Reklama

Reklama

Expanze

(seriál)
  • USA The Expanse
Trailer
Sci-Fi / Drama / Mysteriózní
USA, (2015–2022), 46 h 56 min (Minutáž: 40–63 min)

Předloha:

Daniel Abraham (kniha), Ty Franck (kniha)

Hrají:

Steven Strait, Dominique Tipper, Wes Chatham, Shohreh Aghdashloo, Cas Anvar, Frankie Adams, Cara Gee, Thomas Jane, Shawn Doyle, Nadine Nicole, Florence Faivre (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(62)

Obsahy(1)

Děj se odehrává za 200 let v budoucnosti, kdy lidstvo plně kolonizovalo sluneční soustavu, ale ještě nedosáhlo ke hvězdám, na pozadí vyostřujícího se konfliktu mezi Zemí, Marsem a koloniemi v Pásu asteroidů. Detektiv Miller, narozený v Pásu, dostane úkol najít nezvěstnou mladou ženu, Juliettu Andromedu Mao. Jim Holden je prvním důstojníkem z nákladní lodě - tahače ledu Canterbury, která těží led v Saturnových prstencích a rozváží ho k asteroidům Pásu, když se svou posádkou narazí na opuštěnou loď Scopuli. Aniž by o to oba stáli, jejich osudy se protnou a zjistí, že pohřešovaná dívka je klíčem ke spiknutí nepředstavitelného měřítka. (jaaara)

(více)

Recenze (258)

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Obvykle sci-fi moc neprožívám, není to úplně žánr pro mě, nicméně tady došlo k milýmu překvápku. Zkusil jsem to, začal se dívat a celkem mě to chytlo. Možná proto, že je to v podstatě taková vesmírná kriminálka, dalo by se říct, postavy jsou vcelku zajímavě napsaný a je tam rozjetých hned několik příběhových linek. Je vidět, že si tvůrci dali záležet, postupně se první série propojuje, až vám to dá v závěru celý smysl. Uvidíme, jak to bude pokračovat, ale za mě zatím pohodička. EDIT 2.8.2018 Po druhé sérii přichází zklamání. Pro mě nejlíp napsaná postava v seriálu skončila (dokonce bych řekl, že dost laciným a nepochopitelným sebeobětováním), naopak do popředí se dostává novopečenej kapitán Holden, kterej mně začíná lézt na nervy. Je to škoda, příběh přestává být zajímavým a uvidíme, kam to budou tvůrci směřovat. Zatím hvězdu ubírám. EDIT 9.9.2018 Z mýho pohledu to má klesající tendenci, zápletka se snaží být veliká, ale úplně to tak není, resp. mě to teda nevzalo. Uvidíme, co bude dál, ale nemám případně problém jít s hodnocením ještě níž. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1.řada: *** Tak nějak nevím. Velkým plusem je nevypočitazelnost (žádná postava není v bezpečí). Mínusem chaotické vyprávění, kdy bordel v tom co se děje, s kým a proč jsem měl do poloviny série. Prostě zainteresovaných stran je příliš a děje se toho opravdu hodně. V polovině věcí mi úplně unikal smyl proč by mě to mělo zajímat. Co je na druhou stranu velkým plusem je nápaditost (technologická) a kvalita triků. Na seriál velmi slušné. 2.řada: ***** Druhá řada je úplně jiné kafe. Karty jsou na stole a děj se sune vpřed solidním tempem. Celá zápletka navíc (konečně) dostala smysl. Bohužel v polovině řady tempo děje poleví a začne se vytrvale žvanit (zpomalí se), aby ke konci nahodilo brutální tempo které nechá otevřené linky do další řady. 3.řada: **** První polovina dojíždí události z minula a je fenomenální. Druhá polovina řady je úplně o nové zápletce. Řeší se nové věci, nastupují nové postavy. Je to úplně o něčem jiném a je to o poznání (dvě třídy) méně záživné a plné plamenných projevů. Jako kdyby došly nápady a začalo se improvizovat. 4.řada: *** Přesunout děj na planetu “bž”, kde proběhne jako snaha o uzavření všeho co se týká “protomolekuly” byl nápad dobrý, nicméně tak moc odtržení od stylu předchozích řad, že byl prakticky víc nudný než zajímavý. 5.řada: **** Seriál si našel novou hrozbu a její následky vypadají fenomenálně. Scény na Zemi jsou ferfektní (nejlepší z celé série) a nebýt několika vyhozených debilit, byla by to nejlepší řada celého seriálu. 6.řada: ** Stručně řečeno scenáristický odpad. Nejenže se sousta věcí neuzavřela, ale ještě se přidaly nové (planeta “fň” a super-psi). Nemluvě o té HROMADĚ zcela zbytečných odboček a dialogů. Přijde mi, jako by se plánovalo ještě několik epizod a někdo náhle ustřihl finance a tak se závěrečnou epizodu prostě pustili dřív a na solidní ukončení /vysvětlení zbytku nezbyl prostor. Obrovské zklamání. ()

