Reklama

Reklama

Praha vs. prachy

(pořad)
Publicistický
Česko, 2015, 10 min

Režie:

Janek Rubeš

Kamera:

Markus Krug

Účinkují:

Janek Rubeš
(další profese)

Obsahy(1)

Tak dlouho Janka Rubeše štvalo, co se v Praze děje, až vzal do ruky kameru a šel natočit ty největší nekalosti, které se v ní odehrávají. (StreamCZ)

Recenze (59)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ono ani není tak šokující, že a jak taxikáři turisty okrádají a ani příliš nepřekvapí, že magistrát či MP nemají žádné páky s nimi zatočit. To jsou fakta, která jsou nám známá a bohužel nad nimi leckdy mávneme rukou. Ale co mi hlava nebere je skutečnost, že předseda taxikářských odborů se v klidu na kameru přizná, že krade a dává všem na vědomí, že v tom hodlá pokračovat a absolutně nemá strach, že by se mu mohlo něco stát. A to se nejedná o žádnou skrytou kameru, ale o regulérní rozhovor, se kterým souhlasil V Domě odborů. Ta arogance by jednoho dokázala vytočit do běla. To samé se dá říct o jeho pokřiveném pohledu na spravedlnost, kdy svojí kriminální činnost považuje vlastně za spravedlivou, protože "to auto něco stálo". To by jeden blil. Každopádně Janek Rubeš všem těm televizním rádoby reportérům ukazuje, jak se dělá investigativní žurnalistika. 100% ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Pokud se v tomto roce objevil jeden český dokument, který stojí za vidění, je to série Praha vs. prachy na Streamu. Janek Rubeš možná není stoprocentně pohotovej a výřečnej moderátor, ale dohání to minimálně osobní statečností a chutí věnovat se palčivýmu tématu. O tom, jak hrozně zlý to je, svědčí nejenom množství důkazního materiálu, který se dokumentaristům podařilo do dvanácti kratičkých epizod nasbírat, ale hlavně ochota podvodníků mluvit na kameru, otevřeně vyhrožovat a zastrašovat, protože ví, že se jich stejně nikdo nedotkne. Takovej pocit těžkomyslnosti jsem už dlouho nezažil. Jednání taxikářské sítě je tak organizované a zároveň otevřeně zločinné, že se pro ně hodí jen jedno označení - mafie. Policie je zjevně zčásti uplacená, zčásti lakonická a ta hrstka povolaných, kteří aspoň něco dělají, nemá vlastně stejně žádné pravomoci (udílení dvoustovkových pokut je očividnej nonsens ve chvíli, kdy taxikář vydělá na podvodným ritu kolem pěti stovek). Vrcholem je pak Krnáčová, který kluci z týmu neudělali dost přesný notičky na to, aby mohla aspoň předstírat, že "nekecá a maká", takže se tváří zmateně a neurčitě blekotá, že "něco vymyslí" a její mluvčí mezitím ztrapňuje dokumentaristy, aby jí kryl záda. ()

Reklama

Mimomisu 

všechny recenze uživatele

tak od tretiho dilu mam ne uplne prijemne mrazeni v zadech, ze tenhle porad nahle skonci, az autora reportazi najdou mrtvyho ve skarpe. Coz teda asi znamena, ze to, co dela, dela dobre. Nebyt jeho tendenci nekdy prilis tlacit na pilu sam lehce prekrucovat fakta a navadet (Praha vs. Krnacova), bylo by to za plnych pet ()

Prometheus69 

všechny recenze uživatele

CZrejpalové.. opět vracejí úder. Já teda nevim, ale čekal jsem víc.... Tohle mi spíš přijde jako by si snat brali nějaké díško. Což by se v rize Čecháčkovském smyšlení dálo celkem pochopit. Vzhledem k tomu jak cizinci berou naše drobné... myšleno po 3 místnou částku. :] V podstatě mají pravdu obě dvě strany... z přihlednutím toho že když KURVA někam jedu do ciziny tak si aspoň našprtám základy... Jako když naopak pojede čecháček někam... to aby se ušprechtil. Proč by jsme se měli zastávat cizinců když jsou uplně pitomí a tenhle fakt prostě ignorují! Což dokonale dokazuje právě tento pořat. Dobře jim tak. Až natočí něco kde okrádají i české turisty pak se za postavim... jako že ty 2táci už byli celkem přes čáru. Dobře: Nasrat Prahu! Dobře on! XD No a myšlenka závěrem: NEJSOU VÁM VÁŽNĚ TROCHU DIVNÝ TY ČÁSTKY A KILOMETRY? Tak nízký? O_o ()

MartinTerran 

všechny recenze uživatele

Ti pražští taxikáři to je taková verbež až hrůza (samozřejmě ne všichni). Řekli si, když všichni okolo kradou, tak proč ne my! A to se jim to jezdí a účtuje když policie ani magistrát nemá pořádný způsob jak je účinně potrestat a ve většině případů ani je nechce potrestat, protože úředníci jsou od nich podplacení. Je sice pravda, že ty maximální sazby od magistrátu jsou staré a nejsou aktualizované, takže kdyby si trochu přirazili nic neřeknu, ale oni to přehánějí. Abych to shrnul dobrý dokument, který vám aspoň trochu přiblíží jak to v tom "pražským taxíkářským podsvětí" chodí. Hodnocení: 87/100 ()

Galerie (16)

Zajímavosti (8)

  • Za drogy, taxíky a pokuty utratili autoři během natáčení desítky tisíc korun. (StreamCZ)
  • Na některé taxikáře v reportážích se udájně vztahovala amnestie, kterou udělil prezident Klaus. (janekrubes)
  • Natáčení probíhalo v centru Prahy od března 2014. (janekrubes)

Reklama

Reklama