Reklama

Reklama

Americký inženýr Peter Bowman pomáhá se stavbou přehrady v jihoamerické Tecale, kde žije s manželkou Alicí, poznamenanou potratem, který prodělala v Africe. Po jedné z četných hádek se Peter stane obětí únosu. Vyjednáváním o jeho propuštění je pověřen zkušený vyjednávač Terry Thorne. Vysvětlí Alici a její švagrové Janis, že za únosem stojí osvobozenecká armáda, které jde jen o peníze. Šokovaná Alice zjistí, že společnost Quad Carbon, pro niž manžel pracuje, je před krachem a neplatila za své zaměstnance pojištění. Protože si služby Terryho agentury nemůže dovolit, je muž odvolán a případ převezme místní vyjednávač Fernandez. Zatímco Peter je s několika dalšími zajatci hnán do hor, snaží se Alice s pomocí Janis sehnat peníze na výkupné. Terry je znechucen přístupem nadřízených, a tak se nakonec vrátí. S pomocí bývalého kolegy Dina se zbaví Fernandeze a znovu se pustí do namáhavého vyjednávání. Peter se v jednom z partyzánských táborů spojí s Němcem Kesslerem a společně plánují útěk. Dino začne Terryho přemlouvat k radikální osvobozovací akci, protože podle něj už ví Peter o partyzánech příliš mnoho, aby ho nechali žít. Terry se musí rozhodnout, zda pokračovat ve vyjednávání, nebo se pokusit o riskantní osvobozovací akci. (TV Nova)

(více)

Recenze (141)