legatio 

všechny recenze uživatele

Originální a řekl bych revoluční sci-fi, které vytvořilo svůj vlastní subžánr. Sledovat Rocinante při souboji je naprostá pastva pro oči a snad každá postava je něčím zajímavá. ()

merit1 

všechny recenze uživatele

The Expanse je seriál, na aký som dlho čakala. Niežeby nebolo vo svete seriálov na čo pozerať, ale ozajstné scifi sa objaví len veľmi sporadicky. Základná premisia nijako nevybočuje z klasiky. Ľudia expandovali a osídlili časť slnečnej sústavy, pričom sa nevyhli sociálnym rozdielom a politickým machináciám. Malý rozdiel oproti väčšine scifi je, že žiadnu inú rasu, okrem ľudskej, tu nenájdete. Napriek tomu je to rôznorodý svet. To, čo The Expanse robí dobrým, je snaha o realistickosť. Preťaženie, dlhodobý účinok nízkej gravitácie na ľudský organizmus, zásobovanie … to všetko nie je vyriešené nejakým abstraktným tlačítkom, ale ľudí stále rovnako limituje. Zároveň však je tu aj prvok predvídania a vízií, ktoré k vedeckej fantastike patria. Postavy sú uveriteľné a dobre namixované. Millerova pochmúrna zarputilosť mi je sympatická, rovnako ako posádka lode, ktorá nerobí pohodlné rozhodnutia. Je nám ponúknutý komplexný vesmír, obohatený o zložku, ktorá vnáša záhadnosť a dramatickosť. V rámci televíznej tvorby je to celé natočené pomerne veľkoryso. Menší problém som mala zorientovať sa v rôznych zoskupeniach a politických jednaniach ( dodatočné prečítanie knižnej predlohy mi tieto fakty veľmi uspokojivo sprehľadnilo, ale nemyslím, že je znalosť predlohy nutná ). ()

Mo. 

všechny recenze uživatele

Po precteni vsech (doposud vydanych) The Expanse knih musim jit s hodnocenim na plny pocet, protoze takhle dobre prevest knizni sci-fi do televizni podoby, to se jen tak nevidi. Specielne casting je proste skvely - moje nejoblibenejsi postavy Avasarala a Amos jsou naprosto perfektni. [--] A hezky zpatky na 4*, protoze posledni serie je proste zoufale nedostatecna a jako zakonceni v zadnem pripade nestaci. Pokracovani serialu bylo bohuzel zruseno a je skoro jiste, ze se dalsi serie nedockame. ()

Magika82 

všechny recenze uživatele

Djkoma vystihl do značné míry mé vlastní pocity a dojmy z tohoto seriálu. Jen dodám, že paradoxně - dle očekávání mnohých -, druhá série nesundala nohu z pomyslného scénářového pedálu plynu, ale stlačila ho téměř až na podlahu.... Stále pouze trochu pokulhává animace a trikové efekty... Podobně jako Kelišová, když se snažila doběhnout ujíždějící vlak: "Pro Krista Pána zastav! Musím k doktorovi do Volyně. Mám na třikrát zlomenou nohu!" ... Tedy: Působí občas až humorně. Noblesní a herecky vždy excelentní Shohreh Aghdashloo (pozn. V moci ďábla jako doktorka Adani), je jen třešničkou na dortu... ()

