Reklama

Reklama

Kde roste červené kapradí

  • Česko Červené kapradí (více)

Obsahy(1)

Vychází z jedné indiánské povídky o lásce dívky Andy a chlapce Dana, kteří se ztratí v zimě v lese a najdou je až na jaře, kde kolem jejich těl rostlo červené kapradí. Podle této povídky pojmenuje asi 12-ti letý Billy Coulmen své dvě štěnata loveckých psů, na které celé prázdniny dřel s dospělými chlapy v lese. Film je o přátelství chlapce a jeho dvou věrných psů, kteří mu v závěru filmu zachrání život, když jej v lese napadne puma. (ČSFD)

(více)

Recenze (32)

tahit 

všechny recenze uživatele

Američani natočili plno skvělých filmů pro děti, ale tenhle i bez velkých triků dokazuje, kde že je to srozumitelné krásno dětské duše v dnešní záplavě televizních potemnělých filmů s náplastí pseudofantasy. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Už dávno ma niečo tak nenasralo! Zo začiatku film prezentuje "tradičné kresťanské rodinné hodnoty" až tak dôrazne, že by si pri ňom iste poplakali aj členovia Kotlebových vlakových hliadok. Potom sa to mení na detailný popis vskutku stupídnej sedliackej zábavky, na ktorú doplácajú životom úbohé mývaly a vlastne aj ľudia. Stínanie obrovského stromu, na ktorom sa mýval ukryl, možno bolo v poriadku z pohľadu tej doby. Z dnešného pohľadu je to absolútne neakceptovateľné. Hlavný chlapčenský hrdina by si za svoju zaslepenosť zaslúžil tak akurát nafackovať. A to isté si zaslúžim aj ja, že som sa na túto nepodarenú vidlácku zoofíliu pozerala až do konca. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Dojemný příběh s dvěma krásnými psy a velmi velmi smutným koncem. Zpočátku jsem si udržoval nadhled - prostě další přibarvený dobrodružný film pro děti, ale s postupem času mne to vtahovalo, až zůstzaly jen čiré hořkosladké emoce. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Dojemný příběh ze staré školy. Skvělé záběry psů, důstojná oslava přírody i její symbiózy s člověkem. Skvělý dabing Václava Kaňkovského v roli dědečka (hlasově mi moc připomínal Jaroslava Weigela z Cimrmanů) i Ladislava Mrkvičky, a v dětské roli Filip Renč! ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Kdo nebrečel není chlap. Vysoké hodnocení dávám z nostalgie, tohle nás všechny sestřelilo kdysi v raném dětství a horší záchvat jsme měli snad jen u Biely Bim, čierne ucho. To tehdy dávali se slovenským dabingem, takže zvyk je železná košile. Kapradí děsné, rána přímo do dětského srdéčka a to tak, že navždy. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Krásný příběh o Billym a jehom psích společnících Danovi a Ann byl natočený na motivy knihy Wilsona Rawlse "Where the Red Fern Grows. Plemeno redbone coonhound vzniklo křížením bloodhounda a irského setra a používá se k lovu mývalů. V roce 2003 byl natočen remake filmu, pod názvem "Where the Red Fern Grows" zaneseno na csfd, ale zatím nikým nehodnoceno. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Kdysi v dětství jsem viděl a tehdy mě to velmi vzalo. Protože je to ovšem už nějaký pětadvacet let, dávám raději čtyři hvězdičky ;o) Dětská filmová nadšení mohou klamat... ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 13.8.1983, réžia českého znenia (ÚPF 1979) = MARIE FRONKOVÁ (8.1.2015) ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Příjemný dětský příběh, který není pohádkou. Nekončí totiž šťastně, ale tak, jak se to v životě opravdu ve skutečnosti stává. O to víc tento nádherný snímek kdesi z malebného horského kraje Spojených států má co nabídnout. Otevírá oči i srdce všem těm, kdo o to stojí. ()

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

Pôvodnú verziu "červeného papradia" som videl ešte ako dieťa v časoch na sklonku komunizmu. Vtedy ma tento film fascinoval a pomerne vykoľajil. Reagoval som naň veľmi citlivo. Bol dojímavo strhujúci, ale skončil ako detstvo, v nenávratne a bez nároku na happyend, iba s možnosťou nostalgickej spomienky na to, čo sa už nikdy nezopakuje. Keď som sa s odstupom času rozhodol uvidieť "červené papradie" (1974) znova, úplnou náhodou som natrafil na jeho remake (2003) a nevyhol sa porovnávaniu. Originál má nespornú sugestívnu silu a lepšie zvláda zobrazenie dramatických scén. Je názornejší v momentoch, keď si to žiada príbeh, čím dokáže aj zapôsobiť. Napríklad bitka loveckých psov s pumou je podstatne obsažnejšia. Jej priamym účastníkom sa stáva aj chlapec. V bitke sa zdôrazňuje obetavosť psov pri záchrane života svojho pána. Agónia umierajúceho zvieraťa sa takisto predlžuje - zomiera až po neúspešnej snahe o vyliečenie. Remake podáva túto bitku iba skratkovito ako nešťastnú zhodu okolností. Aj chlapec je v nej prevažne iba nezúčastneným pozorovateľom. Originál takisto necháva vyniknúť "červené papradie", ktoré vyrastie nad hrobmi mŕtvych psov. V remaku sa nad nimi naopak týčia drevené kríže so psími menami a papradie je už iba dekoráciou... Z toho som bol mierne v rozpakoch, veď koho by v tých časoch napadlo stavať nad hrobmi zvierat pomníky? Teda aj vzhľadom na obdobie, ktoré je vo filme zobrazované, je Where the Red Fern Grows z roku 1974 autentickejší. Nedávno, keď som film videl opäť, zdalo sa mi, že nestratil veľa zo svojho prvotného čara. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Když jsem film viděl jako hodně hodně malý, pamatuju si, že jsme u něho brečeli celá rodina. Teď jsem si na něho vzpoměl a je to moc pěkný film o přátelství mladého chlapce a dvou psích kamarádů. Konec je fakt hodně smutný, ale o tom život je. I po těch létech mě film zkrátka dojmul a proto hodnotím plným počtem. ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Komunisti to koupili pro televizi asi proto,že co je červený je dobrý.Pro mě ten film moc dobře neskončil,málem jsem v šesti letech dostal mrtvici.Brečel i sousedovic kocour,který jinak psy moc nemusí. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

