Reklama

Reklama

Poldark

(seriál)
  • Velká Británie Poldark
Trailer 2
Velká Británie, (2015–2019), 41 h 43 min (Minutáž: 55–60 min)

Tvůrci:

Debbie Horsfield

Předloha:

Winston Graham (kniha)

Scénář:

Debbie Horsfield

Hudba:

Anne Dudley

Hrají:

Aidan Turner, Eleanor Tomlinson, Ruby Bentall, Jack Farthing, Phil Davis, Crystal Leaity, Tristan Sturrock, Sabrina Bartlett, Beatie Edney, Alexander Arnold (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(43)

Otec mu zemřel, majetek má v troskách a jeho milá Elizabeth je zasnoubená s jeho bratrancem Francisem. Roku 1783 se Ross Poldark vrátí do svých dolů na cín z americké války za nezávislost a zjistí, že se doma hodně změnilo. Je odhodlán vrátit dobré jméno odkazu svého otce a pomoct lidem v místní vesnici. Brzy však narazí na problémy, když z rvačky zachrání mladého uličníka Demelzu a pokusí se získat kontrolu nad doly, na které má zálusk jeho rival, chamtivý a arogantní George Warleggan. (Viasat)

(více)

Videa (13)

Trailer 2

Recenze (64)

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Tento komentář může obsahovat stopové množství sentimentu. Osoby na něj háklivé by se měly zdržet jeho čtení i pozerání historického dramatu od BBC s názvem Poldark. V osmi dílech zde dostaneme nemilosrdnou nakládačku na téma, kterak byl život v osmnáctém století tvrdý. Chudoba, nezaměstnanost, do toho epidemie spály a ke všemu na Cornwall připadal jen jeden férový chlap, který kašlal na diplomacii a pomáhal všem bez rozdílu. A tím pádem se dostával často do potíží. Ale zase byl strašně oblíbený. Otázka je, jestli mu to za to stálo (odpověď nalezneme zřejmě v sérii druhé). Ještě v první polovině dílů se zde vyskytne záběr, který je strašně... nefér. Mluvím o chvíli, kdy muž stojí na útesu nad mořem při západu slunce (!) a drží v náručí své právě narozené dítě... VenDulin ohodnotila za 5*. (Ps: Master Baggins, you should never underestimate Dwarves ;-) ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Po půl roce jsem dokázal sáhnout po seriálu a tentokrát to byla volba víc než šťastná. Dílo, které v sobě dokáže zkombinovat drsnost života na konci 18. století, netuctovou romantiku, výborně napsané postavy s uvěřitelnými motivy a kvalitní dialogy, zaslouží ocenění. Hlavní hrdina má sympatické cíle a myslí to dobře (mnohdy s téměř až socialisticky znějícími názory), ale někdy sám dokáže být pěkně tvrdý vůči lidem, kteří si to nezaslouží. Dvě osudové ženy jsou výbornou ukázkou dvou různých typů krásy. Zatímco Elizabeth je navenek křehká a sošná kráska, která ovšem dovede dobře skrývat své city (a později možná i záměry), je Demelza zemitější, přímější, ale také zranitelnější než vypadá (krásné je to ve scéně návštěvy na křtinách). To vše v kulisách tak trochu ekonomické krize, kdy bohatnou spekulanti, zatímco ti, co se živí skutečnou prací, žijí ze dne na den. Nedivím se, že jde v Británii o populární předlohu, pokud má alespoň takhle dobrou adaptaci. Autoři moderních seriálů za každou cenu si rochnící v sexuálních úchylkách, nechutnostech a vyšinutých stvořeních, která mi mají být vlastně sympatická, nebo v "alespoň třech nečakaných zvratech za díl" (bez ohledu na logiku) by se zde měli podívat, jak na to (ano, mluvím mimo jiné o vás, Benioffe a Weissi). Update: Asi před 14 dny jsem dočetl první díl (aneb začalo vycházet u nás). Zajímavé porovnání. Seriál se nedrží zcela striktně předlohy, některé postavy vynechány, jindy více postav spojeno do jedné, Warlegganové se v prvním díle téměř neobjeví ani tam mezi nimi a Rossem není zatím žádné nepřátelství. A přece je to adaptace, která zachovává ducha předlohy a nedělá jí ostudu. Ke druhé sérii: Vlastně jen to, abyste ignorovali jeden z komentářů hanící české vydání za chyby. Nešlo o chyby, ale o vadu řeči paní Choakové... :) ()

