Reklama

Reklama

Snímek Anthropoid vychází z výjimečného skutečného příběhu vojenské operace za druhé světové války, jejímž cílem byl atentát na obergruppenführera SS Reinharda Heydricha. Heydrich byl po Hitlerovi a Himmlerovi třetím nejvýznamnějším mužem Třetí říše, hlavním strůjcem Konečného řešení a vůdcem nacistických okupačních sil v Československu. Vražedná a brutální vláda tohoto muže, přezdívaného "pražský řezník", přiměla spojenecké síly v Londýně k naplánování přísně tajné mise s kódovým označením Operace Anthropoid, která se měla navždy zapsat do historie... Film sleduje osudy dvou vojáků českého zahraničního odboje, Josefa Gabčíka (Cillian Murphy) a Jana Kubiše (Jamie Dornan), kteří provedou v prosinci 1941 výsadek do své okupované vlasti. Vybaveni jen omezeným množstvím informací a minimální výstrojí musejí v nacisty okupovaném a uzavřeném městě přijít na způsob, jak spáchat atentát na Heydricha, muže, kterého řada lidí vnímala jako Hitlerova přirozeného pokračovatele a nástupce. (Falcon)

(více)

Zajímavosti (62)

  • Do českých kin na film přišlo 186 tisíc diváků, kteří v pokladnách nechali 20,9 milionu korun. Dle dostupných údajů činily celosvětové tržby v přepočtu na americké dolary 5,1 milionu. (NIRO)
  • Lenka Fafková (Aňa Geislerová) a Marie Kovárníková (Charlotte Le Bon) nebyly zdaleka jedinými láskami Jozefa Gabčíka (Cillian Murphy) a Jana Kubiše (Jamie Dornan). Oba muži měli hned několik známostí zároveň a nezřídka jim i slibovali manželství. K dalším známým partnerkám atentátníků patřily mladičké sestry Ellisonovy v Anglii, vdova Anna Malinová v Praze a Marie Žilanová v Plzni. Lenka a Marie jsou jakousi směsicí těchto žen. (Candice)
  • V úvodu filmu se objevuje text knihy "Rozina sebranec" českého spisovatele Zikmunda Wintera. Podle této knihy také probíhá šifrování zpráv. (black.crow)
  • Alena Mihulová (Marie Moravcová) dostala roli ve filmu pod podmínkou, že se naučí lépe anglicky. (Duoscop)
  • Celosvětová premiéra proběhla 1. července 2016 na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. (BMW12)
  • Jako hlavní historický poradce působil u filmu Zdeněk Špitálník z Vojenského historického ústavu. Spolu s ním byl odborným poradcem i Pavel Kmoch, historik a spisovatel. (Duoscop)
  • Když před kostel vynesli k identifikaci mrtvé parašutisty, byl přítomen i Vlastimil "Áťa" Moravec (Bill Milner), nikoli pouze Čurda (Jiří Šimek). Áťa by syn manželů Moravcových, kteří patřili k nejbližším podporovatelům parašutistů. V jejich bytě se scházeli jak parašutisté, tak zástupci českého odboje. Při několikahodinovém "zostřeném výslechu" na gestapu pravděpodobně vyzradil, kde se skrývají atentátníci. (ČSFD)
  • Josef Valčík (Václav Neužil ml.) měl při posledním boji v kryptě knírek a vlasy obarvené na černo, nebyly tudíž světlé jako ve filmu. Vlasy si nechal obarvit už o Velikonocích 1942, kdy byl navštívit svou rodinu na Valašsku. (ČSFD)
  • Kubiš (Jamie Dornan) s Gabčíkem (Cillian Murphy) kvůli navigační chybě seskočili u obce Nehvizdy ve středních Čechách. Původně měli seskočit u Ejpovic u Plzně, vzdálených 100 km od Nehvizd. Ve filmu seskočí 30 km od Prahy. (AnnaDiCaprio)
  • Jana Kubiše (Jamie Dornan) ve skutečnosti zranil granát nad levým okem. Ve filmu nic takového není. (AnnaDiCaprio)
  • Scény z krypty chrámu sv. Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici se točily v její věrné kopii, postavené na Barrandově. (sibuk)
  • Při obléhání a útoku na chrám sv. Cyrila a Metoděje jsou němečtí vojáci vybaveni samopaly MP28/II a MP40, puškami Karabiner 98k, kulomety MG34 a granáty Model 24 Stielhandgranate. Jeden ze členů odporu používal pistoli Frommer Stop a jeden z důstojníků gestapa dvouhlavňovou brokovnici Remington Spartan. Jan Kubiš (Jamie Dornan) použil pro atentát speciálně upravený protitankový granát vz. 73 Mk. (Maulincio)
  • Jan Kubiš (Jamie Dornan) použil pro atentát speciálně upravený protitankový granát No. 73 Mk. I. (Maulincio)
  • Celá scéna z úvodu filmu, v níž jsou parašutisté hned po seskoku zrazeni místními (hajný, u nějž najdou útočiště, je chce po telefonu udat Němcům), je fiktivní. "S režisérem Seanem Ellisem jsme tento úvod hodně řešili a snažili se mu jej vymluvit. Jeho záměrem nicméně bylo ukázat, že parašutisté se vrátili do úplně jiné země, než kterou opustili, že si nemůžou být ničím jistí,“ řekl odborný poradce Zdeněk Špitálník. (Franta)
  • Místo, kde Gabčík (Cillian Murphy) fotí Lenku (Anna Geislerová), je tramvajový vratný trojúhelník Zvonařka, poslední tramvajová konečná svého druhu v Praze. Lokaci americkým filmařům doporučil David Ondříček, jenž se podílel na produkci Anthropoidu a sám zde například točil scény k vlastním filmům Ve stínu (2012) a Samotáři (2000). Na Zvonařku byla situována i kancelář Leeevně.cz ze sitcomu Marta a Věra (od r. 2014). (Šéfik)

Související novinky

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

24.04.2017

Produkční dům Davida Ondříčka Lucky Man Films má za sebou práci na celovečerních trhácích, jako jsou Samotáři, Jedna ruka netleská nebo Anthropoid. Novinkou v už tak pestrém portfoliu je seriál… (více)

24. Český lev - výsledky

24. Český lev - výsledky

04.03.2017

Filmovým králem Českých lvů za rok 2016 se stal film Masaryk, který si odnesl rekordních 12 lvů. Tento film ovládl naprosto dominantně předávání Českých lvů za rok 2016. Ambiciozní film Anthropoid… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

51. MFF Karlovy Vary

51. MFF Karlovy Vary

09.07.2016

51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlednout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 tisíc… (více)

Reklama

Reklama