geimz 

všechny recenze uživatele

1. séria - 70% Expanse má ohromný potenciál, ktorý sa skrýva v prepracovanom svete, no v prvej sérii ho nevie zužitkovať. Postavy sú nepríliš zaujímavé, herci priemerní až podpriemerní (hlavne Steven Strait alias James Holden) a tempo k uzúfaniu pomalé. Ten príbeh sám o sebe je pritom zaujímavý, a posledné asi dva diely odhalia o niečo viac zo zápletky, no je to stále málo. Naťahovanie deju tiež ničomu nepomáha, celý obsah tejto série by sa v pohode dal zmestiť do 5 dielov - čo je pri 10 dielnej sérii neodpustiteľné. 2. séria - 80% Jednoznačne lepšia druhá séria nastolila konečne svižnejšie tempo, väčšina dielov nepôsobí nadbytočne a počas celých 13 dielov som sa celkom bavil. Som rád, že hlavnou témou série bola protomolekula bez zbytočných vedľajších odbočiek, vďaka tomu je podstatne konzistentnejšia, než prvá séria. Výtky mám opäť k postavám, ktoré sú stále "meh", logickým kiksom a nemálo scénam a dialógom, ktoré šuštia papierom. Tretia séria by to už mohla odpáliť vo veľkom. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Po třech sériích konstatují, že toto je špička současné sci-fi. Hned několik typů žánru namixovaných dohromady dává dohromady napínavou a zajímavou podívanou se spoustou zvratů, která se neustále posunuje dál a dál a stále toho nabízí více a více. Četl jsem i knihy a musím se přiznat, že seriál je lepší. V podstatě všechny změny provedené tvůrci jsou k lepšímu. Posádka lodi Rosinante začíná být vždy neočekávanějším seriálem roku, snad se ji bude dařit i po přesunu na streamovací službu. ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct jako scifi fanouškovi, který je hodně náročný na toto téma mě The Expanse v roli favorita na nej scífko od SYFY velice často zlobí. Nepříjemná houpačka, když už pominu, že první série je prakticky o ničem a vše začne až ve druhé, která zase chvílemi až komicky graduje, protože snaha tvůrců je, ale um a peníze áčkovejch projektů prostě chybí. Postupem času se mi začíná na obrazovce míchat spousta zbytečných nezajímavých postav a zákoutí všelijakých lodí a asteroidů a měsíců a všechno je za rohem a všude si dolítnu v řádech hodin max. dnů. Interiéry kosmických raketek jsou povedená a vůbec kulisy, ve kterých se herci druhé kategorie objevují jsou velice hezké současně s tím i exteriéry a bitvy ve vesmíru až mne to překvapilo. Horší to je upoutáním a atmosférou. Za 2 série v podstatě nevím jaký je život na planetě Zemi v budoucnu a ani slavný Mars neukázali. Nemám k čemu přilnout, v Amazonii spadne jaderná bomba, umře dva miliony lidí a v díle vám ukážou velký kulový. Těch pár obrázků potápějící se pevniny v úvodních titulkách je nedostačující. Navíc asi po prvních třech dílech jsem začal být absolutně alergickej na vůdkyni Spojených Národů, která se tam v každé scéně nadpozemsky promenáduje nastrojená v indickejch hadříkách a z pusy ji leze tak nepříjemnej chraplák. Tvůrcům to asi přišlo sexy, ale já bych bábu předaboval Valerii Zawadskou, ať už ji nemusím víc poslouchat. ()

Zombi 

všechny recenze uživatele

První řada je taková rozjezdová a i když má fajn detektivní linku, tak je to u mě za slabší 4 hvězdy. Parádní, celkem realistická vesmírná scifi, která mi hodně chyběla. Navíc většinou se sympatickými postavami. Druhá řada je pak u mě za 5 hvězd, protože se děj pořádně rozjede, v seriálu v podstatě nejsou chluché epizody, každá děj posouvá dál. Prostředí i triky jsou naprosto v pohodě a přibylo trochu akce. Třetí série také za 5 hvězd, prostě parádní scifi, kterých je hodně málo. Skvělé je, že to není žádný vyžehlený sterilní vesmír, ale pořádně drsná, špinavá a realistická vize, jak by to jednou opravdu mohlo vypadat. Na základě ohlasů se do dalších sérií nepustím, stejně jako u Posledního království, takto je to pro mě dobře uzavřeno a ušetřím si čas a sklamání. ()

