Reklama

Reklama

Trabantem z Austrálie do Asie

(seriál)
  • Slovensko Trabantom z Austrálie do Ázie
TV spot

VOD (1)

Epizody(12)

Obsahy(1)

Dvanáctidílný seriál Dana Přibáně popisuje doposud nejnáročnější půlroční expedici tohoto cestovatele. Vzdálenost z australského Perthu přes Východní Timor, Indonésii, Malajsii a Thajsko překonal devítičlenný tým ve dvou žlutých trabantech, polském fiatu, neboli maluchovi, na staré čezetě, jawě a dvou invalidních vozících. Přibáňův tým na své zatím poslední filmové cestě urazil během půl roku 15 291 kilometrů. (Česká televize)

(více)

Recenze (65)

Matty 

všechny recenze uživatele

Parta pořád skvělá, zábava o něco menší. Nevím, zda byl požadavek na dvanáct půlhodinových epizod vznesen před samotnou cestou, ale umělé natahování seriálu, jen aby měl požadovanou stopáž, tomu odpovídá. Některé díly jsou vyloženě vycpávkové a kromě toho, že žlutý cirkus urazí další pár set kilometrů, se v nich nic nestane. Kdybych z přírodopisných dokumentů jako Wolf Creek nevěděl, že v Austrálii občas dějí dost divoké věci, považoval bych ji po zhlédnutí téhle trabantí série za druhý nejnudnější kontinent po Antarktidě. Chápu, ne vždy máte dost štěstí (nebo spíše smůly) na napínavé/vtipné/bizarní příhody, ale proč tomu neuzpůsobit rozsah pořadu? Zatímco od Jižní Ameriky jsem se i díky zakončování epizod perfektními cliffhangery nedokázal odtrhnout, tentokrát to chtělo hodně přemlouvání, abych cestu nezabalil už někdy v polovině. Ještě nápadněji než ve filmové verzi (která je tentokrát lepší než ta seriálová) zde vyvstává do popředí rezignace na vzdělávací rozměr. Důležité není, kudy se jede, ale s kým, což by mi tolik nevadilo, kdyby to celé nebylo tak repetitivní a po čase podobně únavné jako neustálé opravování selhávající techniky. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ještě si nechám odstup po prvním díle, ale tady hodnocení klidně prsknu už ted, protože Dan a jeho parta jsou neskutečně inspirativní frajeři a frajerky a teď nemyslím v tom jít, vzít trabanta a hurá do Austrálie, ale v tom, jak se postavit k myšlence "to nejde". Určitě si tu cestu s nima prostřednictvím seriálu projedu, jo fandím jim všem, jsou to frajeři plněj si sny, jdou do spousty rizik, dobrodružství, zážitků a snad i přátelství. Jenom tak nějak přemýšlím jak je Danova partnerka asi velká, když ne a ne dosáhnout z motorky nohama na zem, ale vono je to buřt, hlavně že je sympaticka, stejně jako všichni ostatní. Přemýšlím co jinýho na podobným seriálu hodnotit než výpovědní hodnotu a emoce, protože herecký výkony těžko, kameru těžko, režii těžko, scénář píše cesta, takže taky těžko, možná střih s ohledem na kvantum materiálu, takže opravdu jen to čistokrvený dobrodrůžo se vším co přináší čili logicky už po prvním díle za pět. A další cesta ? No Jules Verne trajdal do středu země, na měsíc, na tajuplný ostrov, po vodou, zkrátka pořád je kam trabantama jezdit, že Dane ? P.S. Aha, ted jsem dostal zprávu od Autograma, že Dominika není partnerka Dana, ale Mareka a že z toho nemám robit swingers party. Tak jenom pro jistotu upřesnuju, je to seriál o cestování a dobrodružství nikoli telenovela o Dominice. PP.S. Cha, tak podle uživatele mira.l a následně i našeho starýho známýho autograma nakonec chodí Dominika přece jen s Danem a já poslouchal první díl dobře. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"To, co žene trabanta nahoru, není výkon motoru, ale obrovská rychlost, kterou to auto dosahuje." Zběsilé plašení 26-ti koní pod duroplastovou kapotou mě sice v Jižní Americe zaujalo o dost víc, ale oproti filmu mě zase mnohem líp bavil seriál. Pozitivem byli zejména pohodoví vozíčkáři, blázniví Poláci, opravy kladivy a pády motorkářů. Co mi však trošku vadilo, tak to byla přítomnost Dominiky, před kterou se Dan trošku krotil a která svou normálností moc nezapadla do tohoto kolektivu sebevražedných bláznů. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pokud se Žlutému cirkusu povedlo něco opravdu dokonale, tak přiblížit zážitek z jízdy v trabantu, protože tak jako se oni protrápili Austrálií a Asií, tak jsem se já protrápil seriálem. Nebylo říct co a postupem času už ani jak, konec bez konce jenom potvrdil hořký fakt, že ne vždy se daří těm, kterým fandíte. Pár epizod, ze kterých dýchal stejný život jako z čundru Latinskou Amerikou se sice našlo, ale to byly spíš výjimky potvrzující pravidlo, že dobrodružství a snaha udělat dvanáct dílů za každou cenu pro mě není ta pravá symbióza. Ve finále tak u mě určitě vyhrává na koleni uplácaný sestřih z jízdy Hedvábnou stezkou, kde jsem cítil ryzí cestovatelskou radost, a ne touhu svézt se na zavedené značce a nepřidat nic svého, jako v případě tohoto technicky vymazleného seriálu. Ale mluvím za sebe, jak to vnímám já. Pořád je to o lidech, kteří se nebojí zvednout prdel a dělat co je baví a kterým nakonec může být nějaký Pepincův komentář volný jako kolo u Malucha. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Láska robí s ľuďmi divy. :) Celkom zlatú frajerku si našiel ten Přibaň. A evidentne bol celé natáčanie tak zamilovaný, že sa prvý raz v histórii trabantov nechoval ako arogantný kretén, naopak, stal sa najstarostlivejším a najslniečkovejším elementom celej expedície. Inak teda najslabší trabanti, to sa dalo ale pri blúdení austrálskymi bažinami čakať. Tým je bohužiaľ venovaná viac jak polovica série. Potom v Ázii sa to viacmenej spraví. A aj dosť zlých vecí sa im tentokrát stalo. Radkov pas rulez. Tri a pol. ()

