Reklama

Reklama

Horor v Dunwichi

  • USA The Dunwich Horror (více)

Mladý amatérský student okultismu Wilbur (Dean Stockwell) z pradávného dunwichského rodu Whateleyů přijíždí na univerzitu v Arkhamu, aby prostudoval obávaný Necronomicon šíleného araba Al Zahreda. Seznamuje se s krásnou Nancy (Sandra Dee), která okamžitě propadá jeho nepopsatelnému kouzlu. Nechává se proto přemluvit a rozhodne se strávit s Wilburem víkend v jeho rodinném sídle. Proč však nemá Whateleyovi v Dunwichi nikdo rád? Skrývají snad nějaké tajemství? Snímek je velmi volnou adaptací stejnojmenné povídky H.P. Lovecrafta a zároveň jedním z mála filmů, které se pokusily převést plíživou atmosféru bezmoci a neznámé hrůzy na stříbrná plátna. (TobRieper)

(více)

Recenze (30)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Pokoušet se zfilmovat Lovecraftovy povídky a novely je něco podobného, jako chtít převést do obrazů Musilova "Muže bez vlastností". Nemít vlastnosti je stejné jako mít vlastností příliš mnoho. "Hrůza v Dunwichi" nepatří mezi Lovecraftovy vrcholné prozy, ale je dost dobrá, jen ne pro filmařinu; a hlavně ne pro tu, která se snaží různé příběhy vzájemně kombinovat, na to jsou příliš specifické. Navíc použitá technika barevných filtrů je asi stejně odpuzující jako by zřejmě byla i vrcholná počítačová animace. Film a novela tak mají společnou pouze sílu inkantace, z níž (ve správný čas a na správném místě) se hrůza rodí, přežívá a zaniká. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Lovecraftovy povídky jsou opravdu děsivé, a tak jsem čekal poněkud více temnoty. Na druhou stranu povídkám tohoto spisovatele se příliš ve filmu nedaří (kromě majstrštyků od S.Gordona). Určité momenty nejsou špatné - rituální začátek, prastarý dům, nepojmenovatelné zlo ve vzduchu a vcelku atmosferická hudba. Efekty jsou mizerné, a proto nejlepší scény jsou ty s náznakem. Útoky v lese připomenou ještě v té době nenatočený Evil Dead (1981). Není to úplný propadák, avšak řada horrorů 60.let je mnohem strašidelnějších, především britských (ale třeba i americký Rosemary má děťátko z r. 1968). D.Stockwell je nesympatický, ale na opravdového padoucha nedostačující. Takoví Ch.Lee či V.Price by byli jiná káva. Jeden z těch filmů, na nichž citelně zahlodal zub času... ()

Reklama

PKD 

všechny recenze uživatele

Hippiesácká barvotiskověpsychedelická koncentrovaná nuda s otřesnou hudbou (úvodní titule jsou fakt úlet za všechny prachy) a totálně mimózním Stockwellem (nechť odpočívá v pokoji v náručí velkého Dagona) jako ostatně i s celým zbytkem obsazení. Takto by vypadal HPL, pokud by žil v 60tkách a byl na LSD. On ale nebyl tento př., tudíž o nějaké jeho typické atmosphéře či nedej Cthulhu skutečné adaptaci 1 z jeho nejlepších prací, nemůže býti řeči. Rád bych ho již dávno vyhodil (ten film myslím:) ale na onom inkriminovaném dvd jsou i jiné lepší věci, tudíž ho mám stále. Ironie. A co dál? No, nic. Leda tak, že je to vhodný start pro HPL nováčky, aby pak při čtení mistrovy tvorby, zažili pořádný kulturní šok. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo dobré, atmosférické, slušne natočené a adekvátne herecky obsadené. Bál som sa, že to bude béčko, ale vlastne ide o áčkarský horor podľa Lovecrafta, ktorý jemne zostarol, ale každopádne ma výsledok príjemne zaskočil. Možno o to viac, že som v úvodných titulkoch uvidel meno producenta Rogera Cormana (ktorý zrovna výborné filmové zážitky neponúkal, česť výnimkám) a bál som sa, aká žumpa ma čaká. Na snímke je poznať, že vznikla v 70. rokoch, čo bolo desaťročie možno najzásadnejšie pre filmový horor. S Lovecraftovou poviedkou každopádne nevidím veľa súvislostí. ()

Gorehound 

všechny recenze uživatele

Vcelku zdarilá adaptácia, ktorá sa na jednej strane pekne drží poviedky a na druhej strane si berie z Lovecrafta motív tu a tam a pretavuje to do atmosferického filmu. Nie je dokonalý. Farebné útoky "niečoho", halucinogénne scény... To mohlo byť urobené lepšie, inak. Ale na druhej strane atmosféra Dunwichu, more, pomalá gotická a Lovecraftovská atmosféra, ktorá vtiahne, krásny starý dom, more, útesy... To sa podarilo. Záver mohol byť lepší, ale zasa twist ešte pred titulkami to opäť vyvážil. Dobrý, aj keď nie dokonalý, atmosférický film. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (4)

  • Představitel postavy Wilbura Whateleyho Dean Stockwell si zahrál ve filmu inspirovaném stejnou povídkou “The Dunwich Horror“ od H.P. Lovecrafta také o 39 let později. Jedná se o snímek Nejtemnější zlo (2009). (zorz)

Reklama

Reklama