Reklama

Reklama

First They Killed My Father

  • USA First They Killed My Father: A Daughter of Cambodia Remembers
Trailer

VOD (1)

Recenze (22)

emma53 

všechny recenze uživatele

Zřejmě bych Angelině vytkla tak dlouhou stopáž, myslím, že to šlo trochu prostříhat. Na druhou stranu jsem přemýšlela, jestli to nechtěla tak trošilinku zdokumentovat pro svého adoptovaného syna, který je právě z Kambodže. Kdo ví? Rozhodně to muselo být příšerné žít v takových podmínkách, vidět kolem sebe mrtvoly a mrtvoly. Pracovat v nelidských podmínkách a jídla mít jak pro mravence. Jistou účelovost jsem tam viděla, ale myslím, že Angelina má našlápnuto na režijní stoličku solidně. ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

Obyčejný mainstreamový divák, kterému imponuje Spielbergova válečná navoněnost a nablýskanost, bezpochyby ocení obdobný přístup i u jeho bezprsé kolegyně Angeliny. Jakožto znalec působivé knižní předlohy jsem od adaptace očekával sugestivní vyobrazení duševní beznaděje malé Loung Ung během krutovlády Rudých Khmérů, jenže snímek First They Killed My Father má mnohem blíže k pofidérní kompilaci artových záběrů. Kamera mnohdy poletuje vzduchem s motýlí elegancí, v důsledku čehož vyšumí do ztracena naléhavost dané látky. Snaha o nahlížení událostí dětskou perspektivou skončila rovněž katastrofálně. Počet dialogů lze spočítat na prstech jedné ruky a jejich trivialitu raději ani nezmiňuji. Představitelka hlavní role Sareum Srey Moch navíc neovládá žádné herecké polohy, takže všechny okolní hrůzy pozoruje naprosto nezúčastněně, s kamennou tváří. Její příběh bohužel diváka nechá zcela chladným a vzhledem k nekonečné stopáži tak doporučuji snímek sledovat výhradně s konvicí zeleného čaje. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Angelina Jolie si v posledních letech hraje na režisérku, až nyní se jí ale může skutečně nazývat. "First They Killed My Father" je příběh tří sourozenců (dětí), snažící se přežít v útisku rudých khmérů, kteří je připravili o rodinu. Celá situace je tak vyobrazená z pohledu dítěte vytrženého z reality svého dětství, vhozeného všanc realitě tvrdý války. Bohužel první půlka postrádá pevnější dramaturgickou strukturu a zajímavější scenáristický uchopení - prostě proto, že nemá žádnej feeling, moc se tam nemluví a na diváka z hlediska příběhu v podstatě nijak nepůsobí (děj je hodně prázdnej). Film má ale od začátku po konec krásnou kameru, pěknej soundtrack, netlačí se tu zbytečně na emoce (povětšinou) a druhá polovina nabídne napětí, akci a řadu strhujících momentů (do určitý míry napravuje nedostatky z první půlky). Kdyby se Angelina nebála přitlačit trochu na pilu, mohlo to bejt drama roku. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Za tvrdením, že Jolie je lepšia režisérka ako herečka si stojím. Rozpovedala nám kus smutnej histórie ... nie zle, ale v komentároch už spomínané Vražedné polia, ma teda zasiahli podstatne viac. Film mal mnoho skvelých miest, ale aj slabých ... a bol zbytočne dlhý. Tých záberov zhora bolo až príliš a hlavnú postavu nekomentujem ... výkon sestry malej Loung bol určite presvedčivejší. Hudba slušná. 3,5* ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Jak někdo psal, Angelina Joliová je lepší režisérka než herečka. S tím lze souhlasit. Potíž je, že jako režisérka je slaboučká a plytká. A takový je i tenhle film. Jako herečka je prostě jen zbytečná. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Teror Rudých Khmérů očima sedmiletého děvčátka. V důsledku toho se Angelina docela krotila a do určité míry potlačila brutalitu, s jakou si Pol Potovi pohůnci počínali. Přesto se tu našly scény, které zabrnkaly na nervy už proto, že se převážně jednalo o děti a člověk si kolikrát říkal, že naši bolševici v 50. letech byli vlastně beránci. Co se představitelky hlavní dětské role týče, tak bych u ní uvítal trochu víc emocí a také by neškodilo snížit stopáž. Nicméně jinak nemám větší výhrady. V podání Jolie se zatím jedná o nejlepší režisérský počin. 75% ()