Reklama

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Dobře odvedené kostýmní drama. Aidan Turner coby hlavní hrdina nezklamal - umí hrát a jeho Ross je silný a inteligentní chlap, kterým mužně zmítá vnitřní bouře mnohdy protichůdných citů. A co si budeme povídat, Aidan je krásnej a přitažlivej chlap, kterého má kamera ráda. Navíc má naštěští skvělou chemii s Eleanor Tomlinson, která hraje jeho vyvolenou Demelzu (koukněte se na tohle video: https://www.youtube.com/watch?v=sCpKGZbIxu4). Jejich postupně se vyvíjející vztah, kdy se Demelza musí mnohému naučit (a stejně tak Ross), je krásným příkladem, jak vyprávět romantický příběh. Příběh o ekonomické krizi a skomírajících cornwallských dolech by si zasloužit větší grády, ale ani nenudí. Na druhou sérii se určitě ráda podívám. ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Jedna z těch velkých romanťáren, která beze studu využívá krásných cornwallských lokací a chemie Aidana Turnera s Eleanor Tomlinson. Jenže co je to platné, když některé zápletky se neustále opakují. Rossova neuzavřená historie s Elizabeth (kterou si později téměř rozbije manželství), hlad, stávky, nevýdělečné doly, další krize manželství Rosse a Demelzy. Do toho sem tam nějaké Warlegganovy intriky (jeho linka mě v páté sérii bavila asi nejvíc). Rossův idealismus a principy někdy hraničí až se zabedněností a fakt, že mu to vždycky nějak vyjde svědčí nejvíc o jeho šíleném štěstí a ochotných přátelích. Dwight Enys je často velmi příjemným hlasem rozumu a s Caroline Penvenen tvoří extrémně roztomilý pár, který vede většinu důležitých konverzací přes psa Horace. Musím se přiznat, že Elizabeth s Francisem mi nikdy nepřirostli k srdci, ačkoliv Francis měl naběhnuto na jednu s postav s nějakým vývojem. U Demelzy jsem trochu přebíhala mezi velkou oblibou a otráveností - to ale dávám plně za vinu Eleanor Tomlinson, která občas neví, jak nepřehrávat. Vzhledem k tomu, že obsazení se rozrůstá s každou sezonou, musím ještě vypíchnout tetu Agathu, která kvalitně stírá celé mužské osazenstvo, a Verity, které jediné opravdu věřím šťastné manželství. Je trochu s podivem, že si tvůrci vůbec nepohlídali časovou kontinuitu, protože zatímco Geoffrey Charles (díky Francise a Elizabeth) rost a ke konci seriálu je mu prakticky 18 let, děti Demelzy a Rosse se zadrhly ve věku kolem deseti let a nehly se z něj. Poslední série pak byla nad rámec předlohy (respektive vyplňovala časový skok) a bylo to znát. Zejména s Enysem a Caroline si tvůrci nevěděli rady, a celá linie kolem otroctví, francouzského útoku a korupce v britské vládě byla přinejmenším podivná. Přesto jde ale o vysoce kvalitní počin v rámci period drama za poslední roky. ()

geklon

všechny recenze uživatele

Tahle sladkobolná historka dost flašinetářsky připomíná jaká byla ta doba zlá, krutá...až Vám z toho u čtení vlhnou oči. Za mě asi né. Zpracování je víc, než solidní a t že to bude mít úspěch je jasné ústřední milenecká dvojice je přec nádherná. POhádkové hraní mě trošku vytáčí....ale proč ne. Jiný čas, jiný mraf. ()

Galerie (748)

Reklama

Reklama