Zodd 

všechny recenze uživatele

Rozhodně fajn, takovou cestu bych chtěl s nimi taky. :) Jinak ze života. Možná na televizní formát občas až trošinku moc. Ale svým způsobem je to skutečně zábava. Jen si asi potřebuju doplnit zkušenosti z předchozích sérií, abych měl ten správný feeling. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Ako, ja to mám rád. Môžem tomu vyčítať, že tá Austrália je až na pár momentov celkom nezaujímavá, ale celá tá atmosféra ktorú to vytvára mi je strašne blízka. Nie som si istý, či by som dakedy dokázal byť až takto trafený, aj napriek tomu, že cestujem rád. Ale má to taký ten feeling dobrodružstva a bláznovstva. Dana Přibáňa mám rád a minimálne druhá časť tohto cestopisu mi prostredím ulahodila. Za mňa okej, hoci to nemá taký spád a ľahkosť ako putovanie Južnou Amerikou. A tie predchádzajúce cesty ( keďže boli len filmové) beriem ako rozbiehanie. A Kika je veľmi pekné slovenské dievča. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatím po prvním díle - tudíž hvězdy dodám později. Bude-li to mít grády jako předchozí dobrodružné cesty, jako že nejspíš ano, tak to bude hodnotná podívaná za všechny hvězdy. edit (po 5.díle): No nevím, zda se díly z nekonečných rovných cest po Austrálii neměly víc sestříhat. Jsou nekonečný... /Na samostatný film se podívám až po seriálu. Ono opět jistě nebude možné v relativně krátkém celovečeráku zobrazit všechny ty peripetie a patálie. Seriál vtáhne do děje nepochybně víc./ edit (po 8.díle): Přesun do rozmaitější Jihovýhodní Asie dodává větší punc zajímavější exotiky. komplet: 90% ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