Mikarda 

všechny recenze uživatele

Všechna čest pustit se do takovéhoto tématu, Angelino! Ale těžko si představit tu krutost řádění Rudých Khmérů z těchto pár scén (pohled na masové hroby, přestřelka s VN). Jinak 80 % filmu koukáme na to, jak malá holka kouká s občas pěknými záběry na přírodu. Přiznám, že jsem velmi ovlivněna vlastní návštěvou Phnom Penh a jeho věznice S21 a Killing fields v oblasti - z toho mě mrazí doteď. A tyto všechny příbehy tam měly všechny být. Nerozumím držení se předlohy, ve které se nic neděje. Když už vyprávět příběh o tomto tématu, tak proč ne se vším všudy? Ukázat, že historie nás nic nenaučila a ne nás nechat koukat se na malé dítě, které neví. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Angelina, tak toto ti naozaj vyšlo, hoci k niektorým aspektom filmu mám výhrady, ktoré tu už prakticky väčšinou aj odzneli. Ide najmä o Sareum Srey Moch, predstaviteľku hlavnej postavy dievčatka Loung Ung, ktorej mimika nevyznievala zrovna presvedčivo, vzhľadom k tým tragickým udalostiam. No a na môj vkus tam bolo aj príliš veľa takých lyrizujúcich prvkov, ktoré tak trochu brzdili tú epickú krivku pozoruhodnej dejovej línie. Avšak ani to nič nemení na tom, že ma tento film nesmierne bavil a konečne mainstream (vďaka Angeline) zakopol o námet jednej z najodsúdeniahodnejších udalostí minulého storočia - a síce krvilačný režim Červených Khmérov. Ono to možno pôsobí ako nejaká vyšinutá sekta alebo ako predchodca ISIS, avšak bohužiaľ, toto nebola fikcia! Udalosti, súvislosti a okolnosti tohto zverstva nadobudli v tomto filme vcelku reálny rozmer, takže po obsahovej stránke hodnotím film vysoko pozitívne. Rovnako aj zobrazený príbeh Loung Ung, ktorý bol v podstate ešte jedným z tých so šťastnejším koncom (žiaľ, mnohé rodiny sa vietnamského oslobodenia už nedožili). No škoda tých spomínaných nedostatkov, inak by to bolo za 5*. ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Nikdy by mě nenapadlo, že jednou dám pět hvězd filmu, který natočila Jolie. Byť jsem si říkala, proč má někdo potřebu točit další film na téma Polpotova režimu, hlavně po tom, co je zjevné, že Vražedná pole jen těžko něco překoná, Jolie ukázala, že to smysl má. Střízlivou dětskou optikou na válku a sick ideologii krutého režimu, bez snahy o větší vysvětlení, vás hodí do šílenosti situace, tak jako se tam ocitli hlavní dětští hrdinové. Citlivě, s decentním soundtrackem a skoro bez dialogů (největší prostor tu mají amplióny hlásající jediné možné pravdy politického náboženství) pozorujete, co se kolem děje, a nechápete, jak a proč jste se tam dostali a co se bude dít v další vteřině, protože i špatný pohled nesprávným směrem je životu nebezpečný. Některé příběhy prostě nepotřebují komplikovanější a ukecanější děj, nepotřebují větší vysvětlení, někdy nechat jet kameru a nechat diváka pozorovat, co se děje, je daleko emocionálnější než polopatické vysvětlování přes strojené dialogy, spoustu krve a emocionální výlevy, kterými si Angelina mrvila svoje předchozí filmové počiny. Berte nebo nechte být. Já jsem překvapená a nadšená. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Silný příběh, ale mě Angelina tím svým pomalým vyprávěním skoro uspala. Z počátku sice fakt síla, pro běžného diváka to ale v té druhé půlce asi bude nekonečné.. ()

Tristaver 

všechny recenze uživatele

Táhne se to jako válka ve Vietnamu, představitelka hlavní role neumí hrát, a celkově se tam vlastně nic moc neděje. Nesedí moc ani časová souslednost, kdy tam vietnamská armáda vtrhne v roce 1979, ale hlavní hrdinka, které ještě nebylo deset, vypadá pořád stejně jako v roce 1975... Jedna hvězdička za pěkné záběry přírody a Angelininu odvahu/nasazení natočit celovečerák v khmerštině. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

