Reklama

Reklama

Expanze

(seriál)
  • USA The Expanse
Trailer
Sci-Fi / Drama / Mysteriózní
USA, (2015–2022), 46 h 56 min (Minutáž: 40–63 min)

Předloha:

Daniel Abraham (kniha), Ty Franck (kniha)

Hrají:

Steven Strait, Dominique Tipper, Wes Chatham, Shohreh Aghdashloo, Cas Anvar, Frankie Adams, Cara Gee, Thomas Jane, Shawn Doyle, Nadine Nicole, Florence Faivre (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(62)

Obsahy(1)

Děj se odehrává za 200 let v budoucnosti, kdy lidstvo plně kolonizovalo sluneční soustavu, ale ještě nedosáhlo ke hvězdám, na pozadí vyostřujícího se konfliktu mezi Zemí, Marsem a koloniemi v Pásu asteroidů. Detektiv Miller, narozený v Pásu, dostane úkol najít nezvěstnou mladou ženu, Juliettu Andromedu Mao. Jim Holden je prvním důstojníkem z nákladní lodě - tahače ledu Canterbury, která těží led v Saturnových prstencích a rozváží ho k asteroidům Pásu, když se svou posádkou narazí na opuštěnou loď Scopuli. Aniž by o to oba stáli, jejich osudy se protnou a zjistí, že pohřešovaná dívka je klíčem ke spiknutí nepředstavitelného měřítka. (jaaara)

(více)

Recenze (258)

easaque 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

+3* tento seriál se drží na konci seriálové TOP 300 a podle počtu hodnocení není zase až tak známý, i když je to škoda, protože kvalitních a vážněji pojatých sci-fi seriálů není tolik. Na první pohled může podle produkční společnosti Syfy vypadat jako nízkorozpočtový béčkový slepenec, bez ladu a skladu. Ale skutečnost je taková, že je to docela přesvědčivý, žádné béčkové herecké výkony a příběh (zatím) stojí na pevných základech. V prvních třech sériích se děj rozpínal do epických rozměrů jako to bylo třeba ve Hře o trůny. Po převzetí Amazonu to šlo po obsahové stránce trošku z kopce, ale nevím jestli to není tak i v knížkách, které jsem nepřekvapivě nečetl ;-). Čtvrtá série nebyla tolik o vesmíru, ale kolonizování a politikaření. Ale stále je to koukatelné a zajímá mě jakým směrem se to povede. Pátá série je opravdu nejslabší (v mém hodnocení by měla kolem 3 hvězdiček) a ani mi nepřinášela tolik napětí a zvědavosti, jak jsem byl zvyklý. Je víc komornější než předcházející, navíc mi přijde křečovitá a s několika nepochopenými střihy a zvraty. Bojím se, že to půjde do kytek s poslední 6. sérií a celkové hodnocení zatím nechávám s velkým otazníkem! ... Jak jsem se obával šestá série snížila celkovou známku celého dílka. Důvody jsem rozepsal v komentáři k sérii. Takové zakončení si opravdu seriál nezasloužil a to raději nemělo být natočeno než takto ;-( [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Není to Battlestar Galactica - ale to je častý problém všech sci-fi seriálů kromě Battlestar Galacticy, takže to jde Expanse snadno odpustit. Zábavná směs politiky, detektivování a vesmírných soubojů. Vzhledem k tomu, že podobné seriály skoro nejsou, volám hurá. ()

Skleena 

všechny recenze uživatele

Horší BSG... Ale na druhou stranu nástupce se bude hledat těžko a tady je vidět alespoň správný směr, i když to po stránce scénáře dostává na zadel... na to, že je to SyFy ovšem nečekané překvapení. Nezatracoval bych další sérii. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

A já se vždycky nechám tím Syfy znovu ukecat a zlákat. Jejich problém má už klasickou šablonu, která se neustále opakuje. Přijdou s dobrým a zajímavým nápadem, mají s ním áčkové ambice, obsadí béčkové herci a najmou céčkové scénáristy. Někdy mi to vadí míň (12 Monkeys, Killjoys) a někdy o poznání víc (Helix, Defiance). Expanse se svou první sérií zařadil někam zhruba doprostřed, ale s tím, že blíže je té druhé skupině. Co bylo dobře - neznám sice předlohu, ale samotný příběh, který je prezentován, mě dokázal nalákat. Spiknutí k odhalení může stát za to. Dalším velkým plusem je vizuál, obvykle totiž Syfy servíruje o poznání slabší triky a výlet po vesmíru ve vesmírných lodičkách plně vybavených nejrůznějšími technickými vymoženostmi mohl dopadnout ještě o poznání hůře. Co se tolik nepovedlo - Postavy jsou pro mě problém, nevadí mi neznámé osazenstvo, ale to, že postavy je pro mě těžké si oblíbit a fandit jim. Když tomu připočtu pomalost a rozvlečenost nepřehledného děje, tak ztrácíme další důležité body. Politika může být problém vždycky a tady jsem nepřišel na chuť vůbec lince ze Země. Nepřinesla nic zajímavého a pro děj důležitého a myslím, že bychom se bez ní obešli (minimálně v téhle sérii). Nakonec to nebylo úplně špatné a dívat se na to dalo, ale... je tady moc ale. Dá se říct, že děj série byl tak nějak uzavřen, ale je jisté, že to chce pokračování. Těžko však říct, jestli to pokračování chci vidět... ()