golfista 

všechny recenze uživatele

Dlouhý nudný thriller bez nápadu a bez atmosféry. Tohle nemohli zachránit ani Russell a Meg (přesto je mám pořád rád !) :) ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Hackford příliš nezatěžuje sentimentem a děj se slušným tempem šine kupředu. Jihoamerické reálie neměly chybu, stejně jako přesvědčivý David Morse v roli zajatce. Co se tomuto filmu v recenzích vyčítalo, je to, že to mezi Croweem a Meg Ryan nepřesvědčivě jiskřilo. Abych řekl pravdu, je to tak a je mi to jedno. Crowe díky svýmu charismatu utáhne celý příběh, je to jeho film a Meg Ryan je tam skoro zbytečná. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Po velkých výkonech v Insiderovi a L.A. Confidential menší oddechovka v kariéře australského rváče. Někde se holt ta energie pro Čistou Duši nastřádat musela;) Meg Ryan se drží toho, co umí, i když tentokrát v poněkud vážnějším stylu než obvykle. A ti ostatní...dělají to co mají. Scénář těžko něčím překvapí, i když záchranná akce vypadala hodně dobře. Jo a pokud se vám zdá povědomý hudební styl, pak je to Danny Elfman nadechující se před Planetou Opic, což taky není zrovna jeho nejlepší výkon. A tak to máte s celým velkým Proof Of Life... ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Co mě napadlo hned po skončení? Že takových thrillerů jsem viděl. Celou dobu se film tváří jako něco co tu ještě nebylo, ale po přečtení upoutávek v novinách mi bylo jasné v jakém stylu bude film probíhat. Scénáristicky i režijně jede film podle přesně nalajnované čáry a neobjeví se ani chvilkový náznak toho, že by se z této dráhy mělo třeba i nepatrně vychýlit. A přitom je to velká škoda. Protože únos je ve filmu poměrně vděčné a ne moc filmované téma. Russel Crowe podává standart. Jeho postava vyjednavače Terryho je sice od počátku sympatická, ale chvílemi poněkud nudná. A i milý úsměv Meg Ryanové brzy začne lézt na nervy. Jo, vypadá sice dobře, ale to jsem ochotný akceptovat v romantických komediích, ale ne v thrilleru. No, i když tento svým tuctovým zpracováním zas až tak moc nějakým thrillerem není. Je to celkem ke škodě a v poslední době mě u filmu štve jistá věc a tou je promarněný potenciál námětu. A přesně do této skupiny patří i Životní zkouška. A navíc mám ten pocit, že se tato škatulka bude čím dál více rozrůstat. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Průměrný scénář a předem odhadnuitelné a snadno čitelné charaktery postav trošku degradují tenhle film na standartní akčně-thrillerovou podívanou, která sice ničím diváka neurazí, ale ani nenadchne. Russell Crowe už měl role podobně typově zaměřené a Meg Ryanová už hrála "filmovou ozdobu" v tolika snímcích, že už opravdu nemohou diváka něčím novým zaskočit. Nicméně mám dojem, že Meg Ryanová čím je starší, tím vypadá lépe. No, kdyby ji někdo naklonoval, asi bych si jeden klon domů koupil. Jako ozdobu, samozřejmě. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $65miliónovTržby USA $32,598,931Tržby Celosvetovo $62,761,005/videl v kine: 60%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Problém Životní zkoušky není ani tak trivialita a průhlednost zápletky, dokonce ani milostný trojúhelník čitelný jak největší písmeno u očaře. Problémem Životní zkoušky je scénář, sepsaný v neskutečně tezovitém a zmateném stylu, ve kterém jsou přes sebe namatlány patos červené knihovny, stupidita akčních filmů a rádobyprocítěné psychologizující monology. Není se pak co divit, že ani herecká esa, kterých ve snímku vystupuje požehnaně, nedovedou z prachmizerné hmoty uhníst alespoň trochu věrohodné a plastické postavy. Zůstává u tedy u "klaďase až na věky" Crowa, "nijaké" nešťastnice Meg Ryan, beztvarého vágusoida Davida Morse... Přesto se um hlavních představitelů projevuje aspoň tím, že jejich belhající charaktery dokáží diváka v mezích možností zaujmout a nic na tom nezmění špatný střih a průměrná režie. Ve výsledku není Životní zkouška ani psychologickým, ani milostným filmem, hodí se k ní spíše přízvisko akční drama, přičemž ono drama není nijak zvlášť dramatické. Jediným štěstím Hackfordova dílka je, že titulní roli ztvárnil právě Crowe, jehož charisma triumfuje nad vším špatným... ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Tuctový hollywoodský thriller. Slíbené jiskření mezi hlavními představiteli se taky nekoná, takže nakonec jediným pozitivem zůstává opravdu lahůdkový zvuk. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Neberte si to osobne. Je to hra. Zvyknite si.“ Obvykle výborný Taylor Hackford (kto by ho nezbožňoval za Dolores Claiborne?) nakrútil film až do takej miery civilný a realistický, až si tým vlastnoručne napílil konár, na ktorom sedel. Skúške života, obsahujúcej niekoľko strhujúcich scén, zúfalo chýba ostrejšie tempo a viac akcie. Snímka sa neustále drží príliš skromne a príliš nenápadne pri zemi. Crowe je super profesionál, akého by ste v podobnej šlamastike chceli mať za svojím chrbtom, sympaťáčka Meg Ryan je dokonalá obeť a dokonca aj David Caruso, pre mňa jeden z najzbytočnejších, najotravnejších, najotrávenejších a najnesympatickejších hercov Hollywoodu, je ako Croweova pravá ruka dobrý. Lenže celé je to proste dosť veľká nuda. Neviem, či ma viac uspávala do scenára dosť nasilu našraubovaná milostná linka alebo (inak kvalitný) David Morse v divočine. Finále je síce paradoxne komplet akčné, ale veľmi rutinne, nudne nakrútené. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Dostaneme tady někdy pití? Oni snad unesli i toho barmana." Nemám nejmenší zájem jít pracovat do nějakého latinskoamerického tataristánu, ve kterém zfetovaní revolucionáři unášejí všechno bílé, co by se dalo zpeněžit. Pokud však podobnou chybu při vidině zisku udělá někdo jiný, tak se na to docela rád mrknu a velebím přitom svou prozíravost. Zkusil jsem to i s Životní zkouškou a musím konstatovat, že se žádný zázrak nekonal. Přesto jsem se docela pobavil při vyjednávacích metodách Terryho Thornea nebo při objednávce bitvy a poučil jsem se o tom, že správná hospodyňka by měla mít pod polštářem uškudlených alespoň 600.000 dolarů pro případ únosu manžela. Jinak by asi nebylo o co hrát a mohlo by se začít hned střílet, což by byla škoda. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nízké náklady, vysoká přidaná hodnota a nulové daňové zatížení - mít na živnostenském listu zapsaný obor podnikání „únosy osob" není vůbec k zahození.. Ze strany Hackforda rutinérsky odvedená práce, k tomu spolehlivý Crowe, bavič Horatio a konec alá Casablanca - viděl jsem to podruhé a nemám s Proof of Life v zásadě žádný problém. Někteří si tady stěžují na slabé jiskření mezi Meg a Russellem. Na to říkám, že není důležité, co se dělo na place před kamerou, ale to, co potom v noci na hotelu.. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Čtyřhvězdičkové hodnocení uděluji nejspíš kvůli Russellu Croweovi a pro mě excelentní chemií mezi ním a Meg Ryan. Ovšem ani hlavní dějová linie, záchrana drahého manžela v podání Davida Morse, nijak ve zpracování nezaostává. Rozhodně jsem se nenudila, film má spád, akci a spoustu dobrých momentů. Ale ten hlavní důvod, proč jsem byla "přilepena" k obrazovce a bedlivě sledovala každou scénu, byl ten, že jsem napjatě očekávala, kdy se mezi Russellem a Meg konečně protrhne hráz skrytých pocitů:) Až k ní po neúnosně dlouhém čekání došlo, totálně mě dostala. Stejně jako jejich závěrečná chvíle, při níž jsem se nedokázala ubránit záplavě slz. Takže nejspíše kvůli jejich herecké souhře a těmto skromným, avšak pro mě emotivním scénám, hodnotím takto. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Prečo tam nie je tých hviezdičiek viac? Sa neviem rozhodnúť. Ale ťahá to viac ku štyrom ako ku trom. Prečo? Ten scenár nie je zase až taký otrepaný a Russell sa mi ako herec vždy páčil. Ale celkovo trochu nadpriemerná akčná dráma. Psychologické črty postáv sú vykreslené akurát, už aj tak bol film dosť dlhý. A záver? Nie je to až taký čistý happy-end, takže určite poteší. 80%. ()

