Reklama

Reklama

Expanze

(seriál)
  • USA The Expanse
Trailer 1
Sci-Fi / Drama / Mysteriózní
USA, (2015–2022), 46 h 56 min (Minutáž: 40–63 min)

Předloha:

Daniel Abraham (kniha), Ty Franck (kniha)

Hrají:

Steven Strait, Dominique Tipper, Wes Chatham, Shohreh Aghdashloo, Cas Anvar, Frankie Adams, Cara Gee, Thomas Jane, Shawn Doyle, Nadine Nicole, Florence Faivre (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(62)

Obsahy(1)

Děj se odehrává za 200 let v budoucnosti, kdy lidstvo plně kolonizovalo sluneční soustavu, ale ještě nedosáhlo ke hvězdám, na pozadí vyostřujícího se konfliktu mezi Zemí, Marsem a koloniemi v Pásu asteroidů. Detektiv Miller, narozený v Pásu, dostane úkol najít nezvěstnou mladou ženu, Juliettu Andromedu Mao. Jim Holden je prvním důstojníkem z nákladní lodě - tahače ledu Canterbury, která těží led v Saturnových prstencích a rozváží ho k asteroidům Pásu, když se svou posádkou narazí na opuštěnou loď Scopuli. Aniž by o to oba stáli, jejich osudy se protnou a zjistí, že pohřešovaná dívka je klíčem ke spiknutí nepředstavitelného měřítka. (jaaara)

(více)

Recenze uživatele Martrix k tomuto seriálu (12)

Expanze (2015) 

Udělat kvalitní sci-fi seriál je nákladný a jen málokdy rentabilní počin. A to bez ohledu na to, že kritici jsou vlídní a diváci věrní. Diváků, kteří ocení seriály jako Battlestar Galactica, Caprica, Humans, nebo třeba i Firefly, těch je totiž málo. O to víc si vážím SyFy, že se pustila do The Expanse. Knižní předlohu neznám, ale nejspíš to bude slušné čtení, protože tady máme od všeho něco. Od politiky a intrikářství, přes asi mimozemšťany, po vesmírné bitvy, které rozhodně nevypadají zle. Spousta různých detailů pomáhá dotvořit atmosféru světů, obydlených skutečnými lidmi a ne jen loutkami. Věci působí používaně a opotřebovaně a lidé působí naštvaně, unaveně...prostě není to načančané sci-fi, kde všichni a všechno září novotou. Místo naivní představy, že kosmonauti nechodí na záchod a že je voda všude, kam lidská noha vstoupí, tady máme realisticky pojaté prostředí...to je osvěžující změna. Zajímavých postav máme víc a není problém si je zapamatovat a najít si k nim cestu. Detektivní zápletka je namixovaná s konfliktem mezi Zemí, Marsem a koloniemi, které chtějí svou nezávislost a současně sledujeme osudy posádky, která tento konflikt možná spustila a možná ho může zastavit a možná je to všechno trochu jinak... . Knihu si číst nebudu, mám v plánu vychutnat si seriál i se zvraty, které příjdou. Zatím po 6-ti dílech velká spokojenost. ***Po shlédnutí celé řady hodnocení nechávám a budu pokračovat ve sledování...vlastně jsem se už sháněl i po knize :o) EDIT: Jsem v polovině druhé řady a nevěřícně zírám. Je to ještě o dva stupně lepší, než řada první. Tvůrci mají z čeho vařit, takže je děj pěkně přímočarý a např. pátý díl druhé řady, je i velmi napínavý a nějakým zázrakem i romantický. Přitom jde o čisté sci-fi s parádní atmosférou. Zvedám hodnocení na plnou palbu. ()

Bojovat nebo utéct (2018) (S03E01) 