Martrix 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Udělat kvalitní sci-fi seriál je nákladný a jen málokdy rentabilní počin. A to bez ohledu na to, že kritici jsou vlídní a diváci věrní. Diváků, kteří ocení seriály jako Battlestar Galactica, Caprica, Humans, nebo třeba i Firefly, těch je totiž málo. O to víc si vážím SyFy, že se pustila do The Expanse. Knižní předlohu neznám, ale nejspíš to bude slušné čtení, protože tady máme od všeho něco. Od politiky a intrikářství, přes asi mimozemšťany, po vesmírné bitvy, které rozhodně nevypadají zle. Spousta různých detailů pomáhá dotvořit atmosféru světů, obydlených skutečnými lidmi a ne jen loutkami. Věci působí používaně a opotřebovaně a lidé působí naštvaně, unaveně...prostě není to načančané sci-fi, kde všichni a všechno září novotou. Místo naivní představy, že kosmonauti nechodí na záchod a že je voda všude, kam lidská noha vstoupí, tady máme realisticky pojaté prostředí...to je osvěžující změna. Zajímavých postav máme víc a není problém si je zapamatovat a najít si k nim cestu. Detektivní zápletka je namixovaná s konfliktem mezi Zemí, Marsem a koloniemi, které chtějí svou nezávislost a současně sledujeme osudy posádky, která tento konflikt možná spustila a možná ho může zastavit a možná je to všechno trochu jinak... . Knihu si číst nebudu, mám v plánu vychutnat si seriál i se zvraty, které příjdou. Zatím po 6-ti dílech velká spokojenost. ***Po shlédnutí celé řady hodnocení nechávám a budu pokračovat ve sledování...vlastně jsem se už sháněl i po knize :o) EDIT: Jsem v polovině druhé řady a nevěřícně zírám. Je to ještě o dva stupně lepší, než řada první. Tvůrci mají z čeho vařit, takže je děj pěkně přímočarý a např. pátý díl druhé řady, je i velmi napínavý a nějakým zázrakem i romantický. Přitom jde o čisté sci-fi s parádní atmosférou. Zvedám hodnocení na plnou palbu. ()

st.jim 

všechny recenze uživatele

Slibně vypadající sajsfikšn s dobrými recenzemi, slibnou grafikou a námětem.....co víc si přát. Kámen úrazu se ukáže hned na začátku. Neskutečně nudný a roztahaný scénář sráží celý projekt do kolen. Je tu až příliš zbytečných scén a dialogů, které pouze natahují čas a ruší celý zážitek. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Opět musím s politováním napsat, že ani v případě Expanze nemám srovnání s předlohou (a také v tomto případě to doufám v budoucnu změním). A zrovna tenhle seriál se tváří, že by jako adaptace opravdu mohl být dobrý! Mně se každopádně líbil od začátku do konce (ačkoliv závěrečnou šestou sérii jsem ještě sledovat nezačal). Dlouho před Expanzí tady nebyla space opera, která by byla podobně kvalitní a po jejím konci se nějaká nová nejspíš také jen tak neobjeví. Opravdu vizuálně strhující, dějově zajímavá, narvaná zajímavými zvraty a vůbec v ničem nepřipomínající jakýkoliv produkt SyFy, na kterém začínala. Jasně, občas je sice trochu utahaná, ale to nebyla moderní seriál, kdyby taková nebyla. Jako fanouškovi sci-fi mi tenhle seriál opravdu udělal radost. Podobně dobré vesmírné seriály jsou potřeba jako sůl. 7,5/10. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

