Reklama

Reklama

Dolores Claiborneová

  • Česko Podezřelá (více)
Trailer 2

VOD (1)

Dolores Claibornová pracuje jako služka na ostrově Maine. Jednoho dne, její paní, Vera Donovanová spadne ze schodů a těžce se zraní. Když do domu přichází pošťák, nachází Dolores, jak napřahuje kuchyňský váleček a chce udeřit ležící Veru. Zastaví ji, ale přivolaná policie konstatuje ženinu smrt. Ambiciózní novinářka Selena St. Georgesová dostává zprávu, že je její matka podezřelá z vraždy... (Nova Cinema)

(více)

Recenze (177)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Dramatická studie dlouhodobě napjatého vztahu mezi matkou a dcerou, který prochází další zatěžkávací zkouškou poté, co matka byla obviněna z vraždy ženy, u níž pracovala jako hospodyně. Stephen King uměl psát nejen skvělé horory, ale i dramata (viz Vykoupení z věznice Shawshank nebo Zelená míle). Tohle je taky skvělý film a Kathy Batesová opět dokazuje, že je to Paní Herečka. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $24,361,867Tržby Celosvetovo $46,361,867║ tak knihy od Stephena Kinga pretavené vo filmové umenie sú prevažne sústo a tento prípad to len potvrdzuje, výborné herecké výkony, dusná atmosféra necháva za sebou výborný filmový zážitok, plusom réžia aj kamera /80%/ ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Lenže ak človek padá, nepadne zo dňa na deň. Padá v priebehu rokov." Strhujúca filmová adaptácia pravdupovediac nie najgeniálnejšej novely Stephena Kinga. Snímka divákom predstavuje jednu z najsilnejších ženských hrdiniek americkej kinematografie a zároveň sa jedná o akési "ospravedlnenie" pre fenomenálne úžasnú a jedinečnú Kathy Bates, ktorá v predchádzajúcej kingovke Misery nesmie zomrieť dostala takú sku*venú rolu, že by z toho jednému zliezla koža z tváre. Tentokrát sa predstavuje ako Dolores - týraná, no napriek tomu (alebo práve preto?) mimoriadne silná žena, ktorá za žiadnych okolností nedopustí, aby dobehol rovnaký osud aj jej dospievajúcu dcéru Selenu. Fascinujúca mainská sychravá atmosféra (to more!) a výborné herecké výkony. Okrem parádnej Kathy Bates fenomenálne mrazivo-desivá Judy Parfitt, ale od veci prekvapivo nie sú ani ničomný úbožiak David Strathairn, odporne posadnutý Christopher Plummer (ktorý ale, keď sa to tak vezme, hrá najkladnejšiu postavu v celom filme!), Bob Gunton v dojemnom (ak vezmeme do úvahy to, čo postváral vo Vykúpení z väznice Shawshank) cameu, krehká bábika Jennifer Jason Leigh ako keby čakajúca na poslednú ranu od života a v neposlednom rade aj milý John C. Reilly. K tomu nezabudnuteľné scény (v banke, na trajekte, s valčekom v ruke...) a veľmi silná neprikrášlená myšlienka o tom, že matky za istých okolností môžu (musia) byť najväčšie suky na svete. Jedna z mojich najobľúbenejších filmových kingoviek s vizuálne podmanivou spracovaním zatmením slnka. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Naprosto vynikající snímek.Hudba Dannyho Elfmana je vynikající a skvěle funguje společně s obrazem.JE to jedna z nejlepších adaptací Kinogova románu. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Kingovské adaptace, s výjimkou Osvícení, se nedokáží zbavit jisté popcornovosti, jednoznačnosti a lineárnosti, což škodí i Dolores. Stejně jako v případě Misery ale táhle výsledek nahoru obsazení v čele s Kathy Bates. 4 a 1/2 ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Působivé drama o bolestném vztahu matky a dcery, způsobeném dávnými zlými skutky a oživeném okolnostmi vynuceným návratem domů... Drama o dlouhém trápení a marné snaze zapomenout, ale i o smíření a o blízkosti a důvěře, tolik potřebných pro nápravu věcí minulých... J.J.L. v roli neurotické dcery (která ve své snaze utéct před minulostí musí tuto v sobě stále popírat a točí se tak v bludném kruhu marného přežívání, depresí, prášků a zpackaných vztahů) je prostě skvělá, přes spoustu vykřičených slov a výčitek stačí jeden pohled jejích bolestných kalných očí a kdesi v hloubce vás zamrazí, K.B. v roli trpící a trpělivé matky (byť formálně v hlavní roli ;-) jí pak skvěle sekunduje a celý příběh působivě dokresluje zasazení do prostředí malé komunity kdesi na ostrově u pobřeží Nového Skotska na východě USA, ze kterého je tak těžko uniknout a stejně tak se i nakonec vrátit. Tohle je prostě jeden z té dlouhé řady vynikajících amerických filmů, kdy silný příběh (na motivy románu S.Kinga) je podaný umírněnou, ale filmařsky brilantní formou, s vynikajícím scénářem i hereckými výkony (nejen v hlavních rolích), u kterého i nakonec bez výhrad příjmete ten >šťastný konec s rozhřešením< ... ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Stephen King je sice považovaný v dobrém smyslu slova za krále knižní komerce a řada jeho titulů oprávněně patří k bestsellerům, při velké nadprodukci jeho próz je ale nevyhnutelně podepsaný pod řadou průměrných kousků a navíc je pro filmy natáčené podle jeho předloh typické, že chtějí maximálně vytěžit divácký efekt a jsou pod nimi často podepsáni mizerní řemeslníci, takže je potřeba k podobným kouskům přistupovat s velkou dávkou opatrnosti. Dolores naštěstí patří k těm lepším, možná nejlepším případům kingovských adaptací. Především díky výbornému castingu, kdy Kathy Bates a Jennifer Jason Leigh odvádějí v rolích matky a psychicky nevyrovnané dcery maximum a Christopher Plummer coby vyšetřovatel prahnoucí po pomstě jim zdárně sekunduje. King tentokrát nepotřebuje žádné mysteriózní berličky, aby rozehrál hru plnou temných tónů a do posledního momentu nechávající diváka tápat, na čí straně je pravda, a kolik lidských životů má Dolores vlastně na svědomí. Dolores Claiborne je morálně nejednoznačné drama, které nutí diváka k zamyšlení a které doznívá ještě dlouho poté, co skončí titulky. Celkový dojem: 85 %. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Skvostné. Týmto prívlastkom by sa dal označiť nejeden faktor tohto filmu. Celé je to predovšetkým o hercoch, ktorí predviedli naozaj krvopotné herecké vystúpenie. Kathy Bates je pani pľacu od začiatku do konca (oscarová nominácia sa asi stratila v bermudskom trojuholníku), záverečný výstup Jennifer Jason Leigh som sledoval s otvorenými ústami a David Strathairn si užíval najmä opilecké scény. Príbeh postavený na banálnej pointe je podľa Kinga a následne budúceho oscarového scenáristu postavený na hlavu, prekrútený odpredu dozadu a potom naspäť, aby dal následne filmu dokonalý tvar a súhru. Pointa je postupne známa prakticky od stredu filmu, no príbeh má stále čím prekvapiť. Atmosferické napätie sa ženie k divákovi počas celého filmu, nudy, či slabšieho miesta sa nedočkáte a niektoré scény sa mi naozaj asi vryjú po kožu, dokonca nechýbajú ani podarené brutálne hlášky. 95%. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Další z mnoha kvalitně zfilmovaných románů Stephena Kinga s působivě tíživou atmosférou, pochmurnými exteriéry a zvláštními existencemi. Skvělý casting, ve kterém dominuje těžko překonatelná Kathy Bates, spletitý, dobře uchopený scénář a místy téměř hororové momenty (podobné Misery), které ještě umocňuje skvělá práce se světlem a kamerou. Málo znamý thriller, který zřejmě tak trochu visí v závěsu známějších, ikoničtějších a divácky lépe přijatých "Kingovin" typu Shawshank, či Green Mile. Dolores Claiborne je však v mnoha ohledech neméně působivá záležitost. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Taylor Hackford je přesně tím režisérem, jehož jméno si někde vzadu vybavujeme, ale k žádnému snímku ho nedokážeme hned přiřadit. Přitom stojí za Ďáblovým advokátem nebo životopisným Rayem. A také za tímhle nenápadným dramatem, kterak jeden pijan doplatí na to, že svou manželku neustále pošlapával. I když primárně tvůrci cílí na smrt panovačné a puntičkářské majitelky letního sídla, ve kterém hlavní hrdinka Dolores pracuje jako služebná. Záhy svůj záběr překlopí k bolestnému vztahu matky s dcerou, který se rozpadl už kdysi dávno. Jenže okolnosti dceru, která se roky točí v kruhu, donutí vrátit se domů. Pomocí pozvolna dávkovaných flashbacků se dozvíme, co napjatý vztah způsobilo. Tým kolem Hackforda sází na silnou knižní předlohu, dusnou atmosféru a zejména herecké výkony, mezi kterými přeci jenom vyčnívá skvělá Kathy Bates. Možná škoda, že se na tohohle Kinga trochu zapomíná. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Kniha sa hneď po prečítaní dostala medzi moje top kingovky, preto som prvú tretinu filmu znášala dosť ťažko. Spôsob dramatizácie predlohy sa mi nepáčil, neurotická Selena ma iritovala... ale postupne som si zvykla. Niekedy mi vadí, že scenáristi násilím menia optiku aj zbytočne pridávajú teátro tam, kde netreba - pre mňa osobne bol príbeh Dolores Claibornovej bezchybne pripravený na spracovanie už tak, ako ho napísal King. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Dolores Claiborneová" je zhruba 220 stranový román, ktorý napísal v priebehu rokov 1989 až 1992 americký spisovateľ Stephen King. Kniha vyšla v roku 1993 a o dva roky neskôr sa dočkala filmového spracovania. Réžie sa ujal Taylor Hackford. Do hlavnej, titulnej úlohy obsadil herečku Kathy Bates. Táto dáma sa už raz pred tým objavila v hlavnej roli v adaptácii románu Stephena Kinga. Vo filme "Misery nechce zomrieť" stvárnila úchvatným spôsobom psychicky narušenú a nebezpečnú zdravotnú sestru Annie Wilkinsovú. Jej herecký výkon bol vtedy odmenený Oscarom. Ja by som jej bez mihnutia oka dal ďalšiu sošku i za to ako zahrala Dolores Clainborneovú. Opäť predviedla herectvo z ktorého naskakujú zimomriavky. No nie len kvôli nej si tento titul zaslúži plné hodnotenie. Je to jedno z najlepších a najkvalitnejších filmových spracovaní Kingovej literárnej predlohy. Perfektný psychologický thriller. ***** ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Někdy žene nezbývá nic jiného, než být mrcha..." Trailer zdobili prívlastky ako "veľkolepý" a "best film of the year" a to ma fakt navnadilo. Meno T. Hackford malo a má zvuk. Film spustí hlavnú zápletku hneď od úvodu a postupne mi padala sánka čoraz viac... Kurva, to je šialene dobrý film, hovorím si, ako to, že som na neho natrafil až teraz??? Bol som v tom, že všetko zásadné som už videl. Výkon K. Bates je úžasný, nezabudnuteľný a doslova oscarový. Keby som mohol tak jej toho oscara predám osobne! Film je jedna parádna jazda, ktorá chytí a nepustí. Scény K. Bates s ožratým mužom, ktorého tiež výborne zahral D. Strathaim sú nezabudnuteľné. Na film som myslel aj týždeň po zhliadnutí a vážne som rozmýšľal, ktorý film obetujem, aby som Dolores dostal do svojej "top 10". Úžasný, adrenalínový film, ktorý ma rozobral úplne na súčiastky. Doporučujem všetkým! Päť hviezd žiariacich ako diamanty! 100%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Je potešujúce zistiť, že skvelý film podľa Kinga dokáže natočiť aj niekto iný než Darabont, Reiner , Singer a Kubrick. Hackford za nimi síce trochu zaostáva ale aj tak tu vznikla výborná rodinná dráma s prvkami thrilleru a ďalší herecký koncert Kathy Bates. Škoda, že je ten film tak zabudnutý 8/10 ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že jsem četla vynikající knižní předlohu, nemohu se připojit k převážně spokojeným divákům. Film je prostě zkratkovitý, nejde do hloubky, chybí v něm ta detailně propracovaná psychologie postav... Kdepak, skvělé knížce film nesahá ani po kolena, nabízí jen průměrné drama. 60% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