docela příjemný film, který bych dětem nejspíš pustil, i když hudba byla příšerná, ale k té době to nejspíš patří ;-) Já si ho tak ve svých skoro 40ti-letech tak neužil. Přesto docela poučný film, i o tom,že vše dobře nekončí. Bůhví jestli by ho dnešní mládež překousla. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Tak ja by som bol radsej, keby sa on + ona skamaratili s vlkom, psickarskych filmov je tu kopa, a niektore su len vyslovene priemerne ...... ale ako rezisersky namakane, priroda nadherna , tak kvalitne dialogy som uz dlho nepocul. Z hercov som videl James Whitemore-a /Them 1954, Asfaltova Dzungle/ a vybornu beverly Garland..... a hoci Psy povazujem len za dalsiu faunu /mam rad uplne inu faunu ako psy/, filmarsky je to stara skola a vysoko kvalitna. Tu plati, ze starinka je kvalitnejsia nez mnohe moderne filmy : 92 % ()

J0hny5 

všechny recenze uživatele

Poprvé viděno v roce 2010 a moc se mi to líbilo. O životě více méně na samotě, bez většiny dnešních vymožeností. Prostě hezký příběh z venkova a mladém pracovitém chlapci. Nesrovnatelný s dnešní mládeží ve městech. 80% ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Námet je to určite pekný. Túžba chlapca po psovi je silná a vierohodná, veď kto ako malý netúžil po psovi (za predpokladu, že ho nemal). Všetko odohrávajúce sa na staromilskom vidieku, ešte k tomu na pomedzí divočiny, a so sympatickými postavami. Srší z toho príjemná, aj keď občas naivná, atmosféra. Záver so smutným koncom a nostalgiou je tiež veľmi pekný. Len by tu nesmeli byť isté zádrhely, ktoré mi pokazili filmový zážitok. 1. Chlapec je akýsi prieberčivý, veď ak chcem psa a sused má zadarmo šteňatá, nečakám a beriem ich a nie utratím ťažko zarobený a určite nie malý obnos peňazí a čakám stovky dní, len aby som mal čistokrvných loveckých psov. 2. Puma na človeka útočí iba ak tak v telke, v reále je to veľmi ojedinelé, človeka počuje na sto honov a vyhne sa mu. 3. No a keď chlapec začal so psami loviť medvedíky čistotné - čiže klasický lov pre kožušiny a pre peniaze, či dokonca pre súťaženie, mal som dosť. V čom je takýto lov a zabíjanie inakší od napr. zabíjania slonov pre kly? A jednom prípade ešte stínanie desiatokrokov starého stromu kvôli dolapeniu koristi - čo tak vypáliť celý les? Veľmi nepekný príklad toho, ako sa človek chová k prírode, nevhodný do rodinného filmu. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejsmutnejsich zazitku z meho detstvi. Film o normalnich lidech, normalnim zivote, krasne prirode (Oklahoma) a taky o te nejvetsi ztrate. Zde nastesti pouze psu, ...ale pro detskou dusi je to i tak tezce pochopitelna rana. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Malý klučina žijící někde v minulosti na idylické farmě vroucně touží po psech... aby mohl lovit mývaly. Co na to říct, další dětský film, který jsem jako dítě neviděl a kdyby ano, nevěřím že by mě extra strhnul. Je to pěkně natočené v krásné přírodě s blonďatým andílkem v hlavní roli. Ale taky nepěkně kýčovité, bez vtipu či spádu, plné keců o Bohovi a s několika zbytečnými tragédiemi. PS: A chudáci mývali! Co jim proboha udělali, že v honu na ně dokonce pořádali mistrovství? ()

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Nejprve jsem natrefil na remake z roku 2003, ale v recenzích jsem se dočetl, že původní verze z roku 1974 je lepší, tak jsem si raději pustil ji. Čekal jsem sladkobolný kýč určený čoklofilům, ale toto očekávání tak trochu naplnil jen závěr filmu. Jinak to nebylo špatné. Zatímco v Praze jsou psi dobří hlavně k tomu, aby tady srali na chodníky, je pes na americkém venkově velmi užitečným zvířetem. Slouží k lovu, dokáže zatopit škodlivým mývalům a může člověka ochránit i před útokem pumy (velké kočkovité šelmy, samozřejmě). Psi jsou vlastně docela krásná zvířata, tedy aspoň v porovnání s mývalem. Film mě sice nerozplakal, ale ani neuspal, takže O. K. ()

Reklama

Reklama