Na to, kolik událostí se stalo v předchozích řadách, je sice tato epizoda dostatečně dynamická, ale v rámci děje je ten rozjezd pozvolný. Sledujeme především osudy Chrisjen, velmi napjaté vztahy na Rosinantě a piklení Sadavira. Přitom v předchozích řadách, nám tvůrci rozehráli celou sluneční soustavu a klidně by mohlo vzniknout deset seriálů a každý by se mohl věnovat jednomu okruhu. Třeba dění na Venuši. I když mě by stačilo i to, kdyby se do děje nějak vrátil Miller. Možná je to tím, že jsem se nemohl dočkat pokračování a nejraději bych schroupal min. celou řadu na jeden zátah, ale jsem trochu zklamaný. ()

IPP (2018) (S03E02) 

Aaaa, už jsme opět na té vlně, kdy je člověk po skončení epizody nažhavený na další. Napínavé jak kšandy...prostě jedna z nejlepší space oper poslední dekády. ()

Zaručené zničení (2018) (S03E03) 

Konečně dochází k prolínání dějových linek, které jsme sledovali předchozí dvě série. Mám z těchto setkávání radost, protože v Expanse je spousta silných charakterů a v každé linii si člověk našel svého favorita, takže jejich vzájemná interakce přináší zhutnění děje. Navíc je jasné, že zájmy jednotlivců jsou protichůdné, takže třecí plochy rozhodně zaskřípají. Fackovaná v podání Amose a Bobby už byla na spadnutí, tak snad se příště bude míň intrikařit a příjde i nějaké to poplácání někoho po hubě. ()

Neústupnost (2018) (S03E09) 

Z nějakého důvodu hůř hodnocená epizoda, přestože je stejně napínavá jako ta předchozí. Možná bychom se obešli bez flashbacků ze živovota rodiny Mao a možná někomu chybí Bobby, nebo Avasarala, ale pořád je to nadprůměrné scifíčko, jaké tady dlouho chybělo. ()

Pampeliškové nebe (2018) (S03E10) 

The Expanse je spaceopera v tom nejlepším smyslu slova. Doteď si vystačila s košatým příběhem, který má několik dějových linek, jenž se navzájem protínají, nebo vedou k nějakým zásadním událostem. Ovšem dnešní epizoda byla čisté sci-fi se závěrem, u kterého jsem se přihlouple usmíval. Tohle je lahůdka pro všechny, kteří mají načtenou spoustu dobrých knih a doufají, že se někdy dočkají jejich zfilmování. Paradoxně jsem knihu podle které je The Expanse natočená ještě nečetl, ale ať je jakákoliv, povedlo se podle ní natočit luxusní seriál. Očekávání překonána... . ()

Abaddonova brána (2018) (S03E13) 

Více než důstojné zakončení třetí řady. Je radost sledovat v tomto žánru nevídaně vyrovnanou kvalitu všech epizod. Nechávat se překvapovat, těšit se na postavy, které jsou moc pěkně vyprofilované... . Co víc by mohl sci-fi fanda chtít? ()

Hry Nemesis (2021) (S05E10) 

Tato řada byla ufňukaná, rozvleklá a událostmi zdaleka ne tak protkaná, jako řady předchozí. Ve skutečnosti by se dala úplně v pohodě smrsknout do šesti, sedmi epizod. Nicméně poslední epizoda je opět ve stejném modu jako u každé řady....naznačí velmi zajímavý vývoj, takže divák je zvědavý co bude dál a hlavně věří a doufá, že tentokrát to bude lepší. No, má to být řada poslední, tak snad to tentokrát lépe dopadne. PS: ukončení jedné z postav kvůli sexuálnímu obtěžování bylo provedeno uboze, určitě to šlo vymyslet lépe a najít pro jeho nepřítomnost v další řadě rozumnější vysvětlení. Nechci být nevděčný parchant, ale nejspíš měla Expanse po třech řadách skončit. ()

Podivní psi (2021) (S06E01) 