maxi6 

všechny recenze uživatele

...........dlouhý příběh, kterému nelze uvěřit. Zcela mimo mísu, manželé Meg a Russell mě vždy naprosto zničí, vykolejí a odvezou někam daleko za město. Asi v tom bude taky nějaká chemie............. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

U mě je to podobně jako píše Tosim, spokojenost, i když vlastně ani nevím, proč přesně. Přitom se nedá říct, že by mě dějově ten film zas až tolik zaujal... ale prostě mám ráda Russella Crowa a Meg Ryan. A i když jsem si celu dobu říkala, že to na víc, jak tři hvězdičky nebude, hodně oceňuji lehce neamerický závěr, ve kterém milostný trojúhelník nekončí smrtí jedné z hlavních postav, ale charaktery se se vším musí vypořádat bez pomoci jakýkoliv vnější síly. Snad to na ty čtyři hvězdičky občas stačí. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Hackford je starý pán, tudíž i moderně pojatý akční film z východního prostředí vypadá v jeho podání místy velmi retro, což kupodivu není na škodu. Jiskření mezi Crowem a Meg Ryan se propíralo svého času zdatně, takže proč raději neotočit list. Akce kvalitní, zvuk výstavní a sekvence ze zajateckých táborů v rámci možností realistické. O "dokumentaristický" styl zdaleka nejde, pořád je tam stále až příliš americké limonádovosti, ale vyloženě nepovedené to rovněž není. Pro diváckou masu tak akorát dostatečně jednoduché, dostatečně dravé a dostatečně akční. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Meg Ryan je pořád pěkná, Russell Crowe charismatem stále oplývá a jako dvojice fungují. Škoda že se sešli v thrilleru, který je sice slušný, ale po všech stránkách průměrný. 60%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Našlápnuto měli tihle hrdinové okolo australského drsňáka Russella Crowea, který se utkává s jihoamerickými únosci manžela Meg Ryan, velmi slušně. Společný nepřítel stmeluje, takže obchodník s tváří nedoceněného Davida Morse by se měl v zajetí vrahů a pěstitelů drog obávat nejen o svůj život, ale i o to, aby se Crowe při vyjednávání nedostal pod kůži i jeho milé. Jenže právě tady solidně natočený thriller selhává. Tým kolem Taylora Hackforda sází na popisnost a lidskou stránku příběhu. Croweova postava má za sebou samozřejmě službu v armádě, obchody s únosy ho coby vyjednavače živí, navrch umí samozřejmě argumentovat i ostrými lokty. Takže se dočkáme i slušně pojaté akce, ale žádný zběsilý střih nás (naštěstí) nečeká. Kombinace dobrých dialogů a nádherné exotické krajiny (výborný Polák Sławomir Idziak za kamerou) se musí líbit. Kolem toho těžce zkoušená rodina, jeden vyjednavač a zajatec, který to má nahnuté. Ale zpět k výše zmíněnému. To jest, že chemie mezi Crowem a Ryan moc nefunguje. Jejich pohledy sice naznačují, že by možná raději odhodili telefon a skočili do postele, ale z plátna je to cítit zoufale málo. Víc mě bavily útrapy uneseného, zmatený a statečný Morse si krade své scény jednoznačně pro sebe. Celkově předvídatelné, ale slušné. Když si uvědomím, jak by tvůrci podobný kus pojali dnes, můžeme být za tohle místy dravé drama rádi. ()

Reklama

Reklama