oproti Jižní Americe o něco méně zajímavé, tudíž i zábavné.. seriál v podstatě trpí stejným neduhem jako film, kdy se na plátně krom neustále se opakujících poruch vlastně nic extra zajímavého neodehrává, z čehož plyne, že 12 dílů je zbytečně moc a při řekněme poloviční porci by to fungovalo o mnoho líp.. celé bych to připsal zejména nepříliš zajímavým lokacím, díky čemuž věřím, že plánované nadcházející putování (po ose Thajsko, Indie, Pákistán, Afghánistán, Kazachstán a dále pak okolo Kaspického moře a přes Turecko zpět do Evropy) bude o poznání výživnější.. slabé 4* ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

O trošičku horší jak Trabantem Jižní Amerikou, za což může především méně záživné prostředí v první polovině a snaha vzít to co možná nejextrémnější cestou. Často mi totiž přišlo, že si to partička víc protrpí (Dominika obzvlášť) než užije. Cesta v prvních šesti dílech to byla mírně monotónní, i když rozhodně ne nezajímavá. Ovšem s přesunem z australské pustiny do tropické Indonésie je to již za plný počet a tady bych naopak pár dílů přidal. Je to technicky zatraceně dobré, vizuálně je pořád na co koukat a neúnavná neustálá honba kupředu fascinuje. Občas jsem si říkal, že by kluci mohli ubrat na nadávkách, nicméně jsem si po čase uvědomil, že je to vlastně strašně fajn. Je to takové česky bezprostřední. Sálá z toho pohodová atmosféra na všechny strany a to i přes to, že je ze seriálu cítit, že to občas vlastně pěkně skřípe a nic nejde tak, jak by si všichni přáli. Jenže za ty zážitky jim to stojí a divák dostane perfektní pořad. Co víc si přát. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Žlutý cirkus jsem si zamiloval, když se vydal na cestu Afrikou, a od té doby ho bedlivě sleduji, takže jsem si divokou jízdu, tentokrát Austrálií, nemohl nechat ujít. Čekal jsem nějaké změny, ale třeba úvodní písnička od Wohnoutů zůstala na místě a to mě velice potěšilo. Oproti tomu se opět hodně změnila sestava. V čele samozřejmě zůstal Dan a mě osobně těšilo, že se vrátil slovenský dobrodruh Marek. Jinak i noví členové posádky vypadají sympaticky, takže mě bude bavit sledovat je i dál. Jejich filmy mají větší tah na branku, ale to je čekané. Seriál to má rozšířit, a tak se možná občas vejdou i nudnější záběry. Tentokrát ani konce epizod nejsou tak dramatické jako u Jižní Ameriky a vzdělávací část cestopisu zmizela skoro úplně. Jenže jak říkám, tenhle žlutý projekt jsem si zamiloval už před lety a těším se na každé jejich dobrodružství, i když se to někdy opakuje stejně jako poruchy trabantů. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Tento cestopis je tak dokonale natoceny a sestrihan, se spoustou zajimave zdokumentovanych zaberu, ze misty tvurce podezrivam, ze serial neni dokumentarni, ale hrany...:-). Bavilo me to, neco malo noveho jsem se dozvedel a hlavne, jsem "hercum" zavidel a pral jim to dohromady. Dobra prace! ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Opět veliká paráda, která si automaticky říká o plné hodnocení. Dan a jeho parta jsou velicí frajeři a já jim prostě ohromně fandím. A tohle vypadá na tu vůbec nejzajímavější a nejnáročnější cestu nejen trasou, ale hlavně složením týmu (Danova holka Dominika je fajn). Já se opět královsky bavím a to nadšení se opět přenáší i na mě. A pokud jde o technickou stránku, vše zůstalo při starém - skvělá hudba, skvělý střih, kamera... Tohle je prostě filmová dokonalost s tou nejlepší a nejsympatičtější partou na světě. 100%. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Oproti předchozí expedici to značně pokulhává ale pan Přibáň tento slepenec přesto silou své vůle nějak dotáhl do stále naprosto chytlavé podoby. ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