E´Tonno 

všechny recenze uživatele

Výborný sci-fi seriál, ktorý si dáva záležať ako na príbehu, tak aj na dodržiavaní zákonov fyziky vo vesmíre (napr. polovicu cesty vesmírna loď zrýchľuje a na druhú polovicu sa otočí brzdí - oboma spôsobmi sa tým vytvára pre posádku gravitačné pole - šikovne vymyslené). Ohľadom trikových efektov... tie sú... povedzme že "dostatočné" na pôvodom televíznu tvorbu (ani v Battlestar Galaktike ma neurazilo spracovanie plecháčov, tak prečo by som sa tu urážal pri nejakom okatom hybride / mutantovi, či živočíchovi z inej planéty). Herci podávajú tiež veľmi sympatický výkon - zvlášť sa mi páčili Miller (samozrejme skúsenosti idú ľahko poznať), Bobby, Drummer a Amos. Keby hodnotím po jednotlivých sériách, tak by to bolo S01: 85%, S02: 90%, S03: 90%, S04: 80%, S05: 75% a S06: 75%...ale nakoľko príbeh sa rozvíja skrz všetky série, tak aj seriál hodnotím ako celok - 82,5%. ()

Illy 

všechny recenze uživatele

Od BSG mě žádný space opera seriál tak nebavil. Když přihodím, že knihu jsem četl.....je to veliká poklona. Chci další serii. ()

Martinius 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

prva seria vyborna pribehovo, dokonaly dizajn interierov + exterierov, perfektne vystihnute kostymy. autenticky vytvoreny vesmir buducnosti, zaujimavo sa crtajuca hororova zapletka. drobnym minusom su dakedy neprehladne dialogy a nepresvedcivi podaktori herci. tesim sa na druhu seriu. ()

M1k9 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První dojmy: Zpracování je minimálně v prvních dílech rozpačité! Jediné co mě zaujalo byla sympatická míšenka Dominique Tipper. Natolik, že jsem s přemáháním pokračoval... / / / V druhé polovině S01 šla kvalita markantně nahoru! Negativa: Nízkorozpočtový začátek. Béčkoví nebo polo béčkoví herci. Děj se pozdějí zpomalí, zasekne a začne opakovat. Pozitiva: Seriál má své vlastní zbraně a začíná je naplno využívat. Příběh je maximálně poutavý. Děj začíná být absolutně nepředvídatelný. Srovnání s GoT je na místě. Dovoluji si překvapivě tvrdit, že v mnoha věcech The Expanse GoT překonává. Je to svižnější Je tu méně bočních dějových linií, anebo nedostávají takový prostor. Děj se rychle posouvá a uzavírá. / / / Druhá série přinesla hodně kvality po všech stránkách, v rychlosti, která ve světě rozplizlých seriálů nemá konkurenci. Spousta zajímavých věcí natěsnaných za sebou sekundu po sekundě. / / / Závěr: Expanse je fascinující seriál. / / / 1: 8.5/10 / / 2: 10/10 / / 3: 10/10 / / 4: 7/10 / / 5: 8/10   9.5/10 ()

DaeGurth 

všechny recenze uživatele

Některé herecké výkony jsou skvělé, některé strašné. Některé nápady jsou skvělé, některé strašné, ale ... boha! ...copak Amíci neumí nic jiného než opakovat kliše? ()

