Reklama

Reklama

Snímek Anthropoid vychází z výjimečného skutečného příběhu vojenské operace za druhé světové války, jejímž cílem byl atentát na obergruppenführera SS Reinharda Heydricha. Heydrich byl po Hitlerovi a Himmlerovi třetím nejvýznamnějším mužem Třetí říše, hlavním strůjcem Konečného řešení a vůdcem nacistických okupačních sil v Československu. Vražedná a brutální vláda tohoto muže, přezdívaného "pražský řezník", přiměla spojenecké síly v Londýně k naplánování přísně tajné mise s kódovým označením Operace Anthropoid, která se měla navždy zapsat do historie... Film sleduje osudy dvou vojáků českého zahraničního odboje, Josefa Gabčíka (Cillian Murphy) a Jana Kubiše (Jamie Dornan), kteří provedou v prosinci 1941 výsadek do své okupované vlasti. Vybaveni jen omezeným množstvím informací a minimální výstrojí musejí v nacisty okupovaném a uzavřeném městě přijít na způsob, jak spáchat atentát na Heydricha, muže, kterého řada lidí vnímala jako Hitlerova přirozeného pokračovatele a nástupce. (Falcon)

(více)

Recenze (1 019)

Vědma 

všechny recenze uživatele

Když jsem si přepnula originální zvuk do dabingu, tak se film silně zlepšil. Druhá půlka byla vynikající. Vždycky mě mrazilo u seriálu Byl jednou jeden dům, když v díle o atentátu se obyvatelé domu v Bagounově ulici snaží lokalizovat odkud se ozývá střelba a někdo říká -... oni tam právě umírají. A tady mi to film skutečně ukázal. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Docela dlouho jsem se tomuto snímku vyhýbala a musím říct, že celkem zbytečně. Hlavně závěrečná přestřelka v kostele byla nezapomenutelná. Trochu mě sice překvapilo, že si Kubiš s Gabčíkem jen tak vyšli se slečinkami tančit, ale snad je to pravda - tvůrci se prý drželi úzkostlivě faktů. Nejvíc úzko mi ale bylo za mladého houslistu - maminka, kterou hrála Alena Mihulová sice rychle stačila spolknout svůj jed, ale syna nechala Němcům napospas (totálně všanc k mučení), s tím se tedy nijak ztotožnit nedalo. Z toho jsem pak nemohla ani usnout. Také bych asi neobsazovala hvězdného J. Dornana, určitě je stál spoustu peněz a na Jana Kubiše se ani moc nehodil. Ale o to víc byl charismatičtější C. Murphy jako Josef Gabčík. ()

Katarine 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla neskutečná podívaná. Vlastně bych moc ráda filmu udělila plné hodnocení nebýt té nechutně trapné závěrečné scény. Protože to, co se odehrávalo na plátně těsně před samotným atentátem, takový napínavý pocit jsem snad s žádným jiným filmem ještě nezažila. A to je co říct, když navíc víte, co se vlastně stane pak. Srdce mi bušilo tak, jako bych tam stála s nimi. Neskutečné. A závěrečné dobývání kostela, nebo předcházející scény s výslechy (vážně musí Ondřej Malý vždycky hrát takové svině?), opravdu bravurní filmařina. Překvapilo mě však, že i na svou roli poněkud přestárlá Aňa Geislerová rozhodně oplývala lepší angličtinou, než nadějná mladičká hvězdička Charlotte Le Bon, ta na svou kolegyni bohužel ještě překvapivěji nestačila ani herecky. Vychválit musím především Alenu Mihulovou a Tobyho Jonese, z jejichž projevu mi dokonce přejížděl mráz po zádech, v pozadí nezůstává ani v nedávné době objevený Václav Neužil v roli jednoho z atentátníků Josefa Valčíka, a v neposlední řadě samozřejmě dva hlavní představitelé, vždy okouzlující Cillian Murphy a pro mě neznámý Jamie Dornan, kterým jsem věřila vše, včetně toho našeho krásného českého slovíčka „kurva." Vynikající hudba veškerou atmosféru dotahovala k dokonalosti... Zkrátka takhle chválit bych mohla do nekonečna. Jestli tohle neposbírá téměř všechny České lvy, tak už nevím. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

KVIFF 2016 - Film, o kterém si myslím, že měl být pouze s českými herci. Neříkám, že by to dva hlavní představitelé nějak kazili, řekla bych, že své role zvládli skvěle, ale přeci jen mi vadila ta angličtina v českém příběhu. První polovina filmu je trochu rozpačitá, spousta tichých scén bez žádné akce, všechno se děje až po tom atentátu, kde se objevuje spousta emocí, napětí, střílení, bohužel pro film, se to objevuje moc pozdě. ()

johny89 

všechny recenze uživatele

Myslím, že až na zbytečnou scénu na konci, kdy Aňa Geislerová vystupuje z vodopádu byl film velice důstojným zobrazením toho, co se v operaci Anthropoid stalo. Podle některých komentářů zde na ČSFD jsem čekal nějakou hrůzu, ale ve skutečnosti kromě několika špatných dialogů, trochu kostrbaté angličtiny u některých postav a tuposti Němců při dobývání kostela bylo vše v pořádku. ()