První polovina série mě tolik nebavila - Austrálie holt není tou zemí, která by nabízela neustále se měnící a zajímavé prostředí, jako tomu bylo v případě Jižní Ameriky. Pořád šlo o celkem zábavnou jízdu plnou neustálých poruch a svízelných situací. Ale chybělo mi tam to, co bylo v již zmíněné předchozí sérii téměř neustále. Nicméně od 8. epizody a příjezdu do Indonésie začali ti staří známí „trabanti“ se vším, co k nim patří. Parta se tentokrát trochu rozšířila a nejvýraznějším příspěvkem byli dva invalidi. Ale pozor! Neskuteční frajeři do nepohody. Jak Kuba, tak i Kika, která by mohla nejen svou půvabností směle konkurovat kterékoliv jiné holce s plně funkčními končetinami. Dan byl tentokrát poněkud neurotičtější, Radek nedostával tolik prostoru (pas ztracen jen jednou!) a Vojta mi svými improvizovanými hudebními výstupy ze začátku dost lezl na nervy. Ale jinak jsem nad míru spokojen - valná většina epizod mě bavila a i když si myslím, že na bezkonkurenční Jižní Ameriku to nemělo, stále jde o těžce nadprůměrný, profi, zábavný a zkrátka skvělý cestopis, za který se naše země rozhodně nemusí stydět! Už se těším na další jízdu, která se v době psaní tohoto komentáře (31.7.2018) chýlí ke konci. 85% ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele

S bezprostřednim a nenucenym kouzlem z Jižní Ameriky (aspoň tak to působilo na mě) se to nedá srovnat. Nelíbí se mi odklon od cestovatelskejch a cestopisnejch reálií a popisů směrem k vztahovejm peripetiím a k dalším jepičím marnostem - ve výsledku člověk často ani neví, kde vlastně momentálně jsou, kterou zemí zrovna projížděj nebou kterou už projeli, kolik a co je ještě čeká a tak. Nečekám žádnou druhou Cestománii, ale na formátu dvánáctidílnýho seriálu se toho dá zvládnout spousta, i kdyby to měla bejt jednoduchá infografika nebo jen nějaký krátkce, i když systematicky zmiňovaný doplňující informace. No nic - sledovat novou reality show o škorpení se Dana s Dominikou a šroubovaný řešení dalších problémů (typu "zmizení" Marcina sloužící jen jako lacinej cliffhanger pro sledování dalších dílů, kde se to už jen nějak odflákne stylem "dobrý, tak se našel") mě prostě tolik nebaví. Mohli by si taky odpustit ten všudypřítomnej (obzvlášť Danův) trpitelskej výraz - nikdo je nenutil expedice se zúčastnit (tim nijak nesnižuju obdivuhodnost všeho, co účastníci zvládaj, já bych to nejspíš nedal, nepotřebuju ale pořád dokola poslouchat, jak to maj chudáci těžký a že to ty Trabanti už fakt asi nezvládnou). Taky tomu tady v Austrálii nijak nepřidává debilně vybíraná užitá hudba, všechny ty provplánově bulvární teasery na konci dílů a v neposlední řadě nakonec (mně) nesympatická posádka, ke který jsem si pouto jako v Jižní Americe teda rozhodně nevytvořil. Za mě mezi 2 a 3*. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Partia bláznov sa rozrástla o ešte väčších bláznov a vyzerá to tak, že dobrodružstvo tak bude mať ešte väčšie grády. Prvý diel je len o prípravách, ale už tie sú plné situácií, čo dvíhajú adrenalín. Slovník poľských vulgarizmov je pekným darčekom pred cestou, venuje sa tam 12 strán slovu prdel, a seriál asi nebude celkom vhodný pre deti. ()

Reklama

Reklama