SYFY se asi nikdy nezmění. Tohle je Helix zase a znova. Áčkové ambice pohřbili céčkoví scenáristé a béčkoví herci a nic na tom nezměnil ani údajný velkorysý rozpočet. Obraz je potemnělý, jak už to v brakových projektech bývá a místy slušné efekty špatný dojem moc nevylepšily. První epizoda nabídla přehlídku nevýrazných charakterů hozených do nezajímavého dobrodružství a ty další v tom pokračovaly. O napětí, nebo atmosféře se téměř nedá mluvit. Ať už proboha ta stále tápající televizní stanice konečně investuje i do někoho, kdo ty slibné náměty i kvalitně zpracuje. ()

ywo666 

všechny recenze uživatele

Vynikajuce sci fi, ktore sa zaujimavo vyvyja. Zacina na to ako komorna vesmirna detektivka a socialna sonda. Ale postupne dostaneme vsetko. Politiku, intrigy, akciu, horor, objavovanie nastrah vesmiru, velkolepe sceny aj komorne klaustrofobicke situacie. Postavy sa vyvyjaju. Rovnako ich ulohy v deji sa meni. Zakoncenie je dostojne. Jedine postava Dominique Tipper ma obcas srala. Bavil som sa. Je to tak na 4 a pol hviezdy. Ale zaokruhlim hore. ()

_DAVE_ 

všechny recenze uživatele

Tak nějak vzpomínám na BattlestarGallctica. Expanse je Velmi komplexní a zamotaná space opera s detektivní zápletkou. Uvidím jak dlouho mě bude držet. ()

yeniczek 

všechny recenze uživatele

Stanice SyFy konečně různými srajdami vydělala dostatek peněz na natočení další sci-fi pecky. Parádní výprava, zábavný mysteriózní příběh a postavy, které možná působí v prvním díle lacině, ale v dalších se s nimi sžijete, ani nebudete vědět jak. 8/10 Hlavně ať to zvládnou dotočit do konce. Příběh knih se zdá být velmi zajímavý. ()

Midori_Mike 

všechny recenze uživatele

The Expanse je sci-fi, které se snaží vycházet z opravdu pevných vědeckých základů. A to se mi na něm moc líbí. Lodě zde nemají hyperprostorové pohony, nemají laserová děla a podobné chujoviny. Tohle je fajnšmekrovinka, spíše pro fanoušky cyberpunku. Tvůrci si i přes menší rozpočet dávají velmi záležet na interiérech jednotlivých lokací a celé universum je velmi dobře vymyšlené, promyšlené (za to ovšem vděčíme autoru knižní ságy, ze které seriál vychází). Po dodívání téměř celé druhé série musím říct, že The Expanse má neustále vzrůstající křivku kvality a z původně spíše béčkového seriálu se pro mě už vyhoupl do áčkových vod. Jen tak dál. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Psal se rok 2015, a já vybíral, jestli začít se sledováním Expanze, nebo Stranger things. Volba padla na toto, a nakonec svého rozhodnutí nelituji. Po skončení seriálu lze říci, že asi nejlepší sci-fi poslední dekády (ne že by byla nějaká velká konkurence). Ne že by kvalita všech serií byla konzistentní, vrchol seriálu přichází už v 2. - 3. řadě, a postupně spíš začne kvalita upadat. Seriál také trpí jedním z nejhorších castingů posledních let, co jsem měl možnost vidět (Strait, Chatham, Aghdashloo, Jane... všechno céčkoví herci), což prostě něco na kvalitě ubere, s tim se nedá nic dělat. Ale Expanze jinak prostě výborně šlape, akce je natočená na jedničku, seriál výborně balancuje mezi znázorněním klasické vztahovky mezi postavavami, a řešením větších problémů. Vize budoucnosti za mě na jedničku, od veškerých technických vychytávek, až přes politické problémy. Za mě jen houšť, a klidně nějaký další seriál / film z tohoto světa. ()

Kalidor_ 

všechny recenze uživatele

Taková modernější Battlestar Galactica, ale přesto jiná a originální. To napětí, které vydrželo prakticky po celou dobu všech sérií, je až neuvěřitelné. Klobouk dolů, sci-fi klenot 🙂 ()

dragon94 

všechny recenze uživatele

Opravdu hodně jsem se snažil dát seriálu šanci, ale po 6 epizodách, do kterých jsem se musel výrazně přemlouvat, a na kterých mě nebavilo zhola nic, jsem to vzdal. Za efekty a hudbu 1* 20% ()