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Jsem velice překvapený. Neřeším, jestli každý detail byl podle pravdy či ne, ale hodnotím zážitek. A ten mám obrovský. Příběh zaujal a dostal se mi pod kůži. A to se nepodaří každému filmu. Doslova jsem hltal každou minutu filmu, i když jsem věděl, jak to celé skončí. Navíc, to bylo zajímavé sledovat v angličtině. Doufám, že se tento příběh, díky tomuto filmu, dostane i do povědomí ostatním zemím. Doopravdy mistrovské dílo. ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Jak praví všichni: Češi to s tímhle filmem mají horší, protože jednak se na každé ZŠ učí masivní spoilery, a jednak by zasloužil dabing, protože směs native a české angličtiny je super divná -- hlavně ve scéně o tom, jak má Kubiš bezva přízvuk z Horních Chrapolusk, ale už jste ho desetkrát slyšeli shánět pana Oldzzzicha. Takže začátek takový pozvláštnější, ale jak se přestane mluvit, složí stenguny a jde se na věc, tak je to jízda, kdy na konci budete taky volat: "ˇČešiiii, uaaaaa, ratatatatatatata! Opálkooo, přebíjíííííím, ratatatatatata!!" ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Zatial najlepsie filmy rezisera Seana Ellisa je Cashback a Metro Manila, totot je vyslovene sklamanie. O druhej svetovej vojne existuju uz desiatky, mozno aj stovky ton materialu /kvalitna litaeratura/, tuna ide zaso atentat na uz znamu osobu. Prva polka je nudna , nic sa nedeje, s planym tempom a slabymi dialogmi. Potom sa cosi rozbehlo, ale mna to uz stihlo unudit, takze nestrhlo, nemalo cim. Keby ta prestrelka tam nebola, dam 2 spunty, takto vydalo na 45 % ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se vrátil z Anthropoidu od něhož jsem nic nečekal a byl jsem v podstatě nadšený. Tak nadšený, že jsem si položil otázku: viděl jsem stejný film jako kolegové odborní kritici? Ta vlna hejtů na toto protektorátní drama plná historických nepřesností, rozvláčné první poloviny a akčního finále je nepřehlédnutelná. A přesto.... první konverzační polovina není nudná. Historické nepřesnosti oproti jiným tématickým filmům, minimální. A akční finále přehledné a husí kůži nahánějící. Tohle si přesně film o Anthropoidu zasloužil. Takhle měl vypadat. Pocta mužům, kteří obětovali své životy pro boj proti totalitnímu systému s hákovým křížem uprostřed. Padli za vlast a jejich patriotismus je zde náležitě, ale nikoli kýčovitě oslaven. Hejtovat tento film můžete, ale neupřete, že se povedl lépe, než kterékoli válečné drama z posledních několika let z tuzemské produkce. Jediné nedávné srovnání s tímto dílem (u nás) vidím až u Marhoulova Tobruku, a to je pro mě také kvalitativní meta. 80% a velký palec nahoru. ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Film u mě zůstane ve stínu Atentátu, ale jako znovuoživení historické události a přiblížení nové vrstvě lidí sklízí úspěch a já ho můžu prohlásit za zdařený. Řemeslné kvality se během produkce zvládly pohlídat a příběhově uklouzne snímek pouze jedinkrát, ale i když je to v jednom z nejdůležitějších momentů, tak zbývá ještě dostatek času, aby se znovu postavil a příběh dovyprávěl se vztyčenou hlavou a bez kazící pachuti. A doufám, že Jamie Dornan nebude zaškatulkován kvůli jedné své roli, protože oplývá hereckým talentem. (Cinestar Jihlava) ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Byl jsem z toho neuvěřitelně rozpačitý, mělo to své momenty a na něco se dívalo krásně. Dornan překvapil a bavil mne víc než občas teatrální Murphy, i na něm byla víc vidět jazyková příprava. A ono vůbec kombinace angličtinářů snažících se mluvit českým přízvukem a českých herců mluvících toperně anglicky, to bylo neuvěřitelné WTF peklo. Stejně jako obsazení Geislerové, strašně jsem se za ní styděl. 5-6/10 ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

