Reklama

Reklama

Epizody(8)

Obsahy(1)

Špionážní drama v podobě osmidílné minisérie odehrávající se v roce 1983 v rozděleném Německu. Rozhodnutí USA rozmístit v západní Evropě jaderné rakety středního doletu Pershing II vyvolalo ve vedení Sovětského svazu ochromeném nedávnou smrtí vůdců politbyra Brežněva a Černěnka paniku. Nejistota panuje také v centrále východoněmecké špionážní služby, která se rozhodne vyslat agenta do nejvyššího velení západoněmecké armády. Tímto vyzvědačem se má stát nic netušící pohraničník Martin Rauch, který je přinucen ze dne na den opustit svůj domov, rodinu i lásku a stát se špionem, maskovaným jako nový pobočník generála Edela, styčného důstojníka Bundeswehru u NATO. Brzy zjišťuje, že jeho úkol nebude jednoduchý a že život na západě není ani negativním obrazem světlých socialistických zítřků, jak mu tvrdila východní propaganda, ani bezstarostným rájem konzumu a lhostejné svobody, jak se mu zpočátku zdálo. (Bluerider)

(více)

Recenze (13)

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Byl jsem příjemně překvapený, když se mi Deutschland 83 dostal mezi sledované seriály. Docela se mi líbilo, co Němci z konfliktu během studené  války dokázali vykřesat. Tematicky se dá seriál přirovnat třeba k The Americans, ale až takových kvalit nedosahuje. Kromě špionážní linky se snaží nabídnout i náhled do toho jak se žilo v západním (potažmo východním) Německu a myslím, že se to podařilo vcelku slušně vybalancovat. Navíc je to doladěné vážně povedeným soundtrackem. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Niekto hovorí, že ten scenár je hlúpy, ja skôr vidím, že je nie veľmi zaujímavý. Dielo, ktoré je zabudnuteľné. Okrem dokola hrajúcich songov 80-tych rokov, predovšetkým 99 Luftballons, som tam nič pútavé nenašiel. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi lákavý koncept seriálu o studené válce z obou Německ :-) pod germánskou taktovkou se bohužel zhmotnil v hloupoučkou červenou knihovnu pro chlapy. Tvůrci občas přihodí do kotle chutné koření typu !občané západního Německa cítící, že jejich země je jakési pískoviště USA pro chrastění s atomovými zbraněmi přes plot do východoněmeckého pískoviště pod bičem arogantních Sovětů" nebo připomínku odpálení bomby na francouzském velvyslanectví v západním Berlíně, případně příliš snaživá učitelka, která neví kam skočit dřív, aby pomohla vlastní zemi. Všechno příjemné ale maže přiblblý scénář, který dělá z naivního chybujícího telete superšpióna, poměrně šokující události jsou zameteny pod koberec, aniž by si to někdo bral k srdci (akce v bordelu) a nereálnost korunuje finále, kdy místo očekávání, který stát vypálí nešťastné figurce do hlavy kulku nebo jí zavře na doživotí NDR ovládne jedna neprovdaná paní prací své vagíny v mládí - to je skutečně nesnesitelné. Jo a taky tam pouští různé hity z 80. let a lidi se radujou nad vynálezem walkmana, brrr. ()

DocBrown

všechny recenze uživatele

Asi ten nejzajímavější fakt je, že v den co zemřel Davie Bowie byl utnut jeho song titulkami v britské televizní premiéře. Anglické titulky jsou také zajímavé, např. Scheisskommunist = goddamn communist ()

Ben Nevis

všechny recenze uživatele

Pilot 60%: Po amerických pokusech zavzpomínat na studenou válku, přichází německá obdoba o mladém muži, který se proti své vůli stává špionem na Západě. Reagan by rád rozhazoval atomovky a Německo je příliš blízko. Má to naprosto neakční civilní podobu, nestřílí se tam ani nic nevybuchuje. Bohužel herci ani režie mě na další sledování nepřesvědčili. ()

StDavid 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem se tak nerozcházel v hodnocení s ostatními. Scénář seriálu je tak neuvěřitelně naivní a pitomý, že jsem vydržel jen jednu epizodu. Dvě hvězdy jsou za kostýmy. ()

