Reklama

Reklama

Labyrint

(seriál)
Trailer
Krimi / Drama / Thriller / Mysteriózní
Česko, (2015–2018), 20 h 24 min (Minutáž: 57–60 min)

Režie:

Jiří Strach

Scénář:

Petr Hudský

Kamera:

Martin Šec

Hrají:

Jiří Langmajer, Zuzana Kanócz, Stanislav Majer, Miroslav Donutil, Michal Dalecký, Zuzana Kajnarová, Michal Dlouhý, Jana Štěpánková, František Němec (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(21)

Obsahy(1)

Nález těla krajského politika Karase, kterého vrah zabil v duchu středověkých mučících praktik a tělo pečlivě naaranžoval v podivné scéně, rozpoutá policejní honbu za sadistickým pachatelem. Ten staví vyšetřovacímu týmu do cesty složitou sérii vražd, které svojí krutou obřadností otřásají místním regionem i samotnými kriminalisty.
Kořeny složitého případu sahají až k vraždě mladé dívky ze Slovenska, která zemřela podobně záhadným způsobem jako Karas. Případu se tak ujímá tým s dvojicí zdánlivě nesourodých vyšetřovatelů. Jsou jimi kriminalista Michal Remeš (Jiří Langmajer), negativně ovlivněný ne příliš stabilním soukromým životem, a Tamara Berkyová (Zuzana Kanócz), policistka z Bratislavy trpící absencí schopnosti komunikovat se svým okolím bez předpojatosti a předsudků.
Na konci sérií vražd, loupeží a naaranžovaných nehod najdou policisté cestu na konec „labyrintu" a uvěří naději na dopadení pachatele. Důležitou pomocí je jim paradoxně také obraz Hieronyma Bosche Poslední soud, kterým se pachatel v provedení svých krutých činů nechává zjevně inspirovat. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele salahadin k tomuto seriálu (5)

Labyrint (2015) 

Tak jsem shlédl nemálo krimi seriálů ze současného 2.decénia a s hrůzou zjistil, že současní scénáristi jsou jak středověcí opisovači Písma svatého. Ve všech se totiž objevují provařené přílohy - kriminalista, manželství v troskách, komplikovaný vztah s dcerou, policejní šéfci jak přes pauzák atd. Je ale vlastně nespravedlivé, že to uvádím až u Labyrintu. Jenže úroveň Případů 1.oddělení se nikomu dosud nepodařilo překonat, a tak je poučné sledovat, kde zmíněné scén.propriety tvoří gró a kde jen doplněk sofistikované filmařiny. Neumím si pomoci, ale scénář Labyrintu je slabý. Je mi jasné, že na novodobých gladiátorech spočívá nemalý podíl naší tvorby, ale tolik smrti a mrtvol už přece jen začíná být poněkud vyčpělou obchodní komoditou. Bohužel přes tu hromadu smrti se mezi řádky ztratilo citové pohnutí zvláště ke dvěma postavám, jejichž katapultace z kokpitu mi přišla zbytečná (zvlášť, když jedna má rodinu). Nevím, nějak mi tenhle typ lehoučce emočně rozkolísané rodinky nesedl a kupa nelogičností taky ne (SPOILER: jak mohl vrah vědět, že sochu z krypty nevynesou hned ven, přičemž připravovaný výbuch k separaci biskupa by naprosto ztratil smysl????). Pochvala za uvedení mramorové perly v Doubravníku na filmový trh. Pro mě nejlepší postavou byl Michal Dlouhý, který působil nebezpečněji než všichni záporáci dokupy, a to měl na předvedení svého umu jen pár minut!! Jinak mám připomínek k logickým lapsům - 1) mučírna na ruině hradu je dost nepraktická, ono by totiž netrvalo dlouho a nějaký - i ilegální - turista by hned zburcoval policii. Myslet si, že na ruině budu mít klid na mučení, je trochu mimo. 2) záhadně objevená soška Panenky Marie se nachází ve sklepení hned pod poměrně velkým okénkem - nevím, ale osobně bych řekl, že by byla docela slušná šance, že by si sošky někdo všiml, stačilo by mít lepší baterku. ()

Série 1 (2015) (S01) 