První film A.J. jako režisérky u které ji oceňuji jako režisérku. Film z období v historii Kambodži, kdy ultrakomunističtí Rudí khmérové převzali moc a při tom povraždili čtvrtinu obyvatel ( zabíjeni byli intelektuálové, úředníci, vojáci) a obyvatelé měst vyhnali na venkov kde museli makat na rýžových polích pro skutečný pracující lid. Film inspirovaný skutečným osudem sleduje osudy jedné malé holčičky a její rodiny vyhnané z hlavního města. Tempo vyprávění je pomalé, vyhýbáse zobrazení násilí a je celkově krásně nasnímaný, osvětlený a čistý ale hlavní gro je v dusivé totalitní atmosféře, příkazů, zákazů, strachu a totální demagogii. Poslední půhodinka je celkem drsná a syrová a akční. Film sráží hrozně dlouhá stopáž ale jinak velice působivý. Nevybavuji si žádný jiný film na téma teroru v Kambodži krom československého Devět kruhů pekla s Kňažkem, takže oceňuji výběr tématu a byl jsem unešen z hereckého umění hlavní hrdinky. ()

cuchillo 

všechny recenze uživatele

Předlouhé záběry. Špatný výběr hlavní dětské představitelky - holka nemá žádný výraz, všechno ji nechává totálně chladnou. Proč tuhle látku někdo nemůže zpracovat konečně poutavě? Vždyť to má takový potenciál. Možná jsem náročný divák, když jsem v Kambodži byla a navštívila i místa, která jsou spojená s krvavými zločiny Rudých Khmerů, ale Angelina tam jistě byla taky. ()

wick 

všechny recenze uživatele

Vynikající autobiografické drama z období řádění Rudých Khmerů...v nejlepším doposud filmovém počinu Angeliny J. Moje CZ titulky najdete na titulky.com. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Důstojná připomínka historických událostí v Kambodži. Ale tempo je hodně pomalé a hlavní hrdinka ani autoři nedokážou vtáhnout diváka hlouběji do filmu. Zbývá jen nezúčastněné sledování, které si lze ukrátit další činností. Bohužel. ()

Tomas_PO 

všechny recenze uživatele

Výborné filmové spracovanie Kambodžskej genocídy Červenými kmérmi pod režisérskou taktovkou Angeliny Jolie. Okrem skvelej réžie a dramaturgie filmu sa Angeline mimoriadne dobre podarilo priblížiť príšerné obdobie vlády Pol-Pota a nesmiernu katastrofu sprostredkovať dnešným generáciám. ()

Khagan1389 

všechny recenze uživatele

V rámci komunistických diktatur byly rudí Khmerové jednou z těch nejhorších a nejkrvavějších uskupeních resp. režimů. Během jejich vlády bylo povražděno odhadem od dvou do třech milionů obyvatel Kambodže během nejdrsnější genocidy na světě (po druhé světové válce), která lze srovnávat snad jen s tou ve Rwandě (kde ale bylo obětí méně, avšak za kratší čas). Poměrně z rozvinuté země nakloněné západním trendům (doporučuji si například vyhledat Rockovou scénu Kambodže té doby) se země vrátila téměř do středověku (možná pravěku). Nejhorší na tom je, že pořekadlo na každou svini se voda vaří v případě rudých Khmerů neplatí, protože ten hovád (rozuměj vůdce) Pol-Pot se dožil 72let a unikl spravedlnosti. Film poměrně dobře zachycuje osud jedné rodiny z Phnompenhu během těchto zlých časů, kdy se k moci dostali právě Rudí Khmerové,  a to zejména očima mladé holčičky, co neví a nechápe co se to kolem ní děje za hrůzu, až po její přerod v tvrdou (dětskou) guerilla bojovnici. Film si drží značnou kvalitu přes počáteční evakuaci (vysidlování) Phnompenhu až po boje mezi vietnamským a kambodžským vojskem.  Téměř závěrečný útěk přes minové pole a bití zajatého khmerského vojáka jasně ukazuje, čím si naše hlavní postava prošla a jaké šrámy to na její psychice zanechalo. Angelina se poměrně režisérsky polepšila, film je mnohem lepší než její předchozí filmy (Nezlomný a hodně pitomý V zemi krve a medu), ale kvalitou snímků The Killing Fields a (hodně zapomenutého československého filmu) Devět kruhů pekla nedosahuje. ()

Reklama

Reklama