Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sovietsky zväz 16. júla 1940 v súlade s paktom Ribbentrop – Molotov pričlenil Estónsko k svojmu územiu. 55 tisíc estónskych občanov bolo zmobilizovaných do Červenej armády. Nemecko v roku 1941 obsadilo toto územie. Miestni obyvatelia nemeckých "osloboditeľov" vrelo vítali a 72 tisíc z nich vstúpilo do nemeckých ozbrojených síl. Estónski dobrovoľníci vo Waffen-SS, tzv. baltické légie, patrili k najkvalitnejším jednotkám SS. V septembri 1944 boli nemecké jednotky evakuované po mori a na územie Estónska vstúpila Červená armáda. So Sovietmi však neprišla sloboda, ale poroba. Zvyšky estónskych ozbrojených skupín kládli odpor Sovietom až do 50. rokov, kedy už prebiehali vraždy, politické procesy, teror a predovšetkým deportácia do gulagov na Sibír. (Volodimir2)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (113)

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Dost mi to připomínalo Zemi nikoho. Ikdyž tohle nebylo nijak odlehčené. Zákopový válečný film sice s menší produkcí, ale koukatelný a pro lidi, které tohle baví, určitě i nadprůměrný. Z těch neznámých herců málo který vyčníval, občas jsem se už v té záplavě převlékaní kabátku trochu ztratil. Až s úplným koncem to pak dostalo správnej říz. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

(Proti) válečný film o osudu Estonska, s jehož obyvateli manipulovali Hitler i Stalin. První polovina filmu je věnována hlavně vojákům pod vlajkou SS, druhá opačné straně - Rudé armádě. Dojímali mě hlavně civilisté, stařenka, které vůbec netušila, kdo u nich zrovna táboří a kdo je nepřítel. Pokaždé to přece byli Estonci. Oba hlavní hrdinové jsou velmi sympatičtí a filmu neškodí ani lehká romantická linie ve druhé polovině. Určitě stojí za to vidět. ()

Reklama

kulyk 

všechny recenze uživatele

V zemi, kde během pár let trvání druhého světového čurákování byl kdejaký místní Jaako Paako násilně transformován do Heinricha Ivanoviče, to nemají s vyrovnáváním se s historií zrovna jednoduché. Všimněme si, že celá staletí od doby, kdy ,,proti Čechu šel zas Čech" z toho jsme pořád natolik vyndaní, až si Landové mohou péra upsat. 1944 je obstojný pokus, který nikterak přehnaně nesoudí, nestaví na slzopudném patosu a vcelku nenásilnou formou protočí všechny tři strany mince. Kromě toho, že si v Talinu kvůli filmu solidně vysypali kapsičky, musím ocenit i věrohodnost, neboť elektrikářští Estonci bojovali znatelně účelněji, než jejich krajánci, navlečení do beranic, vaťáků, válenek a té třicet čtyřek. Spoiler (asi): zvláštní dík za ujištění, že válka si na hepy-jendy nehraje. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Po technicke strance i te dejove je film na vysoke urovni. Film sleduje estonske vojaky v dobe druhe svetove valky a to jak na strane Nemecka, tak SSSR. Estonci to za valky nemeli jednoduche a bezvychodnost teto situace solidne vystihuje prave tento film. Celkem zajimava je i dejova smycka kolem sestry mrtveho vojaka, nebudu se zlobit, kdyz Maiken Schmidt jeste v budoucnu v nejake roli uvidim:-). ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Po Zimnej válke ďalší to „pohľad z druhej strany“ na vojnové udalosti a oslobodzovaciu červenú armádu tentokrát estónskej proveniencie. Silný dramatický príbeh o účasti Estóncov v armáde - bielej i červenej. O pocitoch estónskych vojakov bojujúcich .. jedných za „Hitlera“ druhých za „oslobodenie Estónska“ proti Hitlerovi , pod vedením statočnej červenej armády a nesmierne zákerných politrukov. V takom zmysle je film rozdelený na dve časti v ktorých sa ako nitka vinie príbeh listov divoch pisateľov smerujúci až do samého konca , vždy k tej istej osobe. Milovníci bojových scén si prídu na svoje v početných bojových stresov , s výbornou kamerou, milovníci dramatička si na svoje prídu rovnako. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (4)

  • Kromě 20. granátnické divize SS (1. estonská) se v úvodní bitvě mihnou i vojáci s označením 23. dobrovolnické divize tankových granátníků SS „Nederland“ a 11. dobrovolnické divize tankových granátníků SS „Nordland“. (KM Phoenix)
  • Při úvodní bitvě příslušník estonských SS nabíjí samopal MP-40, avšak svému spolubojovníkovi následně podá útočnou pušku StG-44. (bejkovec)
  • Estonci bojující na německé straně byli příslušníci 20. granátnické divize SS (1. estonská) a Estonci bojující na straně Sovětů byli součástí 8. estonského střeleckého sboru Rudé armády. (KM Phoenix)

Související novinky

Přichází Severská filmová zima

Přichází Severská filmová zima

04.02.2017

Pořádný mráz zavítá začátkem února do 13 českých a moravských kin. Koná se tradiční přehlídka kinematografie skandinávských zemí. V české premiéře bude uvedeno 11 filmů z produkce severských a… (více)

Reklama

Reklama