Reklama

Reklama

Osvětim - Katarína Grünsteinová vzpomíná...

(TV film)
Česko, 2005, 57 min

Režie:

Karel Fuksa

Obsahy(1)

Portrét ženy, která přežila svou smrt. Mladá slovenská Židovka prožila tři roky v továrně na smrt, v Osvětimi. Zažila věci, které přesahují běžné lidské zkušenosti, viděla inferno, přežila jako jedna z mála. S naším štábem se sem po padesáti letech vrátila, aby nás provedla a vydala věcné svědectví o světě, který se vymyká jakýmkoliv představám.
Zeptali jsme se také současných mladých lidí ve školách a na ulicích, co o holocaustu vědí a jak se jim po šedesáti letech jeví. Byla to skutečnost? Je to vše zveličené nebo výmysl? Kdo za to všechno mohl? Mohou se další holocausty opakovat? Další tisíce a milióny nevinných obětí? (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

Hunt 

všechny recenze uživatele

4 hvezdy jen kvůli zajímavému a vyprávění paní Katariny, jinak zpracování - např. anketa a trapná hudební režie snímek snižuje. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Židovka Katarína Grűnsteinová odišla v marci 1942 z bratislavskej Patrónky transportom do Osvienčima a tu prežila tri najťažšie roky svojho života. A preto si myslím, že si táto žena zaslúžila dôstojnejší dokument, keď už berieme do úvahy jej vek a rozhodnutie, že sa „tam“ už nikdy nechce vrátiť. Neviem čo mala znamenať hudba a slova pesničky, to ako vzdanie pocty mŕtvym z Osvienčima???? Pani Grűnsteinová má ohromnú pamäť na detaily, ale o skutočnom Osvienčime vieme mnohí viac, ako nám prezentovala ona v tomto dokumente. Veď téma holokaustu je dôležitá aj dnes, kedy spoločnostiam vládnu generácie, ktoré holokaust nezažili. Neverím, že z ľudskej podstaty sa táto vlastnosť prevahy nad niekym stratila v máji 1945. S otázkami holokaustu vo svete sa stretávame denno denne.Tému, ako osvienčimské klamstvo, nemienim ani otvárať ani sa ňou zaoberať, tých, ktorí ju propagujú môžem iba poľutovať. A práve pre tie generácie dnes 20 – ročných, ale aj starších slúžia takéto dokumentárne filmy. Úplnou špičkou na Slovensku v tejto oblasti je režisér Dušan Hudec, ktorý sa snaží hľadať pravdu o našej rozporuplnej histórii a škoda, že to nespracoval on. Držíme mu palce. ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

"Viete ako vyzerajú švajčiarske franky? To sú hodvábne peniaze. Celé sú vyrobené z pravého hodvábu. My sme si s nimi vytierali zadky" Na tomto dokumente je dobré jedine skvelé rozprávanie samotnej Kataríny Grunsteinovej, ostatné okolo toho ani nebudem komentovať. Nemalo to úroveň a dehonestovalo to akúkoľvek odbornosť a výpovednú hodnotu tohto filmu. 75 %! ()

mira007 

všechny recenze uživatele

" Kolkikrát sme vás upálili, milióóón či šest ..." náckovskej rockovej song , který otvírá a zavírá dokument vyprávění pamětnice paní Grunsteinové vězenkyně z Osvětimy kombinované s anketou na téma holocaust z dnešní doby. Ty vole, koho to napadlo? Vyprávění je na pět hvězd - přehledné, tíživé, silné, anketa s odpověďmi jako perlička na téma kvalita současného vzdělávání, ale ten song? Úlet, a to doufám, že autoři dokumentu neplatili autorský poplatek za použití skladby... ()

Meow86 

všechny recenze uživatele

Kde berou Ti lidé sílu vracet se na místa, kde zažili nejhorší chvíle svého života a ještě veškerá utrpení dopodrobna popisovat? Copak nechtějí jednou provždy zapomenout a mít klid? Možná už se nebojí, nemají strach vzpomínat. Ráda cestuji za historií a poznáním, ale do Osvětimi to nikdy nebude. Terezín mi tehdá jako studentce bohatě stačil. Lidská krutost nezná mezí. ()

Siki10 

všechny recenze uživatele

Přesně jak píše uživatel Hunt ! Naprosto trapná anketa a co už vůbec ta hudba,šílená neúcta!!!3 hvězdy za vyprávění paní Katariny. ()

mimi930 

všechny recenze uživatele

Čo, pre Pána, vedie niekoho k tomu, dať k tak silnému príbehu a odvážnemu rozpovedaniu tak debilnú a nedôstojnú pieseň? Ešte prežijem tie vytreté odpoveď dospelých aj študentov, dobre.. hovoríme o nedostatočnom vzdelávaním v tejto oblasti. Ale ako môže film začínať aj končiť takouto skladbou? Vie pani Katarína, že to takto spracovali? Veľmi nedôstojné a neskutočne znižuje kvalitu dokumentu a hodnovernosť režisérovych schopností (ľudských aj profesionálnych). Škoda. ()

Reklama

Reklama