Reklama

Reklama

Poldark

(seriál)
  • Velká Británie Poldark
Trailer 1
Velká Británie, (2015–2019), 41 h 43 min (Minutáž: 55–60 min)

Tvůrci:

Debbie Horsfield

Předloha:

Winston Graham (kniha)

Scénář:

Debbie Horsfield

Hudba:

Anne Dudley

Hrají:

Aidan Turner, Eleanor Tomlinson, Ruby Bentall, Jack Farthing, Phil Davis, Crystal Leaity, Tristan Sturrock, Sabrina Bartlett, Beatie Edney, Alexander Arnold (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(43)

Otec mu zemřel, majetek má v troskách a jeho milá Elizabeth je zasnoubená s jeho bratrancem Francisem. Roku 1783 se Ross Poldark vrátí do svých dolů na cín z americké války za nezávislost a zjistí, že se doma hodně změnilo. Je odhodlán vrátit dobré jméno odkazu svého otce a pomoct lidem v místní vesnici. Brzy však narazí na problémy, když z rvačky zachrání mladého uličníka Demelzu a pokusí se získat kontrolu nad doly, na které má zálusk jeho rival, chamtivý a arogantní George Warleggan. (Viasat)

(více)

Recenze (63)

Hild 

všechny recenze uživatele

Výborně napsaný seriál. To, co by ve většině seriálů bylo natáhnuté do celé série, je tady zobrazeno v jednom, maximálně dvou dílech a vůbec to nepůsobí uspěchaně, nebo zkratkovitě. Po každém díle jsem měla pocit, že jsem s postavami prožila jedno dlouhé období, ve kterém stihly projít jistým vývojem a dokonale jsem tak dokázala pochopit jejich motivy. Mužskému publiku se to občas možná může zdát jako velká červená knihovna, mně však ta romantika přišla naprosto nenucená a přirozená a rozhodně v seriálu nehraje hlavní úlohu. Poldark doporučuji především těm, kteří stejně jako já mají slabost pro dobová dramata a už jim dlouhou dobu chyběl v tomto žánru kvalitní kousek, tady ho máte. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Připadá mi to celé takové banální ale s neskrývanými ambicemi. V podstatě ve všem. Překvapilo mě také, jak otravná je v tom hudba. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Po půl roce jsem dokázal sáhnout po seriálu a tentokrát to byla volba víc než šťastná. Dílo, které v sobě dokáže zkombinovat drsnost života na konci 18. století, netuctovou romantiku, výborně napsané postavy s uvěřitelnými motivy a kvalitní dialogy, zaslouží ocenění. Hlavní hrdina má sympatické cíle a myslí to dobře (mnohdy s téměř až socialisticky znějícími názory), ale někdy sám dokáže být pěkně tvrdý vůči lidem, kteří si to nezaslouží. Dvě osudové ženy jsou výbornou ukázkou dvou různých typů krásy. Zatímco Elizabeth je navenek křehká a sošná kráska, která ovšem dovede dobře skrývat své city (a později možná i záměry), je Demelza zemitější, přímější, ale také zranitelnější než vypadá (krásné je to ve scéně návštěvy na křtinách). To vše v kulisách tak trochu ekonomické krize, kdy bohatnou spekulanti, zatímco ti, co se živí skutečnou prací, žijí ze dne na den. Nedivím se, že jde v Británii o populární předlohu, pokud má alespoň takhle dobrou adaptaci. Autoři moderních seriálů za každou cenu si rochnící v sexuálních úchylkách, nechutnostech a vyšinutých stvořeních, která mi mají být vlastně sympatická, nebo v "alespoň třech nečakaných zvratech za díl" (bez ohledu na logiku) by se zde měli podívat, jak na to (ano, mluvím mimo jiné o vás, Benioffe a Weissi). Update: Asi před 14 dny jsem dočetl první díl (aneb začalo vycházet u nás). Zajímavé porovnání. Seriál se nedrží zcela striktně předlohy, některé postavy vynechány, jindy více postav spojeno do jedné, Warlegganové se v prvním díle téměř neobjeví ani tam mezi nimi a Rossem není zatím žádné nepřátelství. A přece je to adaptace, která zachovává ducha předlohy a nedělá jí ostudu. Ke druhé sérii: Vlastně jen to, abyste ignorovali jeden z komentářů hanící české vydání za chyby. Nešlo o chyby, ale o vadu řeči paní Choakové... :) ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Přepychový majstrštyk příjemně ubíhá. Přesně takhle to mám rád. Už jen proto, že s krásnou Demelzou a romantickým fešákem Poldarkem mě bylo fajn. Téměř okamžitě se mi jaksi vryly oba pod kůži. Nepřemohlo je nic, pouze vášeň. Mám zálibu v takových příbězích. A to nemluvím o tom, jak je vše obohaceno nádhernými pohledy na skály a mořské pobřeží, jež hladí svojí nádherou. Už se moc těším na další pokračování. ()

TedGeorge 

všechny recenze uživatele

Za tu Demelzu jsem chtěl dát 5 hvězdiček, ale chce to trochu objektivity. Vlastně je to seriálová červená knihovna, která je předvídatelná až na dřeň a chvílemi je až přespříliš sladká. Tvůrci se za to naštěstí nestydí a v žánru se pohybují jako ti nejprotřelejší veteráni. Ross Poldark je Mirek Dušín Anglie 18. století a pokud přežijete první dva slabší díly, už vás ze svých spárů nepustí. Seriálová závislost. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Rozsáhlá, malebná, velkoryse pojatá sága ze staré Anglie. Košatý, rozvětvený příběh, na němž je znát, že jeho předlohou byla promyšlená knižní konstrukce. Sympatičtí oba hlavní představitelé. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Vedel som, že ma seriál strhne, ale že až toľko, tak s tým som veru nerátal. Úchvatné seriálové spracovanie knižných predlôh od Winstona Grahama, myslím, že tak nejak by si to predstavoval aj on sám. Dejová linka plná intríg a šachových partií medzi protivníkmi, kde hrá hlavnú rolu nenávisť, pomsta, závisť, ale i láska, oddanosť, priateľstvo.... Ani jedna časť zo všetkých sérií nie je slabá, každá so sebou priniesla niečo zaujímavé a napínavé. K tomu úchvatné exteriéry, Demelzine (Eleanor Tomlinson) zasnené pohľady z útesu na more, vynikajúci hudobný doprovod, nádherná výprava spolu s kostýmami... no čo poviem, tu nie je nad čím váhať, treba len pozrieť. Ten čas strávený pri tomto seriály za to rozhodne stojí. Masterpiece, už sa teším na piatu sériu, žiaľ pravdepodobne poslednú. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Dobře odvedené kostýmní drama. Aidan Turner coby hlavní hrdina nezklamal - umí hrát a jeho Ross je silný a inteligentní chlap, kterým mužně zmítá vnitřní bouře mnohdy protichůdných citů. A co si budeme povídat, Aidan je krásnej a přitažlivej chlap, kterého má kamera ráda. Navíc má naštěští skvělou chemii s Eleanor Tomlinson, která hraje jeho vyvolenou Demelzu (koukněte se na tohle video: https://www.youtube.com/watch?v=sCpKGZbIxu4). Jejich postupně se vyvíjející vztah, kdy se Demelza musí mnohému naučit (a stejně tak Ross), je krásným příkladem, jak vyprávět romantický příběh. Příběh o ekonomické krizi a skomírajících cornwallských dolech by si zasloužit větší grády, ale ani nenudí. Na druhou sérii se určitě ráda podívám. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Historický seriál se vším všudy. Romantika, intriky, vítězství, prohry, chudoba, epidemie, drsná, ale nádherná krajina... překrásná Demelza a charismatický klaďas v ústřední roli. Velmi povedené! Každý díl je našlapaný zajímavými událostmi,( co bývá v jiných seriálech roztáhnuto do 4-5 částí, se tady semele za hoďku.), má to prostě švih! Těším se na další sérii. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Tento komentář může obsahovat stopové množství sentimentu. Osoby na něj háklivé by se měly zdržet jeho čtení i pozerání historického dramatu od BBC s názvem Poldark. V osmi dílech zde dostaneme nemilosrdnou nakládačku na téma, kterak byl život v osmnáctém století tvrdý. Chudoba, nezaměstnanost, do toho epidemie spály a ke všemu na Cornwall připadal jen jeden férový chlap, který kašlal na diplomacii a pomáhal všem bez rozdílu. A tím pádem se dostával často do potíží. Ale zase byl strašně oblíbený. Otázka je, jestli mu to za to stálo (odpověď nalezneme zřejmě v sérii druhé). Ještě v první polovině dílů se zde vyskytne záběr, který je strašně... nefér. Mluvím o chvíli, kdy muž stojí na útesu nad mořem při západu slunce (!) a drží v náručí své právě narozené dítě... VenDulin ohodnotila za 5*. (Ps: Master Baggins, you should never underestimate Dwarves ;-) ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