,,Ženská musí být občas v životě mrcha..." D.C. je jednou z mála (asi pěti) knih, které jsem od S.Kinga nečetl. Ba je to horší, kdysi dávno jsem se do ní pustil, ale odložil ji a už nedočetl. Snad i proto jsem odkládal film, co se ukázal být skvělým psychologickým dramatem. Herecký koncert hvězd, filmařsky precizní snímek a jako třešnička i solidní dabing (i když by mi titulky nevadily). Oscarová Batesová si dokáže získat diváka (a oprostit se od své sadistické Annie Wilkisové), zatímco Ch.Plummer je úlisný had s baziliščíma očima. Jak se postupně ukáže, nejde ani tak o V.Donovanovou, u níž Dolores sloužila, jako o vyřešení jedné dávné vraždy... Výborných filmů podle Kinga je hrstka, tenhle, jak se mi zdá, bude patřit mezi ně. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

"Sometimes, Dolores... sometimes, you have to be a high-riding bitch to survive. Sometimes, being a bitch is all a woman has to hang onto." ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Zase jednou jsem musel jen v úctě smeknout. Drama, psychologická hloubka, napětí, tajemství, zajímavě vyprávěný příběh, všechno jsem tu našel, včetně skvělých hereckých výkonů. Režisér vede příběh v několika časových rovinách, ovšem nikoliv proto, aby se předváděl, ale pokorně vše podřizuje stavbě příběhou a současně jeho srozumitelnosti. Během minuty se dvakrát přenese o několik let zpátky a zase zpět do současnosti, aniž to divákovi cukne okem. Opravdové pochutnání. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Za poslednú dobu pre mňa jedna z najlepších drám a určite jedna z najlepších Kingovských adaptácií. Som v šoku z toho, ako niečo tak jednoduché, tak priamočiare, môže byť tak hutné, tak ťaživé a tak geniálne. Studený filter farieb v obraze prítomnosti dejovej linky tu ostro kontrastuje s tým teplým z minulosti, čo považujem za perfektnú pomôcku na dosiahnutie uceleného obrazu, ľahkú orientáciu v príbehu a emotívne zvýraznenie už aj tak veľmi veľkého dramatického náboja. Ide o príbeh dvoch ťažko skúšaných žien (matka a dcéra), ktorý postupne odkrýva desivé udalosti a dramatickým spôsobom sa odmotáva klbko súvislostí, kde nič nie je tak ako sa na prvý pohľad zdá. Koniec príbehu ma emotívne zrazil na kolená. Jednoducho úžasné dielo, veľkolepá dráma par excelance. ()

Reklama

Reklama