Reklama

Reklama

Zločin v Polné

(TV film)
  • angličtina Murder in Polná (festivalový název)
TV spot
Česko, 2016, 2x86 min

Režie:

Viktor Polesný

Scénář:

Václav Šašek

Kamera:

David Ployhar

Hudba:

Zdenek Merta

Hrají:

Jaroslav Plesl, Karel Heřmánek ml., Karel Roden, Gabriela Míčová, František Němec, Jan Kačer, Petr Štěpánek, Jiří Plachý ml., Ondřej Kavan, Luboš Veselý (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Zločin v Polné je vzrušující drama jedné detektivní historie. V roce 1899 na Bílou sobotu byla na cestě mezi obcemi Věžničkou a městečkem Polnou nalezena mrtvá dívka, švadlenka Anežka Hrůzová. Bylo jí devatenáct let. Na hrdle měla řeznou ránu a nejspíš vykrvácela. Sexuálního násilí se vrah nedopustil. Místním lékařům se zdálo, že sražené krve na místě činu není dost, a na otázku, kde je „chybějící" krev, se hned našla pohotová dopověď: Židé ji přidali o Velikonocích do macesů. K dispozici byl náhodou i potenciální vrah: přidrzlý a nepříliš chytrý mladík Leopold Hilsner, šnorer, tulák a žebrák... (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (11)

  • Karel Čapek do „Povídek z jedné kapsy“ zařadil příběh inspirovaný Hilsneriádou s názvem „Případ Selvinův“. Jedná se o vyprávění starce Leonarda Undena, který se za mlada zastal podezřelého Selvina odsouzeného za vraždu ženy. Selvin se po osvobození Undenovi přiznal, že ženu skutečně zavraždil a začal ho vydírat. Podle povídky byl natočen film Spravedlnost pro Selvina (1968). (stefji)
  • Bratrem Hilsnerova obhájce Zdenka Auředníčka byl Otakar Auředníček, právník, železniční úředník, básník a překladatel z francouzštiny a italštiny. Je autorem několika básnických sbírek vytvořených pod vlivem dekadence. Mezi jeho nejznámější díla patří například „Královna loutek“ a „Nejdokonalejší milenec“. (stefji)
  • Oborným poradcem filmu byl JUDr. et PhDr. Stanislav Balík, Ph.D., český právník a historik, který byl v letech 2004–2014 soudcem Ústavního soudu. (Pitbull16)
  • Přestože se většina filmu odehrává v Polné, nenatočila se tam ani jedna scéna. (SimpanzJi)
  • Soudní proces se natáčel v pražském Klementinu na Mariánském náměstí. Natáčelo se také na plzeňském nádraží a Hýskově u Berouna. (M.B)
  • Hilsneriádu poprvé zfilmoval režisér Franz Köhler v roce 1919. Jednalo se o celovečerní film Der Fall Hilsner - Případ Hilsner, v hlavní roli se zde objevil sám Hilsner. (MTHRFCKR)
  • Herec Karel Roden se na roli T. G. Masaryka dlouho připravoval. Po dohodě s uměleckým maskérem Martinem Valešem si nechal růst vousy tak, aby úprava do Masarykovy podoby byla co nejvěrnější. „Společně s cvikrem, účesem a dobovým oblečením byla jeho podoba dokonalá. Jeho vizáž se připravovala vždy asi hodinu. Jeho vousy se pokaždé znovu zastřihovaly, dobarvovaly a poté se napalovaly železem, což byl dobový způsob úpravy vousů," popsal Jakub Fürst, mluvčí České televize. (rakovnik)
  • Film měl předpremiéru 22. ledna 2016 v kině v Polné, lístky byly zadarmo a byly rozebrány během 58 minut. (rakovnik)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v meste Plzeň a v obci Pyšely. (dyfur)

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama