Reklama

Reklama

Expanze

(seriál)
  • USA The Expanse
Trailer 2
Sci-Fi / Drama / Mysteriózní
USA, (2015–2022), 46 h 56 min (Minutáž: 40–63 min)

Předloha:

Daniel Abraham (kniha), Ty Franck (kniha)

Hrají:

Steven Strait, Dominique Tipper, Wes Chatham, Shohreh Aghdashloo, Cas Anvar, Frankie Adams, Cara Gee, Thomas Jane, Shawn Doyle, Nadine Nicole, Florence Faivre (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(62)

Obsahy(1)

Děj se odehrává za 200 let v budoucnosti, kdy lidstvo plně kolonizovalo sluneční soustavu, ale ještě nedosáhlo ke hvězdám, na pozadí vyostřujícího se konfliktu mezi Zemí, Marsem a koloniemi v Pásu asteroidů. Detektiv Miller, narozený v Pásu, dostane úkol najít nezvěstnou mladou ženu, Juliettu Andromedu Mao. Jim Holden je prvním důstojníkem z nákladní lodě - tahače ledu Canterbury, která těží led v Saturnových prstencích a rozváží ho k asteroidům Pásu, když se svou posádkou narazí na opuštěnou loď Scopuli. Aniž by o to oba stáli, jejich osudy se protnou a zjistí, že pohřešovaná dívka je klíčem ke spiknutí nepředstavitelného měřítka. (jaaara)

(více)

Recenze uživatele Necrotongue k tomuto seriálu (69)

Expanze (2015) 

Expanzi jsem měl (a mám) moc rád, protože šlo o jeden z mála sci- fi seriálů, které po celou dobu neopustily tento žánr. Jasně, i tady občas tvůrci ztratili směr a začali se věnovat slzopudné prudě, která je zejména ve Státech neobyčejně oblíbenou, vždycky se ale nakonec vzpamatovali a dokázali se vrátit na správný kurs. Po předposlední řadě jsem už žádnou záchranu ani neočekával, ale přišla a stála za to. Velmi vydařená záležitost. / Poučení: V jednotě je síla, ale jak udržet jednotu? ()

Série 1 (2015) (S01) 

První sezóna mě v žádném případě nezklamala, protože jsem se velmi dobře bavil. Líbilo se mi naroubování detektivního žánru na klasickou "scifárnu", přičemž obě roviny fungovaly velice kvalitně. Pravda, narazil jsem na celou řadu momentů, ve kterých haprovala logika, ale rozhodl jsem se je z větší části ignorovat, protože existují jiné seriály, v nichž je přehlédnout nelze. Tvůrcům se podle mého názoru podařilo dobře zpracovat politické tahy a kličky mezi Zemí, Marsem a Pásem asteroidů, ty jsem si užíval. Jsem zvědav na další vývoj, takže se těším i na druhou sérii. ()

Dulcinea (2015) (S01E01) 

První epizoda mě ke sledování seriálu docela slušně nalákala, přestože jsem měl zpočátku z rychlého střídání lokací trochu zmatek v hlavě. Naštěstí jsem se poměrně rychle naladil na tu správnou vlnu, příběh mě zaujal, měl i fajn atmosféru a ani o napětí a akci nebyla nouze. Navíc mě pobavilo, že i Spojené národy mají své Guántanamo. ()

Velké prázdno (2015) (S01E02) 

Druhá epizoda byla sice proti předchozímu dílu lehce umírněnější, co se akce týče, ale příběh byl i tak dostatečně zajímavý. Baví mě propojení Sci- Fi a detektivky, které mi po dvou epizodách připadá plně funkční. Pevně doufám, že se současnou kvalitu podaří i nadále udržet. ()

Nezapomeňte na Cant (2015) (S01E03) 

Tentokrát jsem se velmi dobře bavil. Do všeho se začala ještě více promítat politická situace, děj v pásu asteroidů mi začíná připomínat cyberpunk, což je jedině dobře, musím ocenit, že se tvůrci neuchýlili k vytváření nějakých mimozemských bytostí, takže Marťani vypadají stejně jako lidé, které můžu potkat na ulici. A taky se objevil Jared Harris, ten mě vždycky potěší. ()

CQB (2015) (S01E04) 

Létala torpéda, střílelo se z modrobleských děl a chyběl už jen kapitán Jason Nesmith se svou neohroženou posádkou na palubě Protectoru. Jo, jo, našel jsem si tam místa, kterým jaksi chyběla logika, ale na druhou stranu si mormoni staví svou vlastní loď, takže fajn. ()

Zpět k Řezníkovi (2016) (S01E05) 

Pátá epizoda se z větší části věnovala Millerovu vyšetřování a po předchozím dílu došlo k určitému zklidnění. Ubylo akce, zmizela palba energetických kanónů, ale vrátila se kvalitní atmosféra, Miller získal nové informace ke svému případu a já jsem se dozvěděl něco nového o krvavé minulosti Pásu asteroidů. ()

Na dně (2016) (S01E06) 

Jak už jsem psal dříve, epizody s pomalejším tempem mi vůbec nevadí, pokud mají, co říct, ale tentokrát jsem měl pocit, že bych se bez tohoto dílu obešel. Millerův pokec s Dawesem a jeho následná záchrana v poslední chvíli mě nenaplnily žádným nadšením a události na stanici Tycho mě taky nepřesvědčily. ()

Větrné mlýny (2016) (S01E07) 

Abych pravdu řekl, sedmá epizoda mě bavila nejvíc ve chvílích, kdy dějem hýbala Chrisjen Avasarala a její politické tahy, události na palubě Rosinanty mě zase až tolik nebraly a Miller byl tentokrát odstaven na vedlejší kolej. A fakt si myslím, že by ty záchrany na poslední chvíli měli tvůrci výrazně omezit. 3*+ ()

Záchrana (2016) (S01E08) 

Konečně jsem se zase dočkal kvalitní epizody. V tomto případě jsem se hodně dobře bavil. Nejdříve se tvůrcům podařilo při procházení útrob Anubisu vytvořit téměř "vetřeleckou" atmosféru, na stanici Eros došlo i na pořádnou akci a přišel i silný závěr. ()

Kritická hmota (2016) (S01E09) 

Pokud měla předchozí epizoda silný závěr, devátý díl měl silný začátek. Poslední chvíle Julie Mao byly velmi slušně zvládnuté a hezky člověku osvětlily některé důležité momenty. Události na stanici Eros nabraly spád a já jsem se celou dobu bavil. ()

Leviatan se probouzí (2016) (S01E10) 

Závěrečná epizoda mě trochu zklamala. Dějová linie Millera a Holdena na mě působila dost nenápaditě až nudně, ostatně ani přesun skupiny pod vedením Naomi Nagaty nebyl nijak skvělý. Potěšil mě otevřený konec, respektive otevřené konce, alespoň se mám na co těšit. ()

Série 2 (2017) (S02) 

Schválně jsem si zkontroloval, jak jsem hodnotil epizody první řady, a bylo to tak, jak jsem si myslel. Druhá sezóna na mě působila lépe, než ta první, měl jsem pocit, že tvůrci už přesně ví, co chtějí, a příběh vypadal, i přes mnohé dějové linie, uceleněji. Tím víc mi vadilo, že se i tentokrát objevilo několik větších nelogičností (ty drobné jsem prostě ignoroval), chtělo by to zodpovědnější kontrolu kvality:-) Každopádně je mi už teď jasné, že nevynechám ani další pokračování ()

Sejf (2017) (S02E01) 

První epizoda druhé sezóny mě určitě nezklamala, přinesla stejně jako předchozí řada kvalitní atmosféru, napětí i slušnou dávku politikaření. Navíc to vypadá, že Marťané v této sérii dostanou větší prostor, a to by se mi mohlo líbit. Stejně tak mě bavilo i dění kolem Chrisjen Avasaraly, takže start sezóny byl slušný. ()

