Reklama

Reklama

Staršinovi Vaskovi, veliteli oddílu protiletadlové obrany v Karelijské pustině, je přidělena jednotka dobrovolníků skládající se z mladých žen. Když přijde zpráva, že v zázemí seskočili dva němečtí parašutisté, musí staršina reagovat. Vybere pět děvčat a s touto „jednotkou" se vydá Němce zajmout. Brzy však zjistí, že zde neseskočili dva parašutisté, ale šestnáct těžce vyzbrojených komandos... (Bohemia MP)

(více)

Recenze (210)

Fr 

všechny recenze uživatele

“TAK DĚVČATA, JDEME NA LOV!...“ /// Protiletadlovej (ženskej) oddíl kdesi v ruský prdeli… postupný flashbackový představení hlavních aktérů (aktérek), který přerušuje všední život. Taky vypravěč, navozující válečnou poetiku. Moc hezký! Provázanost soudruhů vojáků s divákem funguje na 120% (komu by se taky nelíbilo vočumovat ruský (mladý) holky). A pak jednotka o velikosti 6 vojáků vyráží plnit bojovej úkol. Neznalost originálu neomlouvá, ale zato slibuje nevokoukanej zážitek. A taky že jo! Bojový dobrodružství, ve kterým je jedno kdo koho zastřelí, páč jde vo to, kdo koho přechčije. Škoda, že závěr je takovej sentimentální… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmenou povídku, kterou napsal Boris Lvovič Vasiljev v roce 1969 (ani sovětskej film z roku 1972), neznám. 2.) Přemejšlím, kdy jednotce vyhlásit „koupací den“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Klíčová slova pro snadnější vyhledání HOMOcensorským vypičipávačem v dnešním zvratku budou: Kundín, pičí, prdelky, pichna a šukání. Intenzivně se tedy pomodlíme za duševní zdraví našich školáků a jdeme na to. *** Tak nám jitra zase utichla. A bylo to po všem tom řevu v posledních týdnech dost příjemné a osvěžující. Z originální verze vykuchali převážnou část komunistického patosu, původní odulé komsomolky se špatně oholenými kníry, přitažlivé pouze ze zoologického hlediska, nahradilo pár modelek, které se rozhodně nebály ukázat, jak ruská vojenská uniforma vzor 43 dokáže umně skrýt perfektní kozy a katalogové prdelky, načež zůstal jen výborně natočený, dobře odsejpající, napínavý a nijak neurážející akčňák. V něm navíc němečtí záškodníci berou ohledy na estetické cítění diváka, neboť kosí tu pičí soldatesku pěkně od těch nejhnusnějších a nejlepší pichny vydrží až do konce. Krása. Už od původního filmu mi však vrtá hlavou jedna věc! Opírá se to údajně o autentické příhody, proto si myslím, že náš hrdinný staršina, soustruh Fedot Impotentovič Nemrdin, jenž si tam po večerech v březovém háji raději zádumčivě leštil bajonet a ofukoval kulky, místo aby soudružsky ulevoval svým spolubojovnicím od urputného svrbění, patrně ve skutečnosti tajil před marxisticky HOMOfobním politrukem svou orientaci. Velet totiž tomu Kundínu (ano, ta karelijská zašívárna skutečně místy připomínala Hobitín) nějaký heterák, dává si každý den po večeři sendviče a tak do čtrnácti dnů oslovuje všechny přítomné „Vagíno Ivánovno“, protože by se z toho věčného šukání pomát. Ale to už by asi bylo kapku jiné válečné drama, třeba s názvem „A zori zděs svingrovije“. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale podobné filmy točí Rusové snad jenom pro Rusy, aby je vyburcovali a ukázali jim, jak moc velcí vlastenci mají být. Na filmu nevidím popravdě nic moc pěkného, kromě samotné technické vsuvky, která je v momentě atmosféry druhé světové války v oblasti u Finska poměrně věrná. Stejně tak i pár akčních scén není vůbec k zahození. Scénárista je ale asi podplacenej Putinem, protože to, do čeho tady ty holky vhodil, to prostě nemá obdoby. Hrdinky jak od Marvela, tragédie rovná se čerstvě zaniklému kolchozu. