, moderní pouliční osvětlení a graffiti. ()

Adasin 

všechny recenze uživatele

Za mě celkem spokojenost, ale některé scény tam být nemusely a chápu, proč se film některým nelíbí. Co se týká přízvuků, není nic hrozného, při sledování mě to nijak nerušilo. 7/10 ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Pokud budete ochotni přejít za uši tahající anglickou pseudovýslovnost českých jmén, Anthropoid skrývá neskutečně působivé zpracování českých dějin, ve kterém Sean Ellis zvládá vytvořit hutnou atmosféru, podpořenou slušným hereckým obsazením a mrazivě přesným hudebním doprovodem. Lepší jak drtivá většina podobně položených produkcí posledních let. [75%] ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Film, na který jsem se těšil jako malé děcko. Nejen z toho důvodu, že to je film vyprávějící skutečný příběh o statečných českých a slovenských parašutistech, kteří se odvážili jít na takovou misi, kde museli počítat i s tím nejhorším možným koncem, ale také z toho důvodu, že kvalitních válečných filmů se dnes už tolik netočí. Jediná věc, která mi ve filmu trochu vadila, byl anglický dabing všech postav, i když většina z nich byli Češi. V některých chvílích mi to trhalo uši, a proto se těším, až to bude konečně nadabované česky. Film bych rozdělil na dvě poloviny. V první se připravuje samotný atentát, jsou zde rozpracovány jednotlivé charaktery, ale jinak se zde nic moc neděje. Zatímco v té druhé to začíná. Atentát byl zpracován na jedničku s hvězdičkou, líbilo se mi, jak se na chvíli zastavil zvuk a pak se to pořádně rozjelo. Zejména Murphy coby Gabčík mi na tuto roli nemírně sedl. I Dornan hrající Kubiše zaválel. Atmosféra protektorátské Prahy na mě dýchala svou propracovaností a autentičností. Závěrečná přestřelka byla skvělá, až mi z ní šel mráz po zádech, ale taktéž i velmi dojemná, neboť historii znám a věděl jsem, jak to celé dopadne. Není to určitě film bez žádné chyby, ale i tak jsem si ho náramně užil. Za mě dávám 85 % ()

MICHAEL73 

všechny recenze uživatele

Moc pěkně Britové pojali české dějiny o atentátu na Reinharda Heydricha. Každá scéna, každý moment mě držel při filmu. Napětí, které Sean Ellis dokázal vybudovat je neuvěřitelné! Cillian Murphy a Jamies Dorman - nikoho jiného si v rolích Jana Kubiše a Josefa Gabčíka dnes nedokážu představit. Věrně ukazuje situaci atentátníků, jak každý deatail by je mohl prozradit. Věrné ukázání české historie, úžasná podívaná, obrovské napětí a dojemné zakončení... ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Mám mraky výhrad počínaje obsazením (prostě nagelovaný frajírek z 50 odstínů šedi, no nějak bych tam viděla někoho jiného, navíc to měli být čeští herci ale je mi jasné, že bychom to asi nezaplatili), přes nedostatek souvislostí (soustředění se jen na hlavní postavy a neuvedení do hlubšího kontextu situace v Československu, potažmo Praze, v tomto směru to bylo takové zploštělé), záměr angličtiny chápu, ale stejně má pak divák pocit, že to byli Britové a ne Češi. Trvalo mi půlku filmu než jsem si zvykla. "Dýchej. Soustřeď se na detaily." "My Češi se nikdy nevzdáváme!" Jsem na ty naše kluky hrdá! Jsem ráda, že je to konečně mezinárodně filmově zpracované. Druhá polovina filmu famózní, boj do posledního dechu. Navíc zajímavá psychologická sondáž, přeci jen byli to mladí kluci, chtěli žít a přesto se obětovali něčemu vyššímu, byli schopni udělat, co bylo třeba, o to více je to obdivuhodné. ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem, že by zahraniční film mohl takhle vyzdvihnout ono hrdinské češství, ale jsem tak rád, že jsem se spletl. Dornan i Murphy famózní. Český kompars také skvělý. Silně natočené, i když mi byl příběh známý, srdce mi bylo jako po lajně kvalitní čáry. Jedinou výtku jsem měl v originálním, tedy anglickém dabingu. Jisté scény pak ztrácely smysl a výslovnost českých jmen byla přinejmenším úsměvná. Počkám si na český dabing a kouknu znovu. Nejlepší film druhé světové války minimálně poslední doby! ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Trochu přitažené za vlasy, mě to teda moc neoslovilo. Až na ten celkem podařený konec v podobě obrany kostela, nic, co by mě nějak zvedlo ze židle. 60% ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Z Operácie Anthropoid má divák ostýchavý pocit konvenčnej patetickosti, avšak spôsobom zhutnenia tragiky a neučesaného dokumentárneho outlooku nadobúda na vážnej pozornosti. Message, ktorým profanuje svoje hodnotové zámery nesúcim konfrontačný stret spravodlivého vzdoru vs. vojnovej anarchie nepôsobí najprirodzenejšie (viď. ako vzor Rím, otvorené mesto), ale ani vyslovene účelovo. Svoj mediálny odkaz nevariuje systémom vojnového trileru a lá Valkýria - 2008 (hoci rukolapne spriada podobné remeselné podkutie) ale snaží sa dielu dodať tvár serióznej vojnovej drámy. Tím Seana Ellisa odviedol chvályhodnú prácu, avšak neprináša temer nič nepreskúmané. Plus, môžu odradiť podaktoré protirečivé preslovy z hľadiska historickej adaptability miesta a funkcie republík, ale to taktiež možno pričleniť k cudzineckému pohľadu na vec. ()

Související novinky

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

24.04.2017

Produkční dům Davida Ondříčka Lucky Man Films má za sebou práci na celovečerních trhácích, jako jsou Samotáři, Jedna ruka netleská nebo Anthropoid. Novinkou v už tak pestrém portfoliu je seriál… (více)

24. Český lev - výsledky

24. Český lev - výsledky

04.03.2017

Filmovým králem Českých lvů za rok 2016 se stal film Masaryk, který si odnesl rekordních 12 lvů. Tento film ovládl naprosto dominantně předávání Českých lvů za rok 2016. Ambiciozní film Anthropoid… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

51. MFF Karlovy Vary

51. MFF Karlovy Vary

09.07.2016

51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlednout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 tisíc… (více)

Reklama

Reklama