Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Scenáristický, produkční a režijní debut Roberta Townsenda představuje satirický pohled na ambivalentní vztah mezi hollywoodskými držiteli moci a černošskými herci. Režisér ve snímku také vystupuje jako Bobby Taylor, herec toužící po velké roli, který se však pouze potýká s potížemi a který musí navíc čelit výhradám rodiny a kolegů ohledně kariéry, kterou si zvolil. Bobby pracuje v rychlém občerstvení, rozhodne se však zúčastnit ponižujícího konkurzu, na němž bělošští agenti rozhodují, jestli jsou uchazeči „dost černí“. Sám se ve filmu vidí jako Sam Spade, Rambo nebo jiný hrdina, nikoli v jedné z typických rolí, které mu zbývají. Když Bobby nakonec získá roli pasáka, musí se rozhodnout, jestli si zvolí práci, která mu otevře dveře, ale v konečném důsledku jej vrhne ke dnu, nebo se vrátí ke svému původnímu životu, přičemž jeho principy zůstanou netknuty. Ve filmu účinkuje řada černošských herců, od tehdy neznámých postav jako Damon Wayans po veterány jako Helen Martin, známá ze sitcomu 227. Snímek vznikl na vlastní náklady tvůrců a byl natočen na podřadný materiál, z herce Townsenda se však díky němu stal uznávaný režisér, navíc zde jako spoluscénárista a herec v hlavní roli zahájil kariéru Keenan Ivory Wayans, který v následujícím roce, ve svém režijním debutu, obsadil do jedné z hlavních rolí právě Townsenda. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Bobby Taylor je černoch, který se snaží stát hercem. Když po něm však chtějí, aby černocha zahrál, je kupodivu proti! Tato neobyčejná nízkorozpočtová komedie, kterou si Robert Townsend sám napsal, zrežíroval a zahrál, je jistým satirickým pohledem na Hollywood a tamní náhled na černochy. Názornou ukázkou je "herecká škola pro negry", kde vyučují bílí, a kde můžete skvěle vyšperkovat svou roli sluhy, pasáka, otroka či gangstera. Jediné, čeho se tedy snaží film dosáhnout, je jasné heslo: "Černoši jsou také dobří herci a dokáží zahrát jakoukoli roli". To je ovšem zaobaleno do vtipné slupky, která sestává z několika mini vsuvek, které malinko ruší celkový děj, který sice nestojí za moc, ale divák si tak nějak chce udělat celkovou představu. Morální odkaz je tedy jasně patrný a zbytek už je jen vata. 45% ()

Terter 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrý snímek o černošském herci, který se snaží prosadit v továrně na sny. Je zajímavé sledovat, jakým způsobem film reflektuje černošské stereotypy v masové produkci (patrné je to zejména ve scéně s hereckou školou, kde běloši učí černochy, jak hrát správně černochy). Jediný zápor tohoto filmu spočívá v přehnaném moralizování v závěru, ale ani to nedokáže zazdít kladný dojem ze zbytku filmu s několika zvláště povedenými momenty (hodnocení filmů, konkurz apod.). ()

Tony.cs 

všechny recenze uživatele

Polovážný film, který dokáže dobře bruslit mezi komedií a sebekritikou, aniž by ztratil dech. No ke konci trošku možná. Ale parodování je super a vtipy nejsou tak ostré, abyste se nad nimi pozastavili. ()

marti 

všechny recenze uživatele

Veľmi vtipné dielo o rozdieloch medzi snom a realitou černošských hercov. Natočiť to beloch, tak by to bola existenciálna dráma o zmysle života :-), takto je to sarkastická paródia na to ako vníma černoch pohľad belochov na černochov (vo filmovom priemysle). ()

Reklama

Reklama