BBC jako tak často potěšila. Jedná se v podstatě o klasické kostýmní drama, kde kromě existenčních potíží jde o milostný trojúhelník. Ovšem nebojte se, děj se v tomhle směru nevydá cestou ohraného klišé a titulní hrdina udělá na první pohled neromantickou, ale ve výsledku fungující volbu. Jeho vyvolená mimochodem v průběhu několika dílů jako postava krásně rozkvete. A aby Poldark nebyl příliš dokonalý, za část svých potíží si může hlavně sám. Well done, guys! ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Tohle je křišťálově nádherná ukázka ryzího, upřímně míněného kýče. Vše je okamžitě srozumitelné, seriál si nehraje s divákem a sdělí mu vše rovnou. Romantické vztahy se navazují jedním pohledem. Dramatické momenty předjímá zamračená obloha protknutá bleskem. Když manžel odchází od manželky jen na krátkou chvílí a loučí se slovy: „Miluji tě“, je jasné, že se domů hned tak nevrátí. Herci jsou pro své postavy zvoleni přesně podle typu. ____ Seriál musela sponzorovat cornwalská agentura pro podporu turismu, protože tak 10 % veškerého času jezdí hlavní hrdina na bujném koni po malebných útesech sem a tam, nebo se na nich tyčí sám, se ženou, s dítětem, případně v nějaké skupině. Jednoduché a účinné. ____ Seriál se rychle stal mojí srdcovkou. Proč?: přesvědčivé a hluboké herecké výkony, krásná výprava, příběh nerovného páru, který se s menšími obměnami může stát v kterékoliv době, je sice předvídatelný, ale zároveň i sladký. ___ Seriál je romantizující hra s historií, kterou podává dramaticky, ale taky uhlazeně a nedělá si moc vrásky s některými věcmi. Tak třeba asi těžko by bylo možné přátelství mezi pánem a jeho leníky, nebo jen takový detail, že muž koupí své ženě šaty cestou z trhu, když v té době šily švadleny ručně. Nebo, že se zobrazí náhlé zchudnutí bohaté rodiny tím, že pán seká vlastnoručně louku (od prostředka!) a paní kolem chodí s košíkem na zeleninu – a nikoho z nich nenapadne prostě pronajmout obrovské panské sídlo a na čas se přestěhovat do něčeho menšího. ___ Seriál to neřeší a já taky ne, už třeba kvůli třeskuté chemii mezi Demelzou a Rossem, i když ty její zelené šaty, které jí musel rozšněrovat na zádech, protože sama by to nedokázala, jsem brala jako očividnou koketérii z její strany, protože: jak si je tedy sama zavázala?  5. řada ** ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Aidan Turner! Spousta kamerových obletů kolem Cornwallských útesů - a tak intenzivní melodrama, že jsem sotva stíhala shánět další epizody. Třetí sezona je bohužel trochu jalovější, ale první dvě mají na historickou telenovelu neskutečný spád... ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

BBC opět potěšila a opět ukazuje, jak by mělo vypadat historické drama. Najdete tu všechno od lásky přes zradu až po sociální problémy tehdejší společnosti. Ve víru toho všeho se točí Ross Poldark, který se snaží dělat správné věci a zároveň se staví proti tehdejším společenským konvencím. Příběh se odehrává v hornickém prostředí Walesu na sklonku 18.století (ne 17.). V hlavních rolích excelují Aidan Turner a Eleanor Tomlinson a výborně jsou obsazené i vedlejší postavy. Velká spokojenost a velká natěšenost na další řadu. 90% ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

(Po první a mé poslední sérii) ~~~ Tak tohle mě nechalo naprosto chladným. Přijde mi totiž, že jde po tisící první stále o to stejné a je jedno, jestli je to na motivy nějaké knižní předlohy, uznávané nebo neznámé. Každou chvíli víte, co se bude dít a co se musí stát a ono se, světe div se, stane. Průhledný a nezajímavý seriál, který měl být maximálně minisérií o tak šesti dílech a ne to roztahovat dokonce na víc sérií. Prostě britská umouněná telenovela. Škoda. ()

erased odpad!

všechny recenze uživatele

Dlouhé odkládání v tomto případě nebylo kvůli nezájmu nebo skepsi, nýbrž jen o tom dostat se do spravné nálady na dobové drama, která mi obvykle sednou dokonale. Poldark jim ovšem nemůže být vzdálenější. Kde se (britská) literární klasika, ať už romantická nebo realističtější, drží relativně při zemi, alespoň z pohledu dnešního diváka, příběh z osmnáctého století napsaný ve dvacátém století a adaptovaný ve století jednadvacátém šustí papírem pomalu v každém zvratu. Za celou první sérii jsem se proto nedokázal zbavit dojmu, že sleduju romantickou pohádku o sociálně angažovaném krasoňovi. Když to celé doplňuje !neskutečně! otravná hudba, úporné křeči z překonávání těch úvodních osmi dílů se rovnala jen ta, se kterou se autoři snažili zpracovat jedno z mých nejoblíbenějších historických období. EDIT: Třetí sérií se Poldark zařadil na první příčku seznamu the guiltiest of guilty pleasures, kdy KAŽDOU scénu balancuju někde na pomezí fyzické bolesti, hysterického smíchu a napříčetného vzteku vůči tvůrcům. Pravděpodobně se z něj taky vymýšlí ty vůbec nejzvrácenější a nejzvrhlejší drinking games. Tento seriál ze mě udělal regulérního alkoholika, takže čekání na další sérii nikdy nebylo tak dlouhé. ()

gegina31 

všechny recenze uživatele

Nestává se často, aby mě hned první díl nějakého seriálu tak ohromil. V podstatě jsem se po dvaceti minutách stala závislákem. Díl byl sice hodně deprimující, ale to se časem doufám obrátí. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Neskutečně napsanej seriál s parádníma postavama a jejich vývojem a vzájemnou chemií a vztahama. Je to krásný, je to dojemný, je to k nasrání a je to prostě super. Taky se mi líbilo to vykreslení rozdílů mezi chátrou a privilegovanou vrstvou. PS: Tak strašný nutkání dát Georgovi do držky jsem neměl od tý doby, co zdechnul Joffrey v GoT. Doufám, že ten slizoun tady zdechne podobně hnusnou smrtí. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Chtěla jsem vidět, jak sympatický trpajzlík Kili z Hobita, tedy Aidan Turner, povyrostl - a stálo mě to víc než osm hodin času téměř bez přestávek. Sice si na romantické ani dobové kostýmní věci příliš nepotrpím a většinou mě nebaví je sledovat, do tohohle příběhu jsem se úplně zamilovala. Ross Poldark je skvěle napsaná i zahraná postava a jeho drahá Demelza za ním nijak nezaostává. Už teď nedočkavě vyhlížím druhou sérii... ()

Reklama

Reklama