Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Florencie, Itálie, rok 1348. Zatímco v toskánském městě řádí nelítostná černá smrt, skupina mladých lidí šlechtického původu se uchyluje do vily v nedalekých horách. Aby jim neradostný čas lépe utíkal, rozhodnou se, že si ho ukrátí vyprávěním. Jeden den, jeden zvolený král, či královna, jeden příběh na vybrané téma. Z původní stovky povídek Boccacciova renesančního klenotu Dekameron si Paolo a Vittorio Tavianiové zvolili pět plných fantazie, lásky, touhy a groteskních úkladů. (Film Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (10)

Tawni 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k oblibě knihy jsem nejspíš vložila do svého prvního filmového zpracování Dekameronu moc velké očekávání. Celý film působí tak nějak amatérsky. Už jen ten název filmu sám o sobě není moc nápaditý a stejně tak není nápaditý ani film jako takový. Když už bych měla zvolit 5 nejlepších příběhů z Dekameronu k filmovému zpracování, určitě bych nevolila tyto příběhy. Jsou tam rozhodně lepší a pro zfilmování vhodnější. Tři hvězdy si u mě film vysloužil díky příběhům o Calandrinovi a pak ten o řeholnicích. Ty se vcelku povedly a zvolené byly taky dobře. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nevím, jak víc ztratit čas a prostředky, než natočit po bůh ví kolikáté adaptaci něčeho tak notoricky známého. ()

Reklama

StaryMech 

všechny recenze uživatele

"Dekameron" mě neoslovil ani na papíře, ani v (nejspíš nejlepším ?) filmovém zpracování Pasoliniho. Nová verze bratrů Tavianiových s názvem oprávněně vzbuzujícím obavy je bohatě vypravena, krasodušsky nasnímána (vliv domácích malířů je nasnadě ; možná jsem měl vlčí mlhu, když se mi zdálo, že nejeden záběr kopíruje Kurosawův "Ran" ?) a pochybně odehrána a sestříhána. Jako celek působí úhledně, nudně a trochu nadbytečně. Že jsou v ní místa dojemná, vtipná nebo poučná, není ani tak zásluhou filmařů jako autora předlohy ; pokud po ní Tavianiové sáhli z vášnivého zaujetí / tvůrčího nutkání, není to na filmu vidět. Z letité úcty k nim jsem dvě a půl hvězdičky zaokrouhlil nahoru. ()

CiTrus007 

všechny recenze uživatele

Vím, že Dekameronů už tu je hodně, toto však byl můj první a nemohu říci, že by se mi úplně nelíbil. Film sice režií a střihem vykazuje prvky silného amatérismu a hudební doprovod v určitých momentech působí velmi uboze, dobře zvládnutá dynamika filmu a ucházející herecké výkony však od těchto nedostatků lehce odpoutají pozornost. Jediná zbývající věc, která mě tedy vysloveně bije do očí, je výprava spolu s kostýmy, které spíše navozují dojem, že renesanční Florencie byla krásně čistá a barevná, ačkoli realita musela být často mnohem vybledlejší a umazanější. 5/10 [KVIFF 2015] ()

Galerie (19)

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se v Toskánsku, převážně ve Florencii. (Terva)

Související novinky

Italský film v Praze a Brně

Italský film v Praze a Brně

03.12.2015

To nejlepší z italské kinematografie nabídne na začátku prosince putovní přehlídka XIII. ročníku Středoevropského festivalu italského filmu MittelCinemaFest 2015. V Praze v kině Lucerna proběhne v… (více)

Reklama

Reklama