Jack.Pott 

všechny recenze uživatele

Instantní politické drama z Německa rozděleného studenou válkou. Povrchní akce nenudí, nicméně slouží spíše jako levná vyplň nežli jako smysluplné naplnění drahocenného času.. ()

cubiczech 

všechny recenze uživatele

Po prvních epizodách opadne takové to nadšení z osvěžující němčiny a solidně vypadajících lokací a rekvizit. Potom si všimnete jak je hlavní postava plochá, některé herecké výkony (zejména mladších herců, včetně hlavní postavy) až rušivě špatné a nostalgický vsuvky s dobovejma popsongama smutně otravný, jelikož jsou ve většině případů tvrdě utnutý titulkama (asi aby nemuseli platit plnou sazbu vydavatelům). Viditelně je to natočený pro mladší publikum pod 20 let, jelikož žádný z témat tam nejde dost do hloubky, přestože by na to i v minisérii místo bylo. Je to dost škoda, němci se viditelně rozhodli jít na jistotu, navzdory v celku originálnímu námětu. ()

Bluerider 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý seriál, který skvěle evokuje atmosféru studené války 80. let (sám jsem v té době vyrůstal a pamatuji si neustálé zprávy o raketách Pershing II stejně jako všudypřítomné obavy z jaderné války). Součástí příběhu jsou i úryvky dobového televizního zpravodajství, které velmi dobře ilustruje jak nesmiřitelné a svým způsobem zaslepené ideologie tehdy proti sobě stály. Politicko špionážní linie příběhu však není jediná. Je zde prostor i pro osobní život hrdinů z obou stran "železné opony". Děj se zabývá jak každodenností totalitního východu, tak třeba i silným levicovým a protiválečným hnutím mládeže na západě a nesmíme zapomínat, že počátek 80. let je také dobou nástupu AIDS. Vše je samozřejmě rámováno eskalací válečného napětí, které na konci roku 1983 (cvičení NATO "Able Archer") opravdu hrozilo přerůst ve skutečný konflikt mezi západem a východem, ale tíživou atmosféru uvolňují i humorné momenty často vyvolané "kulturním šokem", který prožívá novopečený východoněmecký špion na dosud mu zapovězeném západě (agent, který právě ve výcviku zvládl všechny šionážní triky jako jsou mikrofotografie nebo kódování, má třeba problémy s obsluhou moderního telefonu). Herci jsou přirození a neokoukaní, v záplavě anglofonní seriálové produkce potěší zvučná němčina a kladem je také výborný soundtrack, tvořený dobovými hity pop music. ()

Karell840 

všechny recenze uživatele

Dobrý námět. Ale kombinace herecké výkony, podivné postavy a hlavní zápletka je prostě šílená. Spoiler: generál se chová jako nezodpovědné pako i když je velice autoritativní osobnost, nepochopitelné chování postav z DDR. Dávám 3 hvězdy za zábavnost a námět, ale jinak je patudně nedotažené a za finále se vyloženě stydím. ()

Pimburger 

všechny recenze uživatele

Moje hodnocení je sice možná přepálené, ale za prvé se mi líbí soundtrack, za druhé se jedná o originální téma a za třetí se jedná o celkem dobrou sérii, která sice nedosahuje kvalit Unsere Mütter, unsere Väter, ale je to další způsob, jak se němečtí tvůrci vypořádávají se svou minulostí. Kéž by se něco takového točilo i u nás. ()

OwlOfThebes 

všechny recenze uživatele

Hvězdičky za kulisy. Amerika rozmisťuje Pershingy, HVA si buduje vlastní pobočku IBM, agenti Romeové balí sekretářky a bukvice začíná kosit AIDS. Hlavní zápletka seriálu je poněkud přitažená za vlasy, ale na druhou stranu, o dva roky později dorazí na východní hranici šéf spolkové kontrarozvědky ožralý na kaši a požádá o azyl v DDR. V osmdesátkách prostě bylo možné všechno. ()

Constanza 

všechny recenze uživatele

Seriál jsem viděla v původním znění a určitě potěšilo slyšet němčinu a protože sleduji hodně německou produkci, i herce znám z jiných filmů. Celkově mam radši evropskou produkci než americkou. Seriál kvituji pozitivně, má spád a nenudí. Jen jsem si říkala, že zapadní Němec by určitě podle mluvy poznal východního Němce a ve filmu nikdo ten typický saský přízvuk neměl. ()

Reklama

Reklama