Reklama

Reklama

Důstojník a džentlmen

  • Česko Důstojník a gentleman (více)
Trailer

Obsahy(1)

Je bez práce a přihlásí se do armády. Pak se zamiluje do krásné Pauly. Zack Mayo (Richard Gere) přichází do školy pro důstojnické uchazeče s touhou stát se námořním pilotem. Instruktoři nováčky varují, aby si nic nezačínali s místními dívkami, které se chtějí za každou cenu stát důstojnickými ženami. I přes tato varování se Zack do jedné z nich zamiluje (Debra Wingerová). Během 13 týdnů speciálního výcviku se naučí disciplíně, lásce a přátelství. (ALFA VIDEO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (54)

Jordan 

všechny recenze uživatele

uznávam, že scenár nebol blbý, neboli tam až tak veľmi stupídne dialógy a aj snaha vykresliť charaktery neostala len pri snahe takže by sa globálne dalo povedať, že po technickej stránke (technická stránka scenára, réžia a podobne) je to vcelku priemerný film, ktorý nie je nijak extra ale ani neupadá niekde hlboko do bažín zlých filmov, lenže je tu jeden problém: stupídna gíčovitá otrepaná gumovačka mozgov vhodná maximálne tak pre americké opustené paničky túžiace po romantike. Neodsudzujem nikoho, komu sa ten film páčil, kto ho pokladá za dobrý alebo dokonca svoj obľúbený - pretože jednoducho iba naletel. Ja odsudzujem tvorcov, že takú stupiditu bez zymslu dokázali natočiť. Zbierka najväčších trápnych klišé a gíčov, ktorú nezachraňuje ani celkopm dobrý Louis Gossett Jr. či pekná Debra. Aký môže mať pre mňa zmysel pozerať dve hodiny na tupú americkú gumu, ktorá sa prihlási dobrovoľne do armády, v ktorej ho buzerujú no on aj tak "zvíťazí" nad sebou a všetko je tutti frutti percfecto. Ešte aj ten obesený Sid je prvok, ktorý tam musí byť, pretože to je presná osnova amerického dokonalého movie, ktorý získa pár oscarov za vedľajšie úlohy a pesničku, má pár začínajúcich hviezd ktoré budú neskôr riadne hviezdiská a vytlačí slzy nejednej slečinke z fabriky. Takže čo na tom, že existujú technicky horšie a odfláknutejšie filmy, keď pri takejto sentimentálnej obúchanej zlátanine mi idú nervy prasknúť !? ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších výcvikovek co jsem viděl. Sice obsahuje veškeré klisé (i na čištění schodů zubním kartáčkem dojde) i romanci, ale také skvělé herecké výkony, překvapivě i Richarda Gera a hlavně Davida Keitha a Louise Gosseta jr. Ve finále se film mění na docela drsné drama se smutným koncem. Hodně dobrý film. EDIT 2024: Na povrchu výcvikovka plné klišé, kýče a propagandy o tom jak armáda udělala ze zmetka chlapa. Pod povrchem je ale více. Důstojník z nočních můr je sice v jádru slušnej, ale umí být zmrd (zasloužený Oskar pro Gossetta). Vztahy povrchních cvičenců a místních holek z fabriky se v tom vedlejším případě hodně nečekaně otočí a skončí tragicky. A hlavní hrdina je sice bezcharakterný sobecký hajzlík, ale s jeho minulostí se nedivím a jeho změna probíhá uvěřitelně celý film. A táhne ho fyzicky i herecky neskutečný Gere, kterého jsem snad nikdy neviděl hrát s takovým nasazením. K tomu jeden z největších hitů roku 1982 a nejkrásnější Cockerova písnička Up Where We Belong, která toho Oskara získala zaslouženě (i když já bych ho ještě radši viděl u Eye of the Tiger). Pořád silné 4*. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Aneb jak se vzpurný floutek ve škole pro uchazeče na námořní piloty naučil disciplíně a ještě se u toho zabouchnul. Hlavním tahákem je vedle slušné atmosféry 80. let bezpochyby přesvědčivý Richard Gere, herecky ho nicméně zastiňuje velící důstojník a oscarový Louis Gossett, Jr. Třetí v řadě je pak solidní Debra Winger, nicméně ten přísun hereckých nominací úplně nechápu. Ve výsledku nás může těšit, že snímek, který po svém uvedení zaznamenal neobyčejný komerční úspěch, definitivně potvrdil slibnou budoucnost Richarda Gerea (ten chlap snad vůbec nestárne), celkově mu ale chybí zapamatovatelnější momenty, místy je strnulý, chybí mu energie i tempo. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Ak by som bol urputný hľadač hollywoodskeho klišé, toto by bola pre mňa zlatá baňa. Príbeh outsidera, ktorý šťastie našiel. Ale...film má neskonalé kúzlo, určitú naivitu, ktorej môžete podľahnúť a hlavne je z čias, keď sa nepreberali politicky korektné veci a dej bol presne prispôsobený dobe a ľudom, kdežto dnes sa každý preteká v tom, kto bude viac naklonený na tú, či onakú stranu. Stačí byť naklonený k tým pravým divákom, ktorý sledujú film a nie tí, ktorí v ňom hľadajú potencionálnu špinu, aby mohli do sveta vykrikovať vymyslené avantúry. ()

danecek24 

všechny recenze uživatele

40. Zlatý Glóbus za rok 1982 - cena (2) - *Nejlepší herec ve vedlejší roli - Louis Gossett Jr., *Nejlepší filmová píseň - "Up Where We Belong" - Hudba Jack Nitzsche, Buffy Sainte-Marie, text Wilbur Jennings + nominace (6) - Nejlepší film (drama), Nejlepší herečka (drama) - Debra Winger, Nejlepší herec (drama) - Richard Gere, Nejlepší herec ve vedlejší roli - David Keith, Objev roku (herečka) - Lisa Blount, Objev roku (herec) - David Keith ()

Galerie (101)

Související novinky

Remake Hvězdné pěchoty upustí od satiry

Remake Hvězdné pěchoty upustí od satiry

06.01.2014

Paul Verhoeven dal světu trojici výjimečných akčňáků – Total Recall, RoboCopa a Hvězdnou pěchotu -, které díky kombinaci satirického nadhledu a brutální akce těžko někdy upadnou v zapomnění. Bohužel… (více)

Reklama

Reklama