První série je vcelku zábavná věc, toho mysteriózna je tu snesitelně málo, ačkoli scénář a příběh prostě trpí mnoha nešvary: vrah je nezajímavý (!), asi pochází z nějaké marvelovky, jinak si nelze vysvětlit jeho schopnosti, celá linie se zajetím biskupa skrz vykonstruovaný nález sochy je zcela neuvěřitelná, navíc, když do podzemí vede vstup od jinud a rovněž i docela velký okno - garantuju vám, že ve skutečnosti by se o podzemí dááávno vědělo, protože žijí magoři typu salahadina, kteří se na vyhledávání a zkoumání podzemí přímo specializují; dále autor scénáře špatně pochopil zpovědní tajemství, tzn. celá anabáze s knězem, který by rád pomohl, ale "nemůže", je nesmysl - kněz má povinnost, pokud ve zpovědi uslyší o vraždě, okamžitě penitenta delegovat na policii a rozhřešení případě udělit až po jeho samoudání. Navíc platí, že v případě těžkých kriminálních zločinů musí i kněz předcházet dalším. Čili nerozumím, jak mohl Jirka Strach něco takového natočit. Mučírnu na hradě jsem už rozebíral v komentáři výše. Je to nesmysl. Když se podívám na filmové charakteristiky, tak jsem spokojen. Tým Remeš a spol. je sympatický včetně psí čumáčice ze Slovenska, která zapadla perfektně. Je fajn, že spolu neměli sex hned poté, co si nabídli tykání, což by asi u většiny jiných tvůrců nastalo. A velkou pochvalu uděluji za úvodní titulkovou sekvenci s rozpohybovaným Boschem - ten chlap byl fakt ultramagor. V dobrém smyslu. ()

Série 2 (2017) (S02) 

Labyrint II vyhrál soutěž "Nacpi do seriálu největší počet herců s minimálním přínosem k ději". Chudák Jirka Dvořák, celý film utíká, aby se nám nakonec úplně vytratil. Tisíc výslechů Martina Myšičky a jeho manželky a nic z toho. Sledujeme linku s dvěma klukama, co si připravují vejlet do studny na Templštejně jenom proto, aby při hledání přišel místní děda a řek, že ten šutr ležel o kus dál. Nešlo třeba ty kluky vypustit a nechat staříka přijít na místo jen tak při nedělní procházce? A dlouhá pasáž s nic netušícím hrobařem, co si nakonec svejch peněz užil, i když mluvil, byla prosím nač? A tak dáááálééééé. Ty dvě hvězdy jsou ještě milosrdné na to, jak nám tady v podstatě jednoduchá zápletka nabobtnala na milion dva vedlejších linek, které ale byly nakonec nezajímavé, neopodstatněné a vlastně nudné. Jenže halt jednoduché vysvětlení muselo počkat do 7. dílu. Na druhou stranu musím ocenit, že se v tom několikatisíci stránkovým scénáři Jirka Strach neztratil. To musela bejt hrozná fuška. ()

Epizoda 7 (2017) (S02E07) 

Česká televize v obsahu dílu svádí ke sledování větou: "Co za temná tajemství ukrývá luxusní kufřík?" Tak si ten poslední díl pustím, abych se přesvědčil, co to v tom futrálu právník má, abych se dozvěděl, že se nic nedozvím. Zmizel kufr i jeho právník a tak si říkám, jestli nešlo ubrat tu hromadu vaty v předešlých dílech a trochu víc si povyhrát s rozuzlením. Parta středověkých hráčů larpu mě nechala mimořádně chladným. ()

Série 3 (2018) (S03) 

Tak předně bych v rámci 3. série rád vytknul tvůrcům situování mučíren do hradů - já vím, je to efektní, ale trochu dost nereálné. Musíte počítat, že pro lidi nejsou žádný dveře dost zavřený a u hradů to platí nanejvýš. Za další - zatímco ve 2. sérii jsme se ještě jakžtakž o policajtech něco dozvěděli, ve trojce tvůrci na jejich postavy zcela rezignovali - o Lence Vlasákové víme prd. To těm postavám bohužel nepomohlo, naopak. Jedinej, komu se dostáváme do hlavy, je ten ústřední magor. Langoš je dobrej, Vlasáková taky, příběh oproti dvojce konzistentnější, nejlepší výkon ale dle mého podal Švehlík - jeho postava je mimořádně tragická. ()

Reklama

Reklama