Reklama

Reklama

Recenze (4)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, ale hodně zajímavý zážitek. Tento film trvá bezmála 2 hodiny, mnoho scén zde tvoří bloudění jediné postavy po prostorách záhadné stavby na opuštěném ostrovu a ty se střídají s podobně dlouhými scény jakési vybrané elegantní společnosti, kterou osamělý muž začíná sledovat... ale navzdory pomalému tempu mi uběhl neskutečně rychle a nepustil mě. Kam se na tohle hrabe belgický L'Enclos, který má podobně dlouhé a podivné scény stalkujícího muže v přírodě, ale naprosto samoúčelně a bez pořádné pointy. Určitě bych tady přidal vedle sci-fi i žánr mysteriózní, protože Morelův vynález hodně stojí na postupném odhalování záhady s pečlivě rozvrstvenými nejastnostmi a indicemi napříč celým filmem, které diváka pravidelně upoutávají, vyvolávají jisté otazníky a přispívají k odhalování skutečnosti a prakticky i celé ústřední zápletky této originální sci-fi. A já raději nebudu vyzrazovat konec, snad jen ještě vedle skvěle vybudované atmosféry ocením i stylově zvolené zasazení příběhu s frustrující touhou stvořit vynález, který by zkombinoval zvuk i film, do konce 20. let. Plný počet přesto zatím nedávám, protože si nejsem jist, zda bych se chtěl se znalostí pointy podívat na takhle specifický dlouhý film znovu. Spíše bych časem pro zajímavost mrkl i na starší francouzskou verzi z roku 1967. [85%] ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Není to dokonalé a nakonec mi vlastně chyběl nějaký přesah, ale dobře se na to kouká - ta vila je dostatečně futuristická, záhada zajímavá, herci dobře zvolení, a to téma je na tehdejší dobu jedno z těch, které ve sci-fi reznovovaly. Témata lidské nesmrtelnosti, nahraditelnosti těla či přežití mozku, zda nejsme jen simulace nějaké hry... v povídkách Clarka, Asimova, Bradburyho, Lema, Zajdela a dalších je toho spousta. Takže pro mne i takové zajímavé vzpomínkové retro (vzhledem k ději filmu jde o dobrý fórek). ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Učebnicový příklad povedeného mysteriózního filmu. Dlouhou dobu je plný záhad a divný, dává indicie, ale natolik matné, že se z nich těžko něco složí předem a i přesto má silnou atmosféru, načež se v cca poslední půl hodině rozhodne vše objasnit, přijde s dostatečně zajímavou a možná i nečekanou pointou a následuje závěrečnou částí filmu, kde se řeší její následky, ale takovým způsobem, že si to stále dokáže udržet napětí diváka až do samotného konce. Rozhodně teda nemůžu říct, že by to o tomhle filmu řekl každý, ale já určitě. Tohle mě hodně chytlo a hned na začátku zaujalo už jen tím, jak to dost dlouho vypráví pouze skrze obraz. To mám vždycky rád, když to někdo umí a Greco to tady zvládl určitě. A aby té chvály nebylo málo, dokonce to je i zdařilá sci-fi s neotřelým a chytrým námětem. Za mě tedy velká spokojenost, jen mi k plnému počtu brání úplný konec, který sice není vůbec špatný, ale tak nějak jsem si po skončení titulků řekl, že jsem od něj čekal asi něco víc, vzhledem k tomu, jak vysokou laťku nasadilo vše předešlé. Ale je to asi jediná výtka, kterou k tomu mám, takže si to možná časem rozmyslím. Silné 4* ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný film, v němž se do poloviny nemluví, pak návštěvníci hustě přednášejí a diskutují, aby v poslední třetině skoto nepadlo slovo. Vše je ve vizuálnu, sděleném a vytvořeném psychofyzickém záznamu jejich šťastné existence na ostrově roku 1929. A ten týden s takto vytvořenou přítomností milované ženy se stále může pro osamělého zbloudilce na ostrově opakovat... ()

Reklama

Reklama