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet RUR 220miliónovTržby Celosvetovo $4,487,000▐ začiatok dosť rozpačitý, hlavné keď išlo o predstavovanie hlavných predstaviteliek a ich etapy v minulosti, keď ich osudy zasiahla vojna, potom sa to rozbehne hneď ak začne ich lov na partiu nemcov-nacistov s ktorých sa vykľuje početnejšia zostava než mohli čakať, dramaticky dosť dobre zvládnuté, Rusom ide karta čo sa týka vojnových filmov /70%/ ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Výborná věc. Válečný pouze z části, jinak se jedná o pure survival v lesích, kde 5 členná ženská skupina + chlap kapitán bojuje proti skupině nacistům. Potěší překrásné scénerie, solidní zneškoďňování alá Stealth, krásné ženy nebojící se odhalit ňadra, výborný vizuál, krapec brutality a napínavý boj o přežití. Atmosféra mě správně vtáhla a nemám téměř co vytknout. Snad jen jedna WTF scéna,kde kapitán utíká v lesích a uhýbá všem střelám, jinak super!! 80% ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Já jsem obdivovala celou tu pětku hereček - dobrovolnic jak se brouzdají v těch močálech, poskakují po lese a kamení.....fakt to zvládly na jedničku, myslím si, že to pro ně nebyl žádný med. A oceňuji občasný pohled na minulost některých děvčat, co je přivedlo k tomu, aby se takhle daly na vojnu. To bylo velkým plusem celé téhle anabáze, která musela skončit tak, jak se dalo předpokládat. Snad se mi někdy podaří mrknout i na ruský originál, srovnání může být docela zajímavé, uvidíme.... ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Takovej obyčejnej film z války, kterej je okořeněn tim, že zde bojujou a umíraj ženy, což je trochu nestandardní. Pokud by tam místo pětice docela hezkých děvoček byla parta gopniků z Kyjeva, tak na to asi nikdo ani koukat nebude. Navíc mi film přišel docela zdlouhavej. Nedovedu si představit, jak asi vypadá originál z roku 1972, když ten má přes 3 hodiny. Jinak soudruh staršina ty skopčáky vyřídil stylem Rambo v podstatě sám. Řek bych, že většina z těch soudružek ve zbrani tam nadělala víc škody, než užitku. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Velkolepý filmový epos o prozaické pravdě války, mládí, smrti, hrdinství, všednosti i velikosti. Patos se tu snoubí s civilismem a vlastenectvím. I takové byly boje místního významu. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Moderné vojnové filmy z ruskej produkcie mám v posledných rokoch čím ďalej radšej, pričom tentoraz sa dokonca rozhodli urobiť remake k filmu, ktorý ma zo všetkých klasických ruských vojnových filmov bavil najviac a s výsledkom som teda nadmieru spokojný. Síce tu musím vytknúť, že po príbehovej stránke remake neponúkne vôbec nič navyše, takmer všetko dôležité zostalo takmer totožné, ale mňa to aj tak veľmi bavilo a dokonca ešte viac, než originál. Ten len predsa bol zbytočne dlhý a síce som sa pri ňom nenudil, ale skrátenie by mu neuškodilo a to som získal práve teraz, táto verzia je podstatne dynamickejšia, ale aj tak všetko dostane svoj priestor. Prvá polovica je očakávane pokojnejšia, ale mňa si to úplne získalo, nesie sa to v perfektnej atmosfére a všetky dôležité postavy dostanú svoj priestor a aj dlhší flashback, z ktorých viaceré sú výborné a tak som si k nim vytvoril vzťah. A následne sa to rozbehne, tu sa už neustále niečo deje, pričom všetky tie problémy s Nemcami sú výborne zvládnuté a miestami som bol z toho úplne nadšený. No sklamal ma koniec, tie posledné akčné minúty nepriniesli dostatočný pocit zadosťučinenia a aj úplný záver bol v origináli pôsobivejší, takže ten mohli kľudne nechať. Po akčnej stránke som tiež veľmi spokojný, tá hlavná akcia je očakávane komornejšia a síce mohla byť trochu nápaditejšia a aj realistickejšia, o čo sa film síce celkom snaží, ale predsa len scén, kde niekoľko nemeckých samopalov strieľa na nie až tak vzdialeného utekajúceho protivníka, pričom samozrejme ten je nanajvýš škrabnutý je tu celkom dosť. Ale inak ma všetky tie prestrelky v lesoch bavili, pričom občas poteší aj nejaké to tiché zlikvidovanie, čoho tu kľudne mohlo byť aj viac, celkovo je to výborne natočené a hlavne dosť napínavé. O hlavné postavy som sa tu skutočne obával a každá ich smrť ma zasiahla. No a tých pár flashbackov ponúkne aj trochu tej veľkolepejšej akcie a tá je výborná. Obsadeniu tu nemôžem nič vytknúť, hlavné postavy sú totožné s originálom, dokonca na moje prekvapenie sú si ešte aj vzhľadovo veľmi podobné, no dôležité je, že všetci si ma získali, aby som im prial šťastný koniec, no to sa samozrejme väčšinou nestalo. Režijne a technicky je to vynikajúce, vizuálna stránka je skvelá, rovnako atmosféra, atraktívne prostredie, funguje napätie a emócie, tu nemám žiadnych výhrad. A ani hudba nesklame. Takže keby bola záverečná fáza pôsobivejšia a akcia ešte trochu doladená, s plným hodnotením by som asi neváhal, ale aj tak som veľmi milo prekvapený, za tie posledné dva, tri roky rozhodne najlepší vojnový film, aký som videl. 82% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Jednotka měla permanentní problémy s kázní, staršina tak požádal o abstinenty, kteří se mu v noci nebudou plížit za sukněmi. K jeho překvapení dorazí nové posily, jen je tu jisté ale: jde o samé mladé ženy. Pánové bojují na frontě, ony za sebou mají těžké časy a do armády se přihlásily dobrovolně, aby pomohly své vlasti. První velký úkol je tady: v oblasti se pohybují dva němečtí parašutisté. Jsme totiž v Rusku, léta páně 1942. Fajn (krev a mlíko) hrdinky, překvapivě slušná atmosféra, mírné napětí a moc pěkné scenérie. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Len zriedka kedy hľadám slová, no musím priznať, že ma táto vojnová dráma vzhľadom k štruktúre príbehu pomerne dosť zaskočila. Obsah som nečítal, a tak keď došlo k obratu a uvedomil som si, že prvé husle v tomto snímku hrajú nežné polovičky, ovládla ma skeptika. Lenže tento počin je tak nečakane podmanivý, že pochybnosti ani omylom nie sú na mieste, ba práve naopak, ponúka toho rozhodne viac, ako ktorákoľvek americká pseudo vlastenecká, ideologická sračka. Ja som si to "užil", a či sa to bude páčiť iným? To mi je úprimne povedané úplne u riti. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Stále znovu a znovu se točí remake úspěšných filmů a já zatím nepochopila proč? Jen málokdy se stane, že se remake podaří alespoň tak dobře jako prvotina a skoro nikdy ji nepředčí. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Příběh, který rozpumpoval můj krevní oběh. V podmanivé kráse krajiny válečného dobrodružství se sešla opravdu skvělá herecká parta s maximální disciplinou. Především sympatické ženské postavy, které zde dobře hrají a mají na tom lví podíl. Ostatně na nich stojí prakticky celý film. Domnívám se, že to je stejně dobrý jako původní film, ba dokonce o maličko lepší. V každém případě tomu nechybí ani zvláštní poetika ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Vojna nie je o tom kto koho zastrelí, ale kto koho prechytračí..." Na úvod trailer. Zhodou okolností som ruský originál videl iba nedávno asi pred pol rokom a to som ani netušil, že v tej chvíli je už na svete jeho nová verzia. Ruský film a remake, to je spojenie na aké nie sme veľmi zvyknutí, ale áno, ten príbeh si o to pýtal. Osobne si myslím, že sa vydaril. V remaku sa tvorcovia vyhli niektorým veciam, ktoré mi v staršej verzii vadili a to najmä dĺžka a rozvláčnosť a streľba naslepo krížom -krážom. Tu po krátkej zoznamke v úvode a asi 30-tich minútach sme už na ceste za Nemcami. od tej chvíle až do záveru je to skvelý film plný napätia a pri väčšej snahe by sa z toho dal vytrieskať i kult a nesmrteľný film. Veľké výhrady nemám, ale originál mal temnejšiu atmosféru. V remaku hrá pomerne hrdinská hudba, určite by som volil depresívnejšiu, pretože ich situácia nebola jednoduchá. Pre mladých, ktorí majú alergiu na staršie čiernobiele filmy je to skvelá príležitosť zoznámiť sa z klasikou a sklamaný nebudú ani diváci, ktorí nevedia do čoho idú. PS. Vojačka Žeňa mala výstavné prsia...80%. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Prapodivnej kočkopes, u nějž jsem dlouho váhal, nakolik se bere vážně - a ono to ve finále není na škodu. Tichá jitra jsou totiž ve svým celku tak nějak nepodlejzavě bezelstný, na emoce si dávaj bacha, nenudí ani chvíli a - možná SPOILER - je strašně sympatický, jak neslavně nechá všechny skončit. O tom byla celá řádka silných historických okamžiků - hrdinové totiž často neumírali v okázalých a důstojných pozicích. Sílu měl až dopad jejich činu. "Pět děvčat, jen pět děvčat! A neprošli jste. Nikam jste nedošli a teď zdechnete!" ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Možná by bylo dobré si po projekci této verze zopakovat originální snímek z roku 1972, abych je mohl lépe porovnat, protože v tomto případě dávám 4*, což je stejné hodnocení, které jsem kdysi před lety dal i staršímu počinu. Nemohu tedy dnes relevantně porovnávat, avšak mnohé scény se mi při sledování remakeu vybavovaly. A jitra jsou zde tichá je film, který má výborný a poutavý námět a obě verze jej skvěle zpracovávají. I v tomto případě potěší hudba, lokace a výběr hereček do hlavních rolí, přičemž i Pjotr Fjodorov si získá divákovy sympatie. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Toto je presne to čo Rusom ide. Jednoduchý príbeh, postavy zaujali a bavili, slušná dobová atmosféra, výprava, kostýmy, ale predovšetkým tomu nechýbala atmosféra a napätie. Skutočne vydarený film, navyše s dobrou hudbou. 75% - 4* ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se těšil. Věděl jsem, že je to remake a nepolíben původním filmem z roku 1972 jsem očekával moderní ruský válečný film tak jak to mám rád, v kvalitě na kterou jsem už u Rusů zvyklý... Navíc nejeden můj válečný druh zde na csfd mi psal jestli jsem to už viděl a film doporučoval jako pěkný... Nu tak, tak tedy jsem jej konečně viděl. Je to už pár let co v TV běžela reklama na Tatranky Opavia - z darů naší země. Celá ta věc byla taková barevná, točená v krásných lokacích s krásnými lidmi... A jitra jsou zde tichá (2) jsou také takovou reklamou na Tatranky Opavia. Já na to bohužel koukal jako na válečný film a tak i když i mně (nepopírám) se líbily fešné vojandy se všemi svými zbraněmi (teď myslím ty ženské) , které tam navíc hojně ukazovaly, nenechal jsem se jen tím ošálit. Tenhle film mnohem více než jiné ruské nové válečné filmy těžce tlačí na patriotickou gerojovskou strunu, na což nejsem zvyklý. Celé je to točeno pravda v krásných lokacích s hudbou, která mi v jednom motivu (flétny) připomínala vykradenou ústřední melodii z Pána prstenů... Samotné boje s tupými německými paragány, kteří se nechají na úkor obrovského přečíslení i mohutné zbraňové výstroji pobíjet jak zajíci byly málo uvěřitelné. Staršina na hlídce kecá s každou, hulí u toho atd.. zkrátka porušuje všechny zásady držení pozice při očekávání nepřítele...Dochází k brodění bažiny, která jde přeplavat atd.. Vrcholem všeho byl ,,bitevník'' Ju 52, který se kulometným útokem vrhl na 2 stanoviště rychlopalných ruských flaků! Ovšem pozor nestřílely kulomety ze střeliště na hřbetě, tedy obranné, které JU 52 na východě skutečně měly (včetně někdy bočních v trupu) jako obranu proti stíhačům, ale kulomety podél každé strany kabiny synchronizované s otáčením vrtule !!! Zžejmě Hitlerova další tajná zbraň! Takže, ač měly holky krásný oči, vlasy, prsa i prdelky, nemohu jinak a dávám jen hodně podprůměrný průměr. Jsem zvědav na ten původní kousek z roku 1972... Tři rudé hvězdy. * * * ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Taká dobrodružná, miestami mierne napínavá naháňačka s prestrelkami a v peknom prírodnom prostredí. Aj niektoré dievčence tu boli pekné, to sa musí nechať, hlavne v tej spoločnej sprche, ale inak žiadna vojnová sláva to nebola. Keď si odmyslíme slušnú kameru a divácky celkom atraktívne zvládnuté prestrelky, tak tu už nebolo nič, čo by výraznejšie zaujalo. Lepší dojem zo snímku kazili hlavne trápno-patetické dialógy, ktoré mi teda miestami riadne pílili uši. Chápem, že nejaká propaganda tu musela byť, ale čo je moc je moc. Tiež ma pobavilo ako bolo v snímku prezentované, že dievky boli hádam vo vojne aj sexuchtivejšie ako chlapi, dobrá haluz. Toľko sa motali okolo toho starešiny, samé koketnosti a narážky a on nič. Keď z jeho úst aj na tému niečo vyšlo, tak to bolo len niečo trápne v zmysle o láske k vlasti... no skrátka pravý Rus (myslím ironicky samozrejme). Nuž čo, dievčence museli byť teda riadne sklamané... Skrátka bolo to na môj vkus až moc uhladené. Len priemer. 60/100 ()

Reklama

Reklama