Reklama

Reklama

Ruský datel

(festivalový název)
  • Ukrajina Російський дятел (více)
Trailer
Ukrajina / Velká Británie / USA, 2015, 80 min

Obsahy(1)

Neblaze proslulá jaderná elektrárna nebyla jediným strategickým objektem v Černobylu. Nedaleko se nacházela i obří konstrukce radiolokačního systému Duga, který měl sledovat starty raket na americkém kontinentu. Vlny z tohoto zařízení rušily na Západě rozhlasové a televizní vysílání a pro svůj charakteristický rytmus dostal tento jev přezdívku „Ruský datel". Hrdinou dokumentu je excentrický ukrajinský umělec Fedor, který pátrá po tom, zda výbuch elektrárny v roce 1986 mohl souviset s touto tajnou anténou. Jeho odvážná, až absurdní konspirační teorie pomáhá vyjevit tvrdou realitu ruského vztahu k Ukrajině v minulosti i současnosti. (Jeden svět)

(více)

Recenze (4)

Marze 

všechny recenze uživatele

Investigativní politický provokativní dokument. Konspirační a strašidelný, ale je to hodnotná zábava. Chvílemi je to jako pozůstatek tzv. studené války směšné, ale je to děsivě aktuální když dokument sledujeme optikou současných událostí v Evropě. A klade provokativní otázky. V dokumentu je vidět rychlý obrat v Ukrajinsko- Ruských vztazích. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Černobyl je téma, které asi nebude nikdy úplně mrtvé, už jen proto, že v současnosti je to stále zajímavá oblast, kam někteří lidé míří i za turistikou. Dokument se zaměřuje na to, že výbuch mohl být způsobem záměrně, a to z důvodů, aby SSSR zakrylo, jaké jsou jeho snahy v něčem, co by se dalo nazvat ovládnutím světa a hlavně lidí. Nějak mi to ale úplně nesedlo. ()

rbrandt183 

všechny recenze uživatele

Tento polo-experiment, polo-dokument je prakticky sólovým predstavením jedného excentrického mladíka a jeho konšpiračných teórií. Vzhľadom k tomu, že sa Fedor sám štylizuje do role umelca, tak faktografická časť je potlačená tou expresívnou: v rozhovoroch nie sú jeho otázky vedené logikou (myslím, že experti boli z neho tiež dosť nervózni), ale zas vidíme celkom zajímavé snové sekvencie podfarbené náladovou hudbou a hlavne vizuálne silné zábery z dronu. Každopádne divák sa toho moc nedozvie. ()

Reklama

Reklama