maty39 

všechny recenze uživatele

Vesmírných sci-fi se dnes už moc netočí, což mě mrzí. The Expanse mě několik let míjelo. Myslel jsem si, že je to nějaká superlevná břečka z produkce kdysi mocné Syfy. Docela mě těší, že jsem tomu dal šanci. Po dvou týdnech sledování pěti sérií mě sice mrzí, že jsem si nepočkal na šestou závěrečnou sérii. Na zkoušku jsem si dal první tři epizody a vyplivlo mě to na konci páté série. The Expanse není ta uhlazená space opera ala Star Trek, ale špinavější pohled na svět budoucnosti, kdy záporáci nejsou mimozemské rasy, ale lidé samotní. A je jedno odkud pochází - ze Země, Marsu nebo pásu asteroidů. Hlavní postavy jsou celkem sympatické, ale nejsou to žádné vyčnívající osobnosti a nikdo z přítomných si zde nevybojuje nehynoucí slávu. Hlavním tahounem je zápletka a svět ve kterém se pohybujeme. Vesmír je opět to místo, kde je snadné zemřít a nejen kvůli nepřátelské palbě. Lodě nemají energetické štíty a nekonečnou munici, ale klidně se porouchají a pak jste v průseru. Nejblíže má tento seriál ke Galaktice. The Expanse samozřejmě není bez chyb. První tři série jsou výborné. Tempo vyprávění je plynulé, bez výplňových epizod. Čtvrtá a pátá série trochu zpomalí. Některé zápletky jsou zbytečné (Amos na Zemi), některé by šly odvyprávět úsporněji, ale stále série mají pouze 10 epizod, takže to není tak výrazný nedostatek. Uvidíme co přinese šestá série. UPDATE: Šestá série zakončila důstojně dějovou linku táhnoucí se od první série. Tempo šesté série je ideální, žádný spěch a žádná výplň, a přestože jsem se obával, že šest dílů bude málo, tak to nakonec bylo excelentní rozhodnutí. V průběhu šesté série je nám ještě představena dějová linka z kolonií, která nemá nic společného s hlavním dějem, ale je krátká a nezdržuje. Naznačuje další směr kterým se The Expanse mohlo vydat, protože existují další tři knihy. Sedmá kniha skočí o třicet let dopředu a proto se tvůrci rozhodli nepokračovat, protože by museli představit nové postavy a já proto toto rozhodnutí schvaluji. Možná v budoucnosti vznikne pokračování, ale to už asi bude trochu jiná kapitola tohoto příběhu. ()

Dr_Virus12 

všechny recenze uživatele

Druhý díl právě zhlédnutý , a musím říct, že zatím se mi seriál moc líbí. Ti kteří tomu nedávají ani šanci, a to už jen protože je to od stanice SYFY by se teda měli stydět... LIVINGDEAD hele to že se jim třeba předchozí seriály moc nepovedly, nebo se zase tobě něco na nich nelíbilo, neznamená, že nemůžou přijít s něčím fakt dobrým. Tenhle seriál zatím mohu jen vřele doporučit a dávám prozatimních 5 hvězd, které budu kdyžtak v budoucnu upravovat, ale doufám, že nebudu muset :) ()

Související novinky

Amazon chystá God of War

Amazon chystá God of War

08.03.2022

Společnost Sony to s adaptacemi svých herních sérií myslí vážně a po The Last of Us, Uncharted nebo Ghost of Tsushima nás tak čeká oficiálně také fantasy řežba God of War. K té se nakonec přihlásilo… (více)

Amazon chystá Mass Effect seriál

Amazon chystá Mass Effect seriál

24.11.2021

Streamovací služba Amazon pomalu ale jistě začíná rozjíždět svoji vysokorozpočtvou televizní produkci. Před pár dny si tak odbyla premiéru seriálová adaptace fantasy ságy Kolo času, kterou příští rok… (více)

Amazon zachránil The Expanse

Amazon zachránil The Expanse

28.05.2018

Nejspíš vám neuniklo, že zažíváme válku kabelovek a streamovacích služeb. Všichni se totiž snaží mít co nejlepší a nejatraktivnější obsah a předehnat tak konkurenci. V čele pelotonu se momentálně… (více)

Brooklyn 99 se nakonec neruší

Brooklyn 99 se nakonec neruší

14.05.2018

V posledních dnech zažívali seriáloví fanoušci jednu ránu za druhou. Nedávný konec Ash vs Evil Dead totiž doprovodilo zrušení Exorcisty, The Expanse, Designated Survivora, Lucifera, Posledního chlapa… (více)

Reklama

Reklama