Dveře a rohy (2017) (S02E02) 

První epizoda se mi líbila, ale druhá byla ještě o třídu lepší. Kvalitní atmosféra zůstala, napětí přibylo, ale hlavně došlo na pořádnou akci včetně souboje vesmírných plavidel. Útok na stanici Spin byl dobře natočený, a když jsem připočítal politické tahy Chrisjen Avasaraly, o pěti kouscích bylo rozhodnuto. ()

Statické (2017) (S02E03) 

Oproti předchozí akční epizodě byl třetí díl hodně poklidný, a protože mě opravy Rosinanty nemohly bavit příliš dlouho, uvažoval jsem jen o třech hvězdičkách, pak ale Amos použil mozek (!!), což mě zaujalo, zmátl mě Miller a čekám s čím přijde Chrisjen Avasarala, takže 4*-. ()

Šťastnou cestu (2017) (S02E04) 

Tentokrát jsem nemusel o hodnocení vůbec uvažovat, výsledek automaticky vyplynul ze strhujícího děje. Bavil jsem se od začátku až do konce. Chrisjen Avasarala se konečně dostala na správnou stopu, ale hlavní byla velmi vydařená vesmírná akce kolem Erosu. Jo, jo, Lékaři bez hranic evidentně nedělají kopance jen na matičce Zemi... ()

Domov (2017) (S02E05) 

Pátá epizoda byla klidnějším prodloužením předchozího dílu, oba dohromady působí jako dobře vyvážený celek. Napětí mezi Marsem a Zemí mi silně připomínalo Karibskou krizi, za níž se studená válka málem změnila na zatraceně horkou a Miller zažívá velmi blízká setkání... ()

Změna paradigmatu (2017) (S02E06) 

Šestá epizoda mě celkem zklamala, s panem Epsteinem jsem strávil až příliš mnoho času, dění na Tychu mi přišlo málo zajímavé a v událostech na Ganymedu jsem měl dost guláš. Jsem fakt rád, že mě tvůrci tak detailně seznámili s oddílem mariňáků z Marsu, vůbec to nebylo zbytečné... ()

Sedmý muž (2017) (S02E07) 

Ani tentokrát to nebyla žádná velká pecka, ale proti předchozí epizodě byl tento díl výrazně lepší. Události mi dávaly větší smysl, i když sledovat mocenský boj v SVP je podobně zábavné, jako trapné debaty v Evropském parlamentu. Mnohem vtipnější politická jednání probíhala na Zemi a jsem zvědav, co se vlastně vyvrbí z událostí na Ganymedu. ()

Související novinky

Amazon chystá God of War

Amazon chystá God of War

08.03.2022

Společnost Sony to s adaptacemi svých herních sérií myslí vážně a po The Last of Us, Uncharted nebo Ghost of Tsushima nás tak čeká oficiálně také fantasy řežba God of War. K té se nakonec přihlásilo… (více)

Amazon chystá Mass Effect seriál

Amazon chystá Mass Effect seriál

24.11.2021

Streamovací služba Amazon pomalu ale jistě začíná rozjíždět svoji vysokorozpočtvou televizní produkci. Před pár dny si tak odbyla premiéru seriálová adaptace fantasy ságy Kolo času, kterou příští rok… (více)

Amazon zachránil The Expanse

Amazon zachránil The Expanse

28.05.2018

Nejspíš vám neuniklo, že zažíváme válku kabelovek a streamovacích služeb. Všichni se totiž snaží mít co nejlepší a nejatraktivnější obsah a předehnat tak konkurenci. V čele pelotonu se momentálně… (více)

Brooklyn 99 se nakonec neruší

Brooklyn 99 se nakonec neruší

14.05.2018

V posledních dnech zažívali seriáloví fanoušci jednu ránu za druhou. Nedávný konec Ash vs Evil Dead totiž doprovodilo zrušení Exorcisty, The Expanse, Designated Survivora, Lucifera, Posledního chlapa… (více)

Reklama

Reklama