trošku sem se bál, jak s pro nás známým a citlivým tématem naloží hollywood a jsem rád,že výsledek i přes řadu nepřesností je víc než solidní.Sice bylo hodně zvláštní sledovat v originálním znění ty všemožné kombinace německé angličtiny,české angličtiny,anglické češtiny navíc v kombinaci s českými a všemožně skloňvanými jmény,ale ať už zpracování samotného atentátu,nebo hutná poslední půl hodina to celkem vynahrazují.Jak už bylo zmíněno,nepřesnosti se najdou,ale jinak dostala tahle událost (po zásluze) až překvapivě dobrý film,kterému nelze nepřát aby uspěl...70% ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Strašně moc vaty a šíleně trapná a špatně naroubovaná love story. Atentát samotný a jeho následky jsou dost uspěchané, film dost zachraňuje poslední půlhodinka. Škoda, chtělo to lepší scénář. V tomto případě by hraný dokument vyzněl lépe. Přesto jsem rád, že vznikl, jelikož filmů na toto téma není nikdy dost. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Konečně taky něco z českých luhů a hájů co nestačili amíci zprasit. Samozřejmě to má nějaké mouchy, ale s výsledkem jsem spokojen a po shlédnutí příjemně překvapen. 95% ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Začátek skvostně obsazenýho filmu je nadějnej,po dvaceti minutách se to ale dost zadrhává,jako by tvůrci čekali až dojde na atentát,moc se mluví,a málo děje.A tak mě vlastně pořádně bavila až ta druhá půlka,která je skvostná,a je to po dlouhý době film,kde národní hrdost neni prázdnej pojem,a pocity nenávisti a zvracení k druhý straně jasně v mejch očích ukazujou proč nemám rád němce,a rád mít nebudu.K filmu na Cinemaxu jenom dodám,že dabing je doslova děsnej,zní to všechno jako z průjezdu,bez pořádnejch ruchů,za to bych studiu nedal ani voschlou koblihu.60%. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Je mi líto, ale víc než 2* tomu prostě dát nemůžu. Líbí se mi příběh a některé herecké výkony, jenže, to je asi tak všechno. Na to, že je to silný příběh, tam bylo na mě málo emocí. Dále mě štve, že ačkoli se příběh odehrává v Československu, všichni všude mluví anglicky. Chápu, že to točil angličan, ale pak to prostě nepůsobí přirozeně a uvěřitelně. Dále mám problém s kamerou, já nevím, jestli to náhodou není Dogma, ale pochybuji o tom. Kamera se totiž kvrdlá i při naprosto obyčejném dialogu. A tady jsem se s tím nemohl smířit (jako třeba tady ) a bylo to čím dál tím otravnější. Do toho tu máme zběsilý střih, který otravuje stejně jako kamera. A ještě to má zdlouhavé pasáže, hlavně v první polovině. Je mi líto, rád bych dal víc, jenže to nejde. 2* jsou maximum. ()

Stallone 

všechny recenze uživatele

O historii projevuji velký zájem, takže jsem se mohl na film podívat okem odborníka. Atmosféra funguje, hlavní hrdinové sympaťáci. Cillian Murphy je pro své charisma pilířem snímku. Osobně bych doporučil lépe vykreslit okupovanou Prahu a charakteristiku postav. Když si uvědomím, že šlo o kluky v mém věku, klobouk dolů. Mrzí mě, že se ve filmu při závěrečné bitvě parašutistů o kryptu objevuje nesmysl o desítkách mrtvých.Naši parašutisté v kostele doložitelně zranili maximálně pět Němců. K dispozici měli pouze pistole ráže 6.35 a 7.65. Žádný samopal. Doporučuji lepší snímek Atentát (1964). Hodnotím jako mírné zklamání se solidními 3*. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

V moment, kdy jsem se dověděl o tomto filmu, tak jsem byl nadšen. Když jsem pak pomáhal s přípravou dobové techniky, byl jsem skoro v extázi (teda, ne že by to byla Bůh ví jaká pomoc, ale nevadí). Když se pak část té technicky ve filmu neobjevila, tak jsem to překousl (byla to ta, na které jsme nejvíce dělali). Do kina jsem se nedostal, ačkoliv jsem chtěl. A to dost. Ovšem možná to tak bylo lepší. Možná, že jsou některé scény věrně zrekonstruovány, což asi jsou a ty jsou vážně skvělé. A pak přijdou scény, kdy se člověk nestaví divit. Navíc filmu schází nějaký náboj, pořád se o něčem mluví, pak přijde atentát, pak se zase mluví a závěrečná přestřelka to prostě nezachrání. Ale i přesto všechno jsem rád, že se o tom vznikají filmy, že se o tom mluví. Na takovéto události prostě nesmíme zapomínat! ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Dvě věci mi vadily - asi půlhodina zbytečných keců a czenglish doplněná českými jmény vyslovovanými v angličtině, to byl děs. Zbytek je parádní napínavý film se skvělými herci a excelentní režií (Metro Manila potvrzeno - Ellis je výjimečný režisér) s perfektní závěrečnou scénou v kostele. 80% ()

Související novinky

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

24.04.2017

Produkční dům Davida Ondříčka Lucky Man Films má za sebou práci na celovečerních trhácích, jako jsou Samotáři, Jedna ruka netleská nebo Anthropoid. Novinkou v už tak pestrém portfoliu je seriál… (více)

24. Český lev - výsledky

24. Český lev - výsledky

04.03.2017

Filmovým králem Českých lvů za rok 2016 se stal film Masaryk, který si odnesl rekordních 12 lvů. Tento film ovládl naprosto dominantně předávání Českých lvů za rok 2016. Ambiciozní film Anthropoid… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

51. MFF Karlovy Vary

51. MFF Karlovy Vary

09.07.2016

51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlednout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 tisíc… (více)

Reklama

Reklama