Snad je to tím, že jsem se poprvé podíval na Expanzi s dabingem...ale jsem zklamaný. K vrcholně nesympatickému herci v roli Filipa, přibyly otřesně zvolené hlasy posádky Rosinante i Avasaraly. Zajímavé, jak takové nepodstatné věci, dokážou zkazit výsledný dojem. Už ta předchozí řada mě moc nenadchla a bylo jasné, že v této se bude pokračovat ve válce Země proti zmetkům z pásu. Už žádní mimozemšťani, žádné pletichaření. Velmi chybí postava Ashforda i více prostoru pro Drummer. Chybí dynamika mezi postavami. Těšil jsem se, ale nějak to není ono. ()

Ukázka síly (2021) (S06E03) 

Uf, konečně stará dobrá Expanse se vším, co mě na ní nejvíc bavilo. Výrazně pomohl i návrat k originálnímu znění s titulky. ()

Proč bojujeme (2022) (S06E05) 

Byl jsem velmi zvědavý s čím tato epizoda příjde. Tato řada má totiž jen šest epizod a je toho opravdu hodně, co je třeba nějak slušně ukončit. Linie se "psy reanimátory", válka, prstenec/protomolekula... . Jenže nic. Tato epizoda opět vše odsouvá, takže finále bude s největší pravděpodobností uspěchané a neuspokojivé. Tento seriál je prostě krystalická soap opera, budovaná s tolika detaily a možnostmi rozvíjet, že stálý divák/fanouch bude mít skoro vždy pocit, že se v epizodě něco zajímavého stalo. Takže ani teď jsem se nenudil a kdyby bylo na mě, tak servíruju v této řadě deset epizod a příští rok čekám nášup. Ale u vědomí, že je to snad předposlední epizoda ever...čekal jsem dramatičtější vývoj. ()

Popel Babylonu (2022) (S06E06) 

Tak moje obavy, že díky málo epizodám nebude čas vše rozumně zakončit, nakonec nebyly tak úplně na místě. Nedotaženost, ani uspěchanost, která často zmršíla finále mnoha seriálů, se naštěstí Expanze týká minimálně. Samozřejmě je velká škoda, že se nedokončila linka se psy reanimátory. Resp. že se nevystřihla ze všech epizod úplně pryč, protože neměla vůbec žádný vliv na šarvátky mezi Zemí, Marsem a Pásem.  Teoreticky jsou to otevřená vrátka pro návrat, ale obávám se, že dalších řád se už nedočkáme. Když uvážím, jaké sračky (Nadace, Vychováni vlky, Star Trek: Discovery apod.) získaly pokračování a takto kvalitní a velmi dobře hodnocený seriál končí... . Neznám knižní předlohu, ale pokud je to tím, že pokračování není napsáno...možná je to tak dobře (stále mám v paměti GoT). Tak aspoň že se Expanzi podařilo tu kvalitu udržet až do konce. ()

Související novinky

Amazon chystá God of War

Amazon chystá God of War

08.03.2022

Společnost Sony to s adaptacemi svých herních sérií myslí vážně a po The Last of Us, Uncharted nebo Ghost of Tsushima nás tak čeká oficiálně také fantasy řežba God of War. K té se nakonec přihlásilo… (více)

Amazon chystá Mass Effect seriál

Amazon chystá Mass Effect seriál

24.11.2021

Streamovací služba Amazon pomalu ale jistě začíná rozjíždět svoji vysokorozpočtvou televizní produkci. Před pár dny si tak odbyla premiéru seriálová adaptace fantasy ságy Kolo času, kterou příští rok… (více)

Amazon zachránil The Expanse

Amazon zachránil The Expanse

28.05.2018

Nejspíš vám neuniklo, že zažíváme válku kabelovek a streamovacích služeb. Všichni se totiž snaží mít co nejlepší a nejatraktivnější obsah a předehnat tak konkurenci. V čele pelotonu se momentálně… (více)

Brooklyn 99 se nakonec neruší

Brooklyn 99 se nakonec neruší

14.05.2018

V posledních dnech zažívali seriáloví fanoušci jednu ránu za druhou. Nedávný konec Ash vs Evil Dead totiž doprovodilo zrušení Exorcisty, The Expanse, Designated Survivora, Lucifera, Posledního chlapa… (více)

Reklama

Reklama