Darth_AK 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

The Expanse je jeden z nejlepších sci-fi seriálů co jsem kdy viděl, ne-li vůbec nejlepší. Tento seriál táhne zvolené období, prolínání žánrů a velmi dobré herecké výkony herců, od kterých by se to nečekalo. Doba kolem roku 2200 je skvěle zvolená, lidé už létají po sluneční soustavě, ale nikam dál se neodvažují, což je logické. Rozložení frakcí Země - Mars - Pás je opět, skvěle zvolené, a na každé z nich se dá něco najít. Za mě vede militantní Mars s přísnou disciplínou, od dílu kde se poprvé objeví bitevní loď Marsu taky kvalita vystoupne a už se standartu nepustí. Země skvěle doplňuje linku politickou a Pás .. pás rád nemám, jsou typičtí pankáči, a to není nic pro mě. V seriálu se krásně propojuje reálno vesmíru s detektivní linkou, bojovými sekvencemi, mysteriózní tématikou a čistými sci-fi prvky. Ten mix opravdu funguje, a když ho táhnout dobří herci, jako Thomas Jane, Shohreh Aghdashloo (ta si svou roli užívá) či i Steven Strait, je o skvělou zábavu postaráno. První série je taková rozjižděcí, ale druhá a třetí jsou jedny z nejkonzistentnějších a dějovými zvraty nabitých sérií jakéhokoliv seriálu. U 4. série mi přijde že kvalita výrazně poklesla a seriál se točil v nudných linkách a v nudných vztazích mezi nezajímavými charaktery. Napjatě se však těším na další sérii, tenhle seriál si zaslouží pokračování. 5*, pokud 5. série nezlepší situaci, tak snížím na čtyři. ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

The Expanse som chcel dať šancu, pretože obsah aj niektoré hodnotenia vyzerali lákavo, ale po prvej epizóde to bohužiaľ musím zabaliť. V súčasnosti je v ponuke až príliš veľa kvalitných seriálov, než aby som dal priestor tejto lacnej televíznej zlátanine s umelými dialógmi a nezáživnou zápletkou. Hodnotenie možno predčasné, no moja neomylná filmová intuícia ma pred ďalším pokračovaní rázne varovala a ja ju hodlám počúvať. Hodnotenie sa týka teda len prvej epizódy. Sklamaných 35 %!! ()

3 AM Code 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První dvě sezóny Expanse jsou super, podobně rozmáchlé Sci-Fi tu nebylo od BattleStar Galactica (no dobře, StarTrek Discovery, ale to je trochu rozpačitá záležitost). Třetí sezóna obsahuje bohužel hodně vaty a je viditelně slabší. Nicméně seriál teď vzal pod křídla Amazon Prime, tak se snad dočkáme zlepšení. ()

JamesSi 

všechny recenze uživatele

-"A nejsou tu nějaké zákony o bití podezřelých?"-"Na Ceru ne. Tady jsou jen fízlové"/Na pokraji války, otrokářství a nasranými studenty jen jeden cooldetektiv Zdeněk Miller dokáže vyšetřovat konspirační megazločiny./-"Proč máš tu čapku? To aby jsi vypadal jako pozemštaň?"-"Ne, to jen aby na mně nepršelo"/Je to béčko. Plné béčkových herců a bečkojídních scénáristů. Paperbacková scifi, kterou sežen;rete v nejbližší knihovně. No a co? Triky to má lepší než Soudkyně Barbara/ ()

Související novinky

Amazon chystá God of War

Amazon chystá God of War

08.03.2022

Společnost Sony to s adaptacemi svých herních sérií myslí vážně a po The Last of Us, Uncharted nebo Ghost of Tsushima nás tak čeká oficiálně také fantasy řežba God of War. K té se nakonec přihlásilo… (více)

Amazon chystá Mass Effect seriál

Amazon chystá Mass Effect seriál

24.11.2021

Streamovací služba Amazon pomalu ale jistě začíná rozjíždět svoji vysokorozpočtvou televizní produkci. Před pár dny si tak odbyla premiéru seriálová adaptace fantasy ságy Kolo času, kterou příští rok… (více)

Amazon zachránil The Expanse

Amazon zachránil The Expanse

28.05.2018

Nejspíš vám neuniklo, že zažíváme válku kabelovek a streamovacích služeb. Všichni se totiž snaží mít co nejlepší a nejatraktivnější obsah a předehnat tak konkurenci. V čele pelotonu se momentálně… (více)

Brooklyn 99 se nakonec neruší

Brooklyn 99 se nakonec neruší

14.05.2018

V posledních dnech zažívali seriáloví fanoušci jednu ránu za druhou. Nedávný konec Ash vs Evil Dead totiž doprovodilo zrušení Exorcisty, The Expanse, Designated Survivora, Lucifera, Posledního chlapa